»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-11-11 Cápák, búvárok és egyéb veszélyforrások

Mi mindent lehet felidézni egy Brothers szafari után! Nagyszerű merüléseket, izgalmas találkozásokat és persze veszélyes helyzeteket...

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2 3 4
 68. urita 2008 nov 13. 11:06  
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat és a tanácsokat.
Mindenképpen szétnézek ezen az oldalon és megprobálok egy jó oktatót találni.
A halászlé igazán finom, bár most nálunk Szegeden a fórumon paprikázódik és fő az igazi halászlé.
 67. Bunny 2008 nov 13. 11:00  
Bajai hallé rulez (nem halászlé, az a halász fürdővize)!
 66. Vanek 2008 nov 13. 09:57  
Háromszor. Harmadszor amikor belelépsz. :)
 65. pygmy 2008 nov 13. 09:56  
mondják, egy igazán erős halászlé kétszer csíp...konzervatív vagyok mind a befele mind a kifele tolásban, szóval nem mindegy hol csíp először:)
 64. Vanek 2008 nov 13. 09:50  
Az attól függ, hogy melyik testréseden tolod magadba a szerencsétleneket. No meg hogy élnek-e közben, vagy sem...
 63. pygmy 2008 nov 13. 09:46  
vagy elsózzunk egy egyébként igazán finom halászlevet:)
imádom, viszont mint búvár, éreznem kellene valami bűntudatot, mikor tolom magamba a kis harcsákat?
 62. Vanek 2008 nov 13. 09:27  
Egy jobb árvíznél majdnem. De azt mégse kívánatod, hogy a kedvedért lebontsuk az összes töltést... Vagy megsózzuk a Tiszát...
 61. Bunny 2008 nov 13. 09:20  
No igen, de nincs körbevéve tengerrel!
 60. Vanek 2008 nov 13. 09:03  
Megnéztem egy térképet.
Szeged közelebb van Budapesthez, mint Bali. Ez egyébként hadititok, de a Főszőrkesztyű Úr kedvéért feloldattam a titkosságot...
 59. Bunny 2008 nov 13. 08:58  
Én csak 9 hónapot, de az katonaság volt :) Szép város, szeretem Szegedet magam is, kár hogy mostanában nem jutok le.
 58. pygmy 2008 nov 13. 08:43  
belekukkantottam...
hmm, gondolom, nem véletlenül került ebbe a topikba a hozzászólás, pár problémakört mi is tárgyaltunk itt, igaz sokkal lazább-barátibb formában:) néha persze felkorbácsolódtak a kedélyek itt is, de a neopromitív búvár vs. statáriumot hirdető gonosz vezetőnél megálltunk:))
kajánul vigyorogva emlékeztetnék arra, hogy tettünk pár finom célzást pl. a csoportok összeállítása témakörben (kezdők a haladókkal...), hát tessék!
kemény
üdv a szegedieknek, csodálatos a város, 3 szép évet tölthettem ott diákéveimben:)
 57. Bunny 2008 nov 13. 08:25  
Fura sztorik, az biztos. Nem néztem meg a linkeket, nem volt rá időm, de így látatlanban a búvártársad elég balek volt szerintem, hogy egy idegen bázis becsszóra mondott szavára ott hagyott felszerelést. Nem is tudom, nekem azért nagyon-nagyon-nagyon jóba kéne lennem az érintettekkel, hogy akár egy reduktortömlőt is ott hagyjak.

A különböző hajó előfordul azokon a bázisokon, akik nem valódi, komoly bázisok akiknek pl. saját hajója van, csak annak mondják magukat. Én azért tudnék mondani Hurghadán (magyar) bázist, akiknél ilyen tuti nem sűrűn fordult volna elő. Ebből is látszik, hogy a jó bázisválasztás bizony nagyon fontos, lehet hogy 1-2$ spórolás a másik, de cserébe kapott hátrány sokkal nagyobb érték szerintem. A porciózás sajnos terjed Egyiptomban is, mindig is volt, hiszen soha nem raktak ki egy fél disznót az asztalra (bár az is porció, csak nagy :)) de a kis adag bizony kezd népszerűvé válni. Nagy az árverseny, az országban kezdig végre komolyan venni az előírások betartását ezért nőnek a költségek, spórolnak ahol tudnak. Pl. a kaján, ilyenkor egyszerű, az első nap után azt kell mondani, NEM kérek ellátást a hajón. Vesz az ember egy vagy két nagyvizet meg rágcsát, elfér a hátizsákban és beka**atja a személyzet, reggeli úgyis bőséges meg a vacsora is, vagy szafarira kell menni (szintén jó céggel, jó hajóval!) ott nincs ilyen gond.

UEF-ről elche már írt, soha mondom SOHA nem a rendszer a hibás, mindig az oktató. Ha ezt tapasztalod, ne ajánld, ne menj vissza, esetleg jelentsd fel (akár a rendszernél is, hogy ilyeneket terjeszt, mert ez hitelrontás).

Ha pedig olyan oktatót keresel aki tényleg felelősségteljes, találsz még az országban, ígérem. Nézz körbe az adatbázisunkban, hívj fel és látogass meg személyesen néhány közeledben lévőt, informálódj.
 56. elche 2008 nov 12. 23:26  
Akkor néhány megjegyzés. Akár ehhez a cikkhez kapcsolódva is lehet beszélni a témáról, de talán majd az Általános fórumra kerül a dolog, ha esetleg többen hozzá akarnak szólni. Nyilván minden érintett fél véleményére számítunk, mi nem voltunk ott a túrán, nem is tisztünk az igazságtétel. A végkövetkeztetést már most le tudom vonni: nézze meg minden búvár, kivel merül, és ha nagyon gáz a helyzet, el lehet menni (sőt, felettébb ajánlott!) másik bázist keresni. Ez most inkább általánosságban mondott vélemény, mert nem ismerem ezt a bázist.

A UEF belekeveréséről. Mint ahogy több más búvárrendszer képviselőivel, úgy a UEF-esekkel is jó viszonyban vagyunk. Ez a "kártya bárkinek, bárhogy" felfogás egészen biztosan nem jellemző rájuk, és egyik rendszerre sem. Oktatói kilengések lehetnek, de az alapvető szituáció (itthon elmélet és uszoda, kinn nyílt víz) teljesen elfogadott elég sok rendszerben, ha (ez fontos!!!) kinn tényleg sor kerül a vizsgamerülésekre, oktatói felügyelettel. Tudom, hogy az ilyen megállapítások hozzájuk is eljutnak, és azt is tudom, utána fognak kérdezni, mi is történt. Végigolvasva a belinkelt fórumot, mindenki a saját igazát védi, és ismétlem, személyes ismeretségem ellenére sem kívánok ítélkezni senki felett. Persze van egy benyomásom arról, kinek hihetek, de ez egy másik kérdés. Az orvosi alkalmasság kérdése pedig elég messzire vezetne, nem az a nagyobb része a búvároknak (sajnos) akiknek valóban normális búvárorvosi vizsgálatuk van. A felkészült búvárorvosok számára gondolva, ez nem is annyira meglepő (szintén sajnos).

Szóval itt egy kicsit keveredik a história, rossz búvárbázisról, hanyag magyar partnerről, meg nem tartott búvártanfolyamról, szóba hozott búvárrendszerről is szó esik, ez így együtt nehezen kibogozható. Azt remélem, hogy szépen mindenki, akit kritika ért, magába néz, és a természetes önvédelmen túl átgondolja, mi a tanulsága a túrának. Ha bárki reagálna, azt kérem, hogy korrekt stílusban tegye, vagy ha esetleg úgy érzi, bizonyítani úgysem lehet semmit, inkább hagyjuk a másikra mutogatást. Előre is köszönöm.
 55. urita 2008 nov 12. 22:47  
http://forum.sg.hu/listazas.php3?azonosito=mantaszeged&id=1136669415
 54. urita 2008 nov 12. 22:44  
Tisztelt Búvártársak,

A fenti eseményhez, illetve tanulságos történethez szeretném a saját kis történetemet elmesélni, egyrészt azért, hogy mindenki okuljon belőle, másrészt meg szívesen fogadnék valódi búvároktól valódi véleményeket.
Rólam csak annyit, hogy Szegeden élek és szeretnék búvár lenni, de mára már nem tudom, hogy tényleg csak ki kell fizetnem a tanfolyamom árát és megkapom a kártyát és nem fontos az, hogy tudok e búvárkodni, vagy egészséges vagyok-e.

Íme a történet. Szegeden októberben szerveztek egy Hurgadai búvártúrát és én elkisértem a férjemet aki már búvárkodik mind kisérő az útra. Indulásunk előtt megbeszéltük, hogy kipróbálom a merülést a Vörös-tengeren és utána elkezdem a tanfolyamot.
Tehát a túra elindult. A merüléseket a Black Shark-nál rendelték. Elsőnap jelentkeztünk a bázison, ahol az egyik búvár társunk akinek a bázis azt mondta, hogy vigyázz a felszerelésére, hát kiderült, hogy a felszerelésének lába kelt. Elindultunk a hajónk felé, a hajó a legocskább teknő volt a Vörös-tengeren. Öt napig öt különböző hajóval merültünk, mindig más és más népek jeles búváraival összezsúfolva és mindig ugyanannyi étellel, azaz fejadag volt, egy darab csirkeszárny tő plussz egy hús csík és rizs, no meg egy kis saláta. A folyadék egy víz és egy kóla és egy kávé ingyenes volt leglábbis ezt mondták de a többiért fizetni kellett. Igen, búvár fizetett a vízért mármint ha volt még a hajón.


A másik  felismerés számomra mint aki még nem búvár igazán elrettentő volt. A csoportunkba voltak kezdő búvárok is akik rendelkeztek kártyával de a kártyához tartozó merülésekkel nem. őket is félrevezették,mert azt mondták nekik, hogy külön fognak merülni és majd Hurgadán megcsinálják a nyíltvízi vizsgát. Hozzáteszem, kártyával jöttek ki merülni és az oktató aki a kártyát kiadta az nem volt a túrán. Pusztán csak hab a tortán, hogy egészségügyileg teljesen alkalmatlan volt az egyikük. Ezt persze az oktató és a túraszervező nagyon jól tudta, mert az egyik a jogosítványt adta meg a másik meg a pénzt szedte be.
Ez a nem éppen elhanyagolható tény,persze a merülésekre is rányomta a bélyegét és így a haladó búvárok is a 10-15 méteres vízben merületek, mert a szervező szerint a leggyengébb láncszemhez kell alkalmazkodni. Ez nem kis feszültséget váltott ki a társaságban.
Mikor hazaértünk bennem és később kiderült sok mindenkiben rossz szájízt hagyott ez a túra. Én úy gondoltam, hogy a MANTA SZEGED Fórum oldalon felteszem észrevételeimet és kérdéseimet az oktatóhoz. Hát, én feltettem ő válaszolt és számomra meglepő választ kaptam. Ezt itt olvashatjátok, igazán érdekes: http://forum.sg.hu/listazas.php3?azonosito=mantaszeged&id=1136669415. Azaz,a UEF mindenkinek kiad kártyát, nem fontos hogy tud-e, illetve alkalmas e a búvárkodásra, azaz csak a tanfolyam ára a fontos, hogy befizessem. Számomra ez nagy csalódás, mert szerintem ez emberéletekről szól és aki oktató és vezető, annak igenis felelőssége van a tanulók iránt.
Kérdés:Tényleg nem kell tudni búvárkodni, hogy kártyát kapjak, illetve hol lehet ma igazán felelősségteljes okatót találni, akinek nem kizárólag a pénz számít?  
 53. jee_c 2008 nov 12. 14:16  
BK melyik oldaláról melyik oldalára? :)
 52. pygmy 2008 nov 12. 07:46  
ok, azt magamtól is kitaláltam:)
mint seshat írta, csináljuk páran, de néha a vezető(!) bambul vissza döbbenten a hajóról..."na ez meg mit hadonászik a feje felett"?
egyébként az okézás és a nitroxos MOD betartása van közt én legalábbis érzek némi finom különbséget:) pedig mindkettő szabály...

amit meg bunny írt, az nagyon ok, mi mindig egymást figyeljük, és keressük a másik tekintetét pl. egy zodiakból csobbanok 5 méterre ugrás után, ha mi rendben találunk mindent magunkon, utána esetleg megosztjuk ezt az érzést  a vezetővel is:)

 51. Bunny 2008 nov 12. 05:43  
Kisha-t én is kedveltem, sőt, örültem hogy ő volt a Guide-ja renitens akarom mondani öntörvényű kis csapatunknak. Jófej csávó, de én úgy gondoltam és gondolom most is egyébként, hogy mint guide azért tudta volna jobban csinálni. Én úgy gondolom a guide dolga, hogy kiszolgálja a csapat igényeit. Van olyan csapat és merülőhely akinél az a igény és a jó út, ha percre lemerülöd a tervet, de a mi csapatunk és azok a helyek nem olyanok. Szóval számomra az, hogy egy Guide lemerüli percre a tervet - EGYEDÜL - az inkább negatív mint pozitív.
Eszembe jut pl. Zozó Hurghadán, mi Che-vel egymástól távol fotóztunk, ő meg középen mindkettőnket figyelve várt. És tök nyugodt voltam, mert tudtam már nem tudok Che-re állandóan figyelni, a Guide mindkettőnk őrangyala. Aztán amikor meguntuk mutatta merre tovább. Vagy pl. most Bali, PJ. A guide ment, talált egy témát megmutatta, amíg én fotóztam keresett újabbat.
Neki is azt kellett volna tennie (ezt el is mondtam neki lényegesen finomítva persze, amikor egyszer megkért, hogy mondjak őszinte véleményt arról hogy vezeti a csapatot), hogy a csapatra bízza az útvonal, a sebesség választását, neki az lett volna a feladata, hogy ott van a közelben és figyel. Ha gond van segít, illetve ha kell mutatja az utat.
Sokszor jó lett volna pl. amikor kiúsztunk a kékbe hammerezni ha valaki ott van a zátony és köztünk, hogy tudjam a sok forgolódás után merre van az arra. Persze így is megoldottuk, csak épp az jobb lett volna.
Vagy amikor szétszéledtünk a déli platón neki ott kellett volna lennie valahol a csapat, vagy annak nagyobb része körül. De az szvsz a legrosszabb megoldás, hogy mindenáron lemerülni a tervet tök egyedül, a csapat meg valahol. Persze lehet admirálistól fértek, vagy egyszerűen váratlan volt számára, hogy nem csordamerüléses csapat volt és nem tudta mit tegyen.
Azért nem érdekelt csupán, mert én mindig is a buddy rendszer és nem a csapat híve voltam. A lényeg, tudd hol a társad és egymással legyetek szinkronban, és Sanyával jól megvoltunk úgyhogy nem különösen izgatott a dolog.
 50. Garfield33 2008 nov 11. 22:58  
Sanatot már tavaly preferáltam, csak akkor nem jött össze.
Bár még nem merültem vele, de sok jót hallottam róla.
 49. áááááávadász 2008 nov 11. 22:03  
"Egy adag erély még ráfér. Fiatal. De jó anyag."
Tehát van még mit tanulnia:-)
 48. Kékbálna 2008 nov 11. 21:05  
Kissé? :)
 47. Kékbálna 2008 nov 11. 21:05  
Van. Ha megcsinálod. Egyébként a zodiak lényege, hogy működő felszerelésben ülsz be. Csak uszonyt kell venned. Minden működik és rajtad van. Ez feltételez egy buddy és egy self check-et legalább.
 46. Kékbálna 2008 nov 11. 21:02  
Bocsi nekem van vele egy szeptemberi élményem is. Tök jól elvezette a csapatát. Mondjuk azok nem is voltak akkora arcok mint mi...


A mi hatosunkkal (bruno, bunny, 6ás, ketten kiestek a fejemből és én) DM legyen a talpán, aki bírt volna. Kisha valami rejtélyes okból tisztelt minket talán a 100+ merülés miatt és nem b.szott szét a csapat között (nagyon helyesen. :)) az első merülésen. Nem mond, hogy normálisan lehet merülni 3 olyan párral, amiben 2 fotós van és hatan nyolc felé úszunk. Ha figyeltél volna észre vetted volna mindig percre lemerülte a briefinget és ott volt ahol akkor kellett lennie. Ezzel a csapattal ennyit lehetett tenni.

Egy adag erély még ráfér. Fiatal. De jó anyag.
 45. áááááávadász 2008 nov 11. 20:55  
én is így tanultam, hogy hamar jön a baj, oszt az első graf túrámon csak nem akartak hullani az emberek.
pedig mindent elkövettek, amit a nagykönyv szerint nagyon nem kéne, oszt mégse.
nem, nem vagyok renitens, csak öntörvényű:-)
 44. Thomasbuvar 2008 nov 11. 20:47  
Szerintem viszont a baj hamar megtörténik és kevesen rendelkeznek megfelelő képességgel, hogy azt előre lássák és esetleg megakadályozzák. Amúgy nem vagy Te kissé renitens?! :)
 43. seshat 2008 nov 11. 20:45  
nem mintha merültem volna még zodiacról...eddig nem volt rá lehetőségem. de nincs buddy-check merülés előtt? mielőtt bemászol a zodiacba.
meg saját check is, miközben felöltözöm, mindent menézek, hogy stimmel-e.

volt olyan vendég, aki magának zárta el, mert azt hitte akkor nyitja ki... a víz alatt rájött, hogy hoppá...

amúgy: az nem is igaz, hogyha félig van nyitva a plack, mozog a mutató. tegnap tíz percig ezen szórakoztam, és icipicitnyitva palacknál se lengett ki :-o úgyhogy ebben az alapvető, elemi, egyszerű módszerben sem bízom ezentúl :-I
 42. áááááávadász 2008 nov 11. 20:42  
kifele oké, csak befelé minél távolabb lenni tőle:-)
 41. áááááávadász 2008 nov 11. 20:41  
azé szerintem Kisha-nak van még mit tanulnia.
 40. Kékbálna 2008 nov 11. 20:36  
Még azt is elmondhatod, hogy bálnár rántottál be zodiakba. :)
 39. Kékbálna 2008 nov 11. 20:30  
Wazze! És Kisha is kimaradt amiért külön szégyellem magam. Bár a briefingjeit csiszolni kell még. :)
 38. Kékbálna 2008 nov 11. 20:24  
Péter egyedül voltál vagy Tamással?
 37. Kékbálna 2008 nov 11. 20:23  
Jé az admirált kihagytam. De úgy látszom te is hasonlóan látod. Na majd ha Sanatot kipróbálod Szudánban.
 36. Kékbálna 2008 nov 11. 20:22  
Ezt cáfolom. Három igen jó egyiptomi arab guide-ot is ismerek. Heni, Ashraff és Sanat. Az utóbbi emberileg is rendben van. Sajnos Heni nincs már velünk. Mondjuk ismerek jó pár őrültet is.
 35. áááááávadász 2008 nov 11. 20:06  
hát pár "érdekességet" olvastam itt.

azért, mert 5 méteren találkozunk, az nem jelenti azt, hogy a zodiakban nem fújom, és eresztem le a mellényt, hogy működik-e. az a lökött, aki e nélkül be(le)dől a vízbe. néha, tényleg iszkiri van lefele. ne sajnáld azt a korty levegőt a biztonságodra.
ha nem hátradobod magad, hanem dőlsz, akkor a lábaddal a tudsz a csónak oldaláról/aljáról lefele lökni annyit magadon, hogy enyhén felfújt mellénnyel is elérd a kellő mélységet.

sznori, már korábban is kifejtettem, baromságnak tartom. minek fityeg ott, és zavar fölöslegesen. összehajtható kell, be a mellényzsebbe, és nem tudja senki lerúgni. ha kell előveszem, de eddig még sose kellett. zódiáknál vagy fél ütemmel korábban, vagy később megyek, előbbi esetnél mindig rúgom magam lefele. zoodiakba mindig elsőként szállok be (néhaa dm rámver), hogy hátsó helyem legyen. max egy oldalról eshetnek rám. tudok oldalra dőlni, minél messzebb a mellettem ülőtől. így még sose estek rám.

újgazdag, tahó búvár... tudni kell társaságot választani. nekem szerencsém van, hogy graf "bűvkörébe" kerültem, és bár van néhány tehetős is a csapatban nem volt sose ilyen érzésem.
pont itt tanultam meg, hogy a tanultak szerencsére erősen túl vannak biztosítva. az első túrán én is csak csodálkoztam, és vitatkoztam mindenkivel. a tanultak alapján sok-sok halottnak kellett volna már lennie a 6 év alatt, mióta velük járok merülni. eddig egyetlen "közeli" eset az volt, amikor az egyik srác oldalán kiütések voltak a szorosra húzott ólomöv miatt.

ezzel senkit nem akarok a szabályok felrúgására bíztatni, de szerencsére a határok elég alacsonyan vannak meghúzva ahhoz, hogy nem könnyen történik baj.

a Cooper tesztnek meg mi köze van a merüléshez? ez nem verseny, hanem szabadidős tevékenység. ha ismerem a magam képességeit, akkor tudom, hogy meddig mehetek el, ha lepény vagyok, kihagyom az áramlásos merüléseket. nem szégyen az, sőt.
 34. Thomasbuvar 2008 nov 11. 19:45  
De talán mostanra megtanult!... :)
 33. csergezerge 2008 nov 11. 19:32  
Amíg olyan embereknek is adnak OWD kártyát, akik MÉG ÚSZNI SEM TUDNAK!!!, addig lesznek szabályszegő, neoprimitív, vagy a fene tudja, milyen jelzőkkel illetett felelőtlen, a társra, és önmagára is veszélyes búvárok.

(sajnos név szerint ismerek búvártársat/búvártársnőt, akik 2 métert nem tudnak úszni)
 32. seshat 2008 nov 11. 19:29  
miért kéne cooper-teszt, ez nem az RTF.
én mindig elb...tam, már kisiskolás koromban sem sikerült túl jól...most ezért ne menjek szafarizni? :-)

Thomas:én is mutatok oké-t...néha nem érdekel senkit, de azért mutatom.
 31. Thomasbuvar 2008 nov 11. 18:18  
...ja, az mennyire szigorú szabályszegés, ha valaki csobbanás után nem mutat a hajó felé egy oké jelzést??:)
rajtunk kívül alig csinálja valaki...                                                                                                                                
A cikk írója csinálja! És sok minden mást is, amit a tanfolyamon oktatunk, hogy azt úgy kell, de idővel a nagytöbbségnél feledésbe merül.  ő egy fegyelmezett, jó búvár! Ahogy írta is, néhány ember ezt a mentalitást nehezen viseli. De hát nem vagyunk egyformák!... :)  
 30. Káplán 2008 nov 11. 16:27  
A remény hal meg utoljára....
 29. DUPLA 2008 nov 11. 16:21  
Hát, nem mindenkinél sikerül elsőre.
 28. Káplán 2008 nov 11. 16:17  
Nem sikerült....
 27. DUPLA 2008 nov 11. 16:12  
Hogy stílszerű legyek: ez a komment meglehetősen neoprimitívre sikeredett.
 26. Káplán 2008 nov 11. 16:04  
Köszönöm, nagyon köszönöm

"egy vezető (oktató) leginkább a tanfolyam legyen nagyon szigorú, mielőtt a kártyát odaadja valakinek -az a (ki)képzés valóban legyen  szigorú, akár a légióban:)
túrán próbáljuk meg önfeledten és kellő figyelemmel merülni:)"

Akkor a kiképzett búvár automatikusan  fogja majd mutatni  az OKÉ jelett.
Igy igaz.
 25. Káplán 2008 nov 11. 16:01  
Köszi, kihagyhatom?

Nem tudhatom, hány férfirokona van ....:)
 24. DUPLA 2008 nov 11. 15:47  
Egyszer próbáld ki azarabdémont. Semmi gondod nem lesz vele. Ha jól teljesítesz.:-)
 23. pygmy 2008 nov 11. 15:47  
a cikkíróhoz: érdekes így kiragadni egy túráról dolgokat , tanulságos. Egyébként pedig Te tényleg ennyire komolyan veszed ezt, ahogy fogalmazol, kínosan ügyelsz minden szabályra?
vezetőkhöz: nem túl erős ezen fórum zömével szemben mindig súlykolni a "hűű de technikai sport, meg de veszélyes, meg a sok hülye pénzes barom, meg az IQ...és csak a problémák vannak veletek" :)
egy vezető (oktató) leginkább a tanfolyam legyen nagyon szigorú, mielőtt a kártyát odaadja valakinek -az a (ki)képzés valóban legyen  szigorú, akár a légióban:)
túrán próbáljuk meg önfeledten és kellő figyelemmel merülni:)

se nem pénzes tahó, se nem hőbörgő-renitens szabályhágó nem vagyok....

ja, az mennyire szigorú szabályszegés, ha valaki csobbanás után nem mutat a hajó felé egy oké jelzést??:)
rajtunk kívül alig csinálja valaki...

ezt csak azért szúrtam be, mert onnan indult a hozzászólásom, hogy minden szabályt valóban szigorúan betartunk...
 22. Káplán 2008 nov 11. 15:31  
A női vezetőkkel soha nem volt gondunk, ha jól teljesitettek.
Persze, akkor kiakadunk, ha előjön a feminista dumával.
 21. Káplán 2008 nov 11. 15:28  
Szia Medve

Ha nem is IQ teszt, de van egy előbeszélgetés.
Az újgazdag tahó kifjezés olyan sértő. Én NEO-nak hivom őket (Neoprimitív).

A Cooper-teszt bevezetésére tettem kisérletet, de bukta lett belőle. Egyelőre
 20. seshat 2008 nov 11. 14:02  
...de szeretnék muszlim nöi búvárt látni... annak kifejezetten örülnék.
nem akart fasisztoid beszólás lenni, csak taszit , hogy akármerre megyek, csak csúnyán nézö nagyonvallásos, vagy nyáladzó-beszólogató helyi fazonokat látok (a 20 perces séta a munkába külön öröm) - az izoláció miatt is zavar. jó lenne néha normális nöket látni az utcán. kapcsolatba kerülni velük szintén lehetetlen.

OFF: sajnos a szegénység miatt kevés az értelmes (iskolázott) fazon az országban, két jó fej embert ismerek. itt általános iskolába se kötelezö járni... bár az unokatestvérrel házasodás népszerü szokása sem tesz jót az átlag-intelligencia növelésére, biztos nem tanulnak genetikát pedig hasznos lenne. ha ennek ellenére van pár jó guide, az külön jó, de nem az a jellemzö... aki nálunk tanult volna, elfelejtett szólni, hogy analfabéta (hiába volt owd könyvünk arabul).

van egy arab srác, húsz km-rel odébb egy bázison, aki alexandriai, a múltkor kiborult hogy ebben az országban mindenki milyen hülye, meg randizni se lehet, mert mindenki be van burkolva, és nem is hagyhatja el az országot, mert azt itt nem lehet (ja, de, ha van 2000euród, meg még párezer a számládon)

de kevés az üditö kivétel, akivel beszélgetni is lehet, férfiként, egy safarin biztos könnyebb, de jól összehaverkodtam a guide-dal, de nöként ez nem ilyen egyszerü. az is hónapokba tellt, mire a hajók személyzete elfogadta a nöi dm kérését, hogy melyik reefhez menjenek. csak mert nö.
szóval én örülök, hogy nincs muszlim férfi guide a csapatban. az oktatóval nagyon sok gond volt, hiszen nem tudta a nöi vendégeket egyenrangú félként kezelni. pedig fiatal, iskolázott, amúgy jófej srác volt.




 19. Mirci 2008 nov 11. 13:58  
Hát igen, bár én elsőre azt nézem meg, hogy tetszik-e, aztán az árát és hogy mit is tud... És ami nem tetszik, lehet akármilyen olcsó és tuti, nem veszem meg. Legfeljebb a régi marad.

És nem csak columbiás holmik vannak 80-ért és hidd el, nem az Oxford streeten néztem...
Első   1 2 3 4
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Umbria Wreck

Sudan

6/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítésroncs merülésmesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés