»» ««

A Nemo33 nyomában

Utazási élmények
1/2. oldal

A brüsszeli óriásmedence felkeresése után valószínűleg csapatunk valamennyi tagja azon töprengett, megérte-e az út.

BrüsszeéÍgy aztán úgy döntöttem, hogy megpróbálom pontokba szedve az érveket és ellenérveket felsorakoztatni a speciális téli búvárkiruccanások mellett, amelyekre bőven adnak lehetőséget a különféle mesterséges merülőhelyek Európa nyugati felén.

Az utazást illetően sok érv szól a repülő mellett, hiszen gyors és kényelmes, és jó ütemben lefoglalva nagyon kedvező a repülőjegy ára. Ám a diszkont légitársaságok az úticéltól meglehetősen távol eső repterekre visznek időnként, ami például jelen esetben Charleroi volt, Brüsszeltől hatvan kilométerre. Persze amíg a jegy ára illetékkel együtt kevesebb, mint egy retúr Szombathely-Debrecen vonatjegy, addig ez bőven bevállalható, főleg, hogy a közlekedést is normálisan és nem túl drágán oldották meg, a buszjárat a reptérről Gare du Midire visz 11 euróért, a helyi buszjárat és a vonat kombinációjával szinten odamehetünk, 10,50-ért. Drágíthatja az utat, ha nagy poggyászt visz valaki, de arra nem sok szükség van egy hosszú hétvége kedvéért, szóval a Németországon túli úticél esetében egyértelműen a diszkont légitársaság a nyerő. Közelebbre viszont megfontolható a rugalmas és kevésbé korlátozott rakterű autó választása.

Ha valaki egy európai nagyvárosba tesz kiruccanást, jó, ha felkészül a népszerűbb helyeken levő tömegre, és egyéb különös dolgokra. A sors úgy hozta, hogy a szállásunk a bevándorlók lakta negyedben volt, és bizony végigsétálva az utcán hihettük volna azt is, hogy Hurghada egyik csendesebb utcájában vagyunk- a nagykabátoktól eltekintve. Arab éttermek, boltocskák, az utcán lebzselő észak- és közép-afrikai férfiak, csadorban elsiető asszonyok tűntek fel. Már a bécsi török körzet is meglepett, de ez sem semmi, nem pont ezt vártuk Európa fővárosától. Persze mi, gyakorlott Egyiptom-járók otthon éreztük magunkat, de akkor is furcsa volt. Más kérdés, hogy gyalog el tudtunk sétálni az egészen más hangulatot árasztó Grande Place-ig, de arrafelé meg turistákba botlottunk lépten-nyomon. Látjuk a tipikus szuveníreket, amelyek közül néhányat ugyanúgy megkapni Hurghadában vagy a Korfun is, látjuk a turistákra váró sok csokoládéüzletet, a sörözőket, és gondolhatjuk: ez Belgium.

Brüsszel Apropó sörözők. Nem nevezhető olcsónak a belga sör, de tényleg élmény. Egységes vélemény nem alakult ki, voltak Leffe barna-hívők, más a Stellával kezdte és annál is maradt, kóstoltunk Westmallét, akadt, akinek bejött a meggy- vagy málna ízű Bellevue kriek, de a Hoegarden vagy a Duvel is kellemes emlékeket hagyott maga után, márkától és mennyiségtől függően jellemzően 2-4 euro közé esett az ára. Boltban természetesen ennél sokkal olcsóbb, de hát ki akarna az utcasarkon leülni egy doboz sörrel télen? Bőven akad gyorsétterem, némelyik a helyben hagyományos és igen finom sült krumplival, de azért a kulináris élményeket máshol kell keresni. Nem adják olcsón a finom fogásokat, de megérik az árukat.

És persze kis szerencsével látni egy keveset az igazi Belgiumból is. Szűk félórányi vonatozás egy rokonlátogatás kedvéért, és már Leuvenben is vagyunk: nos, így képzeltem el utazás előtt az országot. Csendes, tiszta és barátságos kisváros, szép épületekkel, és az utunk egyik kellemes élményét jelentő olasz étteremmel. Kis séta, lazítás, valami ilyesmit vár az ember egy effajta hosszú hétvégétől. Persze ha már Brüsszelben voltunk akadt pár kötelező program, a Szépművészeti múzeumot is meg akartuk nézni, amiben közel sincs annyi ismert műremek, mint egy római galériában, de azért Rubens, Hieronymus Bosch, Magritte és Breughel fémjelezte sétánkkal nem voltunk elégedetlenek, sőt. Furcsa dolog ez, az ember kicsit kevesli a látványosságot: pár múzeum és templom, a Grand Place és az Atomium, közben meg élvezi, hogy semmiről nem késik le, nincs hiányérzete, mert jaj, ezt sem láttam, azt sem láttam. Mindenesetre Brüsszel alapvetően nem az a hely, ahova visszavágyok, és nem is olyan hely, ahova hosszabb utazást ajánlanék bárkinek, de erre az időtávra megfelelt.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. elbolka 2008 okt 28. 19:34  
Köszönöm az információkat, nekem tetszett a merülés. Ha valaki merülőtárs nélkül megy merülni, akkor annak célszerű a Nemo honlapján merülőtársat keresnie (főleg, ha OW az ember, mert nehéz olyan embert találni, aki nem azért megy oda, hogy ne a medence aljáig menjen), vagy bérelhet merülésvezetőt 30 euróért (ha aznap van ott). Pénteken de. voltunk ,akkor kb. 15 búvár volt a medencében.
A vidéki városok valóban szebbek, mint Brüsszel. Nekünk Brugge és Namur tetszett a legjobban.

Namur tradicionális (gólyaláb)harcművészetet gyakorló fiatakok















Brugge

 3. VasMacska 2008 feb 09. 20:18  
Nézzünk néhány sztereotíp dolgot, Belgiumról mi jut eszünkbe?
Csokoládé,de nem feltétlenül a táblás ipari termékre kell gondolni, hanem a kézzel készített, igazán jó minőségű csokoládéból készült két falatnyi gyönyörűséges bon-bonra tessék gondolni. Néhány nagyevő csokoládé fogyasztó egyöntetű véleménye szerint ez annyira finom, hogy ebből két, max. három darab után nem lehet többet megenni. Annyira tömény, és annyira laktató.
Itt ( is ) árulják a méltán híres belga csokoládét:

Aztán a brüsszeli csipke. Leheletfinom vert csikpe, amit évszázados hagyományos elkészítési mód szerint, kézzel "vernek". Nekem van szerencsém ezt közelről ismerni, mert az anyukám még bámulatos ügyességgel maga is készített ilyen csipkéket. Rengetege kézzel esztergált fa orsóra tekerik fel a csipkeverő cérnát, és az orsókat össze-vissza forgatják, dobálják át egymáson, jobbról balra,  vissza, egymáson át, és láss csodát; az előre rajzolt kigombostűzött mintát egyszercsak elkezdi formázni a cérna, és ott a végeredmény a leheletfinom csipke. Kár, hogy ma már nem "divatos". Bár nekem is van, hála az édesanyámnak, néhány szép darabom, és ezek büszkén ott ódivatúskodnak a koloniál könyvesállványon.


A belga konyha is jó hírű, némelyek úgy tartják, kifinomultabb, mint a francia és a mi ízlésünkhöz is közelebb áll. Nos hát Brüsszelben egy ilyen éttermes utca részlete következik itt. Végigsétálva a választék azért nagyon hasonló mindegyik étteremnél, a turista menű szinte szó szerint egyforma mindenütt, az árak is hasonló fekvésben vannak. És  az ételek nagyon finomak.


A neve volt érdekes számomra ennek a helynek.
Mi, régebben születettek, mondhatnám az "ötödik ikszen túl " :))),

még felkapjuk a fejünket arra a szóra, hogy burzsoá.

És aztán persze az Atomium. Amit szépen felújítottak és csillog villog.
Szóval egy szó mint száz, megérte ez a hosszú hétvége, kellemesen telt el, bár mint minden nagyváros, bizonyos részei ennek is tele vannak szeméttel, nagyon különböző bevándorlókkal, kéregetőkkel, ja és persze túristákkal. A vidéki Belgium azért nyugalmasabb emberibb és élhetőbb. Mint a vidéki nagyvárosok nálunk is.
 2. VasMacska 2008 feb 09. 19:40  


Ez itt egy fedett bevásárló utca, kimárványozva, tisztán, kellemesen.
 1. Bunny 2008 feb 09. 13:03  
Én azt mondom jó buli volt, ami meglepő mert ElChe szervezte :)
A repjegy tényleg igazán jó áron volt, a merülés nem volt akkora durranás, dehát nem sokan mondhatják el magukról amit én, hogy az 5 méteres biztonsági megálló közben egy projector által vetített természetfilmet néztek :) De a 33m medencés merülés is ritkaság. A város élhetőnek tűnik, nekem bejött az arab negyed is, poénból arabul mondtam pár szót az arabnak (köszönöm, viszlát) , jól meglepődött, én meg tiszta hurghada érzéssel járkáltam.
Jókat ettünk, jókat ittunk, merültünk, városnéztünk, jó idő is volt, és anyagilag is rendben volt. Nem valószínű, hogy sűrűn megismételjük, de semmiképp nem bántam meg, talán csak azt, hogy a vidéki Belgiumot nem láttam, dehát valahogy csak túlélem.

Merülőhelyek

Angarosh

Sudan

5/5 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 45m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés