»» ««

Kalandozások digitáliában

Fotózás

E sorok szerzőjének fotógépvásárlási kalandjait azzal a mottóval kell kezdeni, hogy "addig jó, amíg csak keveset tudsz".

Az alaphelyzet: van egy régebbi kompakt fényképezőgép, kis slave vakuval illetve egy régebbi miniDV videokamera, lámpával. Mind a kettő használható, de az ember jelleméből adódóan jobbat szeretne. Szebbet. Korszerűbbet. No meg persze kisebbet, tekintettel a túlsúlydíjakra. Innen kiindulva kezdtem nézelődni a piacon. Az első lehetőség az volt, hogy a már meglévő DSLR fényképezőgépemhez keresek tokot. Sajnos ez hamar kikerült a körből. Egyrészt egy megbízható tok eleve drága, a slave vakuval semmit sem érek, és az objektívek-dómok vásárlása is gyorsan kiapasztaná a meg sem levő pénzügyi kereteket. Ráadásul videót rögzíteni sem tudnék.

A következő lehetőségként az új micro 4/3 (MFT, Mikro NégyHarmados) gépek közt néztem szét. Az Olympus PEN E-PL1 az egyik kézenfekvő lehetőség. Kicsi, képminősége a kompaktokénál jobb, az objektívek cserélhetőek és nem utolsósorban már víz alatti tok (PT-EP01) is van hozzá. A gép 12,3 megapixelt tud, természetesen van képstabilizátora és számtalan manuális beállítási lehetősége, és az alapgép nagyjából 120,000 forintos ára is szimpatikusnak mondható. Mondjuk tokkal együtt 260-ról beszélhetünk, egy jó alaptulajdonságú, fejleszthető gépért. Természetesen a nagylátó optika és az ahhoz való dómport már sokat dob a gép árán, viszont használhatóak a slave vakuk is hozzá. Nem mellékesen pedig tud videót is rögzíteni, méghozzá 720p HD formátumban. A jó adottság, a kisebb méret és az árnyalatnyival olcsóbb ár miatt bizonyára sok ember gondolkodik el hasonló micro 4/3 gépek vásárlásán, hiszen ott van mondjuk a Panasonic DMC-GF1 is, hasonló paraméterekkel, 10 bar vízhatlan tokkal. Noha természetesen kompromisszumokat kell kötni, mert egy igazi DSLR mégiscsak többre képes, és jóval nagyobb a mozgástér objektívekben is, sok ember találhatja meg ebben a kategóriában az ideális társat.

Én viszont még adtam egy esélyt annak, hogy a gondolatban leírt kompakt kategóriában is találjak valami érdekes gépet. El kell ismernünk, a kompaktoknál az ügyesebb fotósok a már most piacon levő technikákkal is tudtak jól makrózni, például az újabb G sorozatú Canon gépekkel. A nagy kérdés mindig az volt, hogy nagylátószögben (azaz inkább mondjuk úgy, a normálnál kicsit nagyobb látószögben, mert halszemről sose beszélhettünk) mire képes egy kompakt. Sokan ügyesen barkácsoltak és nagylátó előtéteket szerkesztettek a tokokra, de az átlag felhasználó szeretné ezt úgy megvenni, hogy besétál a boltba és leveszi a polcról.

A gépek felszíni képességeit illetően manapság divatos trendnek mondható, hogy az ultrazoom, akár 8-12-szeres átfogású objektívek nagylátószögről induljanak. Természetesen olyan is akad, ami már víz alatti tokkal is büszkélkedhet. Ezek közül nézelődve szeretnék kiemelni két géppárt. Az egyik a Panasonic DMC-TZ8 és TZ10. A két gép optikája ugyanaz, érzékelője (12,1 megapixel) is, a nagy különbség az, hogy az utóbbi GPS-t is kapott és nem MJPEG hanem AVHCD formátumban rögzít 720p HD video felvételeket. Az árkülönbség sem jelentős így értelemszerűen. Mivel tudnak manuális üzemmódokat is, ezért mind a két gép használható az amatőr fotósok számára, és bizony kecsegtető a 25-300 mm-es (ekvivalens) objektív is. A Panasonic pedig víz alatti tokot (DMW-MCTZ10) is kínál a géphez, amihez már van elérhető dómport. Ha mindent összeadunk (gép, tok, dóm), akkor 200,000 forint körüli árat kapunk, és persze használhatjuk a régi slave vakunkat is. (Arra persze nincs garancia, hogy a nagylátószögű képeinket képesek leszünk-e vele bevilágítani.) Sőt, korrekt áron van az Ikelite tok is a géphez, szintén opcionális dómmal.

A másik, nagyon hasonló adottságú páros a Sony DSC-H55 és HX5V. Mind a kettő ugyanazt a 25-250 mm-es objektívet kapta, ám míg a H55 egy 14 megapixeles érzékelővel dolgozik, a HX5V az új 10 megapixeles Exmor CMOS érzékelőt kapta. A CMOS érzékelőtől elvileg jobb képeket lehet várni gyenge fényviszonyok között. Ezen túl is van különbség, ami szinte a Panasonic géppárját idézi: a drágább HX5V-t a GPS és az 1080i HD video formátum teszi egy kicsivel exkluzívabbá. Eddig ez szép, de mi van a víz alatt? Nos, a sokak által kedvelt Ikelite polikarbonát tok már elérhető a Sony ezen gépeihez, és itt a dómport is adott. A H55-ös jelen árakat tekintve teljes szettben talán még a kétszázezres lélektani határ alatt is marad.

Azt nem kell túlmagyarázni, hogy a felszínen egy átlagos utazó szinte minden helyzetben jól boldogul egy ilyen ultrazoomos géppel, hiszen könnyű, sokat tud és még a manuális beállítások is mellette szólnak. Az a nagy kérdés, hogy a víz alatti fotós szempontjából mennyire használhatóak. Aki a csúcsminőségre tör, annak még mindig ott a DSLR és persze az azzal járó költségek. A micro 4/3 gépek jóval nagyobb érzékelőmérete a kompaktokénál jobb minőséget ígér, az viszont sokba kerül, hogy jó makró és nagylátó képességekkel egyaránt bíró búvárfotós szettet vegyen valaki ilyenből. Ráadásul azért vannak egyéb hátrányai is a DSLR-ekkel szemben, például lassabbak.

A kompakt az kompakt, itt meg nehezen lehet okos az ember- az egyetlen ami biztos, az a kis méret. Négy borzasztóan hasonló gépet emeltem ki (mind 25 mm-ről indul, mind tud HD videót és manuális beállításokat), de a részletek terén mégis vannak különbségek. Az objektív fényereje, a menürendszer áttekinthetősége, a videoformátumok, a HX5V CMOS lapkája, a Panasonic blende- vagy zársebesség előválasztó üzemmódja- mind lehet érv egy adott gép ellen és mellett. Ráadásul az árakban is van különbség, és ha választani kell a talán kicsivel kevesebbet tudó gép és dómport, vagy a drágább gép, dóm nélküli szett között, szerintem inkább az előző a jobb egy búvárfotósnak. Nyilván az a legfontosabb dolog, hogy az ember a vásárlás után már ne a hibákat keresse, hanem barátkozzon meg azzal ami van, de amíg még csak keresgélünk, kapkodjuk a fejünket az információdömpingben, amelynek egy része nem is feltétlenül megbízható. Egy idő után úgyis megunja az ember, hogy újabb és újabb típusokkal barátkozzon gondolatban, leszűkíti a kört pár alternatívára. Számtalan tesztvideót és elemzést lehet találni, amiből összességében számomra csak az derült ki, hogy a régi kompaktomhoz képest mind előrelépést jelent, a videokamerám felbontása pedig kisebb, mint ezeké a kis gépeké. Tehát biztos hogy érdemes váltani, bármelyikre is.

GR
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 33. kovax 2010 nov 16. 12:36  
azt hittem szabad költöi kérdést feltenni...
 32. Bunny 2010 nov 16. 12:32  
Ne bánts, Pygmy hatalmasat fejlődött mostanában. Persze volt honnan :)
 31. kovax 2010 nov 16. 12:23  
"Azt sajnálom, hogy nem hamarabb szereztem be... "  van aki sajnálja rajtad kívül?   :-)
 30. pygmy 2010 nov 16. 09:07  
Hehe, ez így van:) Volt egy csomó gépem, amivel a szározan csak automata módban lövöldöztem. Aztán jött ez a víz alatti festés dolog, ahol már rákényszerültem tekergetni, meg nyomogatni a gombokat, inkább kevesebb sikerrel. De ez kihatott a felszíni ténykedésemre, már egy egyszerű családi képnél is próbálok figyelni a beállításokra. Szárazra már beszereztem egy DSRL-t, a víz alatt még elég a kompakt, és ahogy látom, jó ideig elég is lesz, van még mit fejlődni. Nekem semmi bajom vele, talán lehetne erősebb, mint 4Mpixel. Kicsi méret és súly, nem jelentett gondot sehol ahol eddig merültem vele:) Arra tökéletes, hogy emlékfotók készüljenek magunknak, családnak arról, mit láttunk a víz alatt. Azt sajnálom, hogy nem hamarabb szereztem be...
 29. Thomasbuvar 2010 nov 15. 20:39  
A domon van egy érdekes figyelmeztető felirat: Csak makró módban használható! Pont azért, amit Macok írt a 19. hsz.- ban.
A további 28 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Fanous Reef

Egypt, Red Sea

5/9 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés