»» ««

Ausztriai búvárkalauz

Külföld
2/2. oldal


Grüner See

Grüner See Ez a sekély vizű tó légvonalban nagyon közel esik az Erlaufsee-hez, érdemes egy hosszú hétvége keretén belül a két tavat szombat-vasárnap merülni. Aki Bécs illetve Semmering irányából érkezik, szintén az S6-on kell, hogy autózzon Bruck am dem Murig, ahol Oberort-Tragöss irányába kell fordulni. Tragöss faluban táblák mutatják az irányt a Grüner See felé. A tó előtt egy kis turisztikai irodában lehet a merülési engedélyeket megvásárolni, ami fejenként 7 euró, ez parkolójegyként is szolgál a tó mellett. Bérlési lehetőség nincs, egyedül palackot tudnak igény szerint tölteni. A parkolásra a tó melletti panziónál van lehetőség, illetve itt is megvásárolható a merülési engedély.

A tó még Ausztriában is különleges merülőhelynek számít. Az teszi annyira érdekessé, hogy akár a korlátlan látótávolság sem elképzelhetetlen, a 30-35 méter pedig szinte mindig megvan. A tó titka az, hogy a magas hegyek között fekvő meder az év jelentős részében száraz, csak a tavaszi hóolvadás idején tölti fel a hegyekből lezúduló víz. Ekkor éri el a maximális mélységet a tó, ami nagyjából 10 méter lehet. Májustól szeptemberig a tó vízszintje fokozatosan csökken. Augusztusban még éppen merülhető a Grüner See, 5-6 méteres mélységre számíthatunk, utána viszont már nem érdemes próbálkozni. A bámulatos látótávolság mellett még egy fontos dologról kell említést tenni. A víz hőmérséklete nem emelkedik soha 7-8 fok fölé, tehát a vastag ruha és a fagymentes felszerelés alapkövetelmény. A 776 méteres tengerszint feletti magasság miatt ez is magashegyi merülés. Maga a merülés nagyon egyszerű, a panzió mögött kell vízbe menni, aztán elúszni addig, amíg az ember nem kezd fázni túlságosan. A remek látótávolság miatt a navigáció nem szokott gondot okozni. Az élővilágot elsősorban pár pisztráng jelenti a tóban, de a fő élmény mindenképpen a kristálytiszta vízben való lebegés. Nagy élmény a tó közepén, a felszín közelében körbenézni, és csodálni a víz alól a tavat körülvevő hegyek körvonalait. A nyár első időszakában pedig, amikor magasabb vízszint, az elöntött ösvények, rétek, padok jelentenek különleges látványt. Ez az a hely, amit egyszer mindenképpen érdemes felkeresni.

Klopeiner See

Ausztria déli tartománya, Karintia is bővelkedik merülhető tavakban. A Klopeiner See az ismertebb helyek közé tartozik, hiszen könnyen merülhető, akad látnivaló is, nyáron a víz a felszín közelében kifejezetten kellemes és nem utolsó sorban remek bázis is található a közelében. Megközelítése jórészt autópályán lehetséges, Graz irányából kell Klagenfurt felé haladni a letérőig.

Grüner See A tó körzete népszerű üdülőhely, nyáron nem könnyű szállást találni a tó közvetlen közelében. Ez viszont nem jelent gondot, mivel a távolabb eső szálláshelyek teraszáról pedig a környező hegyekre nyílhat remek panoráma. Az Easydive búvárbázis Unterburg faluban található. Itt vehetjük meg a búvárkártyát, illetve eligazítanak a merülésekkel kapcsolatban. A Klopeinersee közelében még több más merülésre alkalmas tó található, és a helyiek pontosan meg tudják mondani, éppen melyiket a leginkább érdemes felkeresni. A bérlési, töltési lehetőség (többek között újralégző is bérelhető és nitroxot is töltenek) mellett itt lehet jelentkezni az éjszakai merülésekre is.

A merüléshez a fent említett búvárengedélyen kívül meg kell vásárolni a strandbelépőt is. A strandon természetesen öltöző is található, valamint többek között egy megfizethető önkiszolgáló étterem van. A kijelölt merülőhely egy stégről érhető el, a vízbejutás kifejezetten kényelmes. A merülés maga nagyon hasonlít a mi ecsédi tavunkban megejtett merülésekre, a látnivalók a felszín közeli pár méteres mélységre koncentrálódnak, 6-7 méter víz alatt a víz hőfoka lényegesen alacsonyabb, és a látótávolság is gyengébb. Érdemesebb tehát a sekély részen nézelődni, ahol átlagos tavi élővilággal találkozhatunk. Az üregekben hatalmas harcsák élnek, bár ezeket sajnos nekünk a merülőtársammal nem sikerült észrevennünk, ezért nálunk szemfülesebb barátaink sokat élcelődtek rajtunk. Mindenesetre sokat segít, ha lámpát is viszünk magunkkal, és céltudatosan vizsgáljuk át a lehetséges élőhelyeket. Ezzel együtt is a Klopeinersee nem tartozik a legjobb osztrák merülőhelyek közé, viszont ezt ellensúlyozza a szép környezet, a kellemesebb vízhőfok. A környékre induló búvároknak mindenesetre érdemes útba ejteni, ha van rá lehetőségük.

Attersee

A salzkammerguti tóvidék ismert és népszerű célpontja a turistáknak. A körzet az ország nyugati részén, Salzburg közelében fekszik, megközelítése autópályán a legegyszerűbb. A legismertebb tavak az Attersee, a Mondsee, a Traunsee, a Wolfgangsee és a Halstätter See. Ez a régió mindenképpen hosszabb tartózkodást feltételez, mivel aránylag távol esik Magyarországtól, cserébe viszont akár minden nap másik tóban lehet merülni. A tavak többségének van valami sajátossága, amiről a helyi bázisokon tudnak elsősorban mesélni. A közös bennük a nagy mélység, a Traunsee 191, vagy az Attersee 169 méteres maximális mélysége óvatosságra kell, hogy intsen minden búvárt.

Attersee A hatalmas Attersee számos partszakaszán engedélyezett a merülés, de mielőtt vízbe mennénk, érdemes tájékozódni. A kijelölt pontokon parkoló, szabadon használható öltöző és mellékhelyiség is található. A tó közelében az ARGE Tauchen honlapja nem kevesebb, mint hét búvárbázist jelöl, tehát még válogatási lehetőség is van.

Érdemes merülés előtt a bázisokon érdeklődni, hol érdemes merülni, mivel nagyobb esőzések után a két ellentétes oldalon igencsak eltérőek a viszonyok. A kiépített merülőhelyeken kényelmesen vízbe lehet szállni. A nyári időszakban a víz a felszín közelében 20 fok körül is lehet, de 30 méter mélységben már csak 8-9 fokos. A látótávolság viszont mélyebben lényegesen jobb, a 20 méter sem számít rendkívülinek. Igaz, a sejtelmes, sötét, zöldes fényben látható sziklák nagyon eltérnek attól a látványtól, amire egy meleg tengerben számíthatunk. Itt nem az élővilág az érdekes, hanem ez a különleges hangulatú lebegés a meredeken mélyülő fal mellett. Ez veszélyes is lehet, hiszen egy-két perc alatt elérhető a kedvtelési búvárok által merülhető maximális mélység, ellenőrizzük tehát gyakran a műszereket. A merülés második felében pedig a sekély vízben érdemes szétnézni, mivel érdekesebb élővilággal ott találkozhatunk.

Ha második merülést is tervezünk, akkor akár a tó másik pontján lehet próbálkozni, akár valamelyik közeli tóhoz lehet elautózni, az időbe mind a kettő belefér. A tó 469 méteres tengerszint feletti magassága, és a könnyen elérhető nagy mélység miatt azonban feltétlenül érdemes megtervezni a merülési programot. Megemlítendő még, hogy Salzkammergut régió víz feletti látnivalókban is bővelkedik (többek között Salzburg, Bad Ischl, Halstätt), tehát a nem merülő kísérők sem kell, hogy unatkozzanak.

Gonda Rudolf

Kapcsolódó oldal: Osztrák tavak leírása a taucher.net oldalán

A cikkhez kapcsolódó galéria itt tekinthető meg.

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Ausztria-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Drljanda / Kompkikötő

Croatia (Hrvatska)

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés