»» ««

Kettős tragédia

Külföld

Egy németországi tóban szenvedtek holland búvárok balesetet.

Az október elején történt események kapcsán tények és feltevések is napvilágot láttak. Elég sok pontos információ is van a történtekről, először ezeket foglaljuk össze. A hat fős, rutinos holland búvárokból álló csoport egy hétvégi kiruccanást tervezett a Hemmoor közelében levő Kreidesee nevű tóhoz. A tó igen mély, 60 méteren van az alja, a környék legnépszerűbb merülőhelyének számít. A búvárok az első napon két jól sikerült merülést hajtottak végre, ezek után másnapra egy mélymerülést terveztek.

A hat búvár két fős merülőpárokban hajtotta végre a merülést. Ketten a többiektől eltérő útvonalon merültek. Bart és Co épp az első dekompressziós megállónál volt, amikor Bart észrevette, hogy a valamivel mélyebben levő Fred integet neki és segítséget kér. Mint kiderült, Frednek elfogyott a levegője, Bart megosztotta vele a magáét. A két búvár ekkor elkezdett folyamatosan süllyedni. Frednek nem volt levegője ahhoz sem, hogy a mellényét felfújja, az ólmot nem tudták leoldani róla, és ahogy az aljzat közelébe értek, Bart észrevette, hogy Fred társa, Nico élettelenül hever odalenn. Ekkor váratlanul Fred és Bart elszakadt egymástól, előbbi a mélyben rekedt üres palackkal, míg társa a felfújt mellénynek köszönhetően túl gyorsan emelkedett a felszínre. Bart után Co is felúszott, előbbit helikopterrel Kielbe vitték hiperbár kezelésre, utóbbi pedig megfigyelésre került kórházba. Hamarosan mind a kettejüket hazaengedték. A két mélyben maradt búvárt a mentőegységnek másnap találták meg, 50 méteres mélységben. Bart beszámolójával összhangban Fred palackja üres volt, ám a másik holtan talált búvár, Nico palackjában még volt 65 bar. A felszerelések vizsgálata után balesetnek minősítették a történteket és nem indult nyomozás senki ellen. A vizsgálat megállapította, hogy a búvárok valamennyien 12 literes palackkal merültek, de két reduktorral, a két életét vesztett búvár nedvesruhában ment a vízbe. Nico magasan képzett oktató volt aki instruktor tanfolyamokat is tarthatott, Fred pedig három csillagos búvár minősítéssel rendelkezett.

A baleset után a szemtanúk illetve a túlélők beszámolóját elemezve próbálták többen is a lehetséges forgatókönyvet felvázolni hogy magyarázatot kapjanak a tragédiára, de ez már jórészt feltevéseken alapul. Az tény, hogy az amúgy is hideg tóban nagy mélységben öt fokos a víz, és mivel 50 méteren jártak a búvárok, dekompresszióval is kellett számolniuk- nedves ruhában, mono 12 literes palackkal ez komoly kihívásnak tűnik. A holland búvárok egy sajátos felszerelés-konfigurációt választottak a hírek szerint, a tartalék reduktor a bal oldalra került, ami előnyös ha a társnak kell levegőt adni, de amikor a búvár saját maga akarja használni, figyelmetlenség esetén fordítva veheti azt a szájába és vizet szívhat. Ez már csak azért is előfordulhatott, mert állítólag nem volt hosszú tömlő az oktopuszon, tehát a búvár saját maga nehézkesen használhatta azt. Az öt fokos vízben előfordulhatott a reduktor elfagyása, erre utalhat, hogy Nico egyik csapja el volt zárva, méghozzá a főreduktoré. A vizsgálat szerint lehetséges, hogy a búvár helyes döntést hozott, amikor elzárta ezt a csapot, ám saját tartalék reduktorának rossz elhelyezése miatt vizet szívott be és pánikolni kezdett. Fred levegőelfogyására nincs magyarázat, talán próbált segíteni bajba került társának, de izgalmában túl sok levegőt használt el, esetleg neki magának is elfagyott valamiért a reduktora. Mivel Nico nedvesruhában merült, és mellényét az elzárt csapon levő reduktorra szerelt inflátortömlővel tölthette volna fel, azt felfújni nem lehetett. Arra még nem tudják a választ, és talán soha nem is fog kiderülni, hogy Fred ólmát miért nem tudta ledobni sem ő maga, sem a segítségére siető Bart. A körülmények semmiképpen nem voltak kedvezőek, a hideg vízű, sötét tóban meredek, 50 méteres mélységig lenyúló fal mellett történt a súlyos baleset. A Kreidesee adottságai miatt sajnos már korábban is veszélyes merülőhelynek számított, tíz év alatt tíz búvár vesztette itt életét.

[ Delta Duik Team, NDR, ScubaBoard ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 17. hopposztkopp 2011 okt 17. 16:09  
Mennyire nincs észnél az ember. Itt csak tölteni nem töltötte a jacketet, leereszteni tudott volna. Mert egy funkció nem működött, simán "elfelejtettük" a többit.
Még mindig a "rutinon" vagyok. Most mondanám -akit érdekel - nem lehet a hideget és a sötétet megszokni. Rögtön teleszalad a gatya mihelyt meglátod a búvártársad kerekedő szemét! Akkor ami nem megy "ösztönből" - már elfelejtheted az esti bulizást is.

Jégalámerülésnél - már kinn a parton - jön ám az aer rendesen az elfagyott redóból. A kotonosból is.
 16. Bunny 2011 okt 17. 14:02  
Azért ezt a módszert nem venném be a tananyagba. Poénnak viszont jó, meg arra hogy utána legyen mit mesélnie az embernek, és persze arra is utal, hogy kellő lélekjelenlét volt.
 15. hopposztkopp 2011 okt 17. 11:44  
Az volt, hogy az inflátor bekrekált. Végül úgy jöttünk fel, hogy az alján gugoltam mögötte és az alsó leeresztő szelepet kicsavartam. Mint a "hőballont" alulról tusgombal felnyomtam a jacketet. Szelep vissza, elengedtem és ő már csak a felső szeleppel tudott amit tudott, de legalább elmozdult - jobban mondva felrepült. Fenn már a kötélen tudott lötyögni.
Volt időnk meg aer is. Az ólom is megmaradt. Bár ez inkább volt vicces, mint tragikus.
Valódi gond lett volna megkapaszkodom benne és az én jackettem mind a kettőnket simán felhoz. Volt időnk játszani.
 14. elche 2011 okt 17. 11:08  
Pontosan, itt ezer dolog lehetett még, azért választottam külön a beszámolón alapuló tényeket illetve a feltevéseket. Átgondolhatja magának mindenki a lehetséges történteket, és ha akar, bizonyos következtetéseket is levonhat.
 13. vizidino 2011 okt 17. 10:40  
Nem valami olyasmire gondolhatott esetleg, hogy a szájjal felfújáshoz az inflátoron lévő leeresztőgomb szinkronizált nyomkodása szükséges, illetve hogy az ember elég pászentosan be tudja venni a szájába az infátor nyílását, elfagyott kézzel/szájjal mindkettő problémákba ütközhet? Nekem is volt már olyan szinten elfagyva a kezem, hogy könyökkel nyomogattam az inflátorgombot...
Nekem a sztoriban egyrészt Bart kolléga szerepe tisztázatlan: neki egy dekószintről kellett volna tudni oktopuszon felhozni egy levegőfogyott úriembert (ami kooperáló társ esetén nem nagy művészet), ehelyett fellőtte magát. Valami disznóság még történhetett ott, amiről vagy a "halottakról jót vagy semmit" elv, vagy a szégyen miatt nem mesél.
A másik furcsaság a "fordítva veszi be az oktopuszt és a vízszívástól bepánikol" javaslat. Egy ilyen rutinos monguznak pár tucatszor kellett már lenni a szájában fordítva a második lépcsőnek, a hibának egy köhögőrohamnál nem szabadott volna több gondot okozni. A dologban valószínűleg jócskán benne lehetett a nitrogén okozta fenyegetettségérzés és lassúság is.

 
A további 12 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Cod Hole

Australia

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 23m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés