»» ««

Submarine fotósverseny és megjelenés

Fotózás
2/2. oldal


Kedves SUBMARINE Olvasó!

Furcsa és nehezen magyarázható az a kapcsolat, mely összeköti a búvárt a tengerek vérszomjas ragadozójával. A természetes félelem mellett megrögzötten várunk a "Nagy találkozásra", hogy testközelből is megtapasztaljuk a cápákkal való randevú bizsergető érzését.
A "fenevadak" örök és megunhatatlan témát adnak a búvárkodás szerelmeseinek, így szeretnék előre is elnézést kérni azon kedves olvasóinktól, akiket a cápák hidegen hagynak. Elképzelhető, hogy ez a számunk keserű csalódást okoz számukra, hiszen ezúttal a csúcsragadozókkal való merülés vágya tombolt cikkíróinkban, akik legyőzve félelmüket, vállalkoztak a nem mindennapi kalandra.
Selmeczi Dániel "haditervében" pörölycápák, azaz a "félénk" kalapácsfejűek becserkészése szerepelt. Malpelo és Cocos más izgalmakat is tartogatott, így Dani egy képletes Holdutazás részese is lehetett.
Bora Bora pálmafás, képeslapra illő világa inspirálta Gál Emesét, hogy ilyen hosszú útra adja a fejét. Természetesen cápabarátaink bejelentkeztek egy könnyű ebédre, így az "adrenalin bomba" itt sem maradt el.
Cáparajongó szerzőink a szélrózsa szinte minden irányába elindultak, Dr. Elter Tamás délnek vette az irányt, egészen Dél-Afrikáig repülve, hogy elsősorban makócápákat figyelhessen meg Chris Fallows, a híres cápakutató társaságában. A renitens jószágokat szerencsére sikerült cápabotjával távolabb hessegetni, így most élvezettel olvashatjuk úti beszámolóját.

De persze nem csak cápák vannak a világon.
Ábel László volt búvárúszóként igyekezett "leckét adni" kedves delfineknek cseppet sem kopó úszástudásából, de úgy tűnik delfinbarátaink ismerték már a technikákat, és csak mosollyal, sőt mi több, röhögéssel konstatálták a próbálkozást.
Természetesen van más állandó téma is, mely mindenkit érdekel, és soha nem lehet megunni: ez a szex. Egy búvármagazinba nem könnyű becsempészni a témát, bár korábban már foglalkoztunk a delfinek lenyűgöző szexuális életével. Most a zátonyok közt zajló udvarlás és nász kulisszatitkait ismerhetjük meg Völgyesi Lívia segítségével.
Szeretnénk kedvezni a barlangi és technikai merülések rajongóinak is. Riportunkban Pascal Barnabé, az ismert mélymerülő rekorder ad tippeket a merülés tervezéshez.
Az egyre gyarapodó apneás társadalom sem marad olvasnivaló nélkül. Kovács Károly mesél Pelizzarival, a szabadtüdős mélymerülő rekorderrel az Akadémián töltött hetéről, Ágh Csaba pedig új témát nyitva. a helyes légzéstechnika alapjait ismerteti.
A Macarbi expedíció kutatói a Déli sarkkörön tett merüléseik és a sarki fésűskagyló vizsgálatának tapasztalataiból komoly tudományos eredményekre jutottak. Schütz Gabriella írásából az a szomorú tény is kiolvasható, hogy a tenyérnyi kagylók héjának barázdázata súlyos eseményeket vetít előre...
Megismerkedhetünk a 2008-as év felszerelés újdonságaival, de szokás szerint egy kicsit a múltba is révedünk. Ebben egyrészt Hans Hass volt segítségünkre, akinek az Umbria roncsán tett 60 évvel ezelőtti merülési élményeket köszönhetjük, másrészt Szathmári Zsolt, aki szűkebb hazájában rálelt az egyik első ipari búvárvállalkozóra, Danita János személyében.
Idén a búvárfotósok mellett a víz alatti filmeseket is invitáljuk egy találkozásra és műhelymunkára idén júniusban Pag-szigetre, melyen ezúttal nem a verseny játsza a főszerepet, bár idén is értékes nyeremények várnak a díjazottakra, így minden víz alatti képrögzítőt csak bíztatni tudok a részvételre.

Élményekben gazdag, kellemes merüléseket kívánok!

Herold István
főszerkesztő
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 21. DUPLA 2008 már 27. 11:12  
Ó, de kár.... Az nem volt benne a hírekben, hogy ki van bérelve a tenger. :-)
 20. Darth-Digilog 2008 már 27. 08:40  
Nem mehetnek, a fotósoké ilyenkor a terep.
 19. Garfield33 2008 már 27. 00:14  
Nincs annyi kopasz zacckeverő, amennyi elhomályosíthatná a parton ülve a kezemben lévő sörösüveget.

De komolyan jöttök? Mert akkor húzok még egy strigulát az "igen oldalra".
 18. DUPLA 2008 már 26. 23:45  
Jövünk mi is húsz OWD- vizsgással. Csinálunk nektek látótávolságot. :-)
 17. Garfield33 2008 már 26. 22:53  
Nekem is pont ennyi volt - tavaly jól spóroltam.
De az igazgatóm ma behívatott, és azt mondta: Németh elvtárs, ön olyan jól dolgozott és oly sokat, tessék, még itt van 20 nap, ha kell...
A további 16 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Sabina

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés