»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2011-10-15 Kettős tragédia

Egy németországi tóban szenvedtek holland búvárok balesetet.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 17. hopposztkopp 2011 okt 17. 16:09  
Mennyire nincs észnél az ember. Itt csak tölteni nem töltötte a jacketet, leereszteni tudott volna. Mert egy funkció nem működött, simán "elfelejtettük" a többit.
Még mindig a "rutinon" vagyok. Most mondanám -akit érdekel - nem lehet a hideget és a sötétet megszokni. Rögtön teleszalad a gatya mihelyt meglátod a búvártársad kerekedő szemét! Akkor ami nem megy "ösztönből" - már elfelejtheted az esti bulizást is.

Jégalámerülésnél - már kinn a parton - jön ám az aer rendesen az elfagyott redóból. A kotonosból is.
 16. Bunny 2011 okt 17. 14:02  
Azért ezt a módszert nem venném be a tananyagba. Poénnak viszont jó, meg arra hogy utána legyen mit mesélnie az embernek, és persze arra is utal, hogy kellő lélekjelenlét volt.
 15. hopposztkopp 2011 okt 17. 11:44  
Az volt, hogy az inflátor bekrekált. Végül úgy jöttünk fel, hogy az alján gugoltam mögötte és az alsó leeresztő szelepet kicsavartam. Mint a "hőballont" alulról tusgombal felnyomtam a jacketet. Szelep vissza, elengedtem és ő már csak a felső szeleppel tudott amit tudott, de legalább elmozdult - jobban mondva felrepült. Fenn már a kötélen tudott lötyögni.
Volt időnk meg aer is. Az ólom is megmaradt. Bár ez inkább volt vicces, mint tragikus.
Valódi gond lett volna megkapaszkodom benne és az én jackettem mind a kettőnket simán felhoz. Volt időnk játszani.
 14. elche 2011 okt 17. 11:08  
Pontosan, itt ezer dolog lehetett még, azért választottam külön a beszámolón alapuló tényeket illetve a feltevéseket. Átgondolhatja magának mindenki a lehetséges történteket, és ha akar, bizonyos következtetéseket is levonhat.
 13. vizidino 2011 okt 17. 10:40  
Nem valami olyasmire gondolhatott esetleg, hogy a szájjal felfújáshoz az inflátoron lévő leeresztőgomb szinkronizált nyomkodása szükséges, illetve hogy az ember elég pászentosan be tudja venni a szájába az infátor nyílását, elfagyott kézzel/szájjal mindkettő problémákba ütközhet? Nekem is volt már olyan szinten elfagyva a kezem, hogy könyökkel nyomogattam az inflátorgombot...
Nekem a sztoriban egyrészt Bart kolléga szerepe tisztázatlan: neki egy dekószintről kellett volna tudni oktopuszon felhozni egy levegőfogyott úriembert (ami kooperáló társ esetén nem nagy művészet), ehelyett fellőtte magát. Valami disznóság még történhetett ott, amiről vagy a "halottakról jót vagy semmit" elv, vagy a szégyen miatt nem mesél.
A másik furcsaság a "fordítva veszi be az oktopuszt és a vízszívástól bepánikol" javaslat. Egy ilyen rutinos monguznak pár tucatszor kellett már lenni a szájában fordítva a második lépcsőnek, a hibának egy köhögőrohamnál nem szabadott volna több gondot okozni. A dologban valószínűleg jócskán benne lehetett a nitrogén okozta fenyegetettségérzés és lassúság is.

 
 12. Thomasbuvar 2011 okt 17. 10:02  
Nekem fel sem tűnt... De most, hogy mondod...  :)
 11. Garfield33 2011 okt 17. 10:01  
(az utolsó sor még tőled is szokatlanul értelmetlen... ha esetleg kommentálnád)
 10. hopposztkopp 2011 okt 17. 08:55  
Jól van no gyerekek. Sajnos az ember (n)agyon gyönge. Bebeszéli magának, hogy erős, okos és minden ami a teremtőhöz hasonlóvá teszi. Itt: ru-ti-nos. Öreg motoros is rutinból hal meg.

Ja, nem sikerült felfújni, mert e kifúvó szelepet nem tudtuk takarni.. közben az idő tik-tak, tik-tak.
 9. Garfield33 2011 okt 16. 19:45  
A mértékletesség pedig ott, hogy az ember csak az első sorral foglalkozik...
 8. kovax 2011 okt 16. 12:19  
"Hát itt mindenki mond okosakat ..... "
"De azt azért elmondom a tengerben a hülye is el talál.. A tudás itt kezdődik... Nincs látótávolság ,hideg ,mélység..."

tudnék reagálni , de nem teszem.  lehet a tudás itt (is) kezdődik?
 7. Káplán 2011 okt 15. 23:16  
In hen God hebbe zijn ziel.
 6. Garfield33 2011 okt 15. 21:46  
Én bátorkodtam magamról írni, mint egykori hülye kezdőről, aki többedmagával úgy gondolta, hogy 12-es palackkal meg kell karcolnia 60 (+ még valamennyi) métert. De az ember akkor is tudott annyit, hogy ha már lemegy a jó francba, akkor nem 60 barral fordul meg (vagy fel) odalenn...
 5. Motoros03 2011 okt 15. 21:16  
Hát itt mindenki mond okosakat ..... . Ami tény, hogy a hideg víz nem játék . Van aki meg teheti hogy a vizsgái után nem teszi be a lábát édes vízbe, sajnos sokunknak csak ez marad többségében De azt azért elmondom a tengerben a hülye is el talál.. A tudás itt kezdődik... Nincs látótávolság ,hideg ,mélység... ! Az inflátor fejen van egy lyuk az azért van, hogy beveszed a kis szádba és a tüdődből belefújsz és nem a reduktorodból pocsékolod a levegőt ráadásul a reduktorok többsége az le is fagy egy ilyen csodás megoldástól ilyen hideg vízben! Sajnos ezt látni kell hogy a balesetek többsége DM-ektől felfelé történik . ők már nem figyelnek annyira a dolgokra picit a rutinból adódóan felelőtlenebbek :-(. Szóval mindenki vigyázzon magára és ne tervezzen ilyen merüléseket kellő körültekintés nélkül. Isti
 4. elche 2011 okt 15. 17:15  
Én nem akarok különösebben ítélkezni, inkább csak meglepődtem a történteken. Merültem már 25-30 méterre nedvesruhában édesvízben, és azt gondolom, azért az már rendesen hideg, szóval 50-es meg sem fordulna a fejemben. Október elején már a felszín közelében is hideg van, a dekómegálló alatt is csak reszket a búvár, szóval ez önmagában is kihívás...
 3. istvanv 2011 okt 15. 17:14  
Nem is értem mit keresünk sötét, hideg, mély tavakban nedves ruhában kevés levegővel... Látnivaló se nagyon...
A Nyéki két éppenvóter vizsgamerülés óta egyszer sznoriztam édesvízben (Molnár János barlang)
 2. Garfield33 2011 okt 15. 16:18  
Ha egy hüje kezdő, aki azt hiszi, már mindent tud, és lemegy 60-ra egy 12-es palackkal, jéghideg vízben (a tavat már nem is említem), akkor azt lehet rá mondani, hogy hüje.
Mit mondjunk akkor egy CD-ról, aki oktatókat is oktat, ha ekkora baromságot csinál?  

 1. hopposztkopp 2011 okt 15. 11:16  
Végtelenül szomorú. A borzasztónak új jelentést ad a szó, hogy rutinos. Balkezes gyerek létemre sem jutott még eszembe,hogy átszerelném az inflátort a jobb oldalra, az ólomövet meg szintén, esetleg a tartalék reduktor a fenekemre - mondván baj esetén teleszalad a gatyó és úgyis odakapok először. (AMD- ből sem adtak balkezest anno.) Az inflátort már úgy is fújtam másnak, hogy (viccesen) a tart. redót rányomtam és tus!. A találékonyság és fantázia életmentő a búvároknak.
Mondom én, a lámpásbúvár!
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Shag Rock

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés