»» ««

Búvártörténetek a hidegháború idejéből

Egyéb
1/2. oldal

Érdekes epizódokat idézünk fel Angliából, Kubából és az Egyesült Államokból.

Az angol közvéleményt sokáig megosztotta a második világháború hősének, Lionel Crabbnek a halála. A haditengerészet tapasztalt búvára 1956-ban vesztette életét, amikor az akkori szovjet pártfőtitkár Angliába látogatott hajójával, az Ordzsonikidzével. Crabb a kormányzat megbízásából akarta a víz alatt megvizsgálni a hajót, a felderítőberendezéseket, ám a küldetés során eltűnt.

A kormányzat, diplomáciai botránytól tartva, először tagadta a történteket, majd később Crabb magánakciójáról beszélt. Végül egy 15 hónappal később partra sodródott, fej nélküli holttestet azonosítottak Crabbként. (Az azonosítást végző férfi később azt állította, nyomatékosan kérték arra, hogy "ismerje fel" a Crabbet.) De az eseményeket továbbra is titkosítottan kezelték, még 1985-ben sem oldották fel azt. A hidegháborúban nem volt szokatlan az ilyen több évtizedes titkolózás, de ez az ügy egészen 2006-ig nem lett feltárva. Mint kiderült, azért hajtották végre az akciót, mert 1955-ben egy ugyanilyen titkos vizsgálódás sikerrel járt egy Angliában horgonyzó szovjet hadihajón. Természetesen Crabb családtagjait és tisztelőit mélységesen felháborította az angol kormányzat eljárása. Persze ma már elég nehéz átlátni, milyen világpolitikai következményekkel járhatott egy-egy hírszerzési kudarc. 1956-ot írtak, a magyar forradalom és a szuezi válság pedig jó példa arra, hogy milyen irányt vehetett teljesen váratlanul a történelem- a harmadik világháború kitörése nagyon is valós veszélynek tűnt.

Alig pár évvel később a CIA kapott ötletet a búvárkodásból. Fidel Castro kubai hatalomátvétele érzékenyen érintette az amerikaiakat, több okból is. Egyrészt gazdasági szempontból, hiszen kaszinóival, mulatóival Kuba komoly bevételt hozott bizonyos amerikai köröknek, és a kormányzat számára sem volt rossz, hogy "exportálhatták" mindazt, ami a szerencsejátékkal és az éjszakai élettel járt. Ezen túlmenően Castro kézenfekvő módon a Szovjetúniót tekintette barátjának, és az amerikaiaknak nem hiányzott néhány szovjet támaszpont karnyújtásnyira Floridától.

Megszületett a döntés: Fidelnek meg kell halnia! Az amerikaiak támogatták kubai ellenzékiek partraszállási kísérleteit is, de állítólag több száz(!) elképzelést dolgoztak ki a vezér likvidálására. Nem annyira közismert, hogy Fidel Castro nagy híve a könnyűbúvárkodásnak (még a nála 1988-ban látogató Robert Redforddal is elment egy merülésre), és a CIA ebből merített ihletett. Felmerült az, hogy halálos vírussal szennyezik a légzőkészülékét. Később azt találták ki, hogy egy olyan búvárruhát juttatnak el Fidelhez, amit kiütéseket és viszketést okozó baktériummal szennyeztek be, ami akár halálos is lehetett volna. Ám ez a terv sem járt sikerrel, elsősorban azért nem, mert egy amerikai ügyvédnek kellett volna az "ajándékot" Fidelhez eljuttatni, és így aztán roppant gyorsan kiderült volna, hogy az USA áll a merénylet hátterében. Végül az az ötlet merült fel, hogy Fidel kedvenc merülőhelyén egy nagy mesterséges óriáskagylóba építenek be robbanószerkezetet, ám maguk is rájöttek, hogy ezt elég gyorsan ki lehetne szúrni. A történet vége pedig az lett, hogy mint ahogy a fenti ötletek, úgy a többi kísérlet sem járt sikerrel, és az idős Castro, igaz, megromlott egészséggel, de még mindig Kuba elsőszámú vezetője. Az országban pedig azóta már nem csak ő búvárkodhat, hanem számtalan külföldi búvár is.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

El Bells

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés