»» ««

Robbanóanyag és holttestek a Szabadság híd tövében

Magyarország

Egy száztonnás uszály és egy csendõr-monitor roncsai fekszenek a Dunában a Szabadság híd pesti hídfõjénél. A búvárok szerint, az 1945-ben elsüllyesztett hajókon mintegy 700 tonna robbanóanyag, illetve egy tucat holttest nyugszik.

A hatóságok a rendszerváltás óta tudnak a roncsokról.

A Szabadság híd tövében egy, a második világháborúban elsüllyesztett német lőszerszállító uszályt, és egy magyar csendőrmonitort rejt a hullámsír. A hatóságok mindezt 15 éve tudják, a kiemelés mégsem fontos senkinek. Pedig a holttesteken kívül csaknem 700 tonna lőszer fekszik a mélyben, amely ha berobbanna, lehet, hogy a Kálvin térig mindent letarolna a pesti belvárosból.

Lánczy Ferenc, búvármester: "Oxigénpalack nagyságú lövedékeket láttam. Arról nem is beszélve, hogy az uszály mellől - amikor ez a felfedezés történt - egy vízibombának a gyújtószerkezetét hoztam fel. A vízibomba ugyanis szétesett, amikor felemeltem."

Az uszály kiemelésének költsége mintegy százmillió forintra rúgna. A szakemberek szerint megérné a ráfordítás, hiszen rögtön a roncsok fölött van a budapesti nemzetközi hajókikötő.

"Egy biztos: ezt a problémát nem lehet örökké halogatni, ez a probléma ott lesz. A Dunának a szennyezettsége, és a Dunának a hordalékképző képessége ezt tovább fokozza. Ez előbb-utóbb olyan problémát fog jelenteni, amit egyik pillanatról a másikra meg kell oldani" - vélekedik Forintos Gyula, expedíciós vezető.

A Duna magyarországi szakaszán több mint 130 hajóroncs nyugszik még, amiből legalább 40-nél különböző bombák is előfordulhatnak.

[ Hír TV ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Zenobia wreck

Cyprus

7/7 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 41m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés