»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2012-05-26 A Ferenc József nyomában

Civil és harci búvárok vizsgálják az Adriában fekvő egykori cirkálót.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 12. baluka 2012 jún 01. 13:19  
Nem a második alkalom, mert a múlt évben is volt két nap lehetőség a roncs merülésére, kicsit drága viszont, mivel mindkét ország részére fizetni. Egyébként nagy élmény, főleg, ha jó a látótáv és nincsenek áramlatok. Viszont érdemes a teki cucc a mélység miatt. Én 19 percet tudtam a roncson tölteni 15-ös palackkal, de tudtam volna még mit felfedezni. Jól esett a dekópalack, szerencsére nem volt rá szükség. A 46 méter a hajócsavar helyén lenn, az átlagos merülési mélység a 37-40 m. A hídra bemenni viszonylag könnyű, de a halászhálókra vigyázni kell. A roncs kutatása során azért sokkal több információ került napvilágra, mint amennyi a cikkben le van írva. A hajócsavart már korábban leszerelték róla, és kísérlet történt a hajó kiemelésére is. Ezt támasztja alá, ha jól emlékszem 2 karnyi vastag drótkötél keresztben a hajótest alatt. Valószínűleg a roncs sem az elsüllyedés pontos helyén nyugszik ennek köszönhetően. Sok elakadt halászháló is megnehezítheti a merülést. Kovács Attila a cavtati Epidaurum dc. oktatója valószínűleg többet tud a roncsról, mint én. Sajnos, mint minden roncsot ezt is fosztogatják. Czakó Laci épp tavaj konstatálta, hogy a "Kaiser Francz Jozef" feliratból már az O betű megtetszett valakinek. Hogy milyen eszközzel sikerült a leszerelés, rejtély. Én örülök, hogy búvár katonáink nemcsak a 0 látású folyókban merülhetnek végre, és a hagyományőrzés és kiképzési feladat, egy igazi élménnyel párosul.    
 11. Káplán 2012 máj 31. 12:47  
Erre értettem, hogy valaki nincs képben VAGY sokkal triviálisabb oka van ennek.
 10. raindrop 2012 máj 31. 12:36  
több ponton én is érzek furcsaságokat a cikkben. Az az évi két nap hogyan elég bármire is? Sok nemzet hunyó volt ebben az elsüllyedésben, és ha már a HM is benne van a buliban, miért nem lehet jobban előmozdítani a kutatást? De jó lenne hallani mindenféle, államok közti megállapodásokat ez ügyben... 26 hajónyi lőszer... valóban harci búvároknak való hely! Sok sikert hozzá!
"60 év óta ugyanis először vehetnek részt tengeri merülésben magyar harci búvárok"
- khm...

 9. hopposztkopp 2012 máj 29. 18:45  
Nos, ha lehet választani, akkor egy katona legyen velem. Mert  legalább szófogadó, csendes és fegyelmezett. A saját pénzen képzett Tech. csak egyedül szeret merülni. Annak egy merülőpár már púp a hátán.
(Látszólag annyira hasznosnak tűnik ez, mint jegesmedvének a sivatagi túlélőtúra, de csak az irigység mondatja velem. ) Itt egy parancsnok van és a többi mind hallgat rá, ha civilek mennének egynek több csillagja és mondandója van mint itt az egész szakasznak. Nem mellesleg ezek a búvárok már mind játszottak bombával, aknával - a technikai búvárkártyámon meg még nem szerepel ilyen.  Ahol merülnek meg tele van ilyennel. Igaz, hogy sokévesek, de....
 8. Káplán 2012 máj 29. 15:58  
Jó kérdés. Valószínüleg katonai búvárok azok, csak valaki nincs képben. :)

 7. azarabdémon 2012 máj 29. 15:55  
Megmondaná nekem valaki, hogy például a 5. Bocskai István Lövészdandár harci búvár csoportja milyen kiképzést kap? Azaz: mitől "harci búvár"? Mitől tud többet (???), mint egy (saját pénzen képzett) technikai búvár?

És ugye jól értem, hogy öt magyar harci búvár (hehe) megy pénteken az elsüllyedt hajóra (a horvát hatóságoktól engedélyezett évi két nap egyikén) hagyományőrzés céljából (??), és ott fognak mélymerülést GYAKOROLNI, közepes látótávolságban merülni tanulni, és vészhelyzetre reagálni??  És a sikeres merülés végén emlékpólót is kapnak?
Nagyon magyar ez a narancs... 
 6. Motoros03 2012 máj 28. 20:33  
Ha meg figyeltétek kedves hegymászónk még soha nem mászott ugyan azzal a cspattal . Talán ez semm véletlen ,de még mindig vannak emberek akik szponzorálják az ilyeneket. Azt a péntz számtalan más helyen is el leheten költeni hasznosan :-) !  
 5. pygmy 2012 máj 28. 09:10  
Nekem sem tetszett pár kiszólás a mászóktól, csak a kalandorokkal volt bajom. Arról inkább egy brazil roncskutató akció jutna az eszembe:D
 4. hopposztkopp 2012 máj 27. 11:44  
Minden elismerésem. Leginkább azon csodálkozom, hogy egyáltalán sikerült néhány épkézláb embert összeszedni és hasznossá tenni. Ráadásként ugye magyarok.
 3. elche 2012 máj 27. 10:36  
Hát, amit elolvastam az expedíció utózöngéjeként, az nem feltétlenül tette szimpatikussá a szememben az expedíciót...
 2. pygmy 2012 máj 27. 10:25  
Azért pl. azt, aki művégtaggal is folytatja tervét, hogy megmássza az összes nyolcezrest, én nem kalandornak nevezném. De ízlések és pofonok:)
 1. elche 2012 máj 26. 17:49  
Azért elgondolkodtam... Mi mindenre szednek össze pénzt kalandorok, hogy egyéni ambíciójukat kiélhessék, és aztán a végeredmény időnként egy olyan expedíció lesz, amikor nem járnak sikerrel, valaki meghal, és sajtós sárdobálásba fut ki az egész (mint most a hegymászóknál). Ehhez képest Czakó Laci hány éve kutat, merül és gazdagítja mindannyiunk közös tudását... Le a kalappal előtte, meg persze segítői előtt!
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Pulau Urun, North-East

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , driftes

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés