»» ««

Víz alatti panoráma fotózás

Fotózás
1/2. oldal

2005-ös, de még mindig aktuális cikkében Előd László, az ismert búvárfotós elmélkedik a víz alatti fotózás eme ritkán alkalmazott ágáról.

Lemerülünk a víz alá, szeretnénk megörökíteni a látottakat, hogy eldicsekedhessünk velük a barátoknak, ismerősöknek. Mivel gyakori, hogy akár 360 fokban is ellátunk mindenfelé a víz alatt, hamar felvetődik a gondolat: készítsünk panoráma sorozatot, amit ma már a megfelelő számítógépes program néhány perc alatt egy képpé gyúr.

© 2002, Malcolm Yeo www.panoramas.dkVíz alatt bonyolultabb fényképezni, mint a szárazföldön. Gondoljunk csak bele: nem a saját megszokott környezetünkben kell elkészítenünk képeinket, ráadásul odalenn a víz alatt tartózkodást lehetővé tevő technikai eszközök tucatjainak is ki vagyunk szolgáltatva. A fényképezőgépünk kezelését tovább nehezíti a vízhatlan tok is, valamint a tény, hogy felvételeinket a vízben lebegve és nem a szilárd talajon állva kell elkészítenünk. Mégsem a fent említett okok teszik lehetetlenné, (vagy majdnem lehetetlenné) a jó minőségű víz alatti panoráma képek készítését.

A legnagyobb gond, hogy a víz megszűri a színeket. Már néhány méter után eltűnik a vörös szín, majd a narancs, a sárga, a zöld és az ibolya. Ötven méternyi távolságon túl minden kékesszürke. Milyen panoráma felvétel az, ahol nincsenek színek? Természetesen az ötven méteres látótávolság már eleve ritka a tengerekben, inkább hidegvízű tavakban találkozhatunk ilyen vagy még nagyobb látótávolsággal. Le kell mondanunk arról, hogy szép színes tájképeket készítsünk a víz alatt? A megoldást jelenthet, ha a felvételünk témája nincs messzebb tőlünk 1-1,5 méternél. Ez sajnos igen ritka, és még mindig lesznek gondjaink!

(c) www.refocus.deKi kell választanunk, milyen objektívvel készítsük el képeinket. Az objektív látószögétől függ, hogy milyen portot kell használnunk. A port egy "ablak", ami kilátást biztosít az objektívnek a vízhatlan tokból. A fénytörés jelensége miatt bizonyos látószög felett objektívünk nem lát ki egy síkfelületű porton (flatport), akármekkora is annak a mérete. A teljes fényvisszaverődés szöge 97 fok, azaz ha ennél többet lát az objektívünk, már dómportot kell használnunk. A dómport nem más, mint egy gömbsüveg alakú ablak. Mindkét portnál találkozunk problémákkal. Síkport használatánál a kép szélein megjelenő életlenség nehezíti életünket, ami a képek későbbi illesztését akár el is lehetetlenítheti. Minél közelebb van objektívünk látószöge a határfokot jelentő kilencvenhetes számhoz, ez az életlenség annál nagyobb mértékben jelentkezik majd. A dómport esetében pedig enyhe torzulással (görbüléssel) kell számolnunk a képek szélén, ez a jelenség annál jobban fokozódik, minél nagyobb látószöget használunk. Így a szélek összeillesztése megint csak gondot okozhat. Mindkét esetben javíthat az a megoldás, ha már eleve úgy fotózunk, hogy a képek szélét nem vesszük figyelembe és az egymást követő felvételek bőségesen egymásba érnek (pl.: képzeletben négy egyforma részre osztva a képünket, a szélső negyedek megjelennek a mellette levő képeken is).

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. brekkk 2008 júl 22. 16:23  
Sejtettem, h a cucc lesz a hibás:-), de egyelőre újabb beruházást nem tervezek, örülök, h ez egyáltalán összejött.
Uhogy vmi egyéb ötlet jelenlegi felszereléssel, h ne legyen szemcsés a kép?:-)
Azon túl, h merülőtársakat leválasztom magamról, én meg nyilván véletlenül sem érek hozzá semmihez...:-)
Mondjuk azt sem értem, h amikor nem lett szemcsés miért nem lett az... talán akkor sikerült amikor vmit közelebbről fotóztam...
Na majd teszek fel képeket, ha leválogatom őket. Mindenesetre nem egyszerű ez a víz alatti fotózás!
 2. Bunny 2008 júl 22. 15:33  
Ezt úgy tudod kivitelezni, hogy hosszú kar kell. Jó hosszú :)
 1. brekkk 2008 júl 22. 15:10  
Érdekes ez a cikk, jó hogy előszedtétek, mert 2005-ben még nem foglalkoztatott a téma.:-).
Ráadásul az olyan technikai analfabéták is, mint én kapizsgálnak belőle vmit.
Egy kérdésem mégis lenne Lacihoz vagy aki tud rá válaszolni.
A vízben lebegő szemcsékkel nekem is volt problémám bőven...de mit jelent az, hogy a vakut helyezzük minél jobban oldalra? Ha a külső vaku hozzá van rögzítve a tokhoz (persze mozgatható ám nem túl hosszú karral), akkor ezt hogy kéne kivitelezni? Vagy mit jelent az, h oldalra? Mert gondolnám én, ha oldalra fordítom akkor nem arra irányul, amit fényképezni szeretnék, így az sem kerül megvilágításra. Vagy rosszul értelmezem...?

Merülőhelyek

Sha´ab Rumi, Cousteau Precontinent II.

Sudan

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa jelentős halraj nyílt vízben nagy rája legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés