»» ««

Új időtartam-rekord

Külföld

Allen Sherrod kicsivel több, mint két napot töltött egy huzamban a tenger mélyén.

A floridai Allen Sherrod 51 órát, 4 percet és 28 másodpercet töltött a víz alatt, ami a sós tengervízben végrehajtott merülések kategóriájában lett a leghosszabb. ő már rutinos csúcsdöntő, 2011-ben volt egy 48 órás merülése ebben a kategóriában, amit egy máltai búvár múlt felül tavaly. Ezt hallva Sherrod úgy döntött, mindent megtesz azért, hogy ismét az övé legyen a csúcs. Természetesen a két víz alatt töltött nap elég fárasztó testi és lelki szempontból egyaránt, ezért komoly felkészülésre volt szükség és több tucat főre rúgó segítőcsapatot toboroztak.

A lenn töltött idő során két másik búvár volt folyamatosan vele, természetesen ők váltották egymást. Főleg az éjszakai órákban figyelték Sherrodot, amikor elbóbiskolt, és rendszeres időközönként írnia kellett valamit neki egy vízhatlan írótáblára, mert az írás zavarossá válása utalhatott volna rá, hogy valami baj van. Még egy masszőr ismerős is lemerült, hogy kicsit megmozgassa az izmait, ne gémberedjen el teljesen. Az energiabevitelt különféle folyadékokkal oldották meg leginkább, de nyilván a hosszú merülés után már igencsak vágyott valami normális ennivalóra.

Noha csak 5-6 méteren töltötte az időt, így is látott érdekességeket a mélyben Sherrod. Megjelent például egy csapat tintahal mellette, akik a sajátos mozgásukkal szinte táncoltak egy kicsit. Jutott idő a romantikázásra, mert Sherrodot felesége is meglátogatta, akivel a felszín alatt erősítették meg házassági esküjüket- még ha búvármaszkban hitvesi csókot nem is válthattak. Sőt, a móka kedvéért egy csapat lány sellőnek öltözve várta a felszínen a "halembert". Úgy szervezték az egész rekordkísérletet, hogy a környéken járó nézelődők is tudjanak a felszínről üzenni a búvárnak, aki képes volt válaszolni nekik. A lenn töltött órák alatt rendszeresen kellett cserélgetni a palackjait, amiket Sherrod nem a hátán viselt, hanem maga mellett tartotta őket, mert így volt kényelmesebb.

Noha 55 órát tervezett a víz alatt tölteni, a rekord ettől némileg elmaradt. Ebben az is közrejátszott, hogy a búvárruhájával némi gond akadt: a szárazruhaába a merülés második napján elkezdett beszivárogni a víz. Egy ideig így is folytatta a merülést, hiszen Floridában nem olyan nagyon fogvacogtató a vízhőfok, de egy idő után még a melegnek számító vízből is lehet fázni. A rekordot így is megdöntötte, tehát a célt elérte, most a vetélytársak oldalán pattog a labda, ha ők akarnak a Guiness rekordok könyvébe bekerülni Sherrod helyére.



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Um El Faroud Wreck

Malta

3/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés