»» ««

Búvárokat várnak a tengerfenék feltérképezésére

Külföld

Kedvtelési búvárok merülnek alá Észak-Írország partjainál, abban bízva, hogy megfejtenek néhányat a mélység titkaiból.

Egyre többen vesznek részt a munkában, aminek során felmérik, pontosan mit is rejt a tengerfenék, és hogyan befolyásolta állapotát az emberi tevékenység. A tengerfenék állapotáról aránylag keveset tudnak Észak-Írország körül. Ezért nehéz nyomon követni a növény- és állatvilág változásait.

A projekt igencsak munkaigényes, a búvárcsapatok sok órát töltenek kis területek feltérképezésével. Erős áramlatok, rossz látótávolság és hideg víz nehezíti a munkát, mivel a merülések rövidebbek és nehéz megoldani a feladatot logisztikai szempontból is. Így hát annak érdekében, hogy a munka belátható időn belül befejeződjön, a kutatást vezető intézet a kedvtelési búvárokat szeretné bevonni a felmérésbe. A búvárok űrlapot töltenek ki minden merülés után, és a szakértők segítenek nekik a látott élőlények azonosításában.

Mint a kutatás koordinátora, Claire Goodwin elmondta, minden sportbúvárt szívesen látnak, attól függetlenül, hogy nem rendelkeznek tapasztalokkal a tengerbiológiai kutatások terén. Gyakorlatilag arról van szó, hogy elsősorban azt kell tudni meghatározni, homokos, iszapos vagy köves aljzatot találnak adott helyen, ha ezen felül még élőlényeket is meg tudnak határozni, az már többletinformáció a kutatók számára.

A remények szerint néhány év múltával részletes képet kaphatnak a pontos állapotokról. A felmérésbe bevont területek között van a számos fajnak élőhelyet nyújtó Rathlin sziget körzet, illetve a Strangford Lough, ami környezetvédelmi övezet a keleti parton Down megyében.

[ BBC ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Middle Reef

Egypt, Red Sea

3/7 db alapján:érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoknagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés