»» ««

Chuuk hadihajói újra veszélyeztetnek

Környezetvédelem

A 60 éve elsüllyedt japán hajók roncsai komoly környezetvédelmi problémát jelentenek a térség számára.

A szakemberek szerint az 57 roncs, ami közt rombolók, szállítóhajók, tengeralattjárók vagy tankerek vannak, lassan teljesen széthullik, és egyre több szennyező jut belőlük a vízbe.

Joe Konno, a Chuuk Enviromental Protection Agency korábbi vezetője egy konferencián beszélt a jelenlegi helyzetről: "Drámaian nő a szivárgás a résekből. Ha bármelyik hajó kettétörik a lagúnában vagy a zátonyon, nem nehéz elképzelni, milyen károkat okoz a kiömlő üzemanyag."

A Chuuk Lagoon (más néven Truk) a világ egyik legismertebb roncsmerülőhelye. Ebben a "tengerészeti temetőben" egy amerikai légitámadás, az Operation Hailstorm áldozatainál lehet búvárkodni. 1944 február 17-18-án kilenc repülőgéphordozóról felszálló gépek támadták több hullámban a japán flottát bombákkal és torpedókkal.

A japánok 260 gépet és majdnem 60 hadihajót vesztettek, szemben az amerikaiak aránylag kicsi, 26 gépes veszteségével. Az alig két nap alatt elsüllyesztett, összesen 180,000 tonnát kitevő hadianyaghoz hasonló csapás korábban még nem fordult elő a történelemben.

Az egyik helyi szervezet, a Secretariat of the Pacific Regional Enviroment Programme szerint az üzemanyag szivárgás vészhelyzetet okozhat. Felhívták a Chuuk és a japán kormányzatot arra, hogy közösen dolgozva hárítsák el a fenyegetést. Az Earthwatch Institute jelen pillanatban is segédkezik Chuuk hatóságainak, hogy részletes felmérés készüljön valamennyi roncsról.

[ DIVE ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South Tip

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés