»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-01-03 2009 első Tengeri Sója

Új év, új lehetőség az előadássorozaton való részvételre.


Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2
 57. vizes 2009 jan 09. 14:22  
itt vmi félre csúszott, nem kell kijönni semmiből, semmit nem vettem a nevezett filmemre, amúgy meg az építő kritikának kifejezetten örülök. amiből az egész készült az egy fényképezőgéppel felvett videó amit konvertálni kellett, hogy lehessen vágni. ezen felül meg ugye az eredeti elveszett csak a youtube maradt meg. de most már a tartalék vinyónak is van tartaléka ... ja és én csak vágogattam. a körülményekhez képest még jó is lett ... szárazruha, 5 fokos víz, vastag kesztyű ... 70 perc
 56. divefoto 2009 jan 09. 13:57  
Szerintem nem mentség a rossz filmre hogy amatőr a készítő ha ezt 100 ember előtt mutatja be.Legalább tisztelje meg őket annyira hogy foglalkozik egy kicsit a munkájával a vágó asztalon.Ilyen hosszú filmet nem lehet elintézni négy őt vágással.Nagyon sok szép filmet látni amatőr készítőktől.Egy harmincperces filmhez többszáz klipp  sok vágókép és  a  narrátor sem hiányozhat.Mi búvárok végignézzük nehezen,de aki nem volt a víz alatt soha ötperc után feláll mert nem köti le,unatkozik és büntetve érzi magát.Erre jó példa DD menyasszonya.Ha figyelembe vesszük az aránypárokat ami azt jelenti hogy kb játékfilmeknél 70-90:1 dokumemtumfilmeknél 50-70:1 házi videoknál 5-10:1 percnyi anyag kerül bele egy normális filmbe.Ennek a filmnek az aránya  30percből 29 lehet.30perc nyersből 29 perc hasznos anyagot forgatni még oscar dijas operatőrünk Koltai Lajos sem képes.  A videózásnál is akárcsak a fotózásnál nagyon fontos a fény iránya,amit ennél a filmnél nem igazán vettek figyelembe.A kameramozgás  ami nélkül elkébzelhetetlen egy mozgófilm hiányzott.Úgyan volt,de azt a búvár uszonya váltotta ki ami viszont nem kéne.Sok  dolog van  amit egy operatőrnek figyelembe kell venni,ami közül csak néhányat tartott volna szem előtt a búvár akinek a kezében volt a kamera már jobb lehetett volna a film.Kiváló show-menünk Fábry Sándor pocsék áruk fórumában kő keményen megállta volna a helyét.Tisztelettel felkérem a szervezőket kiméljék meg a nézőket az ilyen filmektől a jövöben mert az ilyen filmek megkérdőjelezik a Tengeri só komolyságát!!!Csak néhány percre kéne belenézni vetítés elött.
 55. Bunny 2009 jan 09. 13:56  
Gyáva :) Vizes filmjének egyébként egy nagy baja volt. Hogy Youtube minőségben van csak meg ...
 54. Thomasbuvar 2009 jan 09. 13:42  
Legfeljebb vizes leszel, miután beterít. :)
 53. Darth-Digilog 2009 jan 09. 13:34  
Szia Vizes! Nem úgy gondoltam, ahogy az előbb írtam, igazából nem lógott ki a filmed és szerintem csak a Bunny mondatta ezt velem, de lehet, hogy a Zook! És szeretünk! :-)
Húúú..remélem megúszom.....!
 52. Aladár 2009 jan 09. 12:49  
Amióta nincs zsíros kenyér, én sem járok.
 51. Bunny 2009 jan 09. 12:47  
És a jó társaság, a beszélgetés? Az már smafu? :)
 50. vizes 2009 jan 09. 12:31  
:) úgy érzem nem hagytam ki semmit ... ill. pont ellenkezőleg.
 49. Garfield33 2009 jan 09. 12:15  
El vagytok kényeztetve a DC-s filmekkel.
De majd adunk nektek Magic-ot, várjatok...
 48. Bunny 2009 jan 09. 11:37  
Én kicsit javítanám a leírást, a "Néha elmegy az élesség " mondat helyesen, volt 1-2 másodperc, amikor éles volt a kép véletlenül.
 47. Zook 2009 jan 09. 11:35  
latod, hogy foglalkoztat! lehet nem is volt annyira rossz, csak "amatorfilm" volt :)

najo, tenyleg nem volt jo... :(
 46. Darth-Digilog 2009 jan 09. 11:32  
Könnyű elképzeli és leírni a filmet.  Búvár kezd leereszkedni a vízbe, ezt végig követjük hátulról messziről, természetesen mozgó kézzel ezért a búvármindig máshova esik. Néha elmegy az élesség a szmötyire áll be az autófókusz. Nincs vágás, elinulunk lefelé, de mivel a koma alattunk jár így jó sok bubérokot látunk és néha-néha meglátjuk közben a falat is. Még mindig nics vágás, amikor elindulunk vizszintesen még mindig a seggét bámuljuk a másik búvárnak, de egyre gyakrabban feltűnnek a lila gorgóniák, amiről állítom közben a menyasszonyomnak, hogy szép lila színűk van. ő nem hiszi, szerinte fekete vackok, de azután mikor már a válásról gondolkodnánk a vita hevében, tényleg éri egy kis fény a gorgoniát (surló) és egy naugyemegmondtam felkiáltással dacosan nézem tovább a filmet. Innentől kezdve -nincs vágás- figyelmüntket meg kell osztani a búvárunk hátsó fele illetve a jobb oldalt húzodó gorgonia mező között. Nem állunk meg, csak úszás közben amit látunk! Néha befordul a kamera, hopp egy vágás, (végre, örülünk) és akkor megvílágitja operatőrünk a falat. Látni szivacsokat, gorgonia részleteket. Megyünk tovább, már nem is tudom hova, tényleg kár, hogy 2 palack van a búvár hátán, mert félő, hogy sokáig elég lesz a levegő neki, a menyasszonyom pedig el kezd kérlelni, hogy menjünk haza. Nem mehetünk, mert még én is vetítek, már ha valaki kíbirja a film végét és nem rohan haza! Na 20 perc múlva elkezdünk emelkedni, néhány hal kószál elöttünk, majd kötélen indulás felfelé. Búvár hátsója, hajó alulról és vége! Végre! Persze végig nappal szemben mentünk így a kék elég fura színű volt, a búvárunk uszonya pedig sárga vagy uv zöld amit imád a kamera! Jól szétégve vibrál az egész film alatt. Na ennyi. Nem hagytam ki semmit.
 45. Káplán 2009 jan 09. 11:22  
Fotózás, videózás Nálunk nincs 40 méter alatt.
Ezért maradt ki múltkor Kornatin egy, számunkra mai napig is rejtélyes csontváz megörökítése.
Pedig 43 méteren volt, "jó beállitásban"

Egyrészt a nem mindegyik tok birja 40 alatt, másrészt ott már fokozottabban figyelünk egymásra (amúgy is figyelünk, de itt még jobban)

Amúgy a fotósoknak kisérőt biztositunk, mert veszélyes alakok, vallottam eddig is.::))))

Hálátlan feladat, de sörrel vagy grillcsirkével megváltható


 44. Garfield33 2009 jan 09. 11:11  
Szerintem a nagy művészek betépve alkotnak.
Miért ne sikerülhetene jó videó/kép nitrogén narkóban  :-)
 43. vizes 2009 jan 09. 11:10  
sajnos sokan használják "simán" ... régebben én is így gondoltam. aztán volt egy merülés amin egy problémát 20 másodperc helyett 2 perc alatt tudtam csak megoldani és ez "csak" 47 méteren volt. ha figyelni szeretnék a merülésemre és még filmezni is szeretnék ... ilyen mélységben levegővel. sok sikert hozzá. a fenti merülés óta ha nincs pénzem héliumra nem megyek mélyebbre mint 40 m
 42. Káplán 2009 jan 09. 11:08  
Ezért vették vissza 56 méterre a hivatalos limitet. :)))

Amúgy a tiszta fej a "sima " merülésnél sem árt ::)))))
Na itt már van értelme a mélymerülő ismereteknek.....

 41. elche 2009 jan 09. 11:04  
No igen, csak videózásnál, ha nem két percet akar a fenéken tölteni az ember, és hát a tiszta fej sem ártana, inkább nem kéne erőltetni a levegős mélymerülést. Meg egyébként sem, persze.
 40. Garfield33 2009 jan 09. 11:00  
Tőled már az is dícséret, ha nem lehányod, csak megköpködöd az ember melóját.

Amúgy meg emléxem, nem is oly rég elém járultál gratulálni. Az felért egy oscarrral...
 39. Káplán 2009 jan 09. 11:00  
Azért 56 méterig "simán" lehet levegőt használni...

Igaz, kevertgázzal biztonságosabb, de eléggé megemeli a merülés "költségét"
 38. elche 2009 jan 09. 10:49  
Mivel nem voltam ott, nem akartam kritizálni, de annyit megjegyeznék, tapasztalatom szerint ha egy film hosszabb öt percnél, akkor annak már jónak kell lennie, hogy lekösse az embereket. Gyakorlatilag képtelenségnek tartom, hogy egy 60 perces merülés alatt 20 értékes percet fel tudjon venni egy amatőr búvárvideós, tehát egy merülésről szerintem 3-4 percet lehet összehozni maximum. Persze annyi is lehet unalmas, de legalább hamarabb vége van. Eleve jó témának kell a szememben lennie annak, ami egy nagy nyilvánosságra szánt vetítés alatt megállja a helyét, és azt még jól kéne felvenni is, hogy látszódjon mi az ami izgalmas, stb, stb.
A DC versenyen pedig marad az öt perces limit...
 37. vizes 2009 jan 09. 10:48  
sajnos lemaradtam a szerdáról ... tudni valamit a merülés mélységéről és a használt gázokról? jól olvastam, hogy 50-60 méteren készült a felvétel ... ha levegővel nyomták akkor nem is várható rendes felvétel, az utómunka persze más dolog.

 36. Darth-Digilog 2009 jan 09. 10:44  
Ha neked az értékelhetőbb kifejezés dícséret, akkor tényleg az volt! Akkor meg örölük, hogy örömet tudtam szerezni neked! :-) Soha ne kapj nagyobb dícséretet! :-)
 35. Darth-Digilog 2009 jan 09. 10:42  
Egyértelműen. A DC-s versenyek a fejlődésről szólnak, aki oda beküld az szerintem szeretne fejlődni, szeretne valamit tanulni, ezért oda valók akár az ilyen filmesek műve is mint a Tengeri són bemutatott. Remélem a srác olvassa is ezeket a sorokat és nem megsértődik, hanem elgondolkodik és megpróbál valamilyen úton elindulni.
Míg a Tengeri Són a már bizonyos szintet elért munkákat mutatnám be. Például remélem, hogy a DC-s videó verseny műveit is láthatjuk majd ott, mert annak ellenére, hogy voltak filmek amik nem tetszettek nekem, úgy gondolom, hogy mindegyik képviselt már egy bizonyos értéket. (na jó a Punnyadté kicsit kilógott a sorból, de őt meg szeretjük)
A Tengeri Sónak egy bizonyos színvonalat képviselnie kellene, mert különben nem fognak merni elmenni az emberek. Unatkozni senki nem akar! Hiába lesznek jó programok is, nem fognak bízni már benne a búvárok és el fog sorvadni az egész. Úgy örülök, hogy a tavalyihoz képest, most is meg decemberben is, milyen sokan voltunk, nem kellene ezt tönkre tenni néhány ilyen amatőr munkával!
 34. Garfield33 2009 jan 09. 10:36  
Beszólni?
Hiszen most dícsértél. Immár sokadszor.

Beteg vagy, bébi????
 33. Bunny 2009 jan 09. 10:30  
Tehát akkor a konklúziód neked is az, hogy a Tengeri Són bemutatott alkotásoknak el kéne érnie egy szintet, nem?
 32. Darth-Digilog 2009 jan 09. 10:26  
Szerintem nem az a baj ha valaki bénázik és nem jó filmet/képet csinál, hanem az a baj, ha be akarja mutatni nagy közönség előtt (és most ebbe nem tartozik bele a DC-s verseny, hiszen az pont azért van, hogy tanulhassunk belőle, tehát a célja más), miközben egy gondolatot, egy ötletet nem visz bele az alkotásába. Tehát lehet úgy rossz filmet csinálni, hogy látszik az alkotón, hogy akart nagyon, csak még nem ért hozzá. Bemutatja, kap egy-két kritikát, van amit megfogad belőle, és a következő jobb lesz. A 10. filmje után már biztos értékelhetőbbet fog csinálni (ld: Garf). De amikor valaki csak tolja maga elött végig a kamerát ész nélkül, az nem alkotás, az nem nevezhető filmnek sem. A bemutatott video nem botladozás volt, nem amatőr munka volt, hanem egyszerűen semmi volt. Felháborító! Na  már megint felbosszantottam magam! :-) Mindegy Garfnak azért sikerült megint beszólnom, ezért megérte mégis ez a film, videocska.
 31. áááááávadász 2009 jan 08. 21:27  
ezzel egyet értek, szudánban egyszer vittem le a gépet, és egyet sem fényképeztem.
akit annyira nem érdekel a "szakma", mint engem, az csak nézze.

 30. Káplán 2009 jan 08. 19:03  
Na ezért tettem le annak idején a gépet és
most is vonakodok a "csinálj már rólam képet"  cimű felkéréseknek eleget tenni.

Inkább élvezettel nézem mások színvonalas képeit, filmjeit, mint hogy bosszankodjak saját "botladozásaimon"

Ebben önkritikus vagyok ....:)
 29. Jules 2009 jan 08. 18:52  
Sebaj,

éppen egy kezdő videósoknak való oktatóanyagot csinálok utómunkáról - többek között magyarul. Úgy érzem, lesz piaca :-)


 28. divefoto 2009 jan 08. 18:07  
Véleményem szerint erről a filmről nem is kellene beszélni mert nincs mit.Ilyet le sem szabad vetíteni.Én 130km-t utaztam és úgy érzem be lettem csapva.Ilyenért a szomszéd szobába sem megyek át.Szerencsére DD és az Adriai barlangokat bemutató előadások kárpotoltak.A filmezésre visszatérve az a baj hogy még merülni sem tud az illető de már valamilyen kamera a kezében van,és már vízalatti operatőrnek fotósnak  érzi magát. És ami a lényeg, a  stáblista sohasem marad el az ilyen szörnyűségekről.Sajnálom de ebből nem 2-3 percet hanem 2-3 mp-et sem lehetne kihozni ami legalább a sz...r szintet elérje.Csak azon gondolkodtam ha végig ilyen mélységben, ilyen hosszú ideig  tolták a kamerát mennyi volt a dekó idő,milyen gázzal merültek?Megérte, érdemes volt? Nem hiszem hogy igen.  Miért nem figyelmezteti ezt az embert valaki hogy nem jó amit csinál!!!! Ez a fiu nem néz TV-t,nem látott még nomális filmet? Hiszen nap mint nap lehet szép temészet filmeket látni számtalan csatornán.Mi is hibásak vagyunk hogy nem álltunk fel mint azt néhányan tették a vetítés alatt.Talán a projektor is azért nem volt jó mert el szégyelte magát!!!
 27. Zook 2009 jan 08. 13:22  
de leginkabb mint mezei nyul
 26. Darth-Digilog 2009 jan 08. 11:41  
Vagy mezei DC főszerkesztő...   :-)
 25. Bunny 2009 jan 08. 11:39  
Hát igen, volna mit fejlődni :) Brankát meg kéne győzni, hogy 20-25 perces filmet csak akkor rakjon műsorra, ha azt előtte látta, és igen jónak tartja. 2-3 perces JÓ anyagot is nagyon nehéz csinálni, 20-25 perces filmhez ami leköti a nézőt már komoly dolgot kell(ene) letenni az asztalra, amire kevesen képesek. Ha pedig egy film gyenge, az szerintem a TS szinvonalát is elviszi, meg a nézők kedvét is. Jó lenne ha a Tengeri Só színvonalas előadás maradhatna, mondom én nem mind DC főszerkesztő, csak mezei néző.
 24. Thomasbuvar 2009 jan 08. 11:38  
Te szerencsés vagy azokkal szemben, akik a sorok közepéről (ugye kijönni onnan macerás) kellett hogy végigkinlódják a teljes filmet ... Nekem kijutott. :)
 23. Darth-Digilog 2009 jan 08. 11:21  
Az volt a baj, hogy nem csak az utómunkálattal volt baj, hanem az egésszel. Olyan volt, mint aki először vett a kezébe kamerát (remélem, hogy így van, mert ha nem az már gond, mert akkor illett volna már fejlődni) és ahogy úszott azt filmezte. Ha véletlenül a lámpája megvilágított valamit akkor annak volt színe, ha nem akkor mindegy. Egy kocka nem volt megkomponálva, egy kockán nem törte a fejét. Felrakhatta volna a homlokára a gépet és akkor kézbe sem kellett volna tartania. Jó, múltkor már felbosszantottam magam a decemberi Tengeri Són bemutattot Szent István filmen, ahol amikor megérkeztem késve (direkt) 5 percig azt kellett néznem, hogy remegő kezű videósuk búvárokat vesz a nagy kékségben hátulról. Ki is mentem a teremből! Most megint hasonló élményt kaptunk. Áhhhh...
 22. Thomasbuvar 2009 jan 08. 11:03  
A film készítőjét ismerem, pontosabban merültem már vele néhányszor. Filmeznie nem kéne, de minimum az utómunkákat ki kellene adnia másnak. Én könnyen beszélek, hisz ehhez nem (sem) értek, de ha rám bízza, tudtam volna csinálni ebből az anyagból egy nem túl pörgős, de nézhető 3 percet. A hely valóban szép volt...
 21. Darth-Digilog 2009 jan 08. 10:54  
Az kemény egy film volt! Én azt nem értem, hogy emberek készítenek egy videót a merülésükről, eddig nincs is baj. De ha már sok pénzért megveszem a technikát, bajlódom vele,akkor miért nem olvasok egy kicsit utána, hogy is kell ezt csinálni, vagy megnézek néhány filmet akár a DC-n, és lesz némi elképzelésem a filmkészítésről. Jó, oké lusta vagyok ehhez is, csak videózni akarok, nem akarom ezt tanulni és időt fecsérelni rá, de akkor nem mutatom be közönség előtt! Az, hogy 20 percen keresztűl kellett néznem a másik búvár -már elnézést- seggét, a buborékjai belemásztak a felvételbe, szinte végig nappal szembe mentek, és Robert Altmant (The Player című film) megszégyenítő 4-5 vágással elintézte az egészet az alkotó....! Épp mondtam a mellettem ülő Divefotonak, hogy ennyi erővel a merülés elején bekapcsolhatta volna a kamerát a végén ki és megnézhettük volna úgyis. Nem sokkal lett volna hosszabb. Na jó a dekót levéghatta volna. Sokkal rosszabb nem lett volna és nem kellett volna feleslegesen beraknia egy vágóprogramba, majd dvd-re kiírni. Egyébként a hely szép volt, kár hogy 50 és 62 között.
 20. Thomasbuvar 2009 jan 08. 10:24  
A mélypont picivel korábban volt. (A szünet előtt közvetlen) Nehéz ezt kimondani, de a Te előadásod tetszet. :)
 19. Bunny 2009 jan 08. 09:25  
Ahol legmélyebbre merültek :)
 18. Darth-Digilog 2009 jan 08. 09:18  
Meg is volt beszélve a sráccal, hogy beállítjuk a projektort, de azután elfeljődött. Bosszant nagyon,mert utálom ha valami nem stimmel. Előadás közben meg nem akartam már szerelni.
Melyik rész volt a mélypont?
 17. Bunny 2009 jan 07. 23:26  
Én mondtam neki már előtte, hogy szerintem torz, és állítsuk be. De nem vagyok egy erőszakos ember, hagyok mindenkit kibontakozni :)
 16. Kékbálna 2009 jan 07. 23:23  
Gondolkodtam én is néha, de fura méretre vágja az állókat DD. Aztán kiderült a projektornak is művészi hajlamai voltak. Mondjuk srankított. Az nekem jó volna. :)
 15. Bunny 2009 jan 07. 23:21  
Nem rontott a képeken sokat :P Á, nem bántom, digilóg promózta a DC-t ezerrel. És az ő előadása volt a csúcspont, az vitathatatlan!
 14. Zook 2009 jan 07. 23:16  
jaja...de az egesz...ugy...nemistom...el volt huuuuzva...

vertikalisan, mert nem allitottak at 16:9-rol 4:3-ra :DD
 13. Kékbálna 2009 jan 07. 23:13  
Mesélt. Jó volt. Egyesek szerint volt egy mély pont. De akkor épp kimentem. :)
 12. Zook 2009 jan 07. 13:08  
safagai elmenyekrol meseeeeelsz? nocsak, nocsak...
 11. elche 2009 jan 07. 11:37  
Ez megerősít abban, hogy jobb, ha ezt inkább kihagyom.:)
 10. Darth-Digilog 2009 jan 07. 11:12  
A válaszomat majd beleszővöm este amikor a safaga-i élményekről mesélek! :-)
 9. Bunny 2009 jan 07. 10:57  
A kedves olvasóért bármit. A nem kedvesekért is :P
 8. Darth-Digilog 2009 jan 07. 10:55  
De jó, hogy szólsz, majd elfelejtettem!
Első   1 2
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Gota Abu Ramada

Egypt, Red Sea

16/27 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés