»» ««
  fórumok / Országok fórumai / Egyiptom, Vörös-tenger

Térség: Vörös Tenger
A merülőhely-adatbázis országleírásához kapcsolódó fórum. Ide várjuk a javításokat, kiegészítéseket, amiket beépíthetünk az országról szóló adatlap tartalmába. Emellett az országhoz kapcsolódó utazási élmények, útitárs keresés vagy más általános témák is helyt kaphatnak itt.

Tovább az ország adatlapjához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 . . . 112
 1957. Darth-Digilog 2009 sze 03. 13:51  
A 1943-ra azt hitt(sz)em válaszoltam, hogy mire gondoltam mikor írtam a természet egyensúlyra törekszik. az elsőn együtt voltunk tehát jó volt a társaság, de kevés volt a jó téma merüléseknél, a második héten mi már nem voltunk tehát a társaság már nem lehetett olyan jó, de a leírás alapján jó témákba ütköztek.
Sanad meg szerintem nem olyan szuper guide, nekem nem tetszik a katonás stílusa, vannak olyan emberek akik képesek egy jó stílussal elérni, hogy rájuk figyeljenek és időben megjelenjenek, ő erőből akarja ezt megoldani, ezért sem működik tökéletesen a dolog nála. Másrészt eszementen óvatoskodik, miközben a saját társával sem kommunikál (azért tolt le minket, mert Ashrammal elmentünk merülni és ő nem tudott róla- már bocsi ezért miért mi vagyunk a hibásak?), és a kommunikácíója számomra erőltetett. Ha valaki naponta 4x elmondja, hogy ő mi értünk van, de utána ellentmondást nem tűrő hangon mindent elvet, de megdícsér ha azt mondom, hogy nem akarok este merűlni, ez mind azt jelzi számomra, hogy fél, hogy gond lesz és csak ezzel foglalkozik. Sokkal fontosabb számára a biztonság, mint hogy jól érezd magad. Ezzel nem is lenne baj, ha nem 10 méteres mélységekről beszélnénk néha és divemasterekről több száz merüléssel vagy mondjuk instructor trainerekről. Mert ez így már bosszantó! A jó guide-ot nem látod, nem veszekszik veled, ha nem akarsz felelőtlen dolgot csinálni, de mégis ott van mindenhol amikor kell. Ja és mondjuk ismeri a zátonyokon élő dolgokat, és esetleg mutatja is őket. Sanad a tipikus birkasorban menj és ha lehet ki se tekints a sorból, mert abból baj lehet tipusú guide, aki túlparáz mindent. Én ezt csak 50%-os guide-nak hívnám, mert arra jó, hogy ne történjen baj, de arra nem, hogy élvezd is a merülést. A maradék 50% szól arról, hogy teljes biztonság mellett a merülés élményt is adjon. Sanad kizárólag a kezdők guide-ja, én nem is engedném másokkal merülni.
 1956. pygmy 2009 sze 03. 13:44  
hmm. hát innen(is) fúj a szél? azé az minimum, hogy briefingen mindenki ott legyen időben. látod, ebben inkább egyetértünk. ennyi fegyelem kell. vagy másképp: én nem attól akadok ki, ha kezdők vagy cápafélők vannak a hajón, hanem ha ilyen balfékek. abban azért hasonlítson már 26 ember, hogy mind merülni szeretne, nem napozni vagy olvasni. vagy ha nem jön briefingre, nincs merülése. az másodlagos, hogy milyen képességekkel rendelkezik, a vezetők ezt lerendezik (remélem). ha pedig ez a mások által keltett rossz hangulat vetül a vezetőre, annak megítélésére, az elég necces. tehet ő erről?
 1955. Don 2009 sze 03. 13:41  
Én sem szeretem, de új hajón az első egy-két napban elfogadom, mert a vezető általában tényleg nem ismer senkit.
Viszont utána már kifejezetten örülök, ha a helyismerettel és nagyobb tapasztalattal bíró búvárokat egy csapatba teszik és az eligazítás után csak annyi a kérés, hogy maradjanak együtt párosával, pont! Nagyjából most is ez történt, csak kicsit hosszabb időt vett igénybe. Ez különösen Szudánban és főleg videós/fotós párokkal szokott így történni, de őszintén bevallom, azt az egyetlen kérést sem sikerül mindig betartani - többször miattam - meg hát a csúnya pörölyök miatt:-))))))))))) (Sajnos, azok a dögök akkor jönnek igazán nagyon közel, ha egyedül van az ember).

Ha mind a két ember fotózik-videózik, nagyon nehéz tartani a szoros társ merülést, hiszen egyiknek mindig várni kell, míg a másik befejezi a témáját. És ha a másik önző, akkor akár az egész merülés így mehet el, ha nincs elég téma, hogy csak Te vársz mindig. Jó barátoknak, összeszokott párosnak kell lenni.
 1954. Garfield33 2009 sze 03. 13:40  
Érdekes. Nálunk nagyon ritka volt, hogy késett valaki. Akkor is egy percet max..
 1953. Don 2009 sze 03. 13:23  
Az kétségtelenül az érdemeit erősíti, hogy amikor hozzá keveredtünk, a tájékoztatón elmondottakkal pontosan egyezett, amit előzetesben közölt, legyen az a legbonyolultabb zátony formáció, mint pl. Sha'ab-Malahey, vagy Oum El Eroug.
Ráadásul tényleg jó búvár, mindenre figyel, de szereti a fegyelmet, amikor szükség van rá. (Akhram már nem ez a kategória - "csak" háromszor tévedett, de akkor nagyokat (pl. nem találta a St. Johns Caves-ben az utat........, vagy a Big Gotta platóját, stb.)

Bár az elején kicsit nehezen engedett fel - utólag megértettem, hogy szerette volna a kockázati szintet a minimumon tartani - és egy sajnálatos botrány is beárnyékolta a hangulatát, de a végére nagyon jó közös merüléseink voltak (lásd Elphi észak-dél komplett az extrákat is beleértve!). Sajnos, mi magyarok (ezt azért merem ilyen kategórikusan leírni, mert nagyon sokat merültem más nációk búváraival is) hajlamosak vagyunk összekeverni a laza pihenést és 26-28  búvár merülésésnek a megszervezését. Érthetően Sanad-nak már az elején teli lett a hócipője, hogy egyik csoport sem tudott pontosan megjelenni a tájékozatatókon, mindig volt 5-8-10 perces 1-2 késő, aki persze, minket szopatott, mert mi meg csak vártunk és vártunk. Valahol itt kezdődik a fegyelem és biztonságos merülés, nem ott, amikor párosával a másik uszonyát kell bámulni és nem lehet kitérni 10 métert sem, mert már szól a háttal-hanyatt úszó vezető kolompja...........
Még az elején próbálkozott azzal: "hogy Te most akkor nem jössz le!", de aztán feladta...........
 1952. Garfield33 2009 sze 03. 12:57  
És akiét vezette, az fegyverrel kényszerített a következő túrán, hogy ismét őt kapja...
 1951. pygmy 2009 sze 03. 12:36  
kérdeztem már egyszer, kitérő választ adtál:P
1943.
csak azért erősködöm, mert volt szerencsém 3 hetet eltölteni vele szafarihajón idén...
ok, nem engedi a napközbeni sisát, emiatt voltak kis villongások. de ha már vezető van a hajón, akkor legyen olyan, mint ő volt...
alapból nem szeretem a vezetett merüléseket, ezt már többször írtam. többször jöttem haza kicsit keserű szájízzel, mert úgy éreztem, a guide inkább elvett, mint adott.
ezt nála nem éreztem, igaz, a konkrét kis csoportunkat nem ő vezette.
 1950. Garfield33 2009 sze 03. 12:12  
Ellenzékre szükség van...
 1949. Darth-Digilog 2009 sze 03. 11:52  
Azért ezzel vagyunk néhányan akik vitatkoznánk....
 1948. pygmy 2009 sze 03. 11:51  
Sanad? hát ő szuper csóka, az tuti:)
ezek szerint nem csak hangulatteremtésben, hanem mentésben is jeleskedik...

 1947. Don 2009 sze 03. 10:35  
"hmm. azért egy hajóra való fanatikus embert összeszedni elég nehéz. megkockáztatatom, ha mind fotós, az se jobb.
a túraterv gondolom itt is adott volt, ezért kár utólag reklamálni. és azt se értem, mit kell ezen összegyúrni? ha nem tetszik az előzetes útleírás, nem menj fel a hajóra, vagy szervezz olyan túrát, ami a te igényeid szerint halad és szerezz rá hasonló vérbúvár emberkéket, akiket gyúrogathatsz:)"

Igazad van, megpróbálom!:-))))))) Nem könnyű az sem! Nem szeretnék senkit sem megbántani - így majd Dorogon folytatjuk az eszmecserét - sőt, köszönetet szeretnék mondani a tulajoknak: érezvén, hogy a St. Johns túra nem minden probléma nélküli volt, ajéndékba kaptuk az Elphinstone-t, ami egyébként feláras lenne. Ezt a második héten is megkaptuk, mivel az eredeti útvonal nem a St. Johns lett volna. Köszönet!

Ez az egész témakör a 1890. hozzászólásból alakult ki, az ott leírtak miatt én továbbra is fontosnak tartom egy csapat összetételét. Sanad nagyszerű vezető, szerintem sokat tett azért, hogy most csak az adriai, vagy a Brothers eset szerepel a baleseti fórumon.
 1946. pygmy 2009 sze 03. 09:27  
hmm. azért egy hajóra való fanatikus embert összeszedni elég nehéz. megkockáztatatom, ha mind fotós, az se jobb.
a túraterv gondolom itt is adott volt, ezért kár utólag reklamálni. és azt se értem, mit kell ezen összegyúrni? ha nem tetszik az előzetes útleírás, nem menj fel a hajóra, vagy szervezz olyan túrát, ami a te igényeid szerint halad és szerezz rá hasonló vérbúvár emberkéket, akiket gyúrogathatsz:)
vagy netán olyan túra volt, hogy majd lesz valahogy, oda megyünk, ahova mondjátok? mert az gáz, alapból.
a legtöbb túra egy adott sablon mentén halad, szóval lehet tudni, mire számíthatsz. azt meg nem tilthatod meg, hogy nálad kevésbé tapasztalt emberkék jelentkezzenek (nem te szervezed). valahol nekik is el kell kezdeni a komolyabb merüléseket, nem? az más kérdés (mert ez engem is zavart már), ha a merülőcsoportokat úgy állítják össze, hogy ott nincsenek tekintettel a fotósokra vagy a tapasztaltabbakra. a gyengébbek kapjanak vezetőt, akár kettőt, stb... de ne fosszuk meg őket attól, hogy ilyen szép zátonyokon merüljenek. aki fél a cápától, az meg nem menjen bele a vízbe, ha azok felbukkanása várható. ezt mindenki el tudja dönteni, nem? kevés az olyan túra, ahol mindenki minden merülésre elmegy...
szóval egy átlagos szafarin álom, hogy csak Elphinstone mellett merülj csupa szuper búvárral:)


 1945. Don 2009 sze 03. 09:12  
A társaság - amikor a fedélzeten voltunk - kiváló volt! Víz alatt akadtak gondok........... Egy szafari hajón nehéz egybegyúrni a homlokegyenest más kívánságokat, tudást és tapasztalatot - hacsak már az elején nincs tisztázva*** az útvonal, a merülőhelyek. Aztán, ha tetszik, jelentkezel, ha nem, nem. Ha a fedélzeten van erről vita - cápások és nem cápások, stb. között - akkor már nehezebb megoldani. Egy csoportos sítúrán senki nem kötelezhet arra, hogy az erdő alatti 200 méteres kék pályán csuszikálj, ha Te a feketét szereted 3000 méteren, nem? Itt ezt nehezebb megvalósítani.
Megj.*** bár szerveztem már olyan túrát Szudánba, ahol a túra kiírásában egyértelműen benne volt: "hogy aki fél a cápáktól, ne jöjjön!!!", aztán mégis jöttek és féltek................

A tanulság: próbálj már megismert és hasonlóan lelkes, kicsit őrült búvárokat (előny, ha fotóznak, vagy videóznak) egy hajóra szervezni, menj a Brothers-Deadalus-Elphinstone útvonalra, vagy a South-Suakin Islands térségébe és talán mindenki happy lesz, ha a tenger is úgy akarja!

Stefi, mi már jelentkeztünk is arra a két hétre 2010-ben!
 1944. Darth-Digilog 2009 sze 03. 08:49  
Don két hétig volt a Vörösön, az első héten mi is voltunk, akkor nem voltak olyan jók a merülések leszámítva az elphinstone-t. Második hetet nagyon dícsérte témailag, erre gondoltom volt.
 1943. pygmy 2009 sze 03. 08:47  
ezt kifejthetnéd bővebben! :P
 1942. Darth-Digilog 2009 sze 03. 08:41  
Üdv Don itthon! Látom a természet egyensúlyra törekszik. Ha már nem olyan jó a társaság akkor kárpótol jó témával! :-) /delfinek/
 1941. Don 2009 sze 02. 21:18  
Elnézést, de kijavítottam a "dadogást":-)))))))))

Örülök, hogy észrevetted - valóban, a mai napig változatlan a lelkesedésem, ha jó merülésről van szó! Ilyen volt a kezdetek kezdetén, 1991-ben is, amikor egy éven keresztül szinte minden vasárnap (egy napra, mert az volt a szabadnap) lementünk Kairóból Sharm-ba autóval (és vissza is mentünk éjszaka, három parti merülés után Ras-Mohamed-en, alig ezer kilométert lenyomva) és manapság is. Persze, ez függ a helytől és a társaságtól, de a mai napig kapok hideget-meleget a "gyerekes" lelkesedésem miatt.................

Biztos, hogy idén valami változik a víz alatt is , mert eddig nem tűntek fel ennyire gyakran (egyáltalán nem) tigrisek Szudánban és Egyiptomban, a Longimanus-ok is inkább ősszel jöttek az Elphinstone-hoz. Persze, 27 Elphinstone merülés
még nem az igazi adatbázis:-))))))))))))) Ahhoz ott kellene élni és vezetni a statisztikát minden nap.
 1940. Don 2009 sze 02. 13:40  
Örülök, hogy észrevetetted - valóban, a mai napig változatlan a lelkesedésem, ha jó merülésről van szó! Ilyen volt a kezedetek kezdetén, 1991-ben is, amikor egy éven keresztül szinte minden vasárnap (egy napra, mert az volt a szabadnap) lementünk Kairóból Sharm-ba autóval (és vissza is mentünk éjszaka, három parti merülés után Ras-Mohamed-en, alig ezer kilométert lenyomva) és manapság is. Persze, ez függ a helytől és a társaságtól, de a mai napig kapok hideget-meleget a "gyerekes" lelkesedésem miatt.................

Biztos, hogy idén valami változik a víz alatt is , mert eddig nem tűntek fel ennyire gyakran (egyáltalán nem) tigrisek Szudánban és Egyiptomban, a Longimanus-ok is inkább ősszel jöttek az Elphinstone-hoz. Persze, 27 Elphinstone merülés
még nem az igazi adatbázis:-))))))))))))) Ahhoz ott kellene élni és vezetni a statisztikát minden nap.
 1939. Garfield33 2009 sze 02. 13:34  
Hja, kérem, a friss házas...
 1938. Don 2009 sze 02. 13:24  
Kivel????????? A nejemmel boldogan!!!!!!!!!
 1937. Vanek 2009 sze 02. 10:20  
Mit akarsz tendereztetni?!
 1936. Ibolya 2009 sze 01. 17:27  
Ezek nagyon helyesek....vajon van esélyük felnőni?Furcsa,hogy egy szálloda közelében keltek ki,bátor mamájuk volt ;-)
 1935. Luciferin 2009 sze 01. 16:52  
Miért? Megversz, ha valamit nem tudok?
De jó legyen a Te elgondolásod szerin...
Keresek még néhány hozzánemértőt és aztán megtendereztetem...
:-)))
 1934. Tigger 2009 sze 01. 15:48  
Jogosan kéred ki, mert ott volt az is is!:-P
 1933. Garfield33 2009 sze 01. 15:45  
Mi az, hogy csak ma????
Kikérem magamak!
 1932. raindrop 2009 sze 01. 15:35  
elég ez egyes számban is...

garf ma is különösen kötözködő
 1931. OG-Lee 2009 sze 01. 15:32  
Annyira kedvsek vagytok!
 1930. Vanek 2009 sze 01. 15:14  
Már úgy gondoltam, hogy én leszek az oktató és te a tanuló.
És mivel A Mesterem vagy, a tanfolyam természetesen ingyenes lesz, rendkívül szigorú vizsgával. :-)
 1929. Luciferin 2009 sze 01. 15:08  
Jó! Szerezz rá embereket tartsd meg, a pénzt meg elrakom (ettől lesz ugyanis az enyém). :-) Csupa jó ajánlatot kapsz ma... :-)
 1928. pygmy 2009 sze 01. 15:06  
a kapitány biztos. a szakács is a segédjével. két zodiakos, pár matróz és egy gépész. ja, valaki palackot is tölt...
2 szobainas:)
sisát és szenet vigyél!
 1927. Garfield33 2009 sze 01. 14:53  
Most, hogy mondtad, ott leszel, garantáltan senki nem megy...
 1926. Vanek 2009 sze 01. 14:42  
Meg fogunk tudni egyezni, látom.
 1925. áááááávadász 2009 sze 01. 14:41  
hét egy libegő még belefér, majd prüszkölök neked hozzá, hogy teljes legyen a hang hatás élevezet.
 1924. OG-Lee 2009 sze 01. 14:39  
Embörök!
Jön valaki közületek Okt 13-tól Brothers-re? Nem tudom, kik lesznek a hajón (Cassio).
 1923. Vanek 2009 sze 01. 14:38  
Ha gondolod, tartok én neked nitrox tanfolyamot. :)
 1922. Vanek 2009 sze 01. 14:37  
Jó, de helikopterrel menjünk.
 1921. áááááávadász 2009 sze 01. 14:37  
a jó hír, hogy még máshol se csináltam meg, de legutóbb is erősen elgondolkodtam rajta. úgyhogy még van remény.
 1920. áááááávadász 2009 sze 01. 14:36  
csak, hogy lásd. gyere hétvégén felviszlek a normafához, oszt túrázunk egy jót.
 1919. Luciferin 2009 sze 01. 14:34  
Nekem egy nitrox tanfolyamot igért. De persze vannak ilyen tendereztető gyerekek... :-)))
 1918. Vanek 2009 sze 01. 14:00  
Hm, most hogy említettél, eszembe jutott, hogy lógsz még egy túra árával... :)
 1917. Garfield33 2009 sze 01. 13:55  
Csak én, mint örök kétkedő: hol van ilyen szép kavicsos tengerpart Hamatában?   :-)

 1916. pygmy 2009 sze 01. 13:28  
hehe, pont mint három önjáró miniszappan:)
 1915. raindrop 2009 sze 01. 13:06  
Don, olyan jó érzés volt olvasni a beszámolót, és hogy évtizedes múlttal is ilyen lelkesedéssel írtad. Egyébként kíváncsi vagyok rá, mi a véleményed, mit hallottál most arról, hogy olyan élőlények is megjelentek ott, amik eddig csak ritkán vagy épp más időszakban.
 1914. raindrop 2009 sze 01. 12:17  
megelőzve a kételkedést ;-), most képpel is illusztrálva: az egyik Hamata-közeli szálloda partjánál nemrégiben zöld teknős-kicsinyek (green turtles) keltek ki és a fészekből elindultak a nyílt tenger felé, hogy aztán nagyra nőve néhány évtized után újra célba vegyék majd pygmyt:


 1913. áááááávadász 2009 sze 01. 08:59  
most már elárulhatom. asszonykád és stefi dobta össze a túrám árát, hogy figyeljek rád. szerintük amúgy sem merülsz valami túl jól, és most egy zavaró tényező is volt a kezedben.
 1912. pygmy 2009 sze 01. 08:45  
azé szar lehet olyan sokáig ketten egy hajóban....
 1911. pygmy 2009 sze 01. 08:43  
akkor te mit kerestél nálunk????
 1910. aron5 2009 sze 01. 08:00  
ami sok az sok! idén még itthon sem voltál a merülések között, de azon sírsz, hogy berúgott a kertészed a parkodban? Kihúzod a gyufát te kisnyugdíjas! :))))
 1909. aron5 2009 sze 01. 07:58  
Istvánka :))))))))))))))))
 1908. Don 2009 sze 01. 07:45  
Garancia nincs rá, de mivel az is a kontinentális plató peremén van, sokkal nagyobb rá az esély, mint mondjuk Abu-Dhabbab III.-nál............... Amúgy teljesen iagazad van, az Elphinstone cápák nélkül is az egyik legjobb zátony! Anno első merülésemen nem láttam cápát ott, mégis el voltam ájulva, annyira ígéretesnek tűnt.
Első   1 . . . 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 . . . 112
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Hin Daeng

Thailand

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcetcápa teknős mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés