»» ««

A búvár és a fegyelmezetlenség

A búvárkodásról
2/2. oldal


Az ezen a hajón eltöltött 10 perc alatt, amíg búvárom jobban lett egy kicsit, és légzése kezdett valami szabályosságot mutatni, a két kapitány a legénység segítségével egy átdobott kötéllel összekötötte a hajókat. Amikor meggyőződtem, hogy stabilan lélegzik és magánál van, vissza a vízbe, vissza a mi hajónkra. A cuccainkat a matróz rákötötte a kötél végére. Mi a kötélbe kapaszkodva az áramlással haladva kb fél perc alatt a mi hajónkon voltunk. Itt az angolunkat gyorsan levetkőztettük, és befektettük a kabinba. Tiszta oxigénre tettük, ez jelentősen javította a lecsökkent tüdőtérfogat miatti nehéz légzését.

Közben elkezdtem szervezni a mentését, először a búvárorvosunkat Dr Adel Tahert hívva, aki a beteggel történt beszélgetés után a mielőbbi beszállítását és további oxigénen tartását javasolta. Mivel a mentőhajó Sharm-ból nem jön ki Thistlegormra (a nyílt tengeri szakaszon a nagy hullámokban nem tud haladni), ezért a kapitánytól mielőbbi indulást kértem. Megvártuk amíg mindenki visszaérkezik a hajóra (a hajót 4 búvárbázis osztotta meg) majd elindultunk találkozni a mentőhajóval félúton. Mire ideértünk, addigra az angolom már el tudott menni WC-re, és evett-ivott is. Itt átadtuk a mentőhajónak, akik a sharmi dekókamrába szállították. Mire kiértem a partra, addigra már a szállodájában lábadozott.

Este meglátogattam és elbeszélgettünk az eset tanulságairól. Amit csak ekkor mondott el: az egyik veséjét kivették, de ettől még merülhet (ezt Dr Adel is megerősítette). Volt egy szívműtéte, de ettől is függetlenül még mindig merülhet a saját orvosa szerint (ezt Dr Adel nem így gondolta, és otthon konzultációra küldte). Az elmúl fél évet kemoterápiával töltötte részint otthon, részint kórházban. Emiatt a fizikai kondíciója az átlagosnál rosszabb volt, ez okozta a légzési nehézséget, valamint a hajókötélnél a hirtelen pánikot. ő is elismerte, hogy ezt előtte nem ártott volna mondania. De nagyon szerette volna ezt a merülést és félt, hogy így nem engedem (joggal). Könnyes búcsú és ígéret, jövőre jövünk megint!

Az eset tanulságát mi sem fejezi ki jobban, mint hogy John a roncsmerülést nem fizette ki, mondván nem merült kettőt, hiszen a második merülést a mentés miatt lefújtuk. Hozzátenném hogy a hajón összesen mintegy 15 búvárnak fújtuk le a második merülését, de ezt egyedül csak John tette szóvá, mindenki más örült, hogy nem lett nagyobb baj. Azt hiszem, tisztában voltak vele, hogy őértük is ugyanezt tennénk. John, miután az ő felelőtlen viselkedése miatt majdnem meghalt egy búvártársa, sértődötten távozott bázisunkról.

Az angol házaspár októberben visszajött, és két nap alatt 4 csodálatos merülést csináltunk a roncson.

Krkos Attila

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Poseidonia (Al Kahfain) Wreck

Egypt, Red Sea

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilágdelfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés