»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-05-18 Az utolsó repülés

Ferihegyen hajtott végre kényszerleszállást egy német gép, aminek egyik, pár órával korábban még merülő utasa rosszul lett.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 2 3 4
 85. medve 2008 máj 21. 18:01  
én meg asszondom, most, hogy már tudom, mi a különbség az intro meg a dsd között, hogy én nem engedném az introt. nagyobb valószínűséggel lesz gázos az élmény, mintsem nem, nem?
 84. békabúvár 2008 máj 21. 16:34  
Jó, ha véletlen lehetőséggel élve mennek el akkor megbocsátom:)))
 83. elche 2008 máj 21. 16:22  
Te egy szerencsés ember vagy, hogy teljes búvárfelszerelésben pattantál elő már az idők kezdetén.:) De elég sokan vannak, akik számára a tenger, a nyaralás meg a búvárkodás nem oly egyértelmű és kézenfekvő, és tényleg a véletlen lehetőséggel élve mennek el egy intróra... Vannak helyek, ahol síléccel születnek az emberek, máshol meg havat sem látnak sose. Én meg alföldi gyerek vagyok, abszolút nem volt képben a családban, ismeretségben hogy OW-tanfolyam, meg hasonlók- úgy egyáltalán a nagyobb, összefüggő vízfelület. Szóval szerintem a jól csinált intrónak is megvan a maga helye a búvárkodásban...:)))
 82. békabúvár 2008 máj 21. 16:17  
Amikor először (felkészületlenül, mert nem tudtam hogy már ilyen is van:) ) láttam elhúszni mellettem két egymáson fekvő, azonos nemű, búvárnak öltözött személyt, nem írom ide hogy mit gondoltam, mert hátha fiatalkorúak is olvassák a fórumot. Később megmagyarázták, hogy ez az intródájv. Nem szeretném magamra vonni a pokol tüzét, de szerintem nem érdemes ilyen igénytelenségért pénzt adni, aki búvározni akar tartsa már magát annyira , hogy elmegy egy OWD tanfolyamra, vagy nézze meg tévében a búvárokat:)
 81. medve 2008 máj 21. 11:50  
értem. cool.
amúgy sem aludtam sokat, és azt a keveset sem túl jól, mán' ha érted mire célzok:)
 80. kss.ptr 2008 máj 21. 07:25  
Hát a medve!!
 79. medve 2008 máj 21. 03:20  
ööö, a dm-re gondolsz? vagy nem értem? vagy mindkettő? esetleg egyik sem?
 78. medve 2008 máj 21. 03:17  
értem. akkor módosítok. láttam én már 18-en abszolvált intrót... a hideg kirázott...
 77. kss.ptr 2008 máj 20. 15:39  
Hát hiába a medve az medve.Melyik az az állat ámelyik úgy tud kijönni a medve barlangjából,mint ha mi sem történt volna.
 76. seshat 2008 máj 20. 12:36  
hivatalosan a dsd-ben van dvd es/vagy oktatas, minimalis ismertetese a buvarkodas fiziologiajanak, kis kemia, kis biologia, ami az owd tanfolyam elsö fejezeteben (dvd chapter 1) all. ezutan kis teszt, 10 kerdes.
es a 3 feladat elvegzese UTAN lehet merülni az oktatoval, ha ügyes az emberke akkor nem a csapjanal fogva viszik :-)
ezt akar aznap, akar masnap folytathatod, a dsd beleszamit a tanfolyamba.

az intro-nal csak fognak es visznek :-D jo elötte elmagyarazzak, ez a maszk, levegöt kifujhatod, ha kiesik a reduktor, tedd vissza, stb. ez nem szamit bele a tanfolyamba.

legalabbis en igy tudom,a  dsd az tuti igy van, de van ahol a dsd-t meg az intro-t nem valasztjak el ennyire...? nem tudom,  2 bazison meloztam eddig, ahol most vagyok az a masodik. az elsö helyen intro volt, viszont egy vendeg guide az ö csapataval csak dsd-zett. mi csak dsd-zünk.
 75. medve 2008 máj 20. 12:10  
nekem is volt ilyenem. én a full contact kumitét választottam a víz alatt. mire lezavartuk, addigra engedett is kijönni a computer. szerintem ha van luft, akkor érdemes követni a computert, akármit is mutogat a dm. ha meg nincs, akkor bízni kell abban, hogy gyorsak lesznek a faszik a decken, és egyből vissza tudsz menni.
 74. medve 2008 máj 20. 12:07  
donke, ez kimerítő volt:)
akkor tehát az intro az, amikor levisznek minden bevezetés nélkül mondjuk 10-ig, miközben a párod fog a jacketednél fogva, ezzel szemben a dsd előtt legalább a maszkürítést megmutatják?
nekem valahogy ez a kettő sosem vált el...
 73. kss.ptr 2008 máj 20. 11:09  
Én kihagytam!!A vezetö az elsö nap közölte ez nem adria nincs kulön mászkálás vele vagy sehogy.Én is tudom kicsivel több pihi azután párban vissza.De az tény legközelebb nemhagyom magam,ha kapok kötelezö pihenőt lesz.rom ki mit mod BETARTOM.Végül is az én egészségem.Computert meg azért vettem,hogy vigyázzon rám.
 72. elche 2008 máj 20. 11:04  
A vészhelyzetes fórumban válaszoltam.
 71. seshat 2008 máj 20. 10:54  
nem kihagyod a merülest, hanem kesöbb merülsz, miutan kivartad a felszini pihit.
 70. kss.ptr 2008 máj 20. 10:48  
Nem értem amit írtál.
 69. seshat 2008 máj 20. 10:43  
ha Thistlegorm akkor szafari?
napi hajon is lehet kesöbb merülni, nem a csapattal, en kivartam volna, aztan elmegyek a "buddy"mmal halakat nezni 10 meterre.... ... amugy nem tudom.... ööö... oxigen?
 68. elche 2008 máj 20. 10:05  
Minden ilyen eset, amiről úgy érzed, hogy megbeszélésre érdemes, menjen inkább a balesetek, veszélyhelyzetek fórumába...
 67. kss.ptr 2008 máj 20. 09:57  
Ápr egyipt volt nagy élmény (merülésvezetö)Thistlegormnál.Sajna elég zilált csapat volt 23m-en 18 perc után komplett merülés=25 perc,fordultunk,de sebaj.Kötélen araszolás felfelé computerem közölte 3m 1 perc.Megáltam,maj visszafordul értem a mervezetö,maj mutatja nembaj kifelé.Eredmény.Benemtartott pihenő suunto ajándék 3 szög=hosszab felszini pihi.Választhattam 2.merülés kihagy,vagy komputer beszigorít,vagy komputernélkül vissza. Te mit tennél??
 66. seshat 2008 máj 20. 09:41  
az a szerencse, hogy több oktató(m) van, volt itt, nem tekintem "felisteneknek" öket se szupermennek csak ök elöbb kezdtek a "szakmat", ennel fogva többet tanultak mint en. van/volt olyan is, akit nem szeretnem, ha tanitana mert nem volt jo tanar. kiabalt a lanyokkal, akik feltek a drift-nel beugrani... igaz, helyi srac volt nem tudott mit kezdeni a helyzettel hogy ennyi lannyal dolgozik együtt, vagy hogy nöket oktat.

tudom en hogy a kartya nem minösit, epp ez az, ha nincs meg meg a kartyam attol meg nem hagyom fellebegni a delikvenst, vagy ha fel valaki, megfogja a kezemet, volt mar ra pelda, vagy hogy valaki megkert hogy gyakoroljuk a maszküritest, nagyon szivesen. de a vendegeknek sem "hazudom" hogy merülesvezetö vagyok, megmondom, itt tanulok/dolgozom, van szazhusz merülesem, ebböl hatvan-hetven housereef, szivesen elmegyek vele merülni.
tarsellenörzest meg betartom, es betartatom. anelkül es uj vendegeknek check-dive nelkül nem merülünk, akkor se ha ezerrel több merülese van mint nekem, mert ha nem ellenörzöm le, akkor az en felelössegem is, ha bajba kerül.  
 65. kss.ptr 2008 máj 20. 09:09  
HIába a szabály az szabály Okos emberek megfogalmazták érdemes betartani.
 64. áááááávadász 2008 máj 20. 09:09  
"pár év múlva visszatérhetünk a mostani időszakod tapasztalataira, meg a szupermenekre, akiktől tanulod most a szakmát ott a bázison"

amit dupla írt, érdemes mégegyszer végiggondolni. a lelkesedés jó dolog, tapasztaltabbtól tanulni jó dolog, csak...

emlékszem jómagam mekkora istennek tartottam az oktatómat az elején, eszembe se jutott kettőt hátralépni, hármat oldalra, és más szemszögből is megvizsgálni a dolgokat. szerencsém volt, elég jó oktató kezébe kerültem, és nem tévhiteket súlykolt belém.
ma már nevetek magamon, de ahogy eddig láttam, ez a legtöbb oktató tanuló "kapcsolatban" igaz. sok időnek, és külön merülésnek kell eltelni, míg az ember kinyílik a szeme, legalábbis nálam ez volt.
 63. Kékbálna 2008 máj 20. 09:08  
Mitől is védene a kártya? Az csak annyit biztosít, hogy a világ bármelyik bázisan bérelhetsz felszerelést és hagyanak merülni a csapattal. Ennyi és nem több.

A kártyától nem leszel búvár, mint a jogsi megszerzése után sokan nem tudnak "vezetni". Nagyon sokan....
 62. elche 2008 máj 20. 09:05  
Tudod, volt nekünk már olyan cikkünk egy amerikai balesetről, ahol a rutinos oktató azt gondolta, neki nem feltétlenül kell vezetőkötél a jég alá merüléshez.
Tévedett.
A kártya meg a merülésszám senkit nem véd meg...
 61. kss.ptr 2008 máj 20. 09:02  
SESHAT  Nem mindíg a minösítés a lényeg,láttam renkívül ügyes haladó búvárt,láttam iszapban fetrengö divemastert is akitöl éppen a 3 szög tájolást tanultam.
 60. kss.ptr 2008 máj 20. 08:58  
Az tény hogy az okos ember más kárán tanul,azt is elismerem nemárt dolgokat 77 szer elmomdani.Viszont nemértem,hogy hogyan lehet ilyet tenni?Pl egyedül utazott,vagy csapatban? Ez mind mind kérdés:Kezdö,vagy rutinosabb búvár?Szóval ,bekellene tartani a merülési szabályokat.Lehet bárkinél baki hiba,csak az életével játszik az ember.No és ha valaki kezdő bulvár NINCS ABBAN SEMMI SZÉGYELNI VALÓ,oda kell menni a rutinosabbhoz és rágni a fülét,(segíts.)Velem megtötrtént kb az 50.merülésnél tartottam és egy friss vizsgázó volt a merülő párom.Megkért hogy ellenőrizzem le.Utána szolt fordulj mert most én nézlek meg.Elöször kicsit furának éreztem a dolgot de hát had tanuljon az ifi.De a tanulság (bárki véthet hibát)
 59. seshat 2008 máj 20. 08:50  
jol van. igy ok
:-)
csak igy iras alapjan nehez beazonositani a khm..hangulatot. nekem is van egy stilusom, alairom, sajnos neha bunkó is szoktam lenni, es nem szeretnem hogy barki is azt higgye (higyje?) hogy advanced-dal meg szazhusz merülessel egyedül viszem a kezdöket, vagy hogy sz*rul/felelötlenül dolgozunk stb stb.
 58. elche 2008 máj 20. 08:39  
Ezek a témák már elégszer felmerültek (az, hogy mit érdemes megírni és mit nem), és csak ugyanazt tudom rá mondani, mint korábban: meglehet, nem mindig pontosak az információink, de az esetekből mindenképpen kell és lehet is tanulni. Itt sok a tapasztalt, rutinos búvár és a kezdő is, de akadhat olyan is, aki ezért vagy azért nem vesz valamit komolyan- talán nem árt, ha mindig észben tartjuk a búvárkodás veszélyforrásait. A fórumozók sok esetet megírtak már a vészhelyzetes fórumban, amelyek hitelesek és szintén tanulságosak, de szerencsére súlyos balesetről ritkán kellett írniuk. A nemzetközi sajtót szemlézve viszont találni elég sok hírt. Nem tudhatom, hogy minden egészen úgy történt-e, ahogy megjelent, de az biztos, hogy például az elsodródásos esetek sok embert óvatossabbá tettek. Nagyon helyesen.
 57. kss.ptr 2008 máj 20. 08:31  
No lám lám már megint a média nyomja a hülyeségeket,még nemtudnak semmi pontosat,csak,hogy meghalt egy ember.De már jönnek a tálálgatások.Miért nemlehet csak a puszta tényeket közölni ha már így hajhászuk a szenzácót, minek kell szinezni,Találgatni.Az orvosi jelentésből majd kiderül mi volt az ok,és ezt akkor kellene megírni.
 56. DUPLA 2008 máj 20. 08:25  
Nincs veled bajom seashat, sőt,! Sajnálom, ha ez nem derült ki a kommentjeimből, nyilván az én hibám.
Kívánom, hogy tanulj sokat (ne kártyát gyűjts) ismerj meg minden lehetséges információt és tudást erről a csodálatos sportról, és ha van még kedved, pár év múlva visszatérhetünk a mostani időszakod tapasztalataira, meg a szupermenekre, akiktől tanulod most a szakmát ott a bázison.
De az se baj, ha már nem lesz hozzá kedved, vagy okafogyottá válik az emlékezés.:-)
 55. seshat 2008 máj 20. 07:47  
szerintem ez egyaltalan nem volt korrekt, hiszen nem is ismersz, soha nem merültünk együtt - megis ugy nekem estel, mintha en tehetnek rola hogy valaki elk..rta a dsd-det, es most lekezelöen viselkedhetsz, mert te oktato vagy, en meg nem.

(remelhetöleg) sokkal jobb buvar leszek azaltal, hogy egy nalam tapasztaltabb emberrel merülök, aktivan vagy passzivan, de reszt veszek a munkajukban, a kesöbbiekben meg neadjisten ha törtenik valami, nem azon fogok agyalni, hogy "jaj pedig a tesztben tudtam a jo valaszt", hanem az, hogy vegigkisertem borzasztosok dsd-t, tanfolyamot, guide-olast, breefinget es miegyebet, barmit, amire lehetösegem van, es tapasztalatot szerzek, a kartyagyüjtögetessel meg raerek, hiszen az egesz könyvelest stb is en csinalom.
de aowd kartyaval soha nem vittem egyedül kezdöt, ilyet nem irtam, nem is vihetnek, nem is akarok, es felelötlen sem vagyok.

az szamit elsösorban, hogy a vendegek elegedettek, halalkodnak, megköszönik a segitseget, felirjak a tauchernetre, nev szerint is, maximalis pontot adnak, benne voltunk a szaz legjobb-ban, a buvarok haromnegyede visszaterö vendeg, a dsd-sek nagyresze visszajön tanfolyamot csinalni... es ha ezekben egy icipici reszem nekem is van, annak nagyon örülök. annyira sz*r bazis csak nem lehet, mint amennyire szerinted kellene, hogy legyen.  
 54. Garfield33 2008 máj 19. 19:15  
Na most tényleg egy egészen jót vigyorogtam azon, amit írtál.
Meg köll böcsülni. Ritka alkalom.
 53. DUPLA 2008 máj 19. 19:10  
Most fél óráig rákeres a Goggle-ban, hogy: mi a túró lehet az a dolgozik?
 52. PDIC 2008 máj 19. 19:01  
Így jár, aki dolgozik...
 51. Garfield33 2008 máj 19. 18:58  
Igen, mert közben állandóan zaklattak az ügyfelek
 50. PDIC 2008 máj 19. 18:54  
-1 beírni  :-)
 49. PDIC 2008 máj 19. 18:54  
Negyedóráig tartott beírni a "google"-be beírni, hogy "dsd"? :-)
 48. Garfield33 2008 máj 19. 18:39  
Ott a pont. De egy negyedóráig gyűjtöttem a többi hülyeséget...  :-)
 47. PDIC 2008 máj 19. 18:07  
Jaja, ez mind lehetne, de igazából DISCOVER SCUBA DIVING,"Y" nélkül. (csak a pontosság és a kötözködés kedvéért  :-)  )
 46. elche 2008 máj 19. 17:26  
No igen, részedről indokolt volt a felháborodás, de végülis mégiscsak az van, hogy ez a típusú merültetés létezik a nagyvilágban (de még mennyire, tuti üzlet!), és akkor nem árt szót ejteni arról, hogy vannak veszélyei. Néha eszembe jut, hogy az intrósokat önállóan merültető AOW búvárok mindegyike tisztában van-e vele, pontosan milyen előírásokat szeg meg? És a kiindulópont a repülés utáni merülés volt. Oké, egy tipikus intro után nem kell 48 órát kihagyni, de vannak "nem tipikus" esetek, mint tudjuk.
 45. DUPLA 2008 máj 19. 17:19  
Az a "merülés" egy PADI dsd volt és az a valami, ami nem tetszett az meg az volt, hogy hajszál híján megdöglöttünk a feleségemmel.
Úgyhogy mindekitől bocs, ha kicsit túl vehemens voltam a vitában, de az ilyen izémizélés, amikor egy rescue tanfolyamos AOW a pánikjelző, meg a lebegésstabilizátor egyben, egy tök kezdőnél, az kicsit kiborít.
 44. seshat 2008 máj 19. 17:02  
;-)
hat annal jobb :-)
en is lattam mar "analfabetakat", kezdökent hagytak ott szakadt cipöben, szakadt reduktorral, nemtommilyenmelyen, aramlatban, kötelen himbalozva hot egyedül... ilyen is van..de en ha megtanulnam, sose tudnam hogy jobb-e ha velem van a szerettem, vagy egy olyannal, akiben en is 100% megbizom... es inkabb "csak" elkiserem öket... pl olyan is ez, hogy a parom nem tanit engem. elvböl.  
 43. elche 2008 máj 19. 16:38  
Az utóbbi pár évben azért VasMacska is megismert pár ilyen embert, ebben biztos vagyok.:)
 42. seshat 2008 máj 19. 16:37  
ezzel en is egyetertek mert tenyleg sok az analfabeta.
de szerencsemre en azert ismerek olyan buvarokat akikben megbizom. Nem is egyet. Akikre rabiznam es rabiztam a szeretteimet is.  
 41. VasMacska 2008 máj 19. 16:25  
Millen igaza volt Duplának, amikor nem tetszett neki valami egy merülés alkalmával, és azt mondta, hogy na jó, vége az analfabéta bálnak, majd én megtanulom, majd én csinálom úgy, ahogy kell, és szabályos, az én és a hozzátartozóim, valamint barátaim élete nem játék. Hát ne is játszadozzon vele akárki. Se lelkesen, se unottan.
 40. seshat 2008 máj 19. 16:13  
nem kell hozza oktato tanfolyam, epp ez a lenyeg hogy a dsd-t megcsinalhatja de az egesz tanfolyamot ertelemszerüen nem... olyasmi mint valami specialitas, sajnos nem tudom hogy hivjak az ilyet szakszerüen, de attol meg igy van. onnan tudom hogy nalunk is van olyan dm aki dsd-zhet es van olyan aki nem, pont emiatt.

es Scuba Diver-rel is merülhet, mert a SD meg csak oktatoval vagy divemasterrel merülhet 12 meteres melysegig.

meg ahogy manapsag az oktato (vagy eppen a dm) kartyakat osztogatjak egyes helyeken, nem csak ez szamit, szerintem, inkabb a merülesszam meg a tapasztalat ami fontos... hiszen szaz merülessel is mehet valaki oktato tanfolyamra akar 18 evesen... sajnos.
 39. elche 2008 máj 19. 15:26  
Én anno azt hallottam, medencében SSI rendszerben DiveCon is intróztathat. Gondolom az nagyjából az Assistant Instructorhoz hasonló fokozatnak felelne meg, PADI szisztémában. De nem akarok okoskodni, mivel láttam én már AOW-t is intróztatni, ahhoz képest egy DM...:)
 38. DUPLA 2008 máj 19. 15:20  
Ha a dm megcsinálja hozzá a tanfolyamot akkor tényleg, csak akkor már instructornak hívják.
Én úgy tudom minden búváriskolánál alapszabály, hogy OWD vizsga nélküli kuncsafttal, víz alatt (ide értve az uszodát is) csak oktató közvetlen felügyeletével, (értsd személyesen vele) lehet dolgozni, létezni, izémizézélni.:-)
 37. Garfield33 2008 máj 19. 15:20  
Document Structure Description
Damned Spirits' Dance
Defence Signals Directorate
Direct-Stream Digital
vagy
Discovery Scuba Diving
 36. medve 2008 máj 19. 15:11  
izé, mit értünk dsd alatt?
Első   1 2 3 4
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Tobia Kebir

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés