»» ««
Súgó - -

Kereső haladó használata

- Alap működés


Fontos tudni:
A beírt kifejezésnek legalább 4 betűsnek kell lenniük, illetve ha a beírt kifejezés a keresett adatbázis több mint a felében létezik, a kereső úgy veszi túl nagy a találat, és szintén nem veszi figyelembe a kereséskor. Kis és nagybetűk használatának nincs jelentősége, nem tesz különbséget. A keresőbe több kifejezés (szó) is írható, ezek között különféle logikai kapcsolatot hozhatunk létre. Megpróbálom néhány szemléletes példával bemutatni a használatukat, keressünk híreket.
A portál a könnyebb használat miatt a csillag használatát minden szónál alapértelmezettnek tekinti. Ha mégis úgy keresnénk, hogy csak az adott szó lehessen, tegyük idézőjelbe.

Alap műveletek:

Egymástól szóközzel elválasztott kifejezések. Ilyenkor ha bármelyik szó szerepel, találatnak jelzi, előrébb az a találat kerül, ahol a legtöbb beírt szó szerepel. Szótöredéket így nem talál meg!
( pl: egyiptom roncs ilyenkor akár a roncs, akár az egyiptom szó szerepel találat lesz, előre pedig az egyiptomi roncsról szóló cikk kerül)

* A csillag jellel helyettesíthetünk szóvégződést, így kereshetünk szótöredéket.
(pl. hajó* esetén találatot ad a hajó szóra, de ugyanúgy minden szóra, ami hajóval kezdődik mint a hajóhíd, hajótest stb.)

+ Ha egy szó plusz jellel kezdődik, annak mindenképpen szerepelnie kell a találatban.
(pl. +egyiptom roncs hurghada A találatokban az egyiptom szó mindenképpen szerepel, emellett keresi a roncs és a hurghada szavakat.)

- Ha a szó minusz jellel kezdődik, az nem szerepelhet a találatban.
(pl: egyiptom roncs -thistlegorm Olyan egyiptomi roncsot keres, ami nem a Thistlegorm)

" Az idézőjel közé írt szavakat egy kifejezésnek veszi.
(pl. "behatolásos roncsmerülés" esetén csak akkor ad találatot, ha a két szó így közvetlen egymás után írva található. Ez nem ugyanaz mint a plusz jel, ha ugyanis +behatolásos +roncsmerülés keresést írtunk volna, akkor megtalálja azt a cikket is, ahol a két szó akár két külön mondatban szerepel.)


Komplikációk:

> és < A nagyobb és kisebb jellel a szavak fontosságát változtatjuk, alaphelyzetben minden szó egyformán fontos. De a nagyobb > jellel növelhetjük a fontosságot, a < jellel csökkenthetjük.
(pl. egyiptom >roncs hajó esetében minden cikket felsorol, amiben bármelyik szó szerepel, de előrébb sorolja azokat, amelyekben a roncs szó szerepel. Ez nem ugyanaz, mint a plusz jel, itt ugyanis nem kötelező a roncs szónak szerepelni, de ha szerepel akkor az fontosabb mint a többi szó.)

( ) A zárójelekkel csoportosíthatunk. Ez egy kicsit bonyolult, de néha igen hasznos lehetőség, egy példán keresztül talán érthetőbb lesz:
(pl: +egyiptom +roncs +(repülő hajó) megkeresi azt a cikket, ahol az egyiptom roncs és vagy a repülő vagy a hajó szavak mind szerepelnek. )

Súgó 1.06 © 2007-2013 Bunny

Merülőhelyek

El Mina Wreck

Egypt, Red Sea

9/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés