»» ««

Megugrott az EPIRB iránti kereslet

Felszerelések

Egyre többen vásárolnak a műholdas vészhelyzeti jelzőberendezésből.

A parti őrség adatai szerint az Egyesült Királyságban 2009 szeptemberének elején már a tízezredik jeladót regisztrálták, ami több, mint a negyede az 1987 óta regisztrált összes ilyen eszköznek. Tavaly ugyanennyi idő alatt csak 3390-et regisztráltak. (A műholdas jeladókat használat előtt regisztráltatni kell, ezért könnyű pontos adatokat szolgáltatni.)

Az Emergency Positioning Indicating Radio Beacon (EPIRB) elnevezést elsősorban a hajózásban használatos eszközökre használják, amik automatikusan aktiválódnak, ha a hajó süllyed (Category I), de vannak személyes használatú, kizárólag a tulajdonos által aktiválható EPIRB-ek is (Category II). A Personal Locator Beacon (PLB) pedig a személyes jeladókat jelenti, amelyeket a bajba került ember maga aktiválhat, de a PLB-k esetén rövidebb minimális sugárzási időt írnak elő (24 órát), cserébe viszont az eszközök is kisebbek lehetnek. Némelyik eszköz GPS vevőt is tartalmaz, és a pontos helyzetet sugározva nagyon meggyorsítja a mentőcsapatok munkáját.

EPIRB-et már több, mint két évtizede regisztrálnak, míg PLB-ket csak 2000 óta. A PLB-k egy része vízhatlan és nyomásálló tokban akár nagyobb mélységben sem megy tönkre, tehát búvárok is használhatják elsodródás esetén. Arról nincs adat, hogy a regisztrált eszközökből mennyit használ búvár, a parti őrség illetékese nagyjából száz darabra teszi számukat, melyeket gyakran külföldre is visznek a tulajdonosok.

Az EPIRB és PLB eszközök a 406 MHz-es globális vészhelyzeti frekvenciát használják, és műholdon keresztül adják le a vészjelet, amit a mentőegységek vesznek, és a küldött jel alapján a használót is pontosan be tudják azonosítani. A 121.5 Mhz-es frekvencia a mentőegységek pontos navigálására szolgál, ha azok elérték azt a térséget, ahol az eszközt aktiválták.

[ Divernet ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Fishhead

Maldives

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés