»» ««

Born to be dive(r)

A búvárkodásról
1/2. oldal

Jelen cikk írója azok közé tartozik, akik felteszik maguknak a kínzó kérdést: "Miért nem kezdtem korábban?"

1977 nyara, reggel 7:01, Palatinus strand. Alig pitymallik, néhány nyugdíjas pék lézeng a medencék körül, hirtelen a hajnal csendjét egy éles sípszó tépi fel, hosszan, kíméletlenül. Majd felharsan egy öblös hang: "A medencébe ugrálni tilos!"
 
30 másodperccel korábban: anyuka érkezik kétéves forma tejfehér kisfiúval a jobbján. A kis csámpás "verekedős pancsi" felkiáltással kitépi magát anyuka kezéből, beleveti magát a hullámmedencébe. Nincs mit tenni, anyuka ruhástul, pokrócostul, rántott húsostul csobban utána.
Anci mindig nevetve meséli ezt az apró történetet, ami azóta is jellemezi az életem, mert imádom a vizet, és nincs bennem egy cseppnyi félelemérzet se.
 
Amikor kiderül, hogy járom a vizek alját, sokan kérdezik, hogy lettem búvár. Jó kérdés. Tán annak születtem, tán nem, de hogy vízi embernek az biztos.
Vasmacs cikkét olvasva, amikor eljutottam "A Balatonnál se tudtak kiparancsolni a vízből- amikor már kékült a szám széle...” mondatig, belémhasított: hé ez rólam szól! Gumimatraccal felfedezni a nádast, iszapvárat építeni, vagy csak labdázni, ugrálni, tök mindegy volt, csak a parton ne kelljen lenni. Na jó, kamaszkoromtól a monokinis lányok erős csábítást jelentettek a vízzel szemben...
 
Talán 6 éves lehettem, mikor anci beadott a Komjádiba, fárasszák le ezt az örökmozgót. Königh Gyuri bácsi az ifi pólósokat edzette, így szomszéd kis srácként gyakran lógtam be hozzájuk a saját edzésem után.

Imádtam az öreget, néha én voltam az erőnléti edzés kelléke, a srácok engem dobáltak egymásnak. Amikor anci jött értem, elhűlten látta mindezt, és csak remélte, hogy kapura nem dobnak velem. Bár nem lettem élsportoló (becenevem pille volt, ami ebben a sportban nem az előnyös testalkatot jellemzi), a sportnak és edzőimnek sokat köszönhetek a mai napig.
 
13 éves koromban jött a lázadó korszak, kijelentettem, nekem elég a vízből, a heti 6 nap edzés, a haverokkal akarok lógni. Így a medence elmaradt, sokáig vízzel csak a nyaralások során találkoztam, vagy amikor egy-egy haver kitalálta, hogy átússza a Balatont, és kellett egy kísérő, akiről tudta kihúzza ha kell. Erre egyszer volt csak szükség, a céltól 300 méterre- de ez egy másik sztori.

Aztán jött a "barna ciklon". Feltette azt a triviális kérdést, hogy nem akarok-e búvár lenni? Azonnal rávágtam, hogy de igen, és csak azon kellett elgondolkodnom, hogy eddig ez miért nem jutott eszembe. Erre máig nincs magyarázatom, jó pár évet "elpazaroltam".


Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 17. Garfield33 2012 ápr 05. 13:46  
Miazhogy gusztustalan??? Az szerintem ott kezdődik, amikor valaki útban a Brothers felé elindul ügyintézni a felső fedélzeten, de a lépcsőhöz érve meggondolja magát és benyit egy kabinba, viszont ott már nincs ideje a kisebb helyiségbe is benyitni. No az télleg gáz, tehát csitt...  :-)

(Amúgy nem értettél félre)
 16. Edka 2012 ápr 05. 13:39  
Fúúúúj, ha azt olvastam, amit valójában írtál, akkor ez nattyon gusztustalan! :-)
Ha tévedtem, akkor sincs baj.
 15. diet 2012 ápr 05. 10:58  
Ha a súlyozás ok volt nincs min izgulnia az egyszeri búvárnak
 14. Garfield33 2012 ápr 05. 09:47  
Tuti nem lenne egyforma, mert én végigizgultam nme vizsgájának minden pillanatát, sőt, mégy nyugtatóznom is kellett magamat. ő viszont nem volt jelen az elfogyasztott nyugtatók végső rematerializációs fázisában. Sőt, ha ügyesebb vagyok, rákenhettem volna az egészet a haverra (így másra kentem, és a kutyára alig jutott egy pici...)
 13. nme 2012 ápr 05. 09:29  
áhhh, te azt el sem tudod képzelni, mit lehetne kihozni a sztoriból :))
A további 12 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

I-169 submarine

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 46m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés