»» ««

Cápák, búvárok és egyéb veszélyforrások

A búvárkodásról
1/2. oldal

Mi mindent lehet felidézni egy Brothers szafari után! Nagyszerű merüléseket, izgalmas találkozásokat és persze veszélyes helyzeteket...

A közelmúltban merültünk párat egy egyiptomi szafarin- Brothers szigetek, Salem Express és hasonlók. Cápás, áramlásos merülések, gyönyörűek voltak, tanulságosak. Szívesen mesélek, mutogatok képeket, filmet, de itt most nem erről akarok elmélkedni, mert ezt elmesélni úgysem lehet. Viszont a merülések korántsem voltak eseménytelenek, szerencsére baleset nem történt. Végiggondolva a dolgokat nem jó, hogy azt kell mondanom, hogy szerencsére nem történt baleset. Ennek úgy kellene lennie, hogy nem történt baleset, mert nem történhetett. Nem szabad a szerencsére bízni. Elmondok néhány konkrét esetet, olyanokat, amiket már ott rögtön is szóvá tettem, és tapasztalhattam a hozzáállást, ami szintén tanulságos.

Cápát látunk

Merültünk, többiek levegővel, én nitroxszal MOD 30-at vettem fel 1.4 parciális nyomáshoz. Brothers mellett megjelent valahol 50 méteres mélységben néhány rókacápa. Arab merülésvezető mutatja, mindeni uccu neki lefele. Én is elindultam, de persze a nitrox nem játék, 28 méteren stop, mint a Mission impossible filmben Tom Cruise a kötélen. Merülőpárom 13 méterrel alattam. Hmmm... Jó hosszú karom van? No meg a tenger 40 méteren le van betonozva?

Egy sziklához igazodva (az nem megy el) enyhe áramlattal szembe tempózva egy helyben megvártam amíg visszajöttek. Merülésvezető még lentről mutatja, hogy mit állok én ott? Mutatom neki megfordulva a palackot, hogy milyen szép zöld meg sárga betűk vannak rajta meg, hogy ez a szintem, ahol megálltam.

Szerencsére nem történt baleset. A hajón azért rákérdeztem, hogy mégis hogy van ez, mire viccesen azt a választ kaptam, hogy "Ha választanom kell két rókacápa és közötted, hát haver, azt hiszem megdöglesz." Vicces. Vicces?

Cápát etetünk

Brothers mellett éjszaka arab matrózaink jól megetették a cápákat. Fény, egy kis husi és jött is négy óceáni fehér foltos. Jópofa volt benyúlni, megsimogatni. Csodálatos állatok. Ez baj? A szabályok szerint nem szabad, de hát a szabályok...

Másnap merülés végén (hajó még ugyanott) egy merülőpár feljött a hajóhoz, egyiküknek elfogyott a levegője (nem szó szerint, bár pont nála volt ez máshogy is, most csak 50 bar). Egyikük ki is mászott, a másikuk az uszony kiadása után a hullámzásban visszaesett. Mászott újra, miközben az arab segítő kiabál neki, hogy "jalla, jalla shark" (vagyis "gyorsan gyorsan, cápa"). Ha ha, viccesek ezek az arabok. Nyugodtan kimászott, intett az arab srácnak, érti ő a tréfát, de azért csak hátranézett a deckről a vízbe. "Hú b...g!". Sajnos nem voltam ott, hogy lássam az arcát. Nem hülye a cápa. Tudja, hogy hol kapott enni. Szerencsére nem történt baleset.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 168. hopposztkopp 2013 feb 08. 09:59  
Most miattad végig olvastam az egészet, mert nem figyeltem,az évek távlatára. Nem volt haszontalan.
Monomálozom: majd minden tengeri merülésemre jutna egy v. több baleseti helyzet. A nagy számok törvénye alapján ez előbb utóbb be is következik velem is. Ezért a búvároknak szóló könyvekben mindig az önmentés című rész olvasom el a legfigyelmesebben. Persze a nyéki tóban meg el is gyakorolgathatom, merthogy ott majd mindig egyedül vagyok. Eddig szerencsém is volt.
 167. verhas 2013 feb 07. 18:05  
Na jó, csak négy.
 166. verhas 2013 feb 07. 18:04  
Érdekes volt elolvasni a hozzászólásokat így öt év távlatából.
 165. urita 2008 nov 16. 16:21  
Ma nagyon közlékenyek voltatok:)
 164. urita 2008 nov 15. 23:26  
vagy a Vörös-tenger:))
A további 163 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Yongala Wreck

Australia

3/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés