»» ««
  fórumok / Országok fórumai / Egyiptom, Vörös-tenger

Térség: Vörös Tenger
A merülőhely-adatbázis országleírásához kapcsolódó fórum. Ide várjuk a javításokat, kiegészítéseket, amiket beépíthetünk az országról szóló adatlap tartalmába. Emellett az országhoz kapcsolódó utazási élmények, útitárs keresés vagy más általános témák is helyt kaphatnak itt.

Tovább az ország adatlapjához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 . . . 112
 2007. Don 2009 sze 04. 13:52  
Igazad van, csak sajnos, néha csak úgy becsöppen az ember egy szafariba. Igaz, akkor meg minek reklamál?:-))))))))

Igazából nem a reklámálásról van szó, hanem ahonnan indultunk és néhány kitérő után visszajutottunk a lényeghez: a nagyon vegyes csoportban igen magas a biztonsági kockázat, manapság nem lehet megtagadni senkitől sem, hogy bármilyen túrára elmenjen, nincs feltételhez kötve - majd megoldja a guide, aztán az már tőle függ, hogyan. Sanad így próbálja, másik amúgy. Verseny van és üzlet. Ami teljes mértékben elfogadható, de akkor mindenkinek el kellene fogadni, hogy nagyobb a baleseti veszély is. Amit persze, senki sem fogad el, senki sem vesz figyelembe, amikor bekövetkezik a baj. Miért ott merültek, mit vétett a vezető, milyen volt az eligazítás, miért nem nézett oda abban a 20 másodpercben, miért nem nézte meg a levegőjét, a társa miért éppen akkor fotózott 10 méterrel arrébb, stb. - olvassátok csak el a hozzászólásokat a baleseteknél! - de a legritkább esetben jön az ki, hogy a tag egyáltalán nem volt alkalmas arra, hogy merüljön és ezt saját magának kellett volna felismerni! Pedig az a fránya "Nyilatkozat" az elején sok mindent tisztázna. Tudtok egyáltalán olyan esetről, amikor valakit megbuktattak, valakinek nem adtak kártyát, nem engedték búvárkodni a hajóról?

Bocsi, lassan átcsúszok a "Búvárbalesetek" fórumba, biztos a fejemre is lesz koppintva miatta - de szerintem a baleseteket lehetőségét növelő, azt megelőző körülményekről is legalább annyira fontos beszélni, mint a már bekövetkezettekről. És ebbe a körbe tartozik a társaság összetétele, a képzettség, tapasztalat, az  elvárható min. fegyelem, a guide személye - az úticél, a merülések helyszíne, a helyi viszonyok, áramlás, tenger, idő, látás, stb. mellett. Én úgy látom, sok olyan nehéz helyzet szerencsésen megoldódott, aminél sokkal egyszerűbbek súlyos balesettel végződtek. Túl sok alkalommal kezdenek a dolgok a szerencsétől függni. Ha rosszul látom, elnézést.
 2006. Kékbálna 2009 sze 04. 12:59  
"de mi sok kis csoportból, egyénekből álltunk"

Na ez az, ami tutira vezetőtől függetlenül tönkre teszi a szafarit. Jó esetben DM szív, mint most is. Rossz esetben kinyírják magukat vagy csak megsérülnek(!) és akkor az egész hajó...

Szóval lehet, hogy fizettem egy túrára. De kivel? Ezen múlik az egész túra kimenetele.


 2005. áááááávadász 2009 sze 04. 12:26  
szerintem ez nagyban múlik a szervező személyén is.
én ugyan csak egy emberrel járok merülni, de nekem eddig sose volt rossz szájízem.
valahogy mindig sikerült úgy lavíroznia a guide-okkal, hogy nem voltak gondok. talán egyetlen guide volt barom, akivel nem tudott szót érteni, de azt szét is szedtem a víz alatt, mikor volt rá lehetőségem.
 2004. Don 2009 sze 04. 11:36  
Ezt nem is vettem észre, sajnálom, hogy ilyen is történt. Sajnos, senki sem fehér, vagy fekete 100%-ig. Nekünk is, Sanad-nak is vannak rossz, illetve jó napjai, de abban igazat adok Nektek, hogy talán kicsit visszahúzódóbb lehetne, mivel tényleg mi fizetünk, mi vagyunk a vendégek. Néha túl erős a jelenléte a tapaszataltabb búvárok számára.
Bár még mindig szívesebben bevállalom ezt, mint Akhram meglehetősen ostoba eligazításait, a vele való merülésekről nem is beszélve!

Csakhogy, ami a második héten a vele való hosszasabb diskurzusok alatt kijött: nagymértékű a biztonság feletti aggodalma, a kockázat minimalizálása, mert ha baleset van, az ő szerepét is hosszasan vizsgálják. Elvesztheti az állását, etc. Ugye, milyen hosszasan taglaljuk mi is a vezető felelősségét minden baleset után? Miért nem nézte meg, miért nem így, miért nem úgy, dacára, hogy szinte öngyilkosok lesznek páran mellettük? Ezért sík ideg volt már a kezdetekben, amikor valakit már a check-dive-on a palack szelepénél fogva kellett valakit végigvinnie a merülésen. Most gondold el! 20-25, jobbára tök ismeretlen búvár a fedélzeten, az első merülésen páran katasztrófális tudást mutatnak fel és megyünk a St. Johns-ra - ahol lehetnek sokkal keményebb körülmények is, mint most volt! Ti is tudjátok jól: ránéztek egy búvárra a víz alatt, hogy mozog és már tudjátok is, kivel álltok szemben, mit várhattok? Én biztos, hogy tiszta pánikban lennék! A csapat egy része morog, miért nem minden merülés valamelyik habilyn van - hiszen ott van nagy élet - a másik 30 perc után már elszívta a levegőjét, páran még hamarabb, kettőnek olyan balansza van, mint a kőnek, stb. Hangsúlyozom, nem akarom védeni, mert nem minden akciója tetszett, de valahol megértem. Mi tisztában vagyunk a képességeinkkel, de ő nem, esetleg a merülés számokból következtethet, de az is csalós néha - ahogy most is volt rá példa. Aztán, ha szerencsénk van, gyorsan szelektál, ki jobbra-ki balra - ha meg nincs, akkor ez hosszabb időt vesz igénybe, mint most. Szóval, részben megérthető, miért próbálja kézben tartani 26-28 ember merülését. Aztán amilyen a 26-28 ember, más és más jön ki belőle. Ha mindenki szeretné a másikat, akkor nem lennének tyúkperek, tüntetések, felkelések, forradalmak, háborúk.................

Igen, az biztos segít - és ez nagy tanulság számomra a jövőre nézve - hogy már rögtön az elején kell tisztázni, mit szeretnénk, mikor és hogyan. Ezt könnyű megtenni egy összeszokott, nagyobb csapattal, mint Stefiéknél, vagy a szudáni keménymaggal (újak nélkül:-)))))), de mi sok kis csoportból, egyénekből álltunk, ezért menet közben derült ki sok minden, ami olyankor már túl késő, csak ellentétek születnek.

Az előkongatás nagyon jó ötlet, de tényleg kellene valami csengő az alsó és felső kabinokhoz, valamit a napozó deck-re is. Nagyon nagy mind a két hajó, könnyű elveszni. Ettől függetlenül majd' mindenkinek tellett órára, ha jól láttam:-))))))))))))))))))

Úgy látom, Dorogon nem maradunk téma nélkül.

 2003. divefoto 2009 sze 03. 23:37  
Nem volt itt probléma csak ez az egy ami nekem nem tetszett.Úgy gondolom el lehetett volna ezt intézni mésképp is.Nem kellemes égni azok előtt akiket te tanitasz.Én sem égettem senkit amikor több alkalommal is elcseszték a merülési irányt.
Akkor lenne probléma mentes az ürge ha nem beszélnének a személyéről.A profikról nem beszél senki.
 2002. Kékbálna 2009 sze 03. 23:19  
Sok mindent volna kedvem írni, de most nincs időm rá.

Nekem nagyon pozitív élményeim vannak Sanadról. Mindent előre megbeszéltünk vele és minden flottul ment.

Mondjuk a briefingre érkezés szabálya nálunk is él. Jelzem, hogy Szudánban adamax is minden briefing-re odaért. Pedig ő nem hallja.

Egy dolog fontos. A csapat egyben legyen tartva és a szabályok szerint játszon. Ha ez nem megy, akkor akad a bajusz. Ja és egyben lehet tartani teljesen különböző tudású csapatot, lélkeben. Fizikailag mi például a Cassopeián négy csoportban merültünk. Kettőnek volt csak helyi guide-ja. Az egyik Sanad volt. És lehetett mindent, amit előre megbeszéltünk. Ne legyünk restek tervezni nem csak a saját, hanem a csapatunk merülését is. Ha van egy kis széthúzás a csapatban több melója lesz a fegyelmezéssel a guide-nak, aminek jól látszik az eredménye. ő is csak EGY ember. :)
 2001. elche 2009 sze 03. 20:53  
2000, gratulálok.:)
A kellemetlen kalandhoz nem. Megértem azt, hogy keserű a szád íze... Úgy látom, maradtak tüskék az emberekben mostanában a túrák után.
 2000. divefoto 2009 sze 03. 20:42  
Kicsit fura volt hogy a tanítványaim merülhettek én pedig lestem mint az edényeshal.Kicsit égőnek tartottam.Arról nem is beszélve hogy egy jó hely volt.Nagyon szeretnék egy jó képet csinálni a spanyol táncosról fekete háttérrel mert még nincs jó képem róla ritkán látok ilyet valahogy engem mindig elkerül.Azon a merülésen kettő is volt.Nem voltam mérges nagyon.
 1999. pygmy 2009 sze 03. 20:32  
ok, nálunk ez úgy működött, hogy csengetés után pár perccel létszámellenőrzés. ha valaki nem volt ott, nem az történt hogy nélküle kezdtük el (hacsak nem szólt előtte, hogy tuti kihagyja azt a merülést), hanem vagy a szobatárs, vagy a guide leszaladt megkeresni, hátha pl. nem hallotta a kolompolást...akit lehetett (és kellett) megvártunk mindig:)
 1998. elche 2009 sze 03. 20:32  
Én alapvetően arról beszélek, amikor valaki tudatosan, rendszeresen figyelmen kívül hagyja a dolgokat, és nagyjából teljesen érdektelen számára, hogy más is van a hajón. Nyilván előfordulhat, pl. kameraösszerakás közben, hogy nem hajigálsz mindent szét ami csak a kezedben van.:))))
 1997. pygmy 2009 sze 03. 20:28  
ööö, ezek az álmok.
az összes idei túránk jó volt, talán a fórumban leírt sok pozitív és örömködős hozzászólás is ezt igazolja:)
 1996. divefoto 2009 sze 03. 20:27  
Mindenre van megoldás csak arra nincs amit nem akarunk megoldani!
 1995. Bunny 2009 sze 03. 20:23  
Én már voltam olyan hajón, ahol volt egy előjelző kolompolás, és egy rendes, 5 perccel utána. Így mindenki be tudta fejezni amit csinált, legyen az bármi és bárhol :)
 1994. divefoto 2009 sze 03. 20:19  
Én pedig azon filozom hogy miért nem lehet várni valakire 2 percet.Talán éppen olyan helyen ül ahonnan nem lehet csak úgy felkelni.Főleg Egyiptomban.Egy elígazítás nem egy iskolai matematika óra ahova becsengetnek.Nem 10 percekről van szó,és nem csinál rendszert az ember belőle.Nálam nem szokott előfordulni tiszteletben tartom a helyi DM kéréseit akaratait.Ezt fordítva is elvárom.A másik pedig nem is mindig halja meg az ember a kolompot egy nagy hajón főleg az én koromban. Kicsit már vak és süket is az ember egy picit. Tartsák be a megbeszélteket de nem kell túl lihegni a dolgokat.Mindenki tudja hogy ki a fönök nem kell ennek külön hangot adni.Aki ilyet csinál az nem mondható profinak,csupán hangembernek.Ahhoz hogy hogyan kell a túristák zsebéből kicsalogatni a pénz nem igazán értenek.
 1993. Bunny 2009 sze 03. 20:18  
Ja hogy ezt a részt? Miért, ebben a mondatban mi a ítélet, hogy furcsának tartom? Hát igen, az ítéletem: ez furcsa! :)
 1992. Garfield33 2009 sze 03. 20:11  
"Az, hogy egy guide valakit önhatalmúlag megszégyenít a vendégek közül a csoportvezető tudta nélkül, azt igen furcsának tartom."
 1991. Bunny 2009 sze 03. 19:52  
Nem ítéletet mondtam, hol olvasod ezt? Én azt mondtam, ha az történne amit írnak akkor mi lenne ha én túrámon történik.
 1990. Garfield33 2009 sze 03. 19:43  
Bunnyka, ott voltál?
Csak hogy vakon ítéletet mondasz...?
 1989. Garfield33 2009 sze 03. 19:41  
Itt nem is a guide-ról van szó.
Aki késik a briefingről, az leszarja a többieket, akik várnak rá feleslegesen.

Én pl nem a pontosságomról vagyok híres, de briefingről még nem késtem (asszem  :-)
 1988. Bunny 2009 sze 03. 19:30  
Pygmy: A tavalyi DC-s túra olyan volt amiről álmodozol. Van ahol az a valóság :)

Don: vicces olvasni amit írsz, erősen gyanítom, hogy az ilyesmit az én hajómon (értem ez alatt, én szervezem a túrát) a guide egyszer játszhatná el, aztán először vele, utána meg a hajó tulajdonossal beszélgetnék el. A guide a főnök a hajón merülésileg, viszont én fizetek, tehát ő alkalmazkodik és nem mi. Ez persze addig igaz, amíg nem baromságot kér az ember, de a ti esetetekben erről nem is volt szó. Neki nem muszály a hajón lenni legközelebb is, és egyiptomban sok a hajó, nekem sem muszály azzal a céggel merülni, ahol nem azt kapom amit kérek. Az, hogy egy guide valakit önhatalmúlag megszégyenít a vendégek közül a csoportvezető tudta nélkül, azt igen furcsának tartom. És mellesleg ilyenkor egyszerűen élni kell azzal, ami a legjobban fáj neki. Kap egy újságpapírral kitömött borítékot a túra végén! Bár egyre inkább kötelezőként van feltüntetve a borravaló, attól az még borravaló, amit elismerésül ad az ember szerintem.

Minden esetre ezeket az élményeket, és álmodozásokat olvasva ismét úgy érzem jól döntöttünk Commandantéval, amikor az idei túrát stornóztuk, pedig fájt kimondani, hogy nem lesz. Idén nem volt meg minden feltétel ahoz, hogy olyan lehessen, ezért inkább nem szerveztük meg, minthogy leadjunk a színvonalból.
Mellesleg a tervezett adriai fotósverseny is a fotósok igényeinek maximális figyelembevételével, a tavalyi dc szafari nyomdokaiban van szervezve!
 1987. Don 2009 sze 03. 18:55  
"igyekszem a többiekre is tekintettel lenni (és ebbe még a merülésvezetőt is beleértem)..." nos, sokkal szimpatikusabb, mint a "le vagytok ejtve, én most jöttem és passz!"
 1986. elche 2009 sze 03. 18:50  
Én még mindig azon filózom, hogy miért is késnek sokan a briefingről. Azok véleményét osztom, hogy elsősorban mégiscsak merülni megyünk, tehát érdekel, mi várható egy helytől. Azt gondolnám, hogy aki késik innen, az késik az öltözésben vagy másban is. A hajón azért kicsit együtt sírunk, együtt nevetünk, szóval igyekszem a többiekre is tekintettel lenni (és ebbe még a merülésvezetőt is beleértem)...
 1985. Don 2009 sze 03. 18:10  
Ujjé, micsoda kis szösszenetet találtam! Három tigris egy felvételen elég lesz? Igaz, a másik kettő az istenért nem akart formációban úszni! Ez még Szudánban volt! Elphinstone-n "csak" kettőt láttunk egyszerre:-)))))))))))
 1984. Don 2009 sze 03. 16:48  
"mondjuk az, hogy csak úgy elmenjünk merülni, az még bennem nem merült fel soha hajón...van még mit tanulni tőletek:)"

Hogy tiszta legyen: helyszín Shark Point, St. Johns. Nevével ellentétben utoljára talán pár százezer évvel ezelőtt fordulhatott meg itt az utolsó cápa, 15-18 méteres, homokos fenék, a hajóról ugrik mindenki, áramlás nuku, tenger sima. Annyit kértünk, hogy 25-30 perccel a többiek ugrása előtt (így kb. egyszerre fejeztük volna be, nem ránk kellett volna várni, mivel ki szoktuk tölteni az engedélyezett 55-60 percet) egy Zodiac vigyen fel bennünket a keleti oldalra (a hajó a déli oldalon lett lekötve) pár száz métert, mert a tapasztalatom szerint ezen zátonyok déli oldala halott. AKHRAM-ot meggyőztük (Sanad aludt), Zodiac velünk el, befordultunk és rájöttem, tévedtem! A keleti oldal is totál döglött volt, szinte nem volt egy élő korall. Malesh, visszcsurogtunk a déli oldalra, megfotóztuk az egyetlen témát, egy Anemona telepet - St. Johns-on!!!!
Sanad intrózott az egyik hölggyel, kérésére őket is lefotóztam. Este minden rendben, majd másnap eligazításkor a sárga földig le lettünk hordva, mint renitens búvárok.......... Mit mondjak, meglepett a dolog, de csak egyetlen megjegyzésem volt, az sem vulgáris. A morgás nem volt fair részéről, Akhram tudott róla, nem megszöktünk, nem az Elphinstone-non mentünk el az északi platóra ketten döngő áramlásban, csak egy pici extrát kértünk. Sajnos, később kiderült, hogy ez már csak ürügy volt a feddésre, az előzetes okokat megint csak nem részletezném. Volt, sajnos, alapos, mint később a kapitánnyal és Sanad effendivel ezt kitárgyaltuk. Ezt csak azért engedtem ilyen bő lére, hogy mindenki értse, Sanad nem volt fair ebben az esetben, de nem akartuk a vérét venni! Olyan gyorsan el tudnak az indulatok szabadulni, lásd M7-es vasárnap délután! Az ember lazulni és búvárkodni megy, nem harcolni.
 1983. Don 2009 sze 03. 16:26  
"hogy Don ezt miért tartja korrektnek?"

A válasz nagyon egyszerű: aznap a helyzet már annyira eldurvult - szafarinak vége, Sanad leszáll a hajóról, etc. - hogy nem volt értelme az igazság további keresésének. Így az egyetlen megoldás volt, hogy "korrektül beáldozzunk". Ennek fejében nem ugrott a másnapi Elphinstone. Van igazságod Neked(nekünk) is, valóban volt pár provokáció Sanad részéről felénk, de nem lett volna szabad beszopnod, mert így Te kerültél vesztes helyzetbe és árdektelenné vált, hogy ki mit és hogyan mondott, illetve engedélyezett előtte, a dolgok más dimenziót kaptak.

Az már más kérdés, hogy másnap valaki elfelejtette megnézni a felszíni bójás kötelet és a hajó körüli vizet, így roppant rövid, de annál intenzívebb merülése volt???? Némi díszkisérettel övezve és teljes harci felszerelésben kiugorva a Zodiac-ba? Hilfe, hilfe? Így aztán Sanad elégedetten könyvelte be az újabb potya pontot...........

Még nem kaptam meg az üveg Black Bacardi kárpótlásomat, amiért a botrány miatt nem mehettem vissza a létrát bökdöső Longimanus-ok közé, hogy végre ne csak jó videóm legyen!!!
 1982. pygmy 2009 sze 03. 16:23  
hmm, szerintem HőZÖNGÉS azon a túrán lehetett, ha ilyenek történtek:) nálunk szinte minden kívánság teljesült...de télleg! mondjuk az, hogy csak úgy elmenjünk merülni, az még bennem nem merült fel soha hajón...van még mit tanulni tőletek:)
ami az álmokat illeti, ha a Vörösön nem, egyszer majd talán a Maldivon kitombolom magam, ott engedik:)

 1981. Darth-Digilog 2009 sze 03. 16:02  
álmodozzunk! szvsz elég lenne egy-két vezető egy hajón. szuper korrekt eligazítás, ugrás előtti áramlás ellenőrzés, aki akar, az mehet vele, a többiek kisebb csoportokban (párban)...majd összeszed a zodiak...

Na akkor mégegyszer. Áramlásos vagy mély merülésnél vagy egyéb okokból kifolyólag nehéz merülésnél, az értelmes és tapasztalt búvár - NEM A HőZőNGőS!!!! - nem is várja el, hogy nagyobb szabadságot kapjon, sőt tisztában van azzal a tapasztalatai miatt, hogy ismeretlen nehéz helyen a sok merülésszám segít, de nem oldja meg a dolgokat. Tehát nem is akar és nem is akarhat olyat amivel veszélyeztetheti a maga vagy mások egészségét ill. további merülését! Tehát a válaszom a felvetésedre, hogy majd mindenkit összeszed a zodiac valahol, hogy ez nem megoldás. Egyszer sem kértem a Sanadot, hogy áramlásos részben egyedül kóricálhassak, szimpla vízben is a Donnal szerettünk volna menni együtt, mert nem akartunk tespedni feleslegesen a hajón. Mentünk is ugye az Ahrammal, de ezért is mi lettünk letolva, erre azért még mindig kiváncsi lennék, hogy Don ezt miért tartja korrektnek utólag illetve elfogadhatónak. 26 ember hallgatta végig, hogy mi milyen felelőtlenek vagyunk stb... na mindegy..

 1980. Kékbálna 2009 sze 03. 15:41  
Yes! Sanad rulez!
 1979. OG-Lee 2009 sze 03. 15:35  
Tessék elhozni.
 1978. OG-Lee 2009 sze 03. 15:34  
Ezért szervezünk saját magunk túrát csak ismerős arcokkal.
 1977. Garfield33 2009 sze 03. 15:34  
Van a hűtőben otthon...
 1976. elche 2009 sze 03. 15:32  
A dc-s túrán más volt az alapfelállás. 24 búvártól az Isten mentsen, itt eleve 13-an voltunk a hajón, fele-fele fotós és hétköznapi búvár. Szerintem ez így rendben is volt tényleg. Meg persze az elején elég sok dolgot igyekeztünk tisztázni, és nem is nagyon mentünk olyan helyekre, ahol vasszigor kellett volna. A túrák többsége viszont nem így indul. Teljesen vegyes a társaság, akad olyan kezdő akinek talán nem is kellene szafarizni, meg fotós, meg last minute utas akit senki nem ismer és később a legproblémásabb arc lesz, stb.
 1975. OG-Lee 2009 sze 03. 15:30  
Lesz mézes pálesz?
 1974. OG-Lee 2009 sze 03. 15:30  
Marhaaa...
 1973. Garfield33 2009 sze 03. 15:24  
Akkor miért vágtad el a kötelét?????
 1972. OG-Lee 2009 sze 03. 15:15  
Hátborzongató volt, amikor láttam "elszállni" a kékbe egy 5 merüléses búvárt egyedül!
 1971. OG-Lee 2009 sze 03. 15:13  
A nyugdíjasokat nem számolják bele a statisztikákba. Méghogy szimpátia... Hmmmm......


;-)
 1970. Don 2009 sze 03. 15:09  
Maldív-on így nyomtuk immáron kétszer, a vezető könyörög, hogy megint csak mi menjünk harmadszor is - akár 10 emberre odaadja a hajót - mert nekik is üdülés, pedig kutya áramlatokban voltunk!!!! Ott nem is várható el, hogy akár a pároddal a közelben gyere fel, amikor a csatorna merüléseknél a buborékok 100 métert vízszintesen, majd függőlegesen "LEFELÉ" mennek és 5-18 méter között úgy pörögsz a BCD kezeléséstől függetlenül, hogy a komputer csapágyasra sikítja magát. Tény, hogy ott a legtöbb Vörösön dolgozó vezetőnek megőszülne a haja, ha tartani akarnák magukat az elveikhez.
Mondjuk, három éve ott is láttam medencéből frissen érkezett jelölteket - jó néhány helyen páruknak nem mindig "kellett" merülni..........
 1969. Garfield33 2009 sze 03. 15:05  
Úgy látom, te is kimondtad a lényeget.

Persze nem hátrány, ha valaki zsigerből tiszteli a másikban az embert (jelen esetben a személyzetet vagy a guideokat), de ezt megtanulni illetve "úgy" tenni is lehet...
De még csak meg sem próbálni.
 1968. Don 2009 sze 03. 15:01  
Igen, ez a beszéd!!!!!!!!!!!!!!!!!
 1967. Don 2009 sze 03. 14:55  
Részben egyetértek Veled - Sanad mellett 100%os biztonságban vannak a kezdők és figyelmetlenek is - ezt a korábbi hozzászólásaimban is említettem már. Az is igaz, szokni kell a tanáros-katonás stílusát, de a második hétre nagyon sokat változott, lazult párunk iránt. Valóban, voltak "kommunikációs" problémák is, de mint később kiderült, már az első napokban páran(párunk) "beloptuk magunkat a szívébe". Hogy miért, az már tényleg hosszú lenne itt.

De az ember azt kapja, amit ad, a szép szó sokkal többet segít, mint a lekezelés. Az arab emberekkel - így az egyiptomiakkal is - egyszerű a recept: adj neki 1 egység tiszteletet és 10 egységet kapsz vissza! Igaz, ha lekezeled, az arány marad, csak nem fog tetszeni. Talán elfogadod ezt - bő két évtizednyi tapasztalatra, kapcsolatra épül, amiből 11 évet kint is töltöttem Kairóban. Persze, mi is hasonlóak vagyunk, nem? Próbálna csak egy német itthon hozzád vágni egy hamutartót!
Szeretnéd?
 1966. pygmy 2009 sze 03. 14:53  
bocsika, ennél trükkösebb helyen engedett el bennünket egyedül éjszakára (ketten, vagy négyen) pedig közülünk a magam kis mentőbúvárija volt a csúcs:) vagy ha többen jöttek, jött a kérdés, ki akar vele menni és ki egyedül.
az okokat próbálnám kitalálni, mert nekünk teljesen más tapasztalatunk volt...
ja, látom ez egy korábbi hozzászólásra jött válaszod. azóta írtunk róla sokat. de okosabb nem lettem:)
 1965. pygmy 2009 sze 03. 14:49  
ja, kb. szerintem hasonlóakat várunk el egy túrától, bár én csak festek:) ezért furcsa, mert vele ebből a szempontból nem volt gondunk...mi szívesen megyünk vele legközelebb is.
álmodozzunk! szvsz elég lenne egy-két vezető egy hajón. szuper korrekt eligazítás, ugrás előtti áramlás ellenőrzés, aki akar, az mehet vele, a többiek kisebb csoportokban (párban)...majd összeszed a zodiak...
ööö, nem akartam a dm és oktatói gárda haragját magamra vonni:)
 1964. Bunny 2009 sze 03. 14:44  
Igen, igen, még még! :) Bírjuk a dicséretet! Egyébként annak a túrának a titka az volt, hogy olyanok szervezték olyanoknak, akik maguk is arra vágytak amire a vendégek! Előre elmondtuk a guide-nek mi hogy lesz, így aztán nem érte kellemetlen meglepetés, sőt, szerintem neki is egy nyaralás volt az a hét :)
 1963. divefoto 2009 sze 03. 14:42  
Én csak annyit kérdeznék milyen merülésvezető az aki nem enged le egy több mint húszonötéves tapasztalattal, több ezer merüléssel rendelkező Instructor Trainert egy északai merülésre ahol a legnagyobb mélység 9m mert késett az eligazításról 2-3 percet.A lényege a dolognak hogy az elígazító divemester sem ment merülni mert ő ilyen helyen nem merül!!!.A kezdők akiknek volt 40-50 merülése, és a haladók mehettek. Az oktatójuk nem.ő lehet hogy nem tudta volna megoldani ezt a hatalmas feledatot.... Elég vicces nem?
 1962. Darth-Digilog 2009 sze 03. 14:38  
Szerintem mi nem indítottunk rosszul, már csak azért sem mert nem is vele merültünk, hanem Ahrammal. Biztosan rossz hete volt, de ennyire... ?
Mi nem akartunk napközben sisházni, én egy dolgot kérek csak egy búvártúrán, hogy fotózhassak. Nem akarok kolbászolni egyedűl mély és áramlásos vízben, de 10 méteren az uncsi 3. merüléses helyen (ugye az már a nyugis éjszakai is egyben spórolásos alapon) hagy bogarászhassak már! A tavalyi DC-s szafari az profi volt (nyal-nyal), ott engedték a fotózást. Szerintem ugyanúgy ahogy rájöttek a búvárcentrum tulajdonosok, hogy ma már nem lehet olyan gyenge szolgáltatásokkal kiszolgálni a búvárokat, mint 10-15 éve, rá kellene jönniük arra, hogy a tapasztalt és kezdő búvárokat is máshogy kell kiszolgálni ma már. Egyre több a régi búvár és egyre több probléma fog ebből adódni! Lehet több guide kell (nem eget verő a fizetésük magyar viszonylatban) de ezt meg kell oldani, mert egyre többen fogják ezt a szolgáltatást is nézni!

 1961. pygmy 2009 sze 03. 14:19  
ok, az igaz. jobbak ezek a "baráti társaságok által charterelt" szafarik. ha már a régi búvárklubok nem működnek (nem annyian) ezek pótolhatják ezt az űrt:)
 1960. pygmy 2009 sze 03. 14:09  
furcsa.
igazából egy dolgot vetett el határozottan. hogy már napközben is sisázhassunk:)
a többit nem értem... mi merültünk mélyet (eléggé mélyet) engedéllyel és anélkül. mehettünk jobbra, ha ő ment balra. szétszóródtunk, elsodródtunk, dekót kaptunk...persze mindezt nem az első napon. de valahogy megjött a bizodalma. vagy csak jobbkedvű volt? ja, és mind hazajöttünk egészben:)
ok, egy éjszakai merülést sikeresen megfúrt, de azt visszaadta napközben. ha kevesen jöttek éjszaka, kimondottan élvezte, még fotózott is. nem éreztem túl katonásnak. azt se mondanám, kezdőknek való. ahogy Garf írta, volt egy tapasztalat csoport, akik kimondottan őt kérték. a videóssal együtt:)
furcsa.
persze jártam már én is így, mások által dícsért vezetővel szar hangulatú túra. aztán jobban belegondolva arra jöttem rá, hogy azon a túrán a csapat nagyob része (esküszöm, én nem) indított rosszul. már első nap jöttek az ötletek, hol s mit csináljunk, 50-re menjünk, meg merüljünk ötöt vagy hatot, ki se jöjjünk a vízből, stb...csoda, hogy kiakadt az elején? visszakaptuk rendesen:)


 1959. Don 2009 sze 03. 14:06  
Sajnos, ez a hátránya a fórumozásnak (hasonlóan a telefonos beszélgetésekhez): az ember könnyen félreérthetővé válik, nincs látható mimika, hangsúly, stb. Visszanézve, én is így váltam részben félreérthetővé a cápások-nem cápások, kezdők-tapasztaltak stb. tekintetében. Én is azt vallom, hogy mindenkinek volt-van-lesz valami, ami első, ezen túl kell esni. A hajón egyike voltam, aki ezerrel próbáltam a cápás merülések veszélytelenségéről meggyőzni azokat, akik nem akartak ilyet. Talán élvezték is, legalábbis amikor túlestek rajta, nagyon fel voltak dobódva.

De továbbra is tartom, ha nagyon sok kezdő van egy hajón, a vezetők automatikusan próbálják a merülő helyeket úgy belőni, hogy a lehető legkisebb kockázat legyen. És ez nem mindig elégít ki mindenkit egy nyílt tengeri szafarin. Egy part mellett bóklászó út is más, meg egy St. Johns, vagy Brothers is. Te sem örülnél, ha pl. négy Brothers merülés után a hajó kihúzna Abbu-Dhabbab-hoz, mert a társaság egy része nincs otthon áramlásban, mély víz felett, stb., pedig Te már régen készültél oda? Tudom, hogy naív dolog elvárni, hogy mindenki a képességei szerinti útra jelentkezzen és ne annak örüljön, hogy "ezt is élve úsztam meg!" - miközben Te meg el voltál ájulva, hogy de jó volt! - de valahol itt van a jó megoldás, azaz a hajót kell kivenni egy nagyobb csapatnak! Így az üzlet is megy, meg a merülések is jók.


 1958. Garfield33 2009 sze 03. 14:06  
Nekem az a véleményem, hogy az ember azt kapja másoktól (guideokat is ideértve), amit ad.

Nálunk most Egyiptomban 28 emberből 28-nak tetszett.
Persze az is lehetett ennek az oka, hogy a balett-táncosokat, kőfaragókat és primadonnákat eleve mellőztük a jelentkezésnél  :-)
Első   1 . . . 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 . . . 112
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Maaya Thila

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés