»» ««

Utórezgések

Külföld

Két, sok vihart kavart eset kapcsán néhány további tény derült ki, egy harmadik esemény pedig szerencsésen zárult.

A búvárpár, akiket közel egy nap után mentettek meg, és első dolguk egy médiatanácsadó szerződtetése volt, továbbra is turnézik a tévéműsorokban. Folytatódik az egymásra mutogatás a túrát bonyolító hajóval, mert a hajó legénysége és többi utasa arról beszélt, hogy az elsodródott búvárok nem koncentráltak eléggé az eligazításra, míg a búvárok szerint a hajón nem figyeltek rájuk, és a mentőegységeket sem riasztották időben. Igyekeztek megnyugtatni mindenkit, hogy a speciális biztosítás a mentés költségeit is fedezi, legalábbis arra hivatkoztak, hogy a DAN-nel egyeztetve ők azt mondták. Ám a Divers Alert Network helyi képviseletének részéről John Lippmann azt nyilatkozta, a költségeket csakis attól az időponttól vállalják, amikor a két búvárt megtalálták, tehát a biztonságba szállításukat fedezik csak, de az előző éjszaka igencsak költséges kutatásait nem.

A Maldív-szigeteken történt csoportos baleset utáni vizsgálat azt derítette ki, hogy a búvárok palackjában több-kevesebb, de az egészségügyi határértéknél mindenképpen nagyobb mennyiségű szénmonoxid volt. Az elhunyt orosz búvár palackjában a határérték legalább tizenötszöröse volt- hogy pontosan mennyi, azt nem tudták mérni, mert ennél nagyobb értéket a műszer nem volt képes kijelezni. Állítólag már az előző napokban fejfájásra panaszkodtak a búvárok, ezért szűrőt cseréltek a kompresszoron, de úgy látszik, ez rossz döntés volt. Az olcsó, nem megfelelő minőségű szűrő lehetett a hibás, és a kompresszor kezelőjét, egy 21 éves férfit le is tartóztattak. A búvárok szerint a hajó legénysége az eszméletlen és rosszul levő búvárokat látva kétségbeesett, és egyikük sem tudott elsősegélyt nyújtani, azt a többi búvár próbálta meg helyettük. A hajón levő tiszta oxigénes szett pedig egyszerűen nem is volt használható állapotban.

Szintén többen adtak arról hírt, hogy öt búvár eltűnt Indonéziában, a Komodo Nemzeti Park közelében merülve. Nagy volumenű mentőakció indult a felkutatásukra, de jó ideig nem bukkantak rájuk. A búvárok elmondása szerint megpróbáltak a partra úszni, de olyan erős volt az áramlás, hogy inkább felhagytak a felesleges erőlködéssel. Aztán amikor az áramlat egy másik sziget közelébe sodorta őket, újból elkezdtek úszni. Ezúttal sikerrel jártak, ám ez még nem jelentette megmenekülésüket. Az emberek által be nem népesített, ám varánuszokban bővelkedő szigeten végig rettegésben voltak, hiszen nem tudtak semmilyen módon védekezni az óriási gyíkokkal szemben. Nagy megkönnyebbülést jelentett számukra, amikor a mentőegységek rájuk akadtak, és biztonságba juttatták őket.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. atengercsendje 2008 jún 11. 08:05  
Engem mindig ezek a cikkek érdekelnek a legjobban. Nem kimondottan a szenzáció értéke miatt, hanem, mert az elsodródás kérdése engem nagyon izgat. Jöttem már fel úgy víz alól a társammal, hogy nagy volt a hullámzás és a hajó a távolban egy pici pont volt csak.... Azt hittem nem fognak észrevenni, de szerencsére pillanatok alatt kiszúrtak. A Maldiv szigeteki csoportos balesetről olvastam az eredeti cikket, de a két elsodródásról nem. Azok hol találhatók meg?
 2. Edka 2008 jún 09. 16:59  
Eddig sokkal vonzóbb volt a Maldív, de bitang nagy áramlások, elsodródások, rossz hírek a bázisokról, Co a palackban, már nincs is olyan nagy kedvem elmenni oda. Marad a jó öreg Vörös. Ott legalább csak mocskos a palack belseje, ecet hiányában azt pálinkával is mög löhet mosni, oszt mindjárt vidám a merülés :-)
 1. medve 2008 jún 09. 16:12  
no, ez derék, hogy a T. Szerk. Úr utánajárt a sokak oldalát furkáló hír(ek)nek. amúgy engem speciel a Maldívos sztori izgatott a legjobban, és lett volna rá egy ezresem, hogy CO van a buliban... azért az furi, hogy a hajótulajdonos nagy valószínűséggel kiadja, hogy gyerekek, budget megoldásokra törekszünk, majd a hatóság letartóztatja a palacktöltő csinovnyikot... tisztára, mint itthon:(

Merülőhelyek

Fekete-víz / Feketenyéki tó

Slovakia

3/6 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléstengeri füves élőhely édesvizi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés