»» ««

A HEPCA kikelt az óvatlan búvárok ellen

Vörös-tenger

Az egyiptomi környezetvédelmi szervezet hírlevele ezúttal a víz alatti kulturális örökséget rongálókról szól.

A HEPCA igen keményen fogalmaz azoknak az eseteknek a kapcsán, amikor búvárok a roncsokat egyfajta víz alatti játszótérnek tekintik. Úgy vélik, ez egyfajta agresszió a víz alatt nyugvó kincsekkel szemben, és azt mutatja, az ilyen búvárok nem tisztelik a kulturális örökséget, nincsenek tisztában azokkal az erőfeszítésekkel amiket a közösség tesz ennek a megóvásáért, és nem foglalkoznak azzal sem, milyen tragikus történetek kapcsolódnak egyes roncsokhoz. A HEPCA álláspontja szerint fel kell tehát lépniük ezzel szemben.

A hírlevél szerint mostantól minden egyes olyan esetet megbélyegeznek, ahol valaki jelét adja annak, hogy nem tiszteli az ország víz alatti és feletti világát. Minden búvárvezetőt, búvárt, oktatót, búvárközpontot és bárki mást pellengérre állítanak aki felelős az ilyen viselkedését. A HEPCA ezért arra kéri a vele egyetértőket, hogy osszák meg az ilyen cselekedeteket velük. A tényeket aztán a kormányzó elé tárhatják, megoldási javaslataikkal együtt. A hírlevél szerint a nincs szükség ezekre a búvárokra, az írás így zárul: "Nem látjuk őket szívesen. Mi vagyunk a többség, itt az ideje megmutatnunk."

[ HEPCA ]
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 13. békabúvár 2011 okt 30. 19:34  
A "kiáltvány" tartalmával maradéktalanul egyet lehet érteni. Értelmes ember a szárazföldi múzeumban sem játszik a leletekkel, ha nem ez kifejezetten a kiállítás célja, így a vízalatt sem kell másként viselkedni. Mindazonáltal ez a kiáltvány körülbelül 20 évvel megkésett, ami az átlagbúvár által látogatható mélységeket illeti. Szerintem az sem véletlen, hogy éppen most adták ki, meglehet egy olyan kampány része, ami a kairói múzeumban tavasszal történt rongálást és fosztogatást igyekszik feledtetni, hogy lám-lám mennyire törődnek a kulturális értékekkel.
 12. elche 2011 okt 27. 15:51  
Remélhetően ők is így értik, de azért is valószínűnek látszik ez, mert a hírlevélben kiemelik a búvárvezetőket és búvárközpontokat is, ezekből meg azért bőven van egyiptomi.
 11. Bunny 2011 okt 26. 23:56  
Úgy gondolom ezt nem egyiptomi vs turista értelemben mondta, hanem környezet buzergáló vs normálisan viselkedő búvár értelemben.
 10. azarabdémon 2011 okt 26. 22:08  
"Nem látjuk őket szívesen. Mi vagyunk a többség, itt az ideje megmutatnunk."

őket??
A saját házuk tájára nem vonatkozik?
Lenne pár bemutatandó képem valahol elfekvőben, a szemeteszacskókat a tengerbe helyező szafarihajónkról, a helyi dm élővilágbazgurálásával (egyik pl. sziklahalat húzott a fejére) és folytathatom.
 9. PDIC 2011 okt 26. 21:05  
Nem akartam az lenni, csak arról beszélek amit tapasztaltam. Nem az általam látogatott bázisokra és természetesen nem arra a bázisra gondoltam ahol Te dolgozol.
A további 8 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, South Plato

Sudan

11/15 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 48m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa delfin teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés