»» ««

Dráguló üzemanyagok

Vörös-tenger

Egyiptomban drasztikusan emelték az benzin és a gázolaj árát.

A Vörös-tengerre gyakran utazó búvárok az egyiptomi belpolitikai hírekre is odafigyelnek, mert időnként keresztülhúzzák a terveket az utóbbi években előforduló zavargások. Természetesen nem csak mi várunk rá, hogy rendeződjön az országban a helyzet, nyilván az egyiptomi polgárok is szeretnének nyugodt, biztonságos, fejlődő országban élni.

Ám a jólét nem jön egyik pillanatról a másikra. Sőt, a Mubarak rendszerre jellemző központilag szabályozott árak rendszere sem bizonyult fenntarthatónak, és ezért hallunk különféle ár- és illetékemelésekről. Drágább lett a belépés az országba, drágult az alkohol és a cigaretta, de mindezeknél fontosabb és nagyobb vihart kavaró ügy az üzemanyagok áremelése. Ez ugyanis mindenki hétköznapi életét érinti, egyfajta lavinaként görög tovább minden gazdasági szektorban a drágulás hatása.

Az áremelés pedig igen jelentős mértékű, a különféle benzinek esetén 40 és 78 százalék között mozog, a gázolaj pedig 63 százalékkal lett drágább július elejétől. Ezt az emelkedést már nem lehet kigazdálkodni senkinek, aki szállítmányoz, fuvaroz vagy hajót üzemeltet. Folyamatosan emelkedni fog a villanyáram ára is.

A helyiek tüntettek a drágulás miatt, de a turizmust is érinti az üzemanyagok árának emelkedése, hiszen drágulni fognak a transzferek, a buszos kirándulások- és a hajózás is. Az idegenforgalom az ország gazdaságának fontos szektora, ám súlyos csapásokat szenvedett el az üzletág, amikor elmaradtak a nyaralók forradalom és az azt követő zavargások miatt. Az áremelések miatt nyilván várható, hogy drágulni fognak a kirándulások, merülések, a szafarizás is, hiszen a szolgáltatóknak alkalmazkodni kell a növekvő költségekhez, de tudja mindenkim hogy a bizonytalan piac nagy drágulást nem fogad el. Így várhatóan számolni kell pótdíjakkal a jövőben.

Sajnos több apró áremelkedés összességében már érezhetővé teszi a drágulást, hiszen a belépésnél többet fizet a turista, ha inni akar egy sört, akkor is a mélyebben nyúlhat a zsebébe, és a további programok viszonylag kicsinek tűnő árváltozására is fel fog figyelni. Bár a tenger a kevesebb turista miatt gyorsan regenerálódik, és egyre több érdekességet látnak a búvárok, kérdés, meddig kárpótolja ez a nyaralókat. Reméljük, stabilizálódik a piac, és a következő szezonban ugyanúgy a legmegfizethetőbb, legvonzóbb úti célok között tarthatjuk számon Egyiptomot.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Bunny 2014 júl 15. 19:36  
Mi már megkaptuk mennyit kell fizetni, hát nem fog örülni senki neki, de mit lehet tenni.
 1. Garfield33 2014 júl 15. 11:10  
Ahha, épp egy hete írtam már erről az egyiptomi fórumba. Nem emlékszem, hogy hozzátettem-e: a qrva életbe...

A "várható" emelés amúgy immár valóság.
Friss hírek szerint drágább a sör és felár lesz a szafarikon.

Merülőhelyek

El Malahy

Egypt, Red Sea

5/9 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágdelfin legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés