»» ««

Felmérés a búvárok óvatlanságáról

A búvárkodásról

A spanyol tanulmány szerint a búvárok 97 százaléka ér hozzá valamilyen formában a tenger aljzatához.

A tanulmányt az ICES Journal of Marine Science című lapban publikálták. A felmérés szerint a legtöbb gond a tapasztalatlan, a kamerával vagy lámpával merülő, illetve a férfi búvárokkal van.

Amikor egy védett tengeri övezetet jelölnek ki a hatóságok, ott jellemzően megnő a búvárok száma. Az alicantei egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogyan viselkednek ezeken a védett helyeken a búvárok, és a búvártevékenységnek milyen hatása van a természeti környezetre. Arra a megállapításra jutottak, hogy nagyban eltér a különböző búvárok viselkedése és ennek eredménye.

A tudósok 181 kedvtelési búvár mozgását vizsgálták meg a Földközi-tengerben elhelyezkedő védett övezetekben. Rögzítették, hányszor kerülnek kapcsolatba az aljzattal és mi lett ennek a következménye. A vizsgálat azt az eredményt hozta, hogy 175 búvár (az alanyok 96,7 százaléka) legalább egy alkalommal érintett valamit. Leggyakrabban óvatlan kézmozdulatra vagy letenyerelésre került sor, ami elsősorban az aljzaton levő üledék felkavarodását okozta.

Az összehasonlítást elvégezték a búvárok különböző csoportokra osztásával is. Azt találták, hogy az aljzat érintése gyakoribb volt a férfiaknál mint a nőknél, a tapasztalatlan búvároknál mint a tapasztaltaknál és a kamerát vagy lámpát vivő búvároknál az ezek nélkül merülő búvárokhoz képest. Azok a búvárok is óvatlanabbak voltak, akik nem vezetett merülésen vettek részt vagy nem hívták fel előre a figyelmüket az élővilág megzavarásának elkerülésére.

A kutatócsoport abban bízik, hogy az eredmények segítenek feltárni a károkat okozó behatások hátterét, és hatékonyabban lehet majd menedzselni a búvárok tevékenységét, ezzel pedig csökkenteni a búvárkodással együtt járó behatásokat a védett tengeri övezetekben.

[ scubatravel.co.uk ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 136. Vanek 2009 ápr 01. 07:50  
Akkor nem lehet, hogy a mellenyedben van a hiba? Milyen mellenyed van, H/W? :))
 135. áááááávadász 2009 ápr 01. 01:36  
ezzel vitatkoznék. én buddhába bárhol megállok neked. na jó, régen meg tudtam állni lassan 1 éve nem voltam víz alatt, lehet, hogy már az inflátort kapnám be regulátor helyett. ettől még a mellényemmel nem tudok kényelmes pózban lenni lebegve úszás közben.
 134. áááááávadász 2009 ápr 01. 01:30  
köszi az infót. azt hiszem picit többet tudtam meg,mint szerettem volna. az én becsesbbik részemet még nem kell hevederezni. talán majd egyszer sok sok év múlva.
 133. Garfield33 2009 már 31. 19:41  
Nálunk falun nincs olyan.
 132. Tigger 2009 már 31. 19:26  
Nyócker, mi?:-P
A további 131 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tuna farm

Malta

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 30m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merülésnyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés