»» ««

Ahol a cápa se jár

Vörös-tenger
2/2. oldal


Taba búvárkodás (C) VasMacska Régi igazság, hogy a minőségi búvárbázis nem egyenlő a minőségi merüléssel. Itt a bázison megvolt a korrekt rendszer, a segítőkészség és az ingyenes nitrox, de az első merülés előtt 22 fokos víz és 15 méteres látás került szóba, ami elbizonytalanított. Sebaj, egy vezetővel elindultunk a "welcome dive" keretén belül egy kis ismerkedésre, ami mindenki számára kötelező és persze ajánlott. A merülésre a saját partszakaszon kerülhet sor vezető nélkül korlátlan számban, vagy egyéb pontokon hajóval vagy autós túrán. Mi végig a házizátonyon maradtunk, mert oly sok csoportos merülés után jó volt mindentől függetlennek lenni. Pozitívum volt, hogy a bázist nem lepték el próbamerülők, nem kellett mindent féltve óvni és egy talpalatnyi helyért harcot vívni.

Taba környéke vörös-tengeri mércével semmiképpen sem számít kiugrónak, a Sharmban megszokott nagy halrajok, vagy a déli zátonyok cápái itt ismeretlenek. Talán a sekélyebb hurghadai helyek hasonlóak, mint mondjuk a Fanadir. Kilenc merülésünk mégis kellemes volt. Ennek egyik oka a viszonylag nagy terület, a kiindulási ponttól jobbra és balra egyaránt több száz méteren át húzódott a sekély fal öt méterig, a mélyebb részen pedig számtalan koralltömb volt, egymástól 2-10 méterre, néhol egy összefüggő mezőt alkotva nagy területen. Bár nem számítottunk túl nagy halakra, azért előfordultak derekasabb sügérek, többféle muréna, számtalan bohóchal, egészen nagy tűzhalak, piros-fehér csíkos rákok, sünhal, vagy egy minket jó nagy kerülőre kényszerítő, gyanakodva méregető titán íjhal, no meg kemény- és lágykorallok is.

A másik ok? Násfay Béla mondta egyszer, hogy az az igazi búvárkodás, amikor a saját kedvedre fedezhetsz fel helyeket. Bélának ebben is igaza van. Ez nem az a fajta felfedezés, mint amikor egzotikus helyeken új, izgalmas dolgokat találsz, hanem amikor egy tipikusnak tűnő ponton fedezel fel sosem látott apróságokat. Mind a kettőnek megvan a maga varázsa. Mi most a naplóba egyetlen nagyvadat sem írhattunk, de kiderült, hol találni a legtöbb tűzhalat, merre csoportosulnak a murénák, milyen mutatványai vannak a tűhalaknak, vannak-e valahol pizsamás csigák. Az élővilág egyébként picit eltér a más helyeken megszokottól, nem ugyanazok a fajok élnek itt, mint délen. A navigálás nem lehet gond, hiszen a fal észak-déli irányú, nyugatra úszva bármelyik pontról a hotel partján fog a búvár kikötni.

Egy szó mint száz, igen lassú és békés merüléseink voltak, ahol senki nem zavart, hiszen időnként egész nap csak mi ketten merültünk a házizátonyon. A 22 fokos víz az előrelátóan vitt vastag ruha miatt nem volt gond, a 10-15 méteres látás pedig nem számít, ha mindent csak karnyújtásnyiról nézel. Ha kedvünk támadt, lesétáltunk a bázisra, kértünk két nitroxos palackot, aztán besétáltunk a vízbe. Ez gyorsan feledtette, hogy ennél van látványosabb hely Egyiptomban, de azért ezt a fajta a merülést csak annak tudom jó szívvel ajánlani, aki számára ez a szabadság a legfontosabb. Kamerával vagy nagyítóval felszerelkezve sok mindenre bukkanhatnak, és nem utolsósorban egy könnyed, igazán pihentető nyaralásuk lehet. Talán október-november lehet itt a legjobb, meleg vízzel, de nem tikkasztó kánikulában. Nem állítom, hogy rendszeresen fogunk ide elzarándokolni, de ha megint igazán lazítani, kikapcsolódni szeretnénk, észben fogjuk tartani a helyet.

GR

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. elche 2008 máj 16. 11:12  
Ez utóbbi Tabában is korlátlan mennyiségben állt rendelkezésre.:) És hát ide azért sokkal könnyebb eljutni, mint a határ túloldalára.
 5. Jules 2008 máj 16. 10:27  
jaja, ezért szeretek Eilatban merülni. Semmi stressz, a búvárkodásnak és a filmezésnek is a legkellemesebb keveréke... Valóban érezhető a merülés adta szabadság. Főleg, ha utána vár a hideg sör :-)
 4. elche 2008 máj 16. 10:22  
Itt megtalálod, a Goodbyes c. dal az.
http://www.jamendo.com/en/album/889
 3. bm777 2008 máj 16. 10:17  
Nagyon jó lett a videó szerintem!
Egy olyan kérdésem lenne,hogy mi a szám címe?Az előadó az megvan csak a cím nincs:S
Előre is köszi!
 2. elche 2008 máj 16. 09:39  
El lehetett lenni, persze.:) A YouTube sajátosságai miatt a nagyobb felbontású verziót nem tudtam betenni, de ide azért belinkelem, hátha valaki kíváncsi rá.
http://www.youtube.com/watch?v=n_br_YbxnG8&fmt=18
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Jibna

Sudan

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés