»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-01-12 Mi az az ökoszisztéma?

Érdekes kérdést boncolgató -és honlapunkat is kritikával illető- írást kaptunk a közelmúltban.


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2
 14. Káplán 2010 jan 12. 14:51  
Hm. Nem volt korai ez a hazabocsájtás ? :)
 13. Vanek 2010 jan 12. 12:37  
Már fel se tűnik, ugye?! :))
 12. vizidino 2010 jan 12. 12:06  
"vegyész pedig piromán és a falikútba pisál."

Az első állítást aláírom, a másodikat honnan vezetted le? :)
 11. Vanek 2010 jan 12. 11:40  
Na szép, mondhatom. :)

Vaneknak volt (bal)szerencséje részt venni a Környezet- és Természetvédelmi Lexikon szerkesztésében. Nos akkor meglehetősen megcsömörlött a szakszerű, rövid, tömör definicióktól.
Ugyanakkor (ex)munkája során sokszor próbált odafigyelni a precíz és szakszerű megfogalmazásra, a gyakorlati beállítottsága ellenére is.

Bár mindig is jobban szerette az alábbi megfogalmazásokat: "márts bele a butykost abba a szutyok patakba, utána ne rotaszd túl sokat a napon. Utána szürcsöld le, pipizzél ki egy kicsi csöbörbe egy löketet, csűrjél hozzá két nyomás szinezőlöttyöt, dobj be egy kávét és vágd be a fénygépbe, oszt jónapot.

(A patak kijelölt mitavételi helyén vegyél vízmintát a szakszerűen előkészített mintavevő edénybe. A laboratórimuba szállításig hűtve tárold. A meghatározást szűréssel kezdd, pipettázd ki a szabványban meghatározott mennyiséget egy Erlenmeyer lombikba, add hozzá az előírt mennyiségű reagenst, és a meghatározott reakcióidő letelte után végezd el a fotometriás meghatározást)

Na a konkrét témához. Gőzöm sincs, mi az az ökoszisztéma, bár tulajdonképpen tanítani próbáltak ezt-azt. Úgyhogy szépen levezetem. ;)
  Az ökológia tudományáról hallott egyik kedvenc definícióm a következő volt: szupraindividuális rendszerek stuktúrális funkcionális leírásával foglalkozó tudomány (bármit is jelentsen ez)... Namost ebből kivonjuk a logiát, akkor marad a szupraindividuális rendszerek struktúrális funkionális. Ehhez hozzáadjuk a szisztémát, ami mondjuk izé ;-) rendszer, akkor az ökoszisztéma nem lehet más, mint szupraindividuális rendszerek struktúrális funkionális rendszere. (Ha valaki érti, hát magyarázza meg.)

Amit még hozzáfűzhetek, hogy ami büdös az kémia, ami izeg-mozog az biológia, biológus hűtőjéből ne egyél, a vegyész pedig piromán és a falikútba pisál.

Az ökoszisztéma definíciója pedig kutyát-macskát nem érdekel, de ha mégis, akkor a legpontosabbnak az izé tűnik. :)

Hát ennyit akartam mondani a vietnámi háborúról.

 10. elche 2010 jan 12. 11:33  
Ezt a Vanekra vonatkozó állítást visszautasítom. Hát nézd meg, ki a fő elméleti búvár, és ki az, aki inkább merül amerre csak tud.:)
 9. Luciferin 2010 jan 12. 11:08  
Az ökológiáról is lehetett volna egy hasonló cikket írni. Az amerikai "ecology" nem ugyanaz mint az európai ökológia. Nálunk az élőlény földrajzot és még néhány különös nevű tudományt külön veszik az amerikaiak meg beleértik az ökológiába.
Bár minden vizsgázót sajnálok azért annyira nem vészes a helyzet. Leadják az anyagot, értelmezik. Azt kell megtanulni és vissza adni. A baj, hogy minden tanszéken mást adnak le.
Vanekot felesleges megkérdezni. :-) ő sokkal inkább gyakorlati beállítottságú semmint ilyen elméleti huncutságokkal foglalkozzon.
 8. Luciferin 2010 jan 12. 11:00  
Hát igen, tulajdonképpen teljesen igazad van. De miként a nyelvészek sem szeretik az izét én sem szeretem az ökoszisztémát. A legtöbbször felesleges is. "A debreceni erdei ökoszisztéma védelme  fontos." A mondat elég todományos, de a "Ne vágjátok ki a Nagyerdőt" ugyan azt jelenti. Bár nyilván kevesebb támogatást lehet vele szerezni...
 7. Luciferin 2010 jan 12. 10:56  
Akkor sem adom oda a szárazruhámat, bár minden sorod arany...
:-)
 6. Vanek 2010 jan 12. 10:51  
Nos én csak idézni tudom magamat:

"Luciferin (A MESTER), nemcsak kitűnő búvár, nagyszerű oktató, a hidrobiológia világszerte elismert tudósa (Wetzel is tőle tanult), igazi mentor és hű barát, hanem ennél is több. ő maga a búvároktatás csúcsa, valami olyan emberi és szakmai nagyság, amihez méltó példát még felhozni is nehéz, sőt szerintem lehetetlen. "
 5. Ibolya 2010 jan 12. 10:17  
Érdeklődve olvastam a cikkedet és kicsit megdöbbentett,de azt hiszem,igazad van!
Anno aprólékosan tanultuk az ökológia fogalmait és most bevallom utána olvastam...és tényleg...érdekes meghatározásokat találtam:
"Az ökológia egyik központi fogalma az ökoszisztéma...."
"Az ökoszisztéma a társulás és az élőhely együttese..."
Na ezektől sem lettem okosabb!!Az ökológia persze érthető...de az ökoszisztéma??
De milyen érdekes,a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium egyik szóbeli vizsgafeladata EZ:
"Az ökológia alapfogalma,jelentése.....ökoszisztéma...."
..hát nem irígylem a vizsgázókat!
Talán Vanek tanárurat kéne megkérdezni...mit tud erről??
 4. vizidino 2010 jan 12. 10:08  
Kicsit egy társtudomány (kémia) oldaláról beleugatva: amikor valamit (egy darab molekula valamely tulajdonságát, egy vödör molekula reakcióit, stb) vizsgálunk, kénytelenek vagyunk a minket érdeklő részt gondolatban leválasztani a környezetéről (pl a vödör molekulát az épületről amiben van, hiszen olyan eredményekhez szeretnék jutni, amik (bizonyos feltételek mellett) függetlenek attól, melyik épületben végzem a vizsgálatot). Ez a leválasztás szükségszerűen egy csomó kölcsönhatás rögzítésével ill. elhanyagolásával jár.  A kémiában/fizikában azért, hogy ne kelljen minden második mondatban leírni hogy pl. most azzal a 17.5x10^23 molekulával fogalkozok ami ebben a köcsögben úszkál,  a "rendszer" szót szokták használni, azoknak a dolgoknak és kölcsönhatásoknak a  megjelölésére amiről éppen szó van (persze a rendszernek van ennél hivatalosabb definíciója is). Nyugodtan lehetne az "izé" szót is használni helyette, de az nem hangzana olyan jól.
Szóval nem lehet hogy az "ökoszisztéma" simán ennek az "izének" az analógja (már csak a neve miatt is)? Méretfüggetlenül annak a megjelölésére, hogy most ezzel a darabkájával foglalkozok a föld nevű bolygónak, nem kívánva beleérteni Mari néni hüvelygombájától a lehulló meteorokon lévő szerves maradványokig mindent ami még kapcsolatban lehet vele, de most éppen nekem nem fontos?
 3. Luciferin 2010 jan 12. 08:32  
Én megadtam a választás lehetőségét... :-)
Amúgy legtöbbször egy semmitmondó divatszó.
Ha meg nem, akkor még mindig lehet töprengeni, hogy a szerző milyen értelemben használta.
Tény, hogy az értelmezések igen diverzek.
:-))
 2. pygmy 2010 jan 12. 08:14  
ööö, most akkor mi az ökoszisztéma?
 1. Luciferin 2010 jan 12. 07:44  
"Kritikával" ???? "...érted haragszom nem ellened" :-))
Első   1 2
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Peltastis Wreck / Silói Roncs

Croatia (Hrvatska)

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben csikóhal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés