»» ««

A halállomány és a korallok továbbra is veszélyben

Környezetvédelem

Az Egyesült Királyságban búvárkodók lemondhatnak a halak látványáról, ha nem tesznek komoly lépéseket az illetékesek, és a merülés a nyaralások idején sem kecsegtet sokkal jobb lehetőségekkel: a tudósok véleménye szerint a korallzátonyok 70 százaléka elpusztult vagy közvetlenül veszélyeztetett.

Az Egyesült Királyságban

A könyezetvédelemmel foglalkozó Royal Comission on Eviromental Pollution szervezet szerint a halászatot a brit vizek harmadán kellene tiltani ahhoz, hogy regenerálódni tudjon a halállomány. A jelentés szerint a jelenlegi szintű halászat nem fenntartható, és a kereskedelmileg értékes halfajok 40 százaléka számára végzetes. Néhány korábban nem nagy jelentőségű halfajt pedig azért halásznak túl, hogy a tenyésztett lazacállományt etessék velük.

Több komoly tapasztalattal rendelkező búvár számolt be a halak méretének és számának jelentős visszaeséséről az Egyesült Királyság merülőhelyein az utóbbi húsz év folyamán. Szerencsére van pozitív példa is, a Lundy sziget melletti védett övezet körzetében igen rövid idő alatt kedvező változás állt be.

Távolabbi vizeken

Buenos Airesben, az ENSZ által szervezett környezetvédelmi konferencián tették közzé a 98 ország 240 szakértőjének véleményét összegző felmérés eredményeit. A Korallzátonyok állapota a világban 2004 című jelentésben az alábbiak szerepelnek:
- a korallzátonyok 20 százaléka elpusztult, és nincs esély a gyors regenerálódásukra;
- 24 százalék a pusztulás küszöbén áll köszönhetően az emberi tevékenységnek;
- újabb 26 százalék fenyegetett;
- a környezetszennyezés, a túlhalászat, a hőmérséklet emelkedése, a partvidékek beépítése és a fertőzések jelentik a legnagyobb fenyegetést;
- a legnagyobb veszélyt a globális felmelegedés jelenti a korallzátonyokra.

A világ korallzátonyainak többsége fejlődő országok körül található, amelyeknek nincs meg a lehetősége környezetvédelmi programok életbe léptetésére. Pedig volna megoldás, Ausztráliában és Floridában sikerrel vezettek be új eljárásokat korallzátonyaik védelme érdekében.

[ Divernet ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Yenadwak

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés