»» ««

Tíz évesen búvár

Külföld

A nemzetközi médiában még mindig érdekes színes hírnek számít a gyerekbúvárkodás.

A BBC is beszámol róla, hogy egy angol iskolás a lehető legkorábban tette le a kezdő vizsgáját, néhány nappal a tizedik születésnapja után. Patric Delaney ezzel a vizsgával 12 méter mélységig merülhet, ellentétben a felnőttek számára engedélyezett 18 méterrel. (A szerk. megjegyzése: mellesleg ez manapság már nem annyira különleges, hiszen a PADI vagy az SSI is lehetővé teszi ilyen idős gyerekek vizsgázását.)

Miután bemutatta, hogy képes a búvárfelszerelés összeállítására és használatára, Patric letette az elméleti és gyakorlati vizsgát is egy hivatásos búvároktató előtt.
"Eléggé ideges voltam, és csak reméltem mindent jól csinálok", nyilatkozta az ifjú búvár.
"A teszt teljesen ugyanaz volt, amit a felnőttekkel végeztetünk el", mondta el Patric édesapja, aki mellesleg maga is gyakorló búvároktató. Patricnak 2 év múlva a jelenlegi szabályok szerint lehetősége lesz letenni a haladó tanfolyamot.

Más gyerekeknek viszont nem megy ilyen gördülékenyen a tanfolyam, és mivel kiskorúakról van szó, az eseteknek nagyobb a visszhangja. A CDNN olyan esetről számol be, ahol egy 12 esztendős gyereket kellett újraéleszteni egy rosszul sikerült tanfolyamos merülés után. Az épp a közelben tartózkodó horgász szerencsére még időben ért oda csónakjával a segítségért kiáltó oktatóhoz. Igaz, a gyereket csak pár másodperccel később hozta a felszínre az édesanyja. A felnőttek nem tudták megmondani, mi történt, miért fulladt meg kis híján az ifjú tanonc.

A CDNN az eset kapcsán felidézi azokat a vitákat, hogy mennyire szerencsés ilyen fiatalon bevonni a gyerekeket a búvárkodásba. Állításuk szerint több olyan oktató van, akik annak ellenére, hogy rendszerük lehetővé tenné, kerek-perec elutasítják a 14 évesnél fiatalabb tanulókat, biztonsági megfontolásokból. Nyilvánvaló, hogy a gyerekek bevonása komoly üzleti lehetőségekkel kecsegtet, de az ellenzők szerint számolni kellene a veszélyekkel is.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, South Plato

Sudan

11/15 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 48m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa delfin teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés