»» ««

Merülésterápia problémás gyerekeknek

Külföld

A búvárkodást hívják segítségül Amerikában, hogy lökést adjanak a felzárkózáshoz a lemaradó diákoknak.

"Teljesen új ember lett belőlem", állítja a 14 éves Zac Stanley, egy elgini iskola tanulója, aki részt vett a 12 hetes speciális Scuba Training At Risk Students (STARS) nevű búvárprogramban. (A szerk. megjegyzése: az elnevezésben az "At Risk Students" kifejezés azokra a diákokra utal, akik valamilyen okból hátrányban vannak a többi diákhoz képest, kimaradhatnának az iskolából. Ilyen ok lehet a tanulási nehézség mellett a rossz szociális helyzet, jellemzően sok szegény családból származó afroamerikai vagy latin diákot sorolnak ide az USA-ban.) Zac elmondása szerint nem csak búvárkodni tanult meg, hanem sokat tapasztalt is, például a másokra való odafigyelés kapcsán, illetve hogy maradjon nyugodt minden helyzetben. Hozzátette, sokat javult az önbizalma is.

Zac, aki koncentrációs problémákkal küzd, egyike a 11 problémásnak számító diáknak, akik részt vehettek a programban. A STARS nonprofit szervezet, ami azt tűzte ki célul, hogy a búvárkodást hívja segítségül a gyerekek iskolai eredményeinek javítása és jövőjének megalapozása érdekében. Egy másik 14 éves fiú, Kyle Gerber, azzal büszkélkedik, hogy a korábban sem rossz jegyei sokat javultak. Számára az volt a legfontosabb, hogy megtanult a program során "jó csapajátékos" lenni és legyőzni önfejűségét.

Természetesen a 12 hét során a merüléseken kívül a búvárkodáshoz kapcsolódó kémiai és fizikai ismereteket is megtanulták a résztvevők. A program zárásaként a diákok a Karib-tengerre utaztak, ahol Turks és Caicos volt az úticél. 11 merülésre került sor, megkapták a nyílt vízi búvár minősítésüket, de emellett tanultak például a rabszolgakereskedelemről. Az alapvető cél az volt, hogy a tanulás mellett sikeres legyen a személyiségfejlesztés is. MInt a program egyik felügyelője, Jimmy Mendez elmondta, ezen téren is teljes a siker. "Szerettünk volna motivációt nyújtani a búvárkodással. Pozitív alternatívát a drogokkal, bandázással, bűnözéssel szemben", mondja Mendez, aki maga is ismeri a gyerekek helyzetét, hiszen hasonló körülmények közül származik, és lett később rendőrtiszt.

A STARS program természetesen folytatódik, 32 diákot már kiválasztottak a következő csoporthoz, akik között balhés srácoktól a rossz körülmények között élő, egyedülálló szülő által nevelt gyerekekig többféle problémával küzdő jelöltek vannak. Először egy próbamerülés során figyelték a gyerekek viselkedését, majd egy rövid dolgozat írására kérték őket, hogy a csoportot 20 fősre tudják szűkíteni.

Persze mindez nincs ingyen. Kevin Vaughn, a STARS vezetője maga is 12,500 dollárt adott saját zsebéből a múlt évben a programra, de szerződtetett egy profi támogatásszervezőt és egy befektetési tanácsadót is, hogy meglegyen a szükséges anyagi háttér. Mind elmondta, a cél az, hogy a nyáron három külföldi utat szervezhessenek, három csoport gyereknek.

De a lényeg nem a pénz, teszi hozzá Mendez: "Amikor ezek a srácok, akik olyan keményen dolgoztak, a hajóról a vízbe csobbannak, és látod a szemükben a boldogságot a maszk üvegén keresztül, nos, ehhez semmi sem hasonlítható."

[ The Courier News ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Peltastis Wreck / Silói Roncs

Croatia (Hrvatska)

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés