»» ««

Búvár, idétlen idők óta

A búvárkodásról
1/2. oldal

Jelen cikk szerzője talán mindannyiunknál korábban született búvárnak...

Kétéves forma lehettem, amikor a közeli gyógyvizű strandfürdő medencéjében egy kedélyes öregúr a délutáni órákban -látva, hogy lelkes pancsolásban vagyok piros kacsás úszógumimban- odaszólt nekem, hogy: "Nem félsz már a víztől, Sárika?" Szegény nem tudta, hogy délelőtt azért ordítottam olyan eszeveszetten, mert éppen ki akartak vinni a medencéből, ami nekem sehogy se tetszett, merthogy én bizony ott akartam maradni, bent a jó nagy vízben. Anyám szegény győzködött, hogy így Klárika, úgy Klárika, ígért mindent, csak ne ordítsak, és hajlandó legyek kijönni a medencéből.

Később is csak azokat éveket élveztem, amikor víz mellé, tipikusan a Balaton partjára mentünk nyaralni, a hegyek nem nagy barátaim voltak már akkor sem. A Balatonnál se tudtak kiparancsolni a vízből- amikor már kékült a szám széle, akkor nem volt szabad bemennem a tóba, de legalább ott álldogáltam a lépcsőn, ahol persze útban voltam, és nyilván valaki jókorát lökött is rajtam, és zsupsz bent találtam magam a vízben. Amikor Apámék kérdőre vontak, vajh´ hogy lettem én vizes, mikor csak a lépcsőn álldogálhattam, vigyorogva mondtam, hogy hát fejjel beleestem a Balatonba. Imádtam a vizet- Szegedre költözésemben ez is nagy szerepet játszott, mert a város egyéb erényei mellett, ott a Tisza.

Gyerekként, mint a többieknek, meghatározó élményem volt Cousteau kapitány filmje, de elképzelhetetlen volt, hogy én valaha is búvár legyek. Nem is vágytam rá, mert riasztó volt a rákhalász részben az a keszonkamra, ahová betették a búvárt, különösen úgy, hogy a többiek megették a szegény búvár által felhozott homárt, amíg ő be volt dugva abba a csőbe.

A kétezres évek elején ért meg a helyzet arra, hogy ki lehetne próbálni egy uszodai próbamerülésen, hogyan lehet levegőt venni a víz alatt. Délután aztán jött egy telefon, hogy a fiam fejét öt öltéssel kellett összevarrni, mert a biciklijével rendesen eltaknyolt. Ráadásul éppen úgy alakult a dolgok rendje, hogy a fodrásztól érkeztem az uszodába. Nem is értem az akkori magamat, nem gondoltam, hogy a fejemet bele kell dugni a vízbe? Végül úgy elbűvölt a dolog, hogy Szarka Gézáék, látva rajtam a lelkesedést, elvittek egy második körre is a medence alján.

Nyáron Rodoszon volt lehetőség próbamerülésre, tengerben, egy búvárgyárban, ahol a hajóra felpakoltak vagy hetven próbamerülőt, meg pár búvárt. Első alkalommal mindenki akart menni. Egy fél órás elméleti oktatás után még lelkünkre kötötték, hogy lent a víz alatt fényképet is csinálnak rólunk, úgyhogy szépen a gép elé kell járulni, "OK" jelet kell mutatni, és amikor intenek el kell húzni a másik irányba.

Külön mobil stég volt kiépítve a vízbe szálláshoz, felöltöztettek bennünket, ránk adták a mellényt, és belöktek a vízbe. No de engem egy fürdőruhában sem nyel el a víz, nemhogy neoprénben, így aztán ott lebegtem a felszínen. Próbáltam én lefelé úszni, de nem sikerült. A felszínen sznoris személyzet felügyelte a próbamerülőket, próbáltak engem lefelé lökdösni, míg az egyik fickó végül megszánt, és karonfogva levitt a szédítő három méteres mélységbe. No, ott már komfortosan éreztem magam, szépen pózoltam a kamerának és már jöttünk is felfelé.

A második merülésre megfogyatkozott a próbálkozók serege, többen a hajón akartak maradni, így aztán több ólommal felszerelkezve, nagyobb sikerem volt a lemerüléssel is. Persze a vízben egy árva halacskát se láttunk, ebből az öbölből minden élőlény messzire költözött. Délután összetalálkoztunk ElChe aznapi merülőpárjával, egy amerikai lánnyal, és őszinte csodálattal adóztunk neki, hogy ő mennyire gyakorlott, és profi búvár, mert neki már negyvenöt merülése volt. Ott a szigeten aztán az én "képzésem" is megkezdődött, az Anthony Quinn-öböl gyönyörű vizében sznoriztunk, és minden lelkierőmet összeszedve megpróbáltam kinyitni a szemem a víz alatt maszk nélkül, a fél méteres vízben ülve. Sikerült, tehát egyre fogytak a leküzdendő kihívások.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 27. Edka 2012 már 31. 22:22  
Aha, így már egészen érthető!
Ok, válasz megy :-), illetve már el is ment.
 26. diet 2012 már 31. 19:42  
Le kell felezni őket, egyből megállná a helyét a gondos jelző

Bocsánat, hogy belekontárkodom a nagyok dolgába
 25. VasMacska 2012 már 31. 18:57  
Van az a pénz.
(de mint közismert, az ügyvédi tevékenység nem eredménykötelem. Az ügyvéd csak a gondos ügyellátására vállal kötelezettséget. De ha nem jön össze a 150 év se, az ügyfél akkor se tud már reklamálni.)
 24. VasMacska 2012 már 31. 18:50  
Várj fordítok: Let's talk about it. Ezt ugye nem gondoltad volna démonról, hogy német helyett más nyelven szólal meg?:)
(Amúgy meg, mi lett veled, küldd már el emilkét hozzám.)
 23. Edka 2012 már 31. 09:54  
Ez az utolsó, általam értelmezhetetlen betűkupac néhány sikertelen keresztrejtvényemre emlékeztet, mint remekbeszabott díjnyertes megfejtés. :-))
A további 22 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Perije Zvezda / Toll Csillag

Croatia (Hrvatska)

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés