»» ««

Mondjuk a Zenobia...

Utazási élmények
1/2. oldal

Tegyük fel, decemberben akarnánk elugrani egy kicsit valahova, egy új helyre, és beugrik Ciprus neve.

Larnaca decemberben

Csak a példa kedvéért gondoljuk végig, hogyan kellene kinéznie egy ilyen nyaralás megszervezésének. Ciprus nem a világ vége, EU-tagország, szóval akár önállóan is bele lehetne vágni. Mondjuk jön egy hírlevél, amiben a Malév olcsó repjegyet kínál Larnakába. Ha esetleg a legolcsóbb variácót harmincezer forintért nem is tudjuk megcsípni, negyvenért sem olyan rossz az ajánlat. És akkor már csak azt kell kitalálni, hány napra menjen az ember, mert naponta van járat, szóval belefér öt vagy tíz éjszaka is. Legyen az utóbbi.

Vajon a szigeten melyik várost kellene választani, merül fel a következő elvi kérdés. Ha már a gép úgyis Larnakába megy, akkor lehetne megszállni itt is, a transzfer taxival csak 10-15 euró. Keressünk egy olcsóbb kategóriájú szállást, például olyat, mint a Petrou Bros apartmanjai. Nagyon jó helyen van a belvárosban, gyalog elérhető a tengerpart, sok a környéken a bolt, az étterem, és a távolsági busz végállomása is csak 3-4 percre van. Decemberben ráadásul még igencsak olcsó is. Mivel a szállás ingyen wifit kínál, nem szakadunk ki a hírek forgatagából, ami persze néha azért nem akkora baj. Lehetne a belvárostól távolabb eső szállást is keresni, de a helyzet az, hogy Cipruson a tömegközlekedés nem példaértékű, szóval az elhelyezkedés itt talán egy árnyalattal fontosabb. A belvárosnak viszont ára van, mégpedig a nagyobb zaj, ami nyáron esetleg zavaró is lehetne, télen viszont ezzel is kevesebb a gond. Szállást persze nézhetnénk Limasszolban is, ahol sok szép szálloda akad, vagy az igazi turistagyár Ayia Napában, ami viszont decemberben borzasztóan kihalt. Kísértetvárosi jellegét erősíti az, hogy még a nagy nemzetközi gyorsétteremláncok is lehúzzák ebben a hónapban a rolót, szóval télen ez a hely kicsit sem vonzó. Hacsak nem értékeli valaki ezt a nagy-nagy magányt... Larnakában viszont zajlik az élet, mert ez egy élő, nyüzsgő nagyváros, ahol nem csak turisták vannak, hanem ciprusiak is. Akad itt múzeum, aminek rajtunk kívül a nyomott árak ellenére sem lesz látogatója (bár a legérdekesebb múzeum talán az Ayia Napa-i Thalassa, amit a tengernek szenteltek, van ott kiállítva egy érdekes hajóreplika), és nagyon szép a villanegyed is. Az emberek nem élnek rosszul ezen a szigeten, valószínűleg az európai Mercedes-kereskedések mekkája lehet Ciprus. A pénznem az euro, az árak nem elrugaszkodottak, és akkor sem kell kétségbeesni, ha hirtelen egy iPhone4-ra vágynánk, bármelyik sarki telefonboltban kapható.

Nicosia (Lefkosia), a megosztott város

Mert ha netán azzal a gondolattal is eljátszanánk, hogy vásárolgatni szeretnénk külföldön, Ciprus nem éppen rossz úticél. Elsősorban a divatrajongóknak lehet kedves a sok márkás cuccot áruló boltok serege, de a hétköznapi bazározást is meglepően kulturált formában lehet megejteni. Az egyik legérdekesebb hely ebből a szempontból Nicosia (azaz helyi nevén Lefkosia, a főváros), de oda el is kell ám jutni. Éppen segíthet az útikönyv is a tájékozódásban, de mi van, ha beül az ember az első itt töltött estéjén egy Alexander nevű étterem-bárba a tengerparti sétányon, ahol véletlenül kiderül, a kedves pincér hölgy magyar? ő pedig röviden elmondja, a buszmegálló karnyújtásnyira van, merre érdemes elmenni a szigeten, és hogy van a szállástól 5 percre egy Smart nevű bolt, ahol nagyon olcsón lehet ennivalót vásárolni. Ha netán ilyen szerencsés találkozásban van részünk, akkor bizony súlyos eurókat lehet spórolni, és információkkal felvértezve juthatunk el a fővárosba.

Ott pedig Európa utolsó kettéosztott fővárosával szembesülhetünk, aminek sétálóutcáján a sziget déli, görögök lakta feléről átsétálhatunk a törökök által megszállt északra. Persze ehhez vinnünk kellene az útlevelünket is, mert szabályos vízumot adnak. Ez is nagy lehetőség, mert 2004 előtt még át sem lehetett jutni. Furcsa történelme van ennek a szigetnek, ami évszázados bizánci, velencei, oszmán, angol megszállás után 1960-ben lett független, de a viszonylagos nyugalom csak 1974-ig tartott, amikor görög és török félre szakadt. A görög oldalon magas az életszínvonal, EU-tagok, míg északon tetten érhető a szegénység, és ezt az "országot" nem is ismeri el senki Törökországon kívül. A bazárok itt is bazárok, és remek dolgokat lehet enni ugyanúgy, csak minden olcsóbb egy árnyalattal. Az emberek kedvesek, ráadásul pragmatikusak is, így gond nélkül fogadják el az eurót, noha a török líra a hivatalos pénznem. Feltétlenül megér egy kirándulást. Mellesleg Larnakából ide, Ayia Napára vagy Limasszolba eljutni a nagyjából órás-kétórás ritmusban járó intercity buszokkal a legegyszerűbb, egy retúr jegy alig öt euró, és télen nincs zsúfoltság a fedélzeten. Autóbérlésen csak a bátrak töprengjenek el, mert itt baloldali közlekedés van...

Az írás a következő lapon folytatódik!


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. elche 2011 már 05. 09:40  
Igen, van drágább Zenobiás merülés is, az volt a legkomolyabb, ahol egy hetes, némi tech előképzettséggel rendelkező búvároknak 10 merüléses csomagot kínáltak, különféle behatolásos merülésekkel. Én is láttam búvárokat, akik négy napot akartak merülni, mindet a Zenobiánál.
(Az élővilág néhol Görögországban is érdekes.) Persze a Zenobiánál is volt barakuda, nagy sügér, halak, murénák, de azért nem trópusi színkavalkád, ezt csak úgy megjegyeztem, hogy ne legyenek illúziói az embernek...
Hőhatár nem volt, fenn 24 fok, 32-n 22 volt, szóval nagy különbségeket nem tapasztaltunk. Jó volt a víz még decemberben is.
 3. pygmy 2011 már 05. 08:38  
Igen, pont ez volt a bajom. Később találtam pár bázist árakkal, de elég nagy a szórás, 22 és 40 között:) A Zenobiára meg láttam bőven 100 EUR felett a két merüléses napot... Mindegy, ezt úgyis le kell levelezni.
Ööö, mondjuk egy görög merüléshez képest azért csak jobb az élővilág, nem?
Vannak merülőhelyek bőven, ezek is mennek vagy tucatnyi helyre. Mondjuk üregből az épp elég:)
Hőhatár? Ti télen voltatok...
 2. elche 2011 már 04. 15:30  
Persze, publikus. Valamiért arrafelé nem szeretnek a weblapra árat írni, én is csak így tudtam infókat szerezni. Megkerestem a levelezésünket, 79 euro van 2 merüléses túra áraként, de mivel két napot is voltam velük, emlékeim szerint valahol 70-75-re jött ki egy nap, és több merülésnél nyilván ez olcsóbb is. A Zenobiánál a program valahogy úgy alakult, hogy 8 körül vettek fel, 10 és 12 óra körül volt a két merülés, nagyjából du. 2-3-ra voltunk az apartmannál. A bázis Larnacától 15 percre van, a roncs a kikötőtől szintén, szóval kicsik a távolságok, a transzferek. Vannak más merülőhelyek, láttam róluk videót is, állítólag szépek, de nyilván a fényjátékos üreg akkor az igazi, ha tiszta a víz, ez meg télen nem mindig jön össze. Az élővilág azért nem vörös-tengeri, szóval inkább a roncsokért meg az üregekért, amforákért érdemes víz alá menni, aztán ha még jön is valami (a Zenobián néha teknős úszkál például), az tiszta mázli.
 1. pygmy 2011 már 04. 12:22  
Nem hangzik rosszul.
Néztem a bázis oldalát, árakról nem találtam infót. Publikus? Mondjuk csomagban merülve, napokon keresztül...
Hoznak-visznek, írtad, és látom is. Napi két merüléssel ez kb. mennyi idő? A többiekre (nem merülőkre gondolván)
A Zenobián kívül is merültek még, meg lehet tölteni akár egy egész hetet jó merülésekkel?

Merülőhelyek

The Island

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés