»» ««

Öt órát hánykolódtak a tengeren

Külföld

Az Open Water című filmet idéző rettegésben volt része két angol búvárnak, akiket a hajó a vízben felejtett.

A búvárhajón dolgozó oktatók egyszerűen ottfelejtették a két búvárt Antiguán, a cápák között. A két rémült férfi mérföldeket tett meg a Karib-tenger vizében sodródva, míg a többiek éppen elindultak ebédelni. Sőt, még egy másodikat is merültek aznap, anélkül, hogy feltűnt volna a két búvár hiánya. Csak akkor derült ki, hogy baj van, amikor a két búvárt a parton váró feleségeik érdeklődni kezdtek a hajón.

Az egyik búvár pánikrohamot kapott és zokogni kezdett, amikor rájött, hogy ez a helyzet végződhet úgy is, mint a sokat emlegetett film. Ott a cápák okozták a tragédiát, és a két elsodródott férfi is járhatott volna hasonlóan, mivel az éles koralloknak ütközve több sebből vérezni kezdtek. Mindez ezen a helyen, ahol tigris- és bikacápák mellett akár nagy fehér is előfordulhat, elég veszélyesnek tűnt.

Végül az egyiküket egy helikopter, míg a másikat egy mentőcsónak mentette ki a Dean hurrikán által már felkorbácsolt hullámokból. Akkorra már mérföldekre sodródtak a merülőhelytől, a Cades Reeftől, az öt vízben töltött óra alatt. Az őket kimentő helikopterpilóta szerint nagy szerencséjük volt, a búvárhajón pedig megbocsáthatatlan hibát követtek el, amikor a vízben felejtették őket. A kórházba szállított búvárok közül az egyik, a kevésbé tapasztalt férfi megégett, és időnként elvesztette az eszméletét. A búvárhajó négy tagú legénységét egyből kirúgták, bár a hírek szerint kettejüket azóta már visszavették.

A sírógörcsöt kapott búvár azért ijedt meg annyira társa elmondása szerint, mert eszébe jutott az Open Water. Véleménye szerint a hajón egyszerűen elmulasztották a számolást, és annak ellenére sem tűnt fel senkinek semmi, hogy a hajón nem is volt igazán sok vendég, összesen 13 búvár, egy oktató és két merülésvezető volt a fedélzeten. Az egyik vendég szerint a merülés igen rövid, alig 30 perces volt, és a hajóval azonnal elindultak, hogy nyugodtabb horgonyzóhelyet keressenek: "Csak a partra érve derült ki, mi történt, amikor a két asszony megjelent. A legénység falfehérre sápadt abban a pillanatban." A hajót üzemeltető Sandals Grande Antigua Resort nem kommentálta a történeket.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 21. nlq 2007 sze 10. 22:10  
zanzasitva valaszolok nehany felvetett kerdesre
telefont vizala vinni szerintem minimum egy peli taskaban(letezik kicsi telo meretu is) + vizallo tasakban erdemes...a GSM telok max 30 km ig mukodnek a tornyoktol... ez egy gyakorlati korlat ugyanis a gsm jel idoszeleteket hasznal, es a 30 km feletti tavolsagnal kifut az idoszeletbol a jel
pelda erre a st johns szigetek 3-4 es terero van megsem tudnak a telefonok bejelentkezni a halozatra
(ez alol kivetel a thuraya rendszere, ami alapbol egy GSM telo, csakhogy az idoszeleteket megbarkacsoltak, hogy a muhold tavolsagbol mukodjenek)

szoval viz ala vagy satelit telot vagy epirb-t vigyel
a regebbiek 121es 243Mhzen sugaroznak es csak egy jellegzetes radiojelet, mig az ujabbak 406 Mhz en adnak, es a GPS kordinatakat sugarozzak sot asszem muholdon keresztul is bemerhetoek
egyebkent az egyiptomi szafari hajokon elvileg eloiras a satelit telefon, valamint a szabvany mentokabinok kontenereben elvileg benne van az epirb is...  (persze ezek mit sem ernek ha a hajo otthagyott...)

szerintem a raketa es a villanofeny a hatasos es jacketben elfero megoldas...

a Tag-eles a legolcsobb, a hajocsavar rogzites a legfurmanyosabb megoldas
 20. azarabdémon 2007 sze 10. 21:38  
Háát... én ügyvéd sem vagyok, akváriumom sincs, de biztosan nagyon inkomfortosan érezném magam a felfújt jackettemen ülve, a tenger közepén... a látóhatáron semmi, eszméletlen gyorsan dehidratálódsz, kéne az ivóvíz, de nincs, kéne a segítség, de nincs, nem is gondolkodsz azon, hogyan lehetne jelezni - mert nincs kinek - , szárad ki a torkod, de még mindig nincs és nem lesz ivóvíz, éget a nap, marja a neoprén a bőröd (vajon levedd? megégsz rendesen, ámde legalább szellőzöl, de ekkor a lebegőképességed megváltozik, ha leszállsz a jackettről... hagyd magadon a neoprént? izzadsz, mint a zállat, nem szellőzöl jól, valószínű már bele is pisiltél, kellemetlen az érzés), eszedbejut, mi lesz a gyerekiddel, a feleségeddel... Vérzik a karod a koralloktól, krrrva meleg van... stb.
Hát... asszem, én is elbőgném magam.
És utána jól elverném a divemastert.
 19. DUPLA 2007 sze 10. 21:16  
Az a tuti, ha merülés előtt magadhoz veszed a slusszkulcsot, ha nem megy még mindig felcsavarhatod a horgonykötelet hajócsavarra.
 18. Bunny 2007 sze 10. 18:40  
Kérdés, mi van ha TE KÉRED?! Azt mondod a hajón, gyerekek itt ez a marék kulcstartó, ha 8 darab van itt, akkor mehet a hajó, ha nem valaki a vízben van. Comprende?

Vagy, itt ez a füzet, táblázattal. Csak akkor indulhat a hajó, ha minden sor végén ott egy aláírás.

Vagy egyszerűen nagyon feltűnően kell viselkedni, legyél hangos, lógj ki a tömegből, vagy kiálhatatlan, kötekedő, vagy foglalkoztasd mindenfélével az egész hajót, így tuti észreveszik ha nem vagy a fedélzeten :D Persze lehet, direkt hagynak ott ilyenkor ...
 17. brekkk 2007 sze 10. 16:37  
Igaz ez amit írsz azokra az esetekre, amikor populáris merülőhelyekre szerveződik a túra nagyobb tömegek érdeklődését kiváltva. Viszont ha én a világ végére szeretnék elmenni, nem szokványos merülőhelyeket feltérképezni, akkor arra kevesen szerveznek nekem túrát, de ha mégis akkor jó nagy marzzsal dolgozva, amit ki lehet küszöbölni egyéni szervezésben. Viszont ennek nem tudok tömegeket megnyerni, pláne h ekkora felelősséget sem szeretnék a vállamra rakni. És egyébként pont ezek az isten háta mögötti helyek a veszélyesebbek ebből a szempontból, ahol nem rendelkeznek elég gyakorlattal a búvárközpontok a kliensek gardírozásában.
Vmi nemzetközi szabályozás kéne, ami kötelezővé teszi a kiérkezettek naplózását! Annyira nem jelenthet nagy fáradságot, hogy 1 ember a személyzet tagjai közül papírkát pipálgat, h ki érkezett meg, ki hiányzik még! Sokkal nagyobb fejfájást okoz az ha vkit otthagynak!
A további 16 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Hin Daeng

Thailand

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcetcápa teknős mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés