»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-07-31 A búvár és a szabadtüdőzés

Vajon törvényszerű az, hogy napjaink búvára palack nélkül félkarú óriás?


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 17. jee_c 2010 aug 07. 19:33  
Készülékkel merülni valóban kevésbé sport, de lehet ugyanolyan extrém (barlang /mondjuk 0 látótávval :) /, mélymerülés), mint a szabatüdős merülés. Szeriontem a legnagyobb különbség (a víz altt egyszerre eltölthető időn kívül) a mozgás szabadsága. Készülékkel úgymond tele van pakolva az ember mindenféle nehéz dolgokkal. A készülékes ruha is sokkal merevebb, mint a szabatüdős (az valóban olyan, mint egy második réteg bőr).

Azért a két fajta merülés egy dologban egyezik: a víz alatti világ szereteében, abban, hogy (jobban) szeretünk víz alatt lenni. :) Szabadtüdősen ehhez jobban szükséges némi sportosság.
 16. Luciferin 2010 aug 04. 08:00  
Ha a fenekét el is lopták maradt neki más...
Szerencsére.
:-)))
 15. Garfield33 2010 aug 03. 21:26  
Azért nem kell átesni a macska túlsó oldalára sem.
A macskaimádat ugyan érthető, de azért túlzás... elég, ha szerecc  :-)
 14. hopposztkopp 2010 aug 03. 20:36  
A csónakom a fenenagy tömegben.
Az "Ellopták Jupiter fenekét"c. film egyik helyszíne.
 13. hopposztkopp 2010 aug 03. 20:33  
Bár OFF:
 Mert lenézett. Futott és visszanézett. Láttam rajta a mélységes megvetést miszerint ember nem érheti utol. ő mégiscsak egy macska! Megtanulta egy macskányi életre, hogy aki lebecsüli az ellenfelét, az máris vesztes. A billentésért kicsit szégyeltem magam, de hogy utolértem !!! Nem lett a barátom, de került. Mindezek ellenére sem félt tőlem. Ja nem személyes! Macskaimádó vagyok.
ON:
 12. Garfield33 2010 aug 03. 18:50  
Khmmmm, a személyeskedést talán mellőzhetnénk  :-)
Persze azt sem értem, miért kell valakit seggberúgni csak azért, mert utoléred...
 11. hopposztkopp 2010 aug 03. 15:52  
Gumicsónakom és kajakom is volt, húszméteres horgonykötélen. Kilencvenben még felfújtam tüdővel, de vettem később egy pumpát. Csupán egy éve nem hordom. ☻ Ahogy az idő úgy fogy az erő, a levegő...
Egyszer egy lusta macskát utolértem és seggberúgtam, mert el sem hitte, hogy lefutom. Azt a pofát látni kellett volna ! Ennek is néhány éve...
 10. macok 2010 aug 03. 15:21  
Én is tettem 4 km-es (direkt megnéztem a gugli mapen) sznori túrát, pl. a Tolói (Görögo.) öbölben, de vagy 3-4-szer ki kellett mennem a partra 5 percekre felmelegedni. Láttam pl. csikóhalat. A mostani szafarin meg csak kényelmesen merültem. Mondjuk én azt tapasztaltam, hogy sznorizni csak papucsos uszonnyal jó, mert a csizma+nagy uszony nagyon fent tartja a lábfejet. Két uszonyt meg már lusta vagyok vinni.
 9. PDIC 2010 aug 03. 14:00  
4-5 kilómétert úszkálni egy kis merülgetésért tényleg sportos. Nagyon szomorú lehettél amikor feltalálták a csónakot... :-))))
 8. Aladár 2010 aug 03. 13:11  
"Egy kis szabad, könnyed úszkálás és nézelődés mindez, ami talán nem tűnik nagy dolognak, időnként mégis értékesnek tűnhet. Mikor? Amikor palackkal csak szigorúan libasorban úszva mehetünk, monoton tempóban. Amikor mást se csinálunk, csak a kis kijelzőt bámuljuk a fényképezőgép hátoldalán." - nekem a búvárkodás soha, egyetlen merülésre sem jelentette ezt. Ha így lett volna, nem is búvárodnék.
 7. hopposztkopp 2010 aug 03. 12:30  
Nagyon sokáig nem volt lomom. Krétáig végig bugyborékoltam és fagyoskodtam az égei tengert. Mikor már volt komp.em, akkoriban a tizenöt méter volt a csúcs. (évről évre csökken) Bántott, hogy senki sem tudott ebben segíteni, hogy hogyan jobban. Húszéves gyerekek huszonméterekre is mentek. Lett palack és lett kényelem, de ez még mindig olyan "rokkant" megoldás. Sportnak a mai napig nem nevezném a kocabúvárkodásnak ezt a fajtáját. Csupán lájtos hobbi. Pedig jó lenne még úszni négy-öt kilométereket egy jó kis helyért. Csak az idő... ☻
 6. bggy 2010 aug 02. 14:56  
Jo az a szabadtudozgetes, de sajnos a keszulekes merulessel nem egeszseges egyutt.
(a mikrobuborekok meg a kapillarisok miatt)
Az 5-6m-es lebukasok fel/egy percekre ep elegge farasztoak egy ido utan.
Es ugyanugy mosolyog az ember 45 perc utan, mintha egyvegteben merulte volna meg palackal. :)
Csak meg jol el is farad. :)
Mas dimenzio.
A palackos merules egy urseta, a szabadtudos merules meg a mount everest megmaszasa.
Az elozo egy extrem elmeny, az utobbi egy extrem sport.

 5. Luciferin 2010 aug 01. 09:47  
Horizontálisan vagy vertikálisan???
:-)))
 4. áááááávadász 2010 aug 01. 08:18  
no majd akkor én jól megaszondom neked a választ, ahogy lenin is megmondta gyakorolni,  gyakorolni, gyakorolni, vagy valami hasonló. régen, mikor edzésben voltam 50 m megvolt víz alatt, manapság a 25 se biztos.
ragad nyakon magad, és heti 3x menj el  úszni 1-2 km-t. minden nap végére iktas be egy kis vízalatti medanszié átúszást.
ha szorgalmasan csinálod, akkor jövő nyáron már simán töltesz lent 1 percet.

 3. verhas 2010 júl 31. 23:21  
Sekéyvizi ákulással szabad tüdővel sokkal könnyebb meghalni mint palackkal, Nem utolsó sorban azért, mert palackhoz csak az jut, akinek van valamilyen vizsgája. Tüdőt viszont mindenki kap....
 2. aron5 2010 júl 31. 19:13  
"többet voltam víz alatt, mint vízben"

ezt igy most hogy? :)
 1. pygmy 2010 júl 31. 10:35  
Félelmetesebbnek nem félelmetesebb...
Harminc x éves koromig mást sem csináltam bármilyen víz közelében, mint szabadtüdőztem. Nem lettem világbajnok sem a mélység, sem az idő tekintetében, de kis túlzással mindig többet voltam víz alatt, mint vízben. Pláne, ahol volt látás, vagy látnivaló.
Aztán kipróbáltuk a búvárkodást. Első túráinkon még lelkesen sznoriztam és merülgettem készülék nélkül, pl. Dahabban 1,5 órát a Lighthouse reefnél utolsó nap, de lassan ezek elkoptak. Egyszerűen ez utóbbi jobban bejön. Nyilván gyerekként is arra vágytam, minél tovább maradhassak a vízben. Kicsit megkésve, de sikerült elérni így. Egyszerűbb vagy könnyebb? Nem merném állítani. De 1-2 perc helyett 50-70, azért nem mindegy:)
Veszteni biztos nem vesztettem semmit. Kaptam.
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Shellharbour - The Gutter

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelycsikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Ratio computers O2 analizátor

Ár: 49.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2022 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés