»» ««

Kis vidámság

Egyéb

Szilveszter napján néhány olyan írásból szemlézünk, amik igencsak elbizonytalaníthatják a búvárt.

Tudjuk jól, hogy mi is követünk el hibákat, de most nem a saját elírásainkra, tévedéseinkre akarunk koncentrálni. Egyszerűen csak az interneten talált, sajátos magyarsággal íródott búvártémájú szövegek "legjavából" válogatunk. Mivel nem célunk senkinek a megsértése, a forrásokat nem tesszük közzé, hiszen a rossz magyarságú honlapok mögött nagyon is komoly emberek, vállalkozások állhatnak. Persze ez a görbe tükör arra is jó, hogy elgondolkodjunk rajta, vajon a mi idegen nyelven írt leveleink, elmondott mondataink mennyire érthetőek, netán szórakoztatóak?

Az első idézet a horvát Adriáról szól. (Hogy a hatás teljes legyen, az eredeti szövegben egy betűt sem változtatva közöljük ezt és az utána következő valamennyi részletet). "Az Adriai tengerpart vonza mindazokat, akik szeretik a mélységet. A tenger tisztasága, a viz alatti növényzet,a viz alaztti barlangok, a még felfedezésre váró tendgeri világ hajómaradványokkal csalogatják az ide látogatókat. Csak engedéllyel rendelkező búvár központok, és az ott bejelentzekők marülhetnek. A búrkodókat figyelemmel kisérik." Vélhetően minden búrkodó kedvet kap ezek után a látogatáshoz.

Mit ajánlanak ezek után maguk a búvárközpontok? Ez az idézet már annyira nyakatekert mondatokból áll, hogy akár magyar honlapon is megjelenhetne: "Búvárkirándulások mellett, amelyek főként búvároknak vannak szervezve, kirándulásokat ajánlunk nem búvároknak és búvároknak is, és pedig a sziget turisztikai megtekintésének és a számos homokos vagy köves strand látogatásának formájában, ahol szabadon napozhat és fürödhet, illetve roston sült hús pikniket szervezhetünk, amelynek az íze, mint sehol a világon, és amely örökre felejthetetlen emlék marad. ... A vendégszeretet, mint ahogy a barátság is több mint egy szóban kifejezve, mint ahogy a szívélyes, tiszta természet is a felszín felett és alatt. Az étkezés olyan ízletes és bőséges és hab a tortára még egy sikeres nap után."

Azoknak sem kell szomorkodni, akik most már tényleg szeretnének belevágni a merülésbe, de még nincs végzettségük. Bőven akad bázis, ahol tanfolyamot lehet végezni: "A búvározó tanfolyamok elméleti és gyakorlati részből álnak. Minden szükséges anyag és felszerelés, sujjak, palackok, palack töltése a tanfolyam tartása alatt grátisz. Open Water Diver - amelyel megkapja az alapi búvár tudásokat. Evvel a nemzetközileg felismert igazolvánnyal bérelhet búvározó felszerelést és búvározhat akárhol a világon." Akinek pedig már van nemzetközileg felismert igazolványa, befizethet egy túrára: "búvározó nyaralás... szervezhető 7 napos szállás Biograd-ban és 10 lebukás, palackok töltéssel és sujjokkal együtt. Minden lebukás hajóról van, minden nap másik helyiségre."

A honlapot birtokló cég mindenesetre nem csak búvárkirándulásokat szervez. Az alábbi összeállítást végigolvasva nyilván jobb képet kapunk a lehetőségekről: "Minden nap indulnak egésznapos kirándulásokra ehöz a világhíres szigetcsoporthoz többféle kissebb és nagyobb hajók. E szigetek, mint a gyöngysor, 140 sziget, szirt és szikláből alló érintetlen természet szépsége. A kirándulás alatt meglátogatják a Telašæica-t, és még egy természet jelenségét, a tengeri vízzel töltött tavat. Itt lessz idő fűrdeni, búvárkodni lélegzetre, és a saját módján élvezni e rendkívüli természeti szépséget... Megszervezett kirándulások erre a nevezetességre, beleértve Sibenik város meglátogatását, amely először említődik még 1066-ban, és amelyben számos kulturális és történelmi intézmény találhato. A város meglátogatása után, élvezhetnek a hajózásban a Krka folyón, amely alatt megnézhetik ez a csodaszep folyo hét elbűvölő, megismételhetetlen vízeséseit."

Az egyértelműség kedvéért a részvételi feltételekről, az esetleges változásokról is szó esik: "Az itt felmutatott program változékony, egyes csoportok lehetőségeik és kívánságaik szerint, ugyanugy mint az időjárás, vízállás és rendkívüli érdekes események szerint. A vezetők törekszenek, legjobb lehető és egyidőben biztonságos élményet a részvevöknek szervezni. Ez változtatásokkal eredményezhet, ha evvel kikerülhetők lesznek a kellemetlenségek amelyeket okozhat a kivállóan hideg vagy meleg idő, zivatarok, közlekedési dugók stb. A szervező megtartsa a jogot ezekre a változtatásokra, előbbi értesítés nélkül."

Egy újabb honlapra tévedve, az Adria másik gyöngyszemét ajánlják figyelmünkbe: "Korcula, Vannak mesék melyeket olvasnak, néznek és vannak olyanok, melyeket szóban adnak tovább.Mese mely él, melyben egy pillanatra meg lehet állni, körülnézni és megállapitani, hogy valójában egy egyedülálló izgalmas osi épitészeti mondában és képzelodésben találja magát az ember - az a korcsulai monda ."

Végezetül tegyünk képzeletben egy nagy utazást! Az alábbi szövegrészlet egy jamaicai sznorizásról szól, de bevalljuk, képtelenek vagyunk rájönni, milyen állat leírását olvashatjuk benne. "Amikor bementem síp- pipázni - ami majdnerm olyan mint a búvározás csak nincs oxigéntartály, a tenger alja mint a legszebb akvárium telidesteli élettel. De azért jobb odafigyelni mert a macskacápa, ami tulajdonképpen egy óriási lepényhal akkora mind három tizenkétszemélyes ebédlőasztal összetolva, nagyon gyors és menekül az embertől. Emlékszem amikor egy olyan a mélybe menekült, s én a másik felé olyan gyorsan amilyen gyorsan csak lehetett, még a bérelt síppipát is a tengerben hagytam."

A leghihetőbb választ adó olvasóink között talán egy síp-pipát kellene kisorsolni... De gyanítom, többségüknek már van valami hasonló eszköze. Inkább egyszerűen csak jó mulatást kívánunk Szilveszter estéjére mindenkinek!
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. fokszy 2008 jan 03. 08:05  
:-)
na ez kellett így reggel 8 körül a lelki világomnak. asszem be is kapom a síppipámat izibe...

Merülőhelyek

Anchor Bay / Popeye Village

Malta

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés