»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-05-18 Az utolsó repülés

Ferihegyen hajtott végre kényszerleszállást egy német gép, aminek egyik, pár órával korábban még merülő utasa rosszul lett.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2 3 4
 35. seshat 2008 máj 19. 15:06  
ha megcsinalja hozza a tanfolyamot akkor divemaster is csinalhat dsd-t, nem csak oktato.

en egyelöre meg csak tapasztalatot gyüjtök, nem kartyat szoval a rescue-t is  most csinalom, de attol meg meg tom fogni a kezet ha fel vagy megakadalyozni hogy fellebegjen :-) ha 2 dsd van lehet az egyiknek bejön es merülne, a masik meg 2 meteren akar maradni vagy epp ki akar menni mert fel lejjebb menni/nem jol egyenlit/akarmi lehet...
 34. DUPLA 2008 máj 19. 13:44  
dm-mel??? pánikles?? meg izémizé?
Elvesztettem a fonalat, passzolok:-)
 33. seshat 2008 máj 19. 13:36  
de amig az egyik csinalja a maszküritest a dm-mel/oktatoval en addig nezem a masikat hogy megijedt-e pl., vagy jol van-e, meg izemize.... :-D hatha ki kell vinni, olyan is volt.
 32. DUPLA 2008 máj 19. 13:33  
Maradjunk:-)
De azért a matekhoz annyit hozzáfűznék, hogy - ahogy írod -amennyiben egyszerre három dsd-s akar merülni, akkor ott vagy te, meg más segítségnek, akkor ez nem érinti az oktató/első áldozó arányt, csak a vízben lévőkét.
 31. seshat 2008 máj 19. 13:28  
mas neveben nem tudok nyilatkozni... de (nalunk) soha nem visz egy ember 3 dsd-st, plane hatot, mivel csak ket keze van. ha 3 akar egyszerre akkor ott vagyok en vagy mas segitsegnek... de nyilvan ha lehet, akkor egyesevel... ez nem azon mulik h intro-e vagy dsd, hanem a bazistol függ.
inkabb az intro a gyorstalpalo, nem a dsd (hiszen az az owd elsö leckeje ergo tanfolyami sebesseggel zajlik)

aki mashogy csinalja es ugyis jo, annak egeszsegere, attol meg sztem a dsd jobb, mint az intro, azt ennyi... mé ne tanulhatna meg az alap dolgokat, miert jobb ha palackcsapnal fogva rangatjak... sztem nem jobb, mas szerint igen, aztan maradjunk ennyiben :-)
 30. seshat 2008 máj 19. 13:20  
jo de utas lehetsz egy kocsiban nem kell vezetni tudnod a soför megteszi...
de a buvaroktato nem fujhatja ki helyetted a vizet a maszkodbol...
 29. Garfield33 2008 máj 19. 11:49  
Ám hintsük szét hamudat. Akár nálunk a kertben (amúgy is aktuális egy látogatás...).
Jól meg fogsz férni ott föld-termékenyítés közepette az itt-ott fellelhető friss kölyökkutyagumival.
 28. Zook 2008 máj 19. 11:38  
es milyen termekeny am az a fold amit hamuval hintunk, erre gondolj, csacsi oreg macska
 27. DUPLA 2008 máj 19. 11:35  

"durvan ugyanannyiba kerül a kettö, 50-60 euro" Vagy mégsem?
A szabályos és szakmailag is korrekt intro 1/1 (1 oktató/1 vizitúrista), ahol a kucsaft végig szó szerint kézben és fizikai kontroll alatt van. (vagyis biztonságban)

A dsd (mivel PADI műfaj nincs személyes tapasztalatom, csak látványélményeim) 1/3-6 szisztémában zajlik, kicsit más az egy oktatóra jutó szorzó:-)

Nincs bajom a gyorstalpalós dsd-vel, de azért azt gondolom, hogy ha valaki megtanul indexelni, sebességet váltani, kuplungot kezelni, attól még nem tanulóvezető. Mielőtt forgalomba megy a KRESZ-t is hasznos megismerni.
 26. seshat 2008 máj 19. 11:33  
jo nekem az intro az a buvargyari, ha masnak mas, akkor bocsanat ezt nem tudtam :-D
 25. seshat 2008 máj 19. 11:28  
hüüü... mondjuk erre nem gondoltam... :-o
 24. Garfield33 2008 máj 19. 11:27  
Nem kell hamu. Már szénné égetted magad  :-)
 23. Garfield33 2008 máj 19. 11:26  
Igazad van. Neked is...

Az intro (de a tanfolyam is), majdnem csak attól függ ki és főleg hogyan (modus operandi) csinálják végig veled.
Ha arra megy ki a játék, hogy minél gyorsabban és minél többet, minél több pénzt kaszálva érte, akkor annak nem sok öröm a vége.
Ha odafigyelnek, foglalkoznak a delikvenssel (akár azzal a "hátsó" szándékkal is, hogy jöjjön vissza tanfolyamra), az jobban fog elsülni.

Igaz ez persze a világon bármely szolgáltatásra...
 22. Zook 2008 máj 19. 11:24  
egen, pont akartam irni, mikor megjelent elche valasza, pont ez lehetett velem is, discovery dive-ot kevertem a buvargyar fele introkkal. elnezest es hamu :)
 21. elche 2008 máj 19. 11:22  
Szerintem itt az okozza a félreértést, hogy a búvárok túlnyomó többsége nem tesz különbséget DSD és intro közt- OW tanfolyam nélkül víz alá nyomnak, kész.:) Akinek DSD-szerű, alapos és kellemes élménye volt, azok szerint az "intro" jó, akiknek meg az általad leírt intro jött össze, azok szerint nem. Szóval talán ugyanarról beszélünk, csak fogalmi zavar van.:))))
 20. seshat 2008 máj 19. 11:21  
...meg az, ami miatt tartom a velemenyem, hogy anyagilag sem lehuzas, dsd utan mehetsz tanfolyamra tovabb, az intro meg semmi, abbol ha ötvenet csinalsz akkor se igazolja le senki...

durvan ugyanannyiba kerül a kettö, 50-60 euro... ahogy en tapasztaltam az intro az 2x20 perc, a dsd meg kis elmelet, kis gyakorlat, 30-40perc merüles... majdnem ugyanott vagyunk, csak több tudassal lettünk gazdagabbak, es folytathatjuk tanfolyamkent is akar.

szoval en ezert vagyok az intro ellen, ha masnak meg mas a velemenye, azzal se lesz semmi bajom, kinek a pap, stb... de lehet hogy SSI-ban pl nincs is dsd csak intro...? es CMASban?
 19. seshat 2008 máj 19. 11:16  
jó jó jó... legyen igazatok, meg minden, tenyleg nincs sok intros tapasztalatom
en nem is introztatok :-)

a sokakaltalismertmagyarbazison en voltam az intro-segitö, jooo, add ra a ruhat, gyorsanygyorsan meg tizen vannak hatra, orditas, miafasz, letelt a husz perc, jöhetakövetkezö, mi van dobod mar? ...plane hajorol.... akinek meg viz ment a maszkjaba az megprobalta ugy kiüriteni hogy letepte magarol. a lanyok sirtak, a fiuk hanytak, mert mar a hajon rosszul lett mindenki mielött a vizbe tehette volna az arcat. neha összejött egy-egy sikeres, de meg ha 50%, az akkor is szanalmasan siralmas, egy kezemen meg tudom szamolni hogy az egy honap alatt hanyan akartak owd-t, inkabb mentek luxorba meg quadozni a beduinokhoz.

ezzel szemben most minalunk nincs intro, dsd viszont van (ami ugye az 1. fejezete az owd-nek), ami annyibol jobb, szerintem, es a vendegek szerint is, hogy a) tanulnak is valamit, alapvetö fizika, kemia, biologia, buvarkodas elmelet alapszinten b) megtanulja kiüriteni a maszkjat, visszahivni a regulatort es octopusbol levegöt adni mert csak ezutan merülhet c) ezutan nem a palack csapjanal fogva viszik vegig a reef-en hanem ott uszik vigan az oktato mellett... es nem vicc, de most ahogy szamolom, ugy 80%-uk visszajön aznap vagy masnap, hogy akkor szeretne owd-t... nem ez lenne a lenyeg?

egyebkent ha meg szubjektiv velemenyt irok, nem azt irtam hogy az intro hülyeseg hanem hogy szerintem az, akkor ez a velemennyilvanitas tökeletesen egy nyilvanos forumba illö... nem kell hogy mindnekinek ugyanaz legyen a velemenye, nem? :-)
 18. VasMacska 2008 máj 19. 10:33  
azt még elfelejtettem, hogy ebben a rodoszi búvárgyárban  azért arra fordítottak figyelmet, hogy ötös csoportokban a merülés előtt majd egy órás minitanfolyamot tartottak a fontos, és mindenek felett követendő szabályokról,tudni valókról.  Mindenkit visszakérdezett az "oktató", hogy mik a fontos szabályok, érti-e, megértette-e. Tehát ez ezért korrekt volt. De jellemző a merültetésre, hogy az első merülésen vagy 70 intrós volt, a másodikra már csak vagy 15-en mentünk vissza. Na a maradék 55-ből sose lett búvár azt hiszem. Láttam a fiatal kis csajok arcán a rettegést, és iszonyatot, amikor jöttek második körre felmérni az igényt. Valszeg én se mentem volna, ha még ezek előtt nem lett volna nekem egy medencés intróm itt Pesten.
 17. medve 2008 máj 19. 10:28  
hát, én már láttam 18-es discoveryt...
egyébként lehet, hogy csak azért nincs minden nap ilyen hír, mert nem vagyunk egyformák. álítólag Cousteauék merültek 100-at sűrített levegővel, és többen élték túl, mint ahányan nem... azzal együtt mindenki maga felel a tetteiért. én sosem mentem volna discoveryre tengeren, mondjuk 5 méter alá. és amikor elmentem, akkor előtte elolvastam a UEF búvárismeretek c. könyvét.
 16. elche 2008 máj 19. 10:06  
Nem moderállak, mert szerintem is létezhet korrekt intro merülés. Sokfélét láttam már magam is, VasMacska fiával például megtörtént, hogy (1-2 intromerülése volt már, ezt tudta a vezető is) nem külön vitte az oktató, hanem mi is velük tartottunk, búvárcsoportként. Sekély hely volt, a merülés volt vagy 50 perc, és nem mellényrángatásból állt, hanem sokkal közelebb állt egy nagyon szigorú kontroll alatt végrehajtott, de alapvetően normál merüléshez. Hát ez nyilván több kedvet csinált.
 15. Zook 2008 máj 19. 09:37  
OFF, de nem birom ki, figyi, ha neked az a dolgod tobbek kozott egy bazison, hogy introztass, akkor ez alapveto problema. ilyen hozzaallassal nehez melo lehet barki kedvet meghozni ehhez a hobbihoz. bocs ha beledkotesi szagu a dolog, nem szemelyed ellen van kifogasom, hanem a hozzaallasod nem tetszik, nagyon nem. gondolom mindenki mas es mas, nekem pl ha nem lett volna reszem egy intro merulesben akkor sosem jut eszembe, h valaha buvarkodjak. csajom lett elobb kepzett buvar - o mar nagyon regota jatszadozott a gondolattal mire elment tanfolyamra, nekem eszembe sem jutott, vigan elfotozgattam a szarazon az elso buvartura hete alkalmaval...- es az egyik tura vegen ajanlottak fel a lehetoseget, hogy nezzem meg milyen. mondanom sem kell, hazaterven irany a tanfolyam, kovetkezo honapban mar mindketten buvarokkent utaztunk. meg egy dolog az introzassal kapcsolatban - no persze ez is lehet, h csak a szemelyes mazlim: csajom introzas nelkul ment neki az uszodazasnak, meg is szenvedett vele rendesen. nekem meg ugy erzem nagyon hasznos volt, hogy tudtam elore kb miert is csinalom az egeszet, semmi param nem volt, kepet alkothattam a celrol ami a vegen var, azota is minden ismerosomnek javaslom, aki csak kacerkodik is a buvarkodas gondolataval, h introtzzon.

aztan (talan az altalad leirt mentalitas miatt) egy joparuknak eszebe sem jut tobbet a buvarkodas...meg magam is lattam egyszer-ketszer olyan introztatast, ami utan en is futva menekulnek. nekem akkor mazlim volt. egy kedves szemuveges-szakallas foszerrel merultem eloszor, akihez maig boldogan visszajarok, habar az adria egyre kevesebb latnivalot nyujt, ott kezdtem es egy csodalatos hobbival lettem gazdagabb, koszonhetoen valoszinuleg nagyreszben a hozzaallasa miatt is.

ööö, moderaljatok ki :D
 14. Garfield33 2008 máj 19. 09:26  
A hegy még a kevésbé rossz dolog ilyenkor. Ott fokoztosan csökken a nyomás, olyan, mintha szép lassan kidekóznád közben. De a repcsin nagyon hamar leviszik, azért cikisebb.
 13. VasMacska 2008 máj 19. 08:15  
szerintem lehet azt jól is csinálni. Nekem volt részem mindkettőben: Rodoszon életem első tengeri intróján, ránkpakolták a cuccot, belöktek vagy 10-15 intróst a vízbe, lent 5-7 méteren várt két-három búvár, fent meg sznorival körbelebegve még vagy négy- öt "vigyázta" a merülést. Na ezek ott fentről néha- néha lökdösték lefelé azt, akinek kevés volt a derkán az ólom. Lent persze fényképezkedés volt. A második merülésre csak azért mentem le, hogy tényleg ilyen sz@r-e ez az egész. Hát olyan volt. Na ez a rossz intróztatás.
Aztán a Kanári szigeteken volt a másik fajta intrós merülésem, amikor a búvár csapat merülése után jöttem én, a cuccomat levitték a vízbe, nekem csak a parton kellett az ólmot magam köré kanyarítani, mellényt, usszonyt rám adták, full service volt. Aztán a csendes öbölben - az akkor már régen búvár párom felügyelete mellett- levittek nézelődni. Annyira jól sikerült, hogy egy közepesen hosszú merülés lett belőle, közben persze a kommandante levegője meg jól elfogyott, mert a bázis nyomásmérője nem mutatott sose kevesebbet mint 30 bar :)
Ez volt az a merülési élmény, amire vágytam, ahogy elképzeltem a merülést.
Sőt ekkor volt egy olyan gondolatom is, hogy intrós búvárnak lenni jobb, mert rá odafigyelnek, viszik a cuccát, nem kell cipekednie, mindenben segítik, mindent megmutatnak neki, körülötte forog a tenger- míg a képzett búvároktól elvárt volt, hogy önjáró legyen, hogy azt a majd harminc kilónyi cuccot egyedül vigye, maga másszon be a vízbe, és kecmeregjen ki a partra, ne vesszen el merülés közben, meg ilyenek.

Azóta tudom, hogy a legtöbb bázison csak kérni kell, és van segítség. Merülni meg kettesben, a társammal jó.
 12. seshat 2008 máj 19. 07:40  
OFF: jo introzni alapbol gaz szerintem...en nszemely szerint ellene vagyok.
igenytelen is, nem tanulnak semmit, csak rangatjak öket a palacknal fogva... akkor mar csinaljon meg egy dsd-t legalabb valami fogalma legyen a dolgokrol ez igy azt sugallja hogy hajj de könnyü nem kell figyelni semmire...
 11. nlq 2008 máj 18. 23:24  
igy van az alap a 2400m a repcsiken, de a hosszu jaratokon van hogy jobban lecsokkentik, hogy bealudjon a jonep  szoval a hosszu repulout elott mindenkepp erdemes boven betartani a nofly time-ot

a levegonyomason alapulo magassagmeros oraval en anno mericskeltem, es megdobbento, hogy a 2400 meter kb 800 hPa legnyomasnak felel meg, de en mertem mar 630hPa nyomast is!
 10. Thomasbuvar 2008 máj 18. 21:12  
Az általam látott intrók nem voltak 10 méternél mélyebbek és 20 percnél hosszabbak. Persze ezek után sem kéne repülőre ülni, de szerintem nem ezek okozzák az ilyen baleseteket. Csak azért gondolom, mert ellenkező esetben naponta lenne egy ilyen hír. :(
 9. elche 2008 máj 18. 21:04  
Egy digi mélységmérő és egy komputer ára között nincs már nagy-nagy különbség, és a mélységmérő nem mindenütt ideális. (Szafarit nem mernék végigcsinálni vele.) A lényeg persze az, hogy jó dolog a táblázat, de hányszor mutatnak ilyet egy intrósnak? Teljesen életszerű a dolog, hogy a búvár az utazás utolsó napján (mert akkor látja jó ötletnek) elmegy egy búvárhajóra, akár két intrós merülést is csinál, aztán a szállodában összepakol mert éjjel indul a gépe. Mi van, ha nem kap tájékoztatást a veszélyekről?
 8. NyariG 2008 máj 18. 20:52  
nekem nincs komputerem, azt nem is biztos hogy lesz mostanság...
Csak egy digi mélységméröre futotta egyenlöre. De a táblázatba is ott van a repülési tilalom orában kifejezve...

Csak belekellene pillantani...
 7. PDIC 2008 máj 18. 19:29  
2400 m ...
 6. Thomasbuvar 2008 máj 18. 19:08  
A computer szerintem nagyon fontos, sőt, az egyik legfontosabb! Ezt már akkor is teljes odaadással hírdettem, amikor még (képviselt rendszer okán) nem is volt kötelező! :)
 5. elche 2008 máj 18. 19:00  
Ehhez szükséges az is, hogy legyen egy ilyen "rendes" komputered. Nem mindenki mondhatja el magáról, hogy tulajdonosa ilyesminek.:)
 4. VasMacska 2008 máj 18. 18:59  
Olyan egyszerű ez! Minden rendes komputeren ki van írva a no fly time. Csak meg kell nézni. És azt is tudni lehet, hogy a magas hegyeken való átkelés egyenértékű lehet a repülőgép kabinjába beállított nyomással. Ha jól emlékszem olyan 1500-1800 m. tengerszint feletti magassághoz mérik a benti légnyomást.
 3. elche 2008 máj 18. 18:19  
Igazából nincs pontos infónk. Az adriai túráknál is sokan nem gondolnak bele, hogy egy jó kis reggeli mélymerülés után egyből indulni, keresztül a hegyeken, mit is jelent tulajdonképpen. És léteznek olyan búvárbázisok is, ahol az intrós búvárokat nem tájékoztatják kellően, én legalábbis ilyen történetet is hallottam már. Aztán persze az is lehet, nem ez volt az ok... De nem árt, ha észben tartjuk ezt a tilalmat.
 2. seshat 2008 máj 18. 16:02  
nälunk is volt ilyen fazon... par merülese volt csak ...monjuk 5-en utazott haza de a bejelentkezö lapra 6-at irt... (mi eszerint engedjük merülni az embereket hogy hogy van kitöltve a formanyomtatvany) delelött merült, olyan 11 körül, 18m, kerdezzük, na es delutan jössz meg? ilyet szol "a, nem megy a gepem" :-o hat jol elhordtuk mindenfelenek es ült az oxigenen jo par orat... meg hogy "valami remlett neki a tanfolyamrol, hogy repüles, meg buvarkodas összefüggesei" jo vicc... pedig ala is irta a szabalyzatot, ergo elolvasta (vagy nem).

mondtam neki irjon azert egy emailt majd, hogy hazaert-e elve. irt.
 1. NyariG 2008 máj 18. 11:20  
Talán akkor kaptameg a kezdő búvár kártyáját is???
Vagy hogy lehet valaki ilyen felelötlen- esetleg mit gondolhatott?
8 óra múlva indul a gépem... még belefér utolsó gyors 1 orás merülés???
Első   1 2 3 4
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Yamagiri Maru

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés