»» ««

A búvár és a szabadtüdőzés

A búvárkodásról

Vajon törvényszerű az, hogy napjaink búvára palack nélkül félkarú óriás?

A legutóbbi szafarinkon a hét második felében némi fülprobléma miatt a "partvonalra szorultam". Többek között ennek köszönhetően remek felszíni képeket csinálhattam, másrészt viszont irigyekdve néztem, ahogy az ember merültek. Az utolsó nap sem kockáztattam meg, hogy a vízbe ugorjak, amikor strandolt egyet a csapat. A kikötési pontunk Hurghadában ugyanis gyakorlatilag egy strandon volt, és ami külön érdekességet jelentett, az az, hogy hajónk alatt egy kis roncs körvonalait fedeztük fel a sekély vízben.

A többiek beugrottak a vízbe, én meg a korlát mellől figyeltem, ahogy páran fentről meg is nézik a hajót, mert maszkot is vittek magukkal. Állítólag csak 2-3 méteres mélységben volt, de pontosabb beszámolókat nem nagyon kaptam, mert alig páran buktak le- biztatásom ellenére. Akit láttam leúszni, annak a merülése is csak nagyjából 5-6 másodpercig tartott. Azt hiszem, nem kell szabadtüdős világbajnoknak lenni ahhoz, hogy egy ilyen roncs felett egy légvétellel elúszkáljon az ember egy percet abban a kis mélységben. Nem a többieket kritizálom, én is béna vagyok ebben a műfajban. Állítólag a legjobban a csapat legidősebb tagjának ment a dolog, aki egyben a legrégebben szerezte első merülési tapasztalatait. Más iskola?

Szóval a hajón maradás jó volt arra, hogy szembesüljek a szabadtüdős képességeink korlátozottságával, legalábbis ami a búvárok jelentős részét illeti. Reálisan szemlélem a dolgokat, azt gondolom, ettől éppen még simán lehet biztonságos, élvezetes készülékes merüléseket végrehajtani. Sőt, időnként olyan érzésem van, hogy búvárvezetői, oktatói végzettséggel rendelkező emberek is akadnak, akik csak a szükséges minimumra képesek úszás, szabadtüdőzés terén. Ha a nekik kártyát kiadó oktatóknak ez is elég, én aztán biztosan nem kérem számon a nemzetközi szervezetek elvárásait senkin.

Saját magammal szemben viszont támasztanék időnként apróbb elvárásokat. Igen, jó lenne, ha azért egy ilyen nyavályás sekély merülőhely kedvéért nem kellene a teljes, dögnehéz búvárszerkóért rohangálni. Tényleg csak ez motivál, hiszen időnként eljut az ember olyan helyekre, ahol eszébe sincs búvárbázis után kutatni, vagy olyan sekély, de nem extra zátony mellett horgonyzik a hajója, ahol pont elég lenne egy kis laza szabadtüdőzés. Lehetne olyan vészhelyzeteket kitalálni vagy előrángatni, ahol jól jöhetne ez a tudás, ám mivel én azok közé tartozom, akik a légzőcső nélkül búvárkodókat sem tartják hazardőr öngyilkosjelölteknek, nem körítek ideológiát a dolog mellé.

Egyszerűen csak úgy érzem, elvesztünk valamit. Egy kis szabad, könnyed úszkálás és nézelődés mindez, ami talán nem tűnik nagy dolognak, időnként mégis értékesnek tűnhet. Mikor? Amikor palackkal csak szigorúan libasorban úszva mehetünk, monoton tempóban. Amikor mást se csinálunk, csak a kis kijelzőt bámuljuk a fényképezőgép hátoldalán. Szóval amikor az ember morog magában, szájában a reduktorral, hogy a fene ebben a túlbonyolított búvárkodásba, legközelebb vízbe sem megyek. Pedig miért ne? Csak egy kicsit máshogy. A szabadtüdőzés éppen úgy megtanulható, mint bármi más. Valamiért persze félelmetesebb 4-5 méterre leúszni egy levegővel, mint 40-re lecsúszni palackkal, pedig azért utóbbi is nagy tudomány (kellene hogy legyen).

Most aztán fülbajomból kikászálódva töprengek azok, hova kellene legközelebb utazni. Az a szomorú, hogy a fentiek ellenére is tisztában vagyok vele, a következő utam sem a szabadtüdőzésről fog szólni, akkor sem, ha adott helyen az nem lenne rossz alternatíva. Kár értünk? Ellustultunk? Vagy csak arról van szó, hogy könnyedén elérhetővé vált bárkinek a készülékes merülés, és így természetes módon okafogyottá vált a szabadtüdőzés? A választ nem tudom, de ha arra a kis sekély roncsra gondolok, még mindig úgy érzem, valami nincs rendben ezzel a dologgal.

GR


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 17. jee_c 2010 aug 07. 19:33  
Készülékkel merülni valóban kevésbé sport, de lehet ugyanolyan extrém (barlang /mondjuk 0 látótávval :) /, mélymerülés), mint a szabatüdős merülés. Szeriontem a legnagyobb különbség (a víz altt egyszerre eltölthető időn kívül) a mozgás szabadsága. Készülékkel úgymond tele van pakolva az ember mindenféle nehéz dolgokkal. A készülékes ruha is sokkal merevebb, mint a szabatüdős (az valóban olyan, mint egy második réteg bőr).

Azért a két fajta merülés egy dologban egyezik: a víz alatti világ szereteében, abban, hogy (jobban) szeretünk víz alatt lenni. :) Szabadtüdősen ehhez jobban szükséges némi sportosság.
 16. Luciferin 2010 aug 04. 08:00  
Ha a fenekét el is lopták maradt neki más...
Szerencsére.
:-)))
 15. Garfield33 2010 aug 03. 21:26  
Azért nem kell átesni a macska túlsó oldalára sem.
A macskaimádat ugyan érthető, de azért túlzás... elég, ha szerecc  :-)
 14. hopposztkopp 2010 aug 03. 20:36  
A csónakom a fenenagy tömegben.
Az "Ellopták Jupiter fenekét"c. film egyik helyszíne.
 13. hopposztkopp 2010 aug 03. 20:33  
Bár OFF:
 Mert lenézett. Futott és visszanézett. Láttam rajta a mélységes megvetést miszerint ember nem érheti utol. ő mégiscsak egy macska! Megtanulta egy macskányi életre, hogy aki lebecsüli az ellenfelét, az máris vesztes. A billentésért kicsit szégyeltem magam, de hogy utolértem !!! Nem lett a barátom, de került. Mindezek ellenére sem félt tőlem. Ja nem személyes! Macskaimádó vagyok.
ON:
A további 12 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Claudia

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés