»» ««

Tiszta fejjel, nitroxszal

A búvárkodásról
2/2. oldal


Nitrox búvárMegkérdeztem Tökölyi Csabi fotós és túratársamat is, mi a véleménye a Nitrox-ról. ő sima levegős merülésekkel kezdett az első nap, utána ált át nitrox-ra, és még soha nem merült eddig ezzel.

"Egy igazi búvárfotós nitroxszal merül"- hallottam vagy ezerötszázszor. Aztán tavaly az egyik fotóstúrán úgy alakult, hogy az utolsó nap lehetőségem adódott részt venni egy tanfolyamon. Másnap repülünk, merülni már úgysem lehet - hajrá.
Rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy igen régen hagytam magam mögött a középiskolát: a komplex termeszettudományi szak arra volt jó, hogy úgy derengjenek át hajdan ismerős fogalmak mint téli ködben a napkorong... Nemsokára aztán felfedték elsőre homályos értelmüket a képletek és számsorok. Osztottunk-szoroztunk, rendeztünk és mértünk, mire kibontakozott a logikus, egyszerű elmélet. A tesztet követően pár héttel később kártyám is kézhez kaptam.
Gyakorlatban kipróbálni a dolgot sem váratott sokáig. Február végén Hurghadán már széles vigyorral bólintottam a felém szegezett "Nitrox te is?" kérdésre, és boldog elégedettséggel futtattam végig tekintetem a felsorakoztatott palackokon. Lám, ott van rajtuk a megkülönböztető neoprénpánt, király. A reggelenkénti oxigénanalízis rutinná vált, a legegyszerűbb nitrox diamond képlettel az ember akár vécén is számolhat MOD-ot! (szerk: Maximális engedélyezett merülési mélység az adott keveréknél)

Nitrox búvárMagáról a merülésekről talán csak annyit: amennyiben egy átlagos bohóchal mondjuk sűrített levegővel számol, akkor igencsak elcsodálkozik, hogy az a hatalmas karokkal es villantó berendezésekkel ellátott óriás még mindíg ott lebeg előtte - bár a többiek már régen elindultak felfelé. Majd midőn halunk a búvárkomputerre pillantva észleli a gázkeverék megemelt oxigéntartalmát, hirtelen ráébred: ez a tag bizony jóval tovább marad, inkább érdemes tehát két tisztességeset pózolni, és mindenki mehet a dolgára. A meglepetések sokkal inkább merülés után történnek: még meg sem száradt a maszkpánt, mikor fotósunk már friss elmével objektívet, portot cserélt es a fáradtság legkisebb jele nélkül haladna vissza elkészíteni a Képet.

Napi két-három sűrített levegős merülés után az ember nem biztos, hogy nagy reményekkel indulhatna az "Are you smarter than a 5th grader" című nagysikerű vetélkedőn, ám a nitroxos merülések után határozottan úgy éreztem, simán lenyomok egy tízévest akár földrajzból, csak úgy példaként... Megdöbbentő volt, ahogy vártam a szállodai ágyon, hogy majd jól elnyom az álom. De nem. A fotós számára egyébként is ilyenkor csapnak le az igazság percei: önnön hiúságával és álmosságával csatázva fog hozzá képei áttöltéséhez és szelektálásához. Nos, ilyenkor a friss elme kegyetlenebb pusztítást rendez memóriakártyán!

És még valami: most már értem, miért olyan népszerűek a tengerentúlon az oxigenbárok. Az egy hét után kisimult ráncokkal, öt évet fiatalodva érkeztem haza (hölgyek, irány a nitroxtanfolyam!), immár azzal a meggyőződéssel, hogy "egy igazi búvárfotós nitroxszal merül".

A oxigénben és élményekben gazdag merüléseinket a hurghadai Magyar Deep Dreams Búvárbázis segítségével végeztük, köszönjük nekik!

A. Z. - Sz. K. - T. Cs.

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Costa Brava - L`lafranc - Canons

Spain, Mediterranean

3/3 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés