https://divecenter.hu/country/CY

Ciprus

Mediterrán-tengerek

Általános: EU-tagország, beutazás útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal. Pénznem az euro. Ajánlott utazási időszak áprilistól novemberig.
Dekompressziós kamrák: Limassol, Larnaca, Nicosia. Vészhelyzeti telefonszám: 112
(C) Verity CridlandA kis szigetország több évtizedes politikai megosztottsága miatt mindig csak a déli, görög nemzetiségűek által lakott részről beszélünk, ha Ciprusra hivatkozunk, ami mellesleg EU-tagország, 2008. január 1-től pedig hivatalos pénzneme az euro. A Törökországtól délre fekvő sziget időjárása még télen is remek, akár ilyenkor is lehet merülni, de természetesen a nyár és az ősz számít a főszezonnak. A görögös hangulat angolos árakkal ötvöződik, tehát nem számít az olcsók közé ez az úticél.

A ciprusi partszakaszon található nyaralóhelyek között a legismertebb Larnaca, Limassol, Paphos városa. Ayia Napa szintén nagyon sok turistát vonz, de jó tudni, hogy ezen a helyen van a legtöbb zenés szórakozóhely, tehát a nyugalomra vágyó utazóknak mindenképpen érdemes máshol levő szálláshelyet választani. A szigeten nagyon sok ókori emlék található, melyek felkeresése érdekes felszíni program lehet, és manapság már aránylag egyszerű módon lehetséges a sziget kevésbé látogatott északi részére, ahol a török nemzetiségűek vannak többségben.

A brit búvárok előszeretettel utaznak ide, ám mivel más nemzetiségű turisták körében is nagyon népszerű Ciprus, elég sok búvárközpont működik a viszonylag rövid partszakaszon. A kellemes, nyáron akár 27 fokos víz nagyon vonzó mind a strandolók, mind a búvárok számára, de még a leghidegebb februárban is 16 fok körül van. A világhírű roncs, a Larnaca közvetlen közelében nyugvó Zenobia (178 méter hosszú komphajó, mindmáig zsúfolva autókkal) számít kihagyhatatlannak, és a víz alatti sziklaalakzatok is érdekesek. Az élővilág a Földközi-tenger keleti medencéjében megszokott.

Időzóna eltérése Magyarországhoz képest +1 óra.

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Cyprus
Ajánlott weblapok:


Országhoz kapcsolódó írásaink:
40 éves a Zenobia roncs Diszkont búvártúrák: Ciprus
Mondjuk a Zenobia...


    scenic
    scenic
    roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs)
    fal, scenic
    scenic
    üreg, scenic
    roncs, (bemerülhető roncs), (teljes roncs)
Fotóalbumok:
32 kép
A Zenobia és a többiek
15 kép
Ciprus