»» ««
marex hozzászólásai:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
5162. marex Ugrás 2016 sze 06. 22:54  
A horvát jogszabály konkrétan nem írja le, hogy a merülésvezetőnek hol kell lennie. De felhívtam az egyik horvát barátomat, aki merülésvezetőként dolgozik egy horvát bázison. A merülésvezetőnek ott kell lennie a csoport mellett. Nem kell neki bemenni a víz alá, de a hajón ott kell lennie.
Tehát, ha két búvár kimegy egyedül egy hajóval, akkor nekik rendelkeznük kell vagy külön külön egyéni merülési engedéllyel ( 2400,-Hrk egy évre) vagy koncessziós engedéllyel, amilyen a bázisoknak van.

A felelőségnyilatkozaton általában azt írja alá a búvár, hogy ha nem tartja be a szabályokat akkor ő saját maga lesz felelős a következménykért. Tehát ezzel a merülésvezető mentesül az alol, hogy ha van egy búvár amelyik nem tartja be a briefingen elhangzotakat vagy a merülésvezető utasításait.
5135. marex Ugrás 2016 sze 01. 22:24  
Nem fordították le rosszul, mert a szöveg horvát nyelven van ( tudok horvátul). Azt írták, hogy miután feljött, eltűnt. Akkor a nyílt vizben megtalálták volna. Ezért volt nekem is furcsa.
Sajnos nem ismerem a merülőhelyet, így ez ügyben nem nyilatkoznék.
Hát igen a breafing. Reméljük, hogy megtudjuk az igazságot és le tudjuk vonni belőle a tanulságot.
5134. marex Ugrás 2016 sze 01. 22:20  
Igazad van, sajnos előre nem lehet látni. De általában a túrákra olyan búvárok jönnek, akikkel már merültél. Így ismered őket.
Ha pedig beüt valami az elég sok okból adódik. Elsősorban a búvár hibájából. Ezért is írtam le, hogy elsősorban a búvár felellősége és utána a merülésvezetőjé.
Nálam mindig két csoport van, egy nem annyira tapasztalt és egy tapasztalt csoport. Így mindenki megkapja azt amit szeretne.
5129. marex Ugrás 2016 aug 31. 21:56  
Az alábbi infókat kaptam írásban horvátországból. Tehát nem a szomszéd mondta vagy a piacon mondta valaki.
A 10 fős csoportot B.L. ( azért nem írom ki a nevet, mert én sem tudom a nevét) nevű magyar állampolgár vezette. A "Supatarska" nevú hajót bérlték ki egy horvátországban regisztrált bázison keresztül. A bázis nevét nem írták le.
Ami nekem érdekes, hogy a jelentésben az áll, hogy miután feljött a felszínre, tűnt el. Ez a leírtak alapján nem stimmel, mert elvileg a barlangban tűnt el. Tehát nem jöhettet fel a felszínre.

Az, hogy ki a felelős egy búvárbalesetért, szerintem elsősorban maga a búvár és másodsorban pedig a merülésvezető.
Igenis a merülésvezetőt is terheli némi felelősség. Neki kell megítélnie, hogy valaki, akár rendelkezik spec kártyával vagy nem, képes-e biztonságosan végrehajtani az adott merülést.
Tőlem valakinek lehet 35 féle spec kártyája, ha én úgy látom, hogy a búvár nem képes a merülés végrehajtására, akkor velem nem merül.
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
12172. marex Ugrás 2009 dec 16. 14:16  
Segítséget szeretnék kérni. Szeretnék veni egy fényképezőgépet ( digitálisat, compact, 10-12 mp) meg hozzá tokot. Mivel nem vagyok egy foto guru így szeretnék kapni ajánlatot, a ti tapasztalaitok alapján. Milyen gépet és tokot ajánlanátok?
Előre is köszönöm a segíítséget.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Nelivaru Haa

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelynagy rája mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés