»» ««

Megugrott az EPIRB iránti kereslet

Felszerelések
2009. szeptember 16.

Egyre többen vásárolnak a műholdas vészhelyzeti jelzőberendezésből.

A parti őrség adatai szerint az Egyesült Királyságban 2009 szeptemberének elején már a tízezredik jeladót regisztrálták, ami több, mint a negyede az 1987 óta regisztrált összes ilyen eszköznek. Tavaly ugyanennyi idő alatt csak 3390-et regisztráltak. (A műholdas jeladókat használat előtt regisztráltatni kell, ezért könnyű pontos adatokat szolgáltatni.)

Az Emergency Positioning Indicating Radio Beacon (EPIRB) elnevezést elsősorban a hajózásban használatos eszközökre használják, amik automatikusan aktiválódnak, ha a hajó süllyed (Category I), de vannak személyes használatú, kizárólag a tulajdonos által aktiválható EPIRB-ek is (Category II). A Personal Locator Beacon (PLB) pedig a személyes jeladókat jelenti, amelyeket a bajba került ember maga aktiválhat, de a PLB-k esetén rövidebb minimális sugárzási időt írnak elő (24 órát), cserébe viszont az eszközök is kisebbek lehetnek. Némelyik eszköz GPS vevőt is tartalmaz, és a pontos helyzetet sugározva nagyon meggyorsítja a mentőcsapatok munkáját.

EPIRB-et már több, mint két évtizede regisztrálnak, míg PLB-ket csak 2000 óta. A PLB-k egy része vízhatlan és nyomásálló tokban akár nagyobb mélységben sem megy tönkre, tehát búvárok is használhatják elsodródás esetén. Arról nincs adat, hogy a regisztrált eszközökből mennyit használ búvár, a parti őrség illetékese nagyjából száz darabra teszi számukat, melyeket gyakran külföldre is visznek a tulajdonosok.

Az EPIRB és PLB eszközök a 406 MHz-es globális vészhelyzeti frekvenciát használják, és műholdon keresztül adják le a vészjelet, amit a mentőegységek vesznek, és a küldött jel alapján a használót is pontosan be tudják azonosítani. A 121.5 Mhz-es frekvencia a mentőegységek pontos navigálására szolgál, ha azok elérték azt a térséget, ahol az eszközt aktiválták.

[ Divernet ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, Cousteau Precontinent II.

Sudan

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

Mares Trilastic 5-4-3 Lady 6-os

Ár: 35.000 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés