»» ««

Fókavadászat Namíbiában

Környezetvédelem

Bár ennek az eseménynek jóval kisebb médiavisszhangja van, mint a kanadai fókavadászatnak, az állatvédők ugyanolyan aktivitással tiltakoznak.

A namíbiai kormány azzal vádolja az állatvédőket, hogy "szándékosan félrevezető információkat" terjesztenek a vadászatról, mely a kormány szerint fontos mind a halászati ipar számára - a fókaállomány "kordában tartása" miatt -, valamint a helyieknek is, akiknek a fókavadászat ad munkát. Pontosan 149 főnek.

A ritkán lakott dél-afrikai ország partjai mentén elhelyezkedő szigetcsoporton kb. 850 ezer fóka él, melyek a kormány szerint 900 000 tonna halat fogyasztanak el évente, ami majdnem a harmada annak, amit a helyiek lehalásznak. Azért is töltik szinte az év felét a fókák irtásával a namíbiaiak, mert a halkészletek lehalászásával egyre messzebb kell menniük a partoktól és egyre költségesebbé válik a halászat. Szerintük ennek oka, hogy a fókák eleszik a halakat az emberek elől, ezért egyszerűen ki kell irtani őket, hogy a halászok többet, könnyebben és gyorsabban halászhassanak emberi fogyasztás céljára.

Namíbia egyébként egyre több és több halat (évi másfél millió tonnát!) akar lehalászni és az engedélyezett halászhajók száma is egyre nagyobb a fókák lakta térségben és a túlhalászás miatt valóban egyre nehezebb a halászok dolga. Ahelyett azonban, hogy a halkészletek megóvására törekednének és a halászati kvótát próbálnák kordában tartani, inkább a természetes élővilágot próbálják kipusztítani mohóságukban - vélik a természetvédők.

A namíbiai fókavadászat júliusban kezdődik és 5 hónapig tart. A kormány idén 6000 felnőtt és 20 000 bébifóka leölését engedélyezte. Az állatok szőrméjét értékesítik, ezért bunkóval verik agyon őket, akárcsak Kanadában, hogy prémjük ne sérüljön. Az állatok tetemét eldobják, kis részükből állateledel készül.

A namíbiai fókavadászatról mélyen hallgat a sajtó, hiszen a riportereket kitiltották a vadászat amúgy is nehezen megközelíthető helyszínéről, melyet szervezetten őriznek.
Az állatvédők szerint a még szopós bébiállatok kiirtásának semmi köze a halkészletek megóvásához, hiszen ők még egyáltalán nem fogyasztanak halat és még hónapokkal később is sokkal kisebb mennyiséget fognak ki, mint a felnőtt állatok. Így érthetetlen, miért a bébifókákat irtják a felnőtt példányok helyett - hacsak nem azért, mert szőrméjükre még mindig találnak felvevőpiacot. "A vadászok a hím kölyköket veszik célba, mert azok nagyobbak, mint a nőstények. Ez ironikus, hiszen ezáltal a felnőttek ugyanúgy szaporodnak, felnevelik nőstény kölykeiket és ugyanazt a halmennyiséget fogyasztják el, amit a vadászok állítólag megvédenek. Namíbia pusztán a szaporodásképes nőstények számát növeli" - véli a Seal Alert szervezet

[ Zöld magazin ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Woodhouse Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 2.5) nehéz körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés