»» ««

Bajban a világ végén

Külföld

Egy dél-afrikai búvár olyan helyen észlelte magán a dekompressziós betegség tüneteit, ahol senki nem tudott neki segíteni.

A díjazott filmes, Julika Kennaway három hetes búvártúrát tervezett Dél-Kelet-Ázsiába, egészen konkrétan Indonéziába. Ám az egyik távoli szigeten bajba került, mert egyértelműen a dekompressziós betegségre utaló tüneteket fedezett fel magán, ám mivel senki nem tudott neki segítséget nyújtani, neki kellett magának megszervezni a kezelését egy otthoni barátja segítségével. A hölgy egyébként merülésvezetői végzettséggel rendelkezik, tehát jól tudhatta, mivel jár a dekompressziós betegség..

Első dolga az volt, hogy SMS-ben értesítette Brian Uranovskyt Fokvárosban, aki az ottani doktorokat riasztotta villámsebességgel. Julika csak úgy talált térerőt a telefonnal, hogy egy magas, bambuszból épült toronyra mászott fel. A másik lehetőség a fára mászás volt, ám arra nem volt képes. A telefont, amiről próbált üzenni, a svájci bázisvezetőtől kérte el, mivel elutazáskor tudtán kívül blokkolta kimenő és bejövő hívásokat.

A három hetes út első részében került sor a merülésekre, ám azok után áthajózott egy három órányira levő szigetre, és itt jelentkeztek a tünetek, itt viszont senki nem tudott neki segíteni. A bal keze és lába zsibbadt, nyomást érzett a tüdejénél és rendkívül fáradtnak érezte magát, mégsem tudta elsőre eldönteni, riasszon-e valakit, tényleg komoly-e a baj. Az értesített Urankovsky komoly búvármúlttal rendelkezett, és egyből tudta, kihez kell fordulni: egy fokvárosi szakembert illetve a DAN helyi képviseletét hívta fel.

A DAN dél-afrikai képviselete felvette a kapcsolatot a dél-kelet-ázsiai részleggel, hogy minél előbb értő kezekbe kerülhessen a búvár. Bár Julika nem volt DAN tag, ők ettől függetlenül is azonnal és professzionálisan intézkedtek. Mindenképpen dekompressziós kamrás kezelést javasoltak, nehogy maradandó következménye legyen az eseményeknek. Ám a félreeső szigetre a rendszeres hajójárat csak hetente egyszer érkezett. Julika szerencséjére valaki üzemanyagért betért, és át tudta vinni az erősen hullámzó tengeren. Ott átrepült az egyik helyi reptérről egy másikra, ahol várta a szingapúri gép. Utazómagasságra érve komoly fájdalmai alakultak ki, és az ujjai is teljesen érzéketlenné váltak. (A szerk. megjegyzése: vajon tényleg ez a repülőút volt a legegyszerűbb megoldás?)

Amikor leszállt, már egy csapat várta, és egyből kórházba vitték. Először öt órás kezelésre került sor, majd még két részletben összesen tizenhárom órányira. Végül hazaengedték, és visszautazhatott otthonába Fokvárosba. Még érzi a következményeit a betegségnek, de remélhetően ezek is elmúlnak majd. Julika elmondása szerint most elsősorban azért aggódik, hogy merülhet-e még, hiszen szenvedélyesen szeret búvárkodni. Otthoni segítője, Brian Uranovsky pedig annyit fűzött az esethez, hogy ha legközelebb ilyen távoli útra indulnak, akkor mindenképpen visznek egy műholdas telefont.

[ IOL ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Indonézia-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 13. sziszi 2008 júl 15. 17:20  
en csak arra vagyok kivancsi, hogy hany olyan okos buvar utazik eldugottabbnal eldugottabb szigetekre, akinek nincs DAN biztosotasa...
 12. Kékbálna 2008 júl 09. 18:10  
Szerintem egyszerűen csak a Barátok közt legújabb részének  forgatókönyve szivárgott ki véletlenül színes "hír" formájában a színvonalas magyar bulvár sajtóba, amit aztán a másnapos szerkesztő úr külföldi cikknek vélt és lefordított magyarra. :)
 11. elche 2008 júl 09. 16:42  
Kettő az élet nagy kérdései közül, amire soha nem kapunk választ.:)
 10. seshat 2008 júl 09. 16:34  
de ez a "Julika felmaszott a bambuszra" ..elegge Blikk-hangulatu hir :-)))

de a 3 oranyira levö szigeten se volt deco... vagy ha 3 oranyira van akkor miert csak hetente megy hajo?
 9. elche 2008 júl 09. 16:27  
Nem. Merült valahol, egy nagyobb szigeten, és mittudomén még aznap este áthajózott a másik, elhagyatott szigetre, lazázni. A tünetek meg később jelentkeztek, vagy eleinte csak fáradt volt de nem tulajdonított neki jelentőséget.
A további 8 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

St. Johns, Dangerous Reef

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 25m felett , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés