»» ««

Diszkont búvártúrák: Ciprus

Utazási élmények
1/2. oldal

A kettéosztott sziget görög felére ettől az évtől két fapados céggel is lehet repülni.

Ciprus egyike azoknak az európai úticéloknak, ahol a szezon nem csak a nyári hónapokra korlátozódik, tavasztól egészen decemberig kellemes körülmények között lehet nyaralni és merülni "a szerelem szigetén". Ráadásul aki ide utazik, egyszerre két országot is meglátogathat: a déli, görög többségű Ciprust és az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot. Előbbi partjai közelében van az öreg kontinens egyik leghíresebb a roncsa, a Zenobia, tehát a merülési élmény garantált.

Utazás
Albumhoz klikk a képre.
Bár irodák is szerveznek rendszeresen utakat a szigetre, sokan saját maguk szervezik meg az utat a közvetlen repülőjáratoknak köszönhetően. Autózás értelemszerűen nem merül fel alternatívaként: ha a térképre pillantjuk, láthatjuk, milyen messze van Magyarországtól a Földközi-tenger keleti medencéjében található sziget, amihez legközelebb a török, a szíriai, a libanoni és az izraeli partok vannak.

A repülés nem vesz igénybe hosszú időt, és egészen ez év elejéig a Malév járataival lehetett eljutni Budapestről Larnaca városába. Ám a Malév bedőlése alaposan felforgatta az utazási piacot, és a ciprusi útvonalra egyből két jelentkező is akadt: a Wizzair Larnaca, míg a Ryanair Pafosz repülőterét választotta. Diszkont légitársaságokról lévén szó, néha roppant kedvező ajánlatokat is találhatnak azok, akik időben foglalnak- de természetesen a filléres alapárra bőségesen lehet felárat "gyűjteni", ha poggyászt is vinne magával az utazó. Itt pedig a búvárok ezt nem ússzák meg, tehát kalkulálni kell vele. Mind a két reptéren vannak reptéri buszjáratok illetve taxik. Ha valaki Larnacába érkezik és ebben a városban is száll meg, akkor a taxi a kézenfekvő és nem túl drága megoldás. Mivel a légitársaságok hetente több járatot is indítanak, nem csak egy vagy két hetes túrában lehet gondolkodni, hanem hosszú hétvégében is akár.

Az úticél
Ciprus igen hosszú történelemmel büszkélkedhet. A régészeti feltárások számtalan tárgyi bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a sziget igen régen lakott, a helyi múzeumokban sok izgalmas leletet találhatnak az érdeklődők. A görög kötődés miatt azok számára nem lesz szokatlan az ókori templomok romjainak a látványa, akik már jártak a görögországi emlékhelyeken. Természetesen évezredek óta hajóznak is a ciprusiak, tehát amforákat is bőven találtak, az egyik legizalmasabb antik roncslelet alapján újjá is építettek egy hajót, és egy tengerészeti múzeumban állították ki Agia Napában.

A legtöbb utazót viszont bizonyára a múzeumok nem érdeklik, annál inkább a szép homokos tengerpartok, a napsütés, a kellemesen meleg vízű tenger. Ezt pedig a szigeten igen sok helyen meg is találhatják. Az északi, török rész nyaralóhelyei persze kívül esnek a felkereshető pontok körén, a görög oldalon a leghíresebb nyaralóhelynek Larnaca, Agia Napa, Limasszol és Pafosz számít. A főváros, Nicosia különleges hely, ugyanis egyik fele a görögök, a másik fele a törökök kezén van, akik ráadásul a saját oldalukon Lefkosiának hívják. Meg kell jegyezni, a törökök is hosszú ideje vannak jelen a szigeten, 1570-ben szállta meg az ottomán birodalom Ciprust. Pár száz év elteltével pedig a britek érkeztek a szigetre, ennek köszönhetően sokan beszélnek angolul és az út "rossz oldalán" közlekednek az autók. Ciprus déli fele egyébként az Európai Unió tagja, a hivatalos pénznem pedig az euro. Az ország a nemzeti jövedelmét tekintve nem tartozik az EU-n belül a legszegényebbek közé, sőt.

Az írás a következő oldalon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Bare Island

Australia

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 4-10m , áramlás

parti merülésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés