»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-10-11 A válság nyara után

Ha az ember nem merül igazán sokat, akkor legalább van ideje elmélkedni róla...


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2 3 4 5 6 7
 63. Káplán 2009 okt 13. 21:26  
Vagyis lehet, hogy : A oktató 16 óra, B oktató 32 órában oktat. Na szép. :)
 62. Thomasbuvar 2009 okt 13. 21:19  
Ja! Én azt beleértettem a "személyén"-be...
 61. Káplán 2009 okt 13. 21:10  
Elnéző vagy.
Thomas 59: Az oktató lelkiismeretén. Mert többet leadni nem tiltott dolog.
Én maradtam a régi óraszámnál.
 60. Bunny 2009 okt 13. 20:58  
Nincs új a nap alatt :)
 59. Thomasbuvar 2009 okt 13. 20:54  
Akkor megint ott tartunk, hogy elsősorban az oktató személyén, tudásán, tudás átadásának képességén, követelmény támasztásán múlik a képzés minősége...
 58. PDIC 2009 okt 13. 20:54  
Aha, kicsit dolgozhatnának még rajta.
 57. Káplán 2009 okt 13. 20:40  
Ua. Ez az új. A felére csökkentett óraszámmal. De még mindig biceg ez a weboldal. Lásd *** búvár képzése :)
 
 56. PDIC 2009 okt 13. 20:36  
Nem. Nagyon rafináltan beírtam, hogy www. cmas.hu, és onnan ollóztam.
 55. Káplán 2009 okt 13. 20:34  
Nem az MBSZ új merülési szabályzatából idézted?
 54. PDIC 2009 okt 13. 20:31  
"CMAS 1*
Meghatározás
Az a búvár, aki alkalmas biztonságosan és megfelelően használni a nyíltvízi légzőkészülékes búvárfelszerelést védett vízi gyakorlóterületen és készen áll megszerezni nyíltvízi búvár gyakorlatát egy tapasztaltabb búvár kíséretétében.

Részvételi feltételek:

Betöltött 14. életév.

Elméleti ismeretek:

A búvárnak alapvető ismeretekkel kell rendelkeznie:
Nyomás/térfogat összefüggéseiről és ezek hatásáról a búvárra ill. felszerelésére.
A víz alatti tevékenységek élettani kérdései és az előforduló problémák.
A tanfolyam során alkalmazott sportbúvár felszerelési tárgyak célja, működése, tulajdonságai és szakszerű használatuk.
A biztonságos merülés szabályai, önmentés és az alapvető mentési eljárások.
A dekompresszió nélküli merülési technikák.

Gyakorlati tudás:

Értsen a sportbúvár felszerelés előkészítéséhez, használatához és karbantartásához, képes legyen beállítani a   lebegőképességét, vízteleníteni a légzőautomatát. Legyen képes szabályozni a mozgását minden irányban, hatékonyan  és energiatakarékosan úszonyozni, és képes legyen a biztonságos vizbeszállásra és a vizet elhagyására.
Legyen képes az önmentést és a  társmentés alapvető technikáinak alkalmazására.
Legyen képes felügyelet mellett tevékenykedni egy búvárcsoport tagjaként, és a megkívánt fegyelmet betartani.
A CMAS Egycsillagos Búvárnak minimum 5 nyíltvízi merülésel kell rendelkeznie."

Azért (ezért) ne vegyél új könyvespolcot. :-))
 53. Káplán 2009 okt 13. 20:29  
Átveszek, ha többet találsz :)

 52. Bunny 2009 okt 13. 20:27  
Akkor majd antikváriumban nézelődök :)
 51. elche 2009 okt 13. 20:25  
Egyébként ez is racionális felvetés.:D
 50. Káplán 2009 okt 13. 20:21  
Ne tedd. Az újban már nincs benne. Hirtelen felindulásból az elméleti óraszámot a felére csökkentették.:)
A régiekben persze benne van. Megnéztem a KIEGÉSZITÓ házi jegyzetet. Az maga 140 oldal. :)
 49. Bunny 2009 okt 13. 20:17  
Na asszem beszerzek mostmár egy CMAS tankönyvsort, elég jónak tűnik az elmondásod alapján, ha ennyi minden benne van már az egy csillagban.
 48. pygmy 2009 okt 13. 20:02  
objektíven??? ugye viccelsz?
hmm, ez a zárszó kicsit erős:) a példabeszéded után pedig nem fogok rohanni tanfolyamra, aki ilyen térből levegőt vesz...
jó, maradjunk az eredeti témánál, válság van. spóroljunk a specialitás tanfolyamokon!
 47. Káplán 2009 okt 13. 19:59  
Valószínűleg ők ma már inkább beíratkoznának egy roncstanfolyamra, ha tehetnék ...
Az a 4 szerencsétlenül járt búvár egy alaptanfolyamon is megtudhatta volna ezt. :(
 46. elche 2009 okt 13. 19:59  
Szerintem van különbség roncs és roncs között. Egyébként is, addig az ember könnyen mondja, hogy nincs ezekkel semmi gond, amíg tényleg nincs. A baleseteknek is van valami kiindulópontja: bármilyen okból elszáll egy redó, netán beakad a búvár, kapkod és erősen fogy a levegő. Hosszútömlő nélkül szűk térből érdekes mutatvány kijutni társlélegeztetéssel. Egyszer kerül az ember kritikusabb szituba bármiféle zárt térben, és átértékel sokmindent. Ezt azért mondhatom, mert velem volt ilyen.
De tényleg senkit nem akarok meggyőzni semmiről. Én is béreltem már szárazruhát külföldön, nem kértek kártyát. Ha béna vagyok és nem tudok benne merülni, az az én bajom- felteszem, így gondolkodtak.
 45. Bunny 2009 okt 13. 19:55  
Á, nem marketing duma a lényeg, hanem hogy az ember kicsit belelát a másik oldalba is, és képes objektíven nézni a dolgot. Való igaz, sok mindenben megváltozott a véleményem, de úgy gondolom akkor lennék buta, ha ragaszkodnék a tévképzeteimhez tűzön-vizen, az embert minél több információt birtokol, annál jobban érti az adott dolgot.
Mellesleg egy specialitást sokban befolyásol az, hogy ki tartja. Mondjuk bumbi féle fotós spec tanfolyam elég kedvelt, pedig nem olcsó, ha pedig te tartanád valószínűleg nem tudnád elég olcsón adni, hogy ne legyen kidobott pénz :) Meg aztán ne keverjük a specialitást a kalandmerüléssel, ami a haladóhoz elég, és attól, hogy az ember megmerül egy roncsot jó esetben egy haladó tanfolyam keretében, még nem tudja ugyanazt, mintha mondjuk Czakó Lacinál elvégez egy roncsspecet (már ha tart olyant persze).
Szóval nem kell bedőlni persze, ha én akarok eladni neked egy halfelismerő tanfolyamot, mindenképp kezdj el gyanakodni ;-)
Egyébként asszem ez a téma már sokszor eredménytelenül lezajlott a dc fórumban. Részemről zárszóként megemlíteném azt a néhány búvárt, aki itthon egy uszály "levegős" terében halt meg, mert azt hitte nem kell ahoz megszerzett tudás, hogy beússzon. Jó ötletnek tűnt, hogy aláúszik, bent vesz levegőt, majd ki, és hogy fognak kint csodálkozni! Csak épp az az apróság csúszott be, hogy a beszorult levegő az idők folyamán elveszítette éltető képességeit, és az első lélegzetvétel után azonnal meghalt. Meg az is, aki utána ment menteni, hasonló tudás birtokában. Valószínűleg ők ma már inkább beíratkoznának egy roncstanfolyamra, ha tehetnék ...
 44. pygmy 2009 okt 13. 19:44  
ok, legyen a roncsmerülés. most hirtelen tucatnál is több nagy roncs jut eszembe, amit már megmerültünk (ezalatt a behatolást értem), párat többször is, sőt többet éjszaka. volt, hogy merülésvezető nélkül, egy erős breefing után. most akkor mi van? mit gondoltok azokról az oktatókról, akik "előképzettség" nélkül bevisznek bennünket oda? vagy hogy is van ez? miért nem kér akkor mindenki kártyát? egyáltalán, kér valaki spec.kártyát??? azért érdekes lenne pl. egy északi roncs szafari, vagy Szudánban az Umbria, ha előtte kártyát kérnének...hmm?

 43. Káplán 2009 okt 13. 19:44  
"Ja és nagyon fontos, hogy az amcsi rendszereket amcsikra méretezték, nem rafkós magyarokra,"
akkor miért nyertek ekkora teret Mo-on az amcsi rendszerek?
 42. Káplán 2009 okt 13. 19:41  
Akkor maradjunk a jelennél: a CMAS is nyitott a specialitások  (és a lejtő) felé. Mondván, az oktató tudjon keresni.
A véleményem az, hogy aki PPB hirdet, az 2 okból teszi: vagy sok olyan búvárral találkozik, akiket nem tanitották meg lebegni alaptanfolyamon vagy ő  kispórolta belőle.
Az általunk tartott tanfolyamokon (PADI,SSI,CMAS) 8 darab merülés kötelező . Átlagban 40- 50 percesek. Ez több, mint öt óra. Egy átlagos képességű ranuló ennyi idő alatt simán elég jól megtanulja a lebegést. Ha kap elég figyelmet az oktatótól (ez simán lekorlátozza az oktató/tanuló arányt.). Ha nem sajatitja el egy elvárható szinten, akkor többet kell vele foglalkozni. Merül hajóról is négyet. Lehet, hogy anyagilag nem annyira éri meg, de a későbbi merülések során ez visszajön. Szerintem. :)
 41. elche 2009 okt 13. 19:35  
Szerintem ezt a továbbképzést a helyén kell kezelni: az szerintem sem roncs spec tanfolyam, hogy megmerüljük körbe a Salemet, és az oktató utána azt mondja, "ja, ezzel a tanfolyamot le is tudtuk". Ezért minden pénz sok.
De haltak már meg emberek esztelen behatolásos-, mélymerülések miatt. Szóval aki arra a szintre tud felkészíteni, hogy biztonsággal merülj több gázkeverékkel mélyet, vagy megtanítja a beúszásos roncsmerülést normális szinten, az egy másik tészta. Szerintem. És rossz, ha valakinek azt mondja a felületes tanfolyam után az oktató, hogy "te már mindent tudsz". Szóval van különbségek a merülés támasztotta kihívás közötti is, meg tanfolyam és tanfolyam között is. Azt én is tartom, hogy semmiféle spec. sem kötelező. A párom nem akar roncsba beúszni és nem akar mélyre menni, minek fizetne ilyen tanfolyamért bárkinek? A búvárok túlnyomó többségének valóban bőven elegendő egy korrekt haladó szint.
 40. pygmy 2009 okt 13. 19:23  
hehe, látom, az oktatói tanfolyamon neked is teletömték marketing rizsával a buksid:P már egy követ fújsz...:)
szóval muszáj újra beszólni egy ellenvéleménnyel:) igenis teljes értékű és élvezetes búvárkodást biztosít akár életünk végéig egy advanced kártya (esetleg nitrox kiegészítéssel). ettől még merülhetünk szárazruhában, mélyen, roncson, mert az élet és a túrák úgyis hozzák ezt:) szóval nem kell elsőre bedőlni a specialitásoknak...persze lehet.
 39. Bunny 2009 okt 13. 19:10  
Ja és nagyon fontos, hogy az amcsi rendszereket amcsikra méretezték, nem rafkós magyarokra, akik inkább maguktól, könyvekből, haveroktól szeretnek tanulni. Nekik igenis számít, hogy első kézből, egy képzett oktatótól kapják meg az információt.
Én magam is könyvekből, magamtól tanultam meg a programozást pl, de azért sokan inkább iskolába járnak, mégsem mondom, hogy milyen genya az oktatási rendszer, mert lehetőséget ad nekik erre. Pedig én is azt mondom, jobban meg lehet tanulni egy programozási nyelvet pl. úgy, hogy fogom a helpjét kitalálok valami feladatok, aztán kitotózom, hogy azon a konkrét nyelven melyik parancs, utasítás hogy néz ki, mi a szintaktikája. Más inkább elmegy, és tanártól megtanulja.
 38. Bunny 2009 okt 13. 19:04  
NAUI-ban szerintem kb. ugyanúgy megvan minden spec, mint az SSI vagy PADI-ban. CMAS pedig egy teljesen már felépítésű rendszer, neház párhuzamot vonni az amcsi rendszerekkel. De említhetnénk az angol BSAC-t is, ha már példálódzunk, vagy a régi MHSZ-t, ahol még kártyadíj sem volt, igaz egy tanfolyam eltartott fél évig is akár.
A bázisok meg lehet azért álltak át más rendszerre, mert ott jobban keresnek, de lehet azért, mert jobb kiszolgálást kapnak. Mondjuk erről őket kéne kifaggatni, hátha elmondják ;-)
Az biztos, senki nem a búvárok két szép szeméért akar dolgozni, és ha valahol a munkájáért többet kap, akkor nyilván arrafele mozdul, nem szabad elfelejteni, ami nekünk hobbi az másnak a megélhetés. Addig, amíg valaki fizetést kér a munkahelyén a munkájáért, addig nem tartom etikusnak a búvárüzletben gályázókat szidni, mert pénzt mernek kérni egy tanfolyamért, vagy más szolgáltatásért. Mint ahogy nyilván étteremben sem gondolkozunk azon, miért kerül a mirelite csirke grillezve sokszor annyiba, mint a tesco-ban megvéve, otthon megsütve. Benne van az étterem fentartása, a fizetések, a haszon stb.
Szerintem lassan el kellene szakadni attól, hogy a régi szép időkben mi volt. A búvárkodás üzlet, az ott dolgozók meg szeretnének élni belőle így vagy úgy. Mellesleg én pl. mint informatikus közel nem vagyok hajlandó olyan órabérben dolgozni, ami kijön egy-egy tanfolyam költségénél, szóval ha rajtam múlna egy OWD valahol 150 körül lenne. Még jó, hogy nem rajtam múlik :D
 37. elche 2009 okt 13. 19:01  
Csak ismételni tudom, nem világjáró búvároknak lesz ilyesmivel problémája.:) És hát a többiekre is oda kell valakinek figyelni.:)
 36. pygmy 2009 okt 13. 18:56  
egyetértek. a legtöbb specialitás elég komoly lenyúlás...
merültünk már éjszaka (egyedül is), meg mélyre, meg roncsba, kis barlangba, olvasgatjuk a halhatározókat...mi van még? ujuj, mindjárt jönnek a búvár-közbiztonságiak és letiltanak:P
 35. pygmy 2009 okt 13. 18:48  
persze. ez durva. de megérdemlik. gyerekek, nyitott szemmel kell járni, érdeklődni, kérdezni! vagy pl. olvasgatni ezt az oldalt, a fórumot:)
azért egyik túránk sem volt ehhez hasonló, vagy nem olcsójánosok szervezték, vezették. most inkább itt nem sorolom fel a szervezőket, hajótársaságokat... pusztán örülök, hogy a bevált, a megszokott, a minőség idén olcsóbbá vált egy kicsit. és finoman arra céloztam, jó az irány, tetszik. erre jöttök a minőséget meg kell fizetni, meg a hű de vigyázzunk ám, mert átvágnak szöveggel. jellemző:P
nem hinném, hogy azt üzentem, válasszátok a legolcsóbbat:)
 34. vizidino 2009 okt 13. 18:27  
na igen, de a multilevelt még mindig hirdetik, sőt nem egy embert láttam méregdrágán megvásárolt kerékkel meg elektronikus RDP -vel,  a ppb meg a night anyaga meg szerintem lazán belefér akár az első akár a második tanfolyamba (nekünk legalábbis az egy * -ban benne volt), és akkor nem kell a kezdőnek külön kártyadíjakat fizetgetni.
Nagy szomorúságom, hogy nem egy, régebben CMAS vagy NAUI tanfolyamokat kínáló bázist láttam áttérni PADI vagy SSI rendszerre, simán azért mert ugyanazért a befektetett munkáért így több pénzt tudnak elkérni. De erről gondolom az oktató urak lényegesen többet tudnának mesélni.
 33. Bunny 2009 okt 13. 18:15  
A multilevel dive már kifutott a divatból a búvárcomputerek érkezésével, de azelőtt azért nem volt ám haszontalan! Gondolom tudod mi az a PADI kerék pl, hogyan kell multilevel merülést tervezni, anélkül, hogy megtanítanák azért én kétlem, hogy bárki az ujjából kiszopná a tudást hozzá.
Az éjszakai merülés spec sem feltétlenül hülyeség, nem árt ha pl. tisztába vagy vele, hogyan kell mutatni sötétben a kézjeleket, mire figyelj oda (mondjuk tűzhalak), milyen jelzőeszközöket használj és így tovább.
Egy jó PPB pedig bizony 100-ból 90 búvárnak baromira a hasznára válna.

Nem mintha védeni akarnám bármelyik tanfolyamot persze.
 32. vizidino 2009 okt 13. 18:03  
és tanítaz olyanokat mint "multilevel diver" meg "night diver" meg "peak performance buoyancy"? Nem a tisztességes oktatókat akarom basztatni, de a specialitások rendszere kiváló lehetőséget ad a kevésbé gátlásos oktatóknak a lehúzásra, és az a tapasztalatom hogy ezt nagyon sokan ki is használják.
 31. shark 2009 okt 13. 17:52  
Inkább azt látom problémának, ha oktatóként olyan specialitást tanít valaki, amely területen neki magának sincsenek  meg az átlagot meghaladó ismeretei. Egyébként pedig úgy gondolom, hogy a specialitások igenis, hasznosak. Az más kérdés, hogy sokan nem érzik szükségét, mondván mi már úgyis mindent tudunk, és ez csak arra jó, hogy lehúzzon az oktató. Speciel, én csak olyan képzéseket hirdetek meg, amelyekben úgy vélem, megfelelő jártasságom van. Aki mondjuk, elvégzett nálam egy Fish Identificationt, többnyire  nem úgy fogja meghatározni a halak többségét, hogy " láttam valami piros izét." Valószínű, hogy a búvárnak is öröm, ha saját maga képes felismerni, sőt tudatosan felkutatni vízalatti élőlényeket. De továbbmegyek; bemennél-e úgy hajóroncsba, hogy fogalmad sincs a zárt térben történő merülés speciális bizttonsági szabályairól? Vagy hol tanulod meg a behatoló cséve használatát, vagy azt, hogy mi az egyharmad-egyharmad,  vagy a lineáris 40 méteres távolság szabálya, stb... Nyilván barátoktól, a kikötői kocsmában sörözve nem lehet egzakt módon megtanulni az összetett speciális merülések tudományát. Oktatóktól és búvároktól egyaránt nagyobb alázat szükségeltetik a búvárszakma és a tenger iránt! Amiről sokszor úgy gondoljuk  hogy milyen sokat is tudunk, arról gyakran kiderül, hogy valójában milyen  kevés...
 30. elche 2009 okt 13. 17:46  
Ez bizony igaz, elismerem. A kérdés elvileg az lenne, hogy a mostani körülmények többeket visznek-e bűnbe?
Nehéz helyzetben vagyunk, mert sajnos nem talál minden kezdő olyan valakit, aki különösebb üzleti érdek nélkül tud pár tippet adni.
 29. vizidino 2009 okt 13. 17:38  
Azért azt se felejtsük el hozzátenni, hogy a magas ár sem garancia a minőségre. Nekem a személyes benyomásom az (persze nem szafarik esetében, azokról nincs tapasztalatom, frissen OWD-t végzett búvárral viszont mostanában beszéltem/merültem párat), hogy a legdrágább rendszerek/tanfolyamok/helyek között legalább annyi a lehúzás mint a legolcsóbbak között, legfeljebb a módszereik mások. Van akiről a komfortos merülési helyszínt spórolják le, van akinek meg 2 merülés után eladják a méregdrága halcyon cuccot mondván aki mással merül az életét veszélyezteti.

 28. elche 2009 okt 13. 17:14  
Ennek megvannak a veszélyei, és ha rendszeresen önköltségi árak alatt fog valaki utaztatni, annak a vége néha kellemetlen meglepetés lehet. A szervezőnek adsz pénzt, az elteszi, eltűnik és a reptéren nem vár senki a jeggyel. A hajótulajdonos széttárja a kezét, ő nem tud semmiről, neked meg nincs semmi esélyed pénzhez jutni. És akkor az olcsó is drága.
Olcsón kínált thaiföldi utakkal csaptak be 150 embert

Te nem vagy kezdő már, valószínűleg jobban átlátod a dolgokat, de azért biztos akad kevésbé rutinos utazó, aki bedől pár dolognak. (Rémtörténet, bár régebbről: szafari, ahol a hajón találták ki, hogy az éjszakai merülés feláras...) Én már tudom, hogy egyiptomi utaknál a meghirdetett utakat megnézni sem érdemes, mert legalább 50 rugót rá akarnak pakolni az irodák, de vajon hányan vannak, akik nem érzékelik ezeket a lehúzásokat? Itt a fórumon is bukkant fel oktatójával elégedett kezdő, akiről kiderült, a tanfolyamban összesen két nyílt vízi merülése volt.
 27. Káplán 2009 okt 13. 10:42  
Igaz. Viszont az élet elvégzi a szelekciót, bár időbe telik . Aki "olcsón" adja magát, nem tud annyi időt foglalkozni a jelöltekkel. Mert nem kifizetődő. Szerintem. Viszont ha találkozik egy olcsó tanfolyamot és egy "nem olcsó" tanfolyamot végzett búvár, a minőség szembeszökően jelentkezni fog. Akkor bizony kiderül, hogy az olcsó nem is olcsó. A hir pedig gyorsan terjed.:)  Néhány specialitásról egész ordenáré véleményem van.:) Kivették az alaptanfolyamból és specialitásként hirdetik. Vicc, de nem a Vanek-féle.
 26. vizidino 2009 okt 13. 09:49  
" 15.000-es specialitásokat kínáló oktatókat a "piac" előbb utóbb besorolja az olcsójánosok közé."

azért van jó néhány specialitás, amiért bármennyi pénzt kérni is lehúzás, és sajnos az oktatási rendszerek ebbe az irányba való eltolódása nem segíti azt a szemléletet elterjedni, hogy a pénzéért minőséget kap az ember
 25. pygmy 2009 okt 13. 07:49  
megértem a szempontodat. ettől függetlenül viszont élvezem, hogy idén többször kijutottunk merülni, mint eddig bármely évben. és ebben nagy szerepe volt, hogy az árak igen csábítóak. azt írtam, áresést vártam a minőség romlása nélkül. megkaptam. ugyanazoktól, akikkel korábban is szafariztunk... rövid távon most ennyi elég is:)
 24. shark 2009 okt 13. 00:05  
A helyzet egy kissé árnyaltabb, véleményem szerint. A fogyasztói oldalról nyilván a konkurencia-harc szülte áresés előnyös lehet. Van azonban egy ésszerű határ, amit ha valaki a kínálati oldalról átlép, az már nem a válsághoz való rugalmas alkalmazkodás, hanem a hülyeség kategóriája. Persze, a legjobb lenne ötvenezerért szafarizni délen az Andromédával, vagy 15.000-Ft-ért elvégezni egy divemaster tanfolyamot úgy, hogy ajándékba kapok hozzá még egy DUI szárazruhát is. Csakhogy a válság ellenére sincsenek csodák! Magas minőséget csak magas fajlagos költségek mellett lehet biztosítani. Az irreálisan alacsony árat - legalább is rentábilis módon - nem lehet tartósan fenntartani. További ( egyéni ) döntés, hogy hova árazom be saját magam. A folyamatosan akciózó, 35.000-es OWDt, 15.000-es
specialitásokat kínáló oktatókat a "piac" előbb utóbb besorolja az olcsójánosok közé. Konszolidált viszonyok között a magas igényű " vevő" nem fogja elhinni, hogy extra alacsony áron extra jó minőségű szolgáltatást fog kapni, és elkerüli ezeket az opciókat. Az ár nagyon fontos, de ha nem fejezi ki objektíven a minőséget, keserves csalódás érheti
azt, aki csak a számokat nézi. Sajátmagam biztos, hogy nem kívánnék úgy tovább megmaradni az oktatói pályán, hogy tudásomat, szakmai tapasztalataimat, áron alul, képletesen egy tányér bablevesért lennék kénytelen kínálni.
 23. békabúvár 2009 okt 12. 20:46  
Mindkettő mindegy, ha a válság mégis inkább" vitéz nagybányai horthy miklós legvitézebb matróza" hosszra sikeredik mint az alapul szolgáló matrózos viccben:)
 22. Luciferin 2009 okt 12. 18:53  
Optimista vagy... :-)
Remélem a Miklós i-jéről beszélsz...
 21. Káplán 2009 okt 12. 16:28  
"H"ülyitenek Bennünket volt a forrásom :)  Az i pedig az Igaz ?:)
 20. elche 2009 okt 12. 16:25  
Szerintem meg az "i" betűnél.:)
 19. Káplán 2009 okt 12. 16:04  
A h betünél.
 18. vizidino 2009 okt 12. 15:59  
az az érzésem hogy ez nem w hanem "vitéz nagybányay horthy miklós" és ráadásul senkinek fogalma sincs róla melyik betűnél tartunk :)
 17. békabúvár 2009 okt 12. 15:24  
A W-vel kapcsolatban azért vagyok nyugodt mert éppen a válság mutatta meg, hogy a közgazdaságtan is inkább történészi utólagos leíró vonatkozásaiban erős általánosan :) Amennyiben mégis beteljesednék az öblös W várnak a hazai folyók tavak mindenkit :)
 16. medve 2009 okt 12. 13:46  
ne légy szűklátókörű, ma csak a szafarit bukjuk el, holnap lehet, h már a kenyeret:( de sisából be kell tározni rendesen:)
 15. pygmy 2009 okt 12. 12:58  
nem én tévedek, nekem fogalmam sincs hol vagyunk... az egészből csak az olcsóbb szafari érdekel:)

 14. medve 2009 okt 12. 10:47  
ez egy jó írás, tetszett. ami a W-t illeti... nos, tévedsz pygmy, w első szárának a közepén járunk, csak ez a w nem nyomtatott w, hanem kisiskolás által rajzolt szép, ellaposodó-kerekedő, de jó széles w...
Első   1 2 3 4 5 6 7
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Chrisoula K Wreck (Marcus)

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés