»» ««

Megmenekülés 48 órás sodródás után

Külföld

Óriási szerencsével menekült meg egy nyolc főből álló búvárcsoport Tajvan közelében.

Egy szombati napon 12 búvár indult el merülésre a Seven Star Rock merülőhelyen, a déli Pingtung megye közelében. A védett tengeri park peremén levő hely népszerű a búvárok közt, mivel a korallzátonyok épek, és a víz alatti élővilág gazdag. Ám az is tudvalevő, hogy itt van a néha rendkívül erős Kuroshio áramlat, ami több esetben okozott már végzetes balesetet.

A hajó kapitánya azt állította, hogy az erős szél és az áramlások miatt nem járt sikerrel a búvárok keresése. Amikor a hajóra csak négyen tértek vissza, riasztotta a hatóságokat. Az érintett és a szomszédos megye parti őrségének mentőhelikopterei, hét hajója indult el a keresésre, kiegészülve azzal a két hajóval, amit a búvárok rokonai béreltek.

De egyéb halászhajók is bekapcsolódtak a keresésbe- valószínűleg növelte a lelkesedésüket a felajánlás, ami minden egyes megtalált búvár esetén nagyjából 1700 fontos jutalmat ígért. Az elsodródott, nyolc fős búvárcsoport eközben az életéért küzdött. A hat férfi és két nő, köztük öten is oktatói végzettséggel rendelkeztek, az eltűnés helyétől 100 kilométerre kerültek biztonságba.

Ám ehhez az kellett, hogy amikor már 24 órája nem találták őket a mentőegységek, az egyik férfi, Ting Po-ling 10 órányi úszással partot érjen, és értesítse a hatóságokat a többiek helyzetéről.
A többi, a víz felszínén lebegő búvár így tudott spórolni az energiájával, de hogy egyikük se veszítse el az észméletét, percenként nevükön szólították egymást. Így is két csoportra szakadtak, és először ötüket vették észre lámpáik és fényképezőgépeik vakuinak fénye segítségével, majd nyolc órával később az utolsó két búvárt.

Folyadékhoz az esővízből jutottak, de kimentésük után természetesen valamennyiüket kórházba szállították. A nap hevének kitéve bőrük megégett, és persze valamennyien kiszáradtak. Az egyik hölgy először édesapjával beszélt, akinek megígérte, soha többet nem merül, és eladja az összes felszerelését. A legkésőbb megmenekült két búvár egyike pedig arról beszélt, hogy szerencsére mind búvárruhát viseltek, ezért nem hűltek ki. Valamennyi búvár sajnálatát fejezte ki miatta, hogy olyan sok gondot okoztak, és hálásak voltak, amiért annyi ember dolgozott közösen a megmentésükért.

[ Divernet ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 11. Kékbálna 2008 máj 04. 22:09  
Ja és a végén a 2 Ying külön szakadt. Na ott kezdett monoton lenni a névsor olvasás.
 10. VasMacska 2008 máj 04. 21:54  
Azóta nem voltam még se szafarin, se nyílttengeri hajós merülésen. Most Tabában nem kellett egyik sem, mert - kis túlzással- ha felálltunk, akkor kint volt a fejünk a vízből. :) Legmélyebb merülésünk  12-18 méter között volt, de gyakran csak 7 méter  volt. A parttól való távolság meg  maximum 10 percnyi úszás volt.  Szélcsendes idő, áramlás mentes tenger. Szóval nem fenyegett a szomjan halás veszélye:)
 9. Garfield33 2008 máj 04. 01:24  
Az se rossz, hogy a nevükön szólították egymást. Volt 6 Li, meg 2 Ying.
Azért egyezzünk meg abban, hogy egy kicsit idegesek lehettek már a végére, így aztán nem érhetetlen a nagy fogadkozás...
 8. seshat 2008 máj 03. 21:07  
és tényleg mindig van nálad?

lehet az nagy helyet foglal... lapos flaska kell.
 7. Kékbálna 2008 máj 03. 21:00  
Na ja. De ahhoz tudod vízálló smink készletet kell veni a Tecsóba. :)
A további 6 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Boonsung Wreck

Thailand

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 21m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés