»» ««

Nem veszik az izlandi bálnahúst

Környezetvédelem

100 tonna bálnahús áll eladatlanul az izlandi hűtőházakban alig három hónappal azután, hogy a hatalmas nemzetközi felháborodás ellenére Izland újrakezdte a kereskedelmi bálnavadászatot.

A Hvalur bálnavadászati cég állítja, hogy a késlekedés csak annak köszönhető, hogy nagyon lassan készülnek el a vizsgálatok, melyek azt nézik, biztonságos-e a hús, mennyi benne a szennyező anyag. A cég bízik benne, hogyha meglesznek az eredmények, akkor ha máshol nem, talán Japánban el tudja majd adni a készleteket.

A bálnavadászat jövője a cég szóvivője szerint a bálnahús eladhatóságától függ, de mivel nem az izlandi kormány, hanem magáncégek vállalják az ezzel járó kockázatot, így a kormány nem fontolgatja, hogy újra betiltaná a vadászatot.

Izland tavaly októberben jelentette be, hogy felrúgja az 1986-os moratóriumot és 39 bálna leölését engedélyezi vizein a bálnavadászoknak. A döntés hatalmas felháborodást váltott ki világszerte, de nem csak a többi ország nem ért egyet a vadászattal.

Az izlandi székhelyű Baugur Group befektető cég a múlt héten közleményben helytelenítette a bálnavadászatot, mivel attól fél, hogy több ország bojkottálni fogja az izlandi termékeket és persze a turizmusnak sem tesz jót. (A Baugur Izland egyik leghatalmasabb társasága, országosan több mint 50, a fővárosban, Reykjavikban pedig mintegy 70%-os a részesedése az élelmiszer-kiskereskedelemben, de más területeken is vannak érdekeltségei.)

[ Zöld Magazin ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

East Of Eden (island #7)

Thailand

1/2 db alapján:unalmas(átlag: 3) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés