»» ««
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés

Itt lehet beszélgetni bármiről ami kicsit komolyabb téma, de nem szakmai beszélgetés, mondjuk úgy a DC-s baráti kör (ami nem zártkörű, bárki csatlakozhat!) komolyabb témáihoz. Az öncélú ökörködést ésszerűbb a Gumiszobába címezni. Sehol nem engedélyezett az üzleti jellegű, öncélú politikai vagy vallási, illetve a sértő hozzászólás, amit törölni vagy csonkítani foguk, a fórum nem erre való.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 . . . 707
 9945. pmolnar 2008 okt 18. 21:25  
A vizsga nélküli pony palackos történeteről az a véleményem, hogy fura mód az öngyilkosságra.
 9944. pmolnar 2008 okt 18. 21:21  
2 horvát és 2 Gyékényes
 9943. elche 2008 okt 18. 21:17  
Oké, ez így kerek. Azt mondanám, hogy kezdőként, hasonló minősítésű társsal a most már hideg, speciális követelményeket támasztó hazai vizekben ne nagyon merüljetek. Hol voltak a nyílt vízi vizsgamerüléseid?
 9942. Kékbálna 2008 okt 18. 21:16  
Elnézést, ha ez jött le a szavaimból. Nem akartalak lemazsolázni. Nekem is van 5., 6. stb... merülésem. :) Csak tisztában szerettem volna lenni a helyzettel.

Így teljes mértékben elche kolléga szavai vonatkoznak rád. Mondjuk Dorogon Thomasbuvarnál érdemes lenne próbálkoznod. Szerintem tudnak segíteni neked a kérdésben. De Szalkszentmártonról is jókat hallottam. Csak őket nem ismerem. Ez van...

Egyébként volt már itt olyan, hogy valaki vizsga nélkül a pony palackkal történő merülésről érdeklődött. Erre a kérdésre más választ kell adnunk. :)
 9941. pmolnar 2008 okt 18. 21:07  
CMAS  1 csillagocska végzettésgem van.
Eddigy csak az iskola keretein belül merültem.
Egyik Budapesti klubban (az oktatóközpont nevét inkább nem!)
Az oktató külföldön, én mek türelmetlen vagyok kivárni míg hazaér.
Nem veszem bántásnak, csak nyilvánvaló (amit eddig is tudtam magamról), hogy még mazsola vagyok.
 9940. Kékbálna 2008 okt 18. 21:06  
Egyetértek. OWD4 után a hazai tavak minimum a lenti galibával járnak. Ja és a csősz akkor is fenékbe lőhet, ha nem a szőlőt lopod, hanem magán tóban vagy halas tóban merülsz. Persze akkor halőrnek hívják. :)

Az alacsony látás, iszapos fenék miatt a honi tavakban merülés nem a könnyű kateegóriába tartoznak. Ja és ha horgászokkal találkozol akkor ők tudnak még örömöt okozni neked. :)
 9939. elche 2008 okt 18. 21:02  
Nos, teljesen szerény magánvéleményem az, hogy kezdő társaddal együtt gyakorolni, önálló merülés során nem szerencsés ötlet. Egy hazai tóban a látás gyakran 3-4 méter sincs. Ha egy kezdő búvár egyedül marad ilyen helyzetben, előfordulhat, hogy megijed, és ha a társa éppen úgy kezdő, mint ő, akkor nemigen tud neki segíteni. Ha mégis idehaza akarnátok gyakorolni (bár most már a vízhőfok miatt is egyre kevesbé jó a merülés), éppenséggel a működő búvárbázisokat ajánlanám, ahol tudtok felszerelést bérelni, ahol el tudják mondani, mi van a víz alatt, ahol esetleg tapasztaltabb búvárhoz csatlakozhattok. Dorogi barátaink itt a fórumon is aktívak, de lehet merülni Szalkszentmártonban is, vagy Gyékényesen (azt nem tudom pontosan, milyenek most ott az állapotok). Leparkolni a víz mellett amiről semmit nem tudtok, és indulni merülni? Egyrészt ha az magántulajdon, vagy tilos a búvárkodás, megbírságolhatnak. Másrészt hogy tervez az ember, ha nem tudja előre a mélységet, a látást, nem tudja, van-e a vízben hínár vagy horgászzsinegek, amibe bele lehet gabalyodni?... Ha csak ketten vagytok, baj esetén ki tudja riasztani a hatóságot? Ki vigyáz a felszínen maradt cuccokra? Sokkal nyugodtabban lehet fejlődni, biztonságosabb körülmények között egy laza egyiptomi túrán...
 9938. Kékbálna 2008 okt 18. 21:00  
Hol végeztél? Az oktatód nem ajánlott semmit? Ezt nem hiszem, mivel ebből él. Ezek alapján kicsit bizonytalan vagyok a következő kérdésben. Van neked búvár végzettséged?

Ne érts félre nem akarlak bántani, csak nálam nem áll össze amit írtál. Bennem lehet a hiba, de a soraid úgy értelmezen, hogy te mintha még egy kezdő tanfolyam előtt lennél.

Ha így van kezdj el egy tanfolyamamot és a kérdéseidre megkapod az első válaszokat. Idővel rájössz sokkal több válasz van.
Ha nem így van és még nincs sok merülésed mindenképp oktatódnál érdeklődj. Persze ha nem itthon végeztél akkor izgi a kérdés.

Mesélj még magadról és tudunk célzott választ adni. :)
 9937. pmolnar 2008 okt 18. 20:53  
Köszi
Gondoltam mielőtt belevágnék komolyabb programokba, a szintén kezdő társammal gyakorolnánk egy kicsit.
(Azért hogy ne a stabil oldalfekvést kelljen gyakorolni :D  )

Ha jól értem, akkor egy belföldi pl. bányató meglátogatása így néz ki:

* Felszerelés kölcsönzés
* Utazás a vízhez
* Merülés  megtervezése
* Merülés
* Merülési napló kitöltése
*  Visszautazás
* Felszerelés leadása

Az, hogy kell-e engedély az sehol nincs kitáblázva (csak hogy merre van a nudi).
Mi van abban az esetben ha valaki netalán kötekedik az engedély miatt?
 9936. Kékbálna 2008 okt 18. 20:52  
Nekem momentán elegem van a segélyesdiből. Bűzlik az egész. Párszor én is beugrottam és én is kaptam képet a megsegített gyerekekről. Gondolom mindenki ugyanazt a képet kapja. De a szervezetek mindenhol lenyúlnak. Azóta is gyűjtök adok. Nem vagyok rest megkeresem azt, akinél szükség van és neki adom. Ez van. Nincs bizalmam a szervezetekben.

Be kell vallanom egy emberben bízok, Böjte Csabában.


 9935. elche 2008 okt 18. 20:37  
Inkább ide, mást is érinthet.:)
Egységes nemzetközi szabályozás nincs. Van ország, ahol se engedély, se semmilyen vizsga nem kell a merüléshez, ha van cuccod, mehetsz a vízbe ahogy akarsz. Máshol kötelező a búvárvégzettség, van, ahol kell egy merülési engedélyt kiváltani (a horvátoknál például), de ez önálló merülésre nem jogosít fel, csak bázissal búvárkodhatsz, illetve sokkal drágábban kiváltható az önálló engedély is.
Ami a tipikus úticélok 99%-ára igaz, az az, hogy bázissal érdemes merülni (hiszen ők ismerik a helyeket, nekik van profi hátterük), és pár helyen máshogy nem is lehetséges. Nálunk ott, ahol a tó mellett van kiépített bázis, minden bizonnyal rákérdeznek merülés előtt a végzettségre, de ahol nincs bázis, a tó fenntartójának engedélye kell(?), bár én nálunk már ebben sem vagyok biztos. Ausztriában mondjuk a tavaknál, ahol lehet merülni és nincs külön belépődíj, ott ki vannak jelölve az engedélyezett partszakaszok, ott semmibe nem kerül a búvárkodás.
Szerintem persze az önálló búvárkodáshoz (a merülés előtti tervezésre, a merülés alatti tájékozódásra gondolva) biztosan több kell egy kis elszántságnál és az alapszintű tanfolyamnál. Kezdőként csatlakozhatsz baráti társasághoz, vagy hivatalosan utaztató irodához/búváriskolához, és az ő helyismeretük és búvártapasztalatuk segíthet át a kezdeti nehézségeken. Nonprofit búvárklubból csak kevés van nálunk, racionális okokból.
 9934. pmolnar 2008 okt 18. 20:26  
Sziasztok!

Én egy abbszútt kezdő vagyok, és egy kis segítségre szorulok.
Van-e valahol valamilyen szabályzat, hogy ki mikor mivel és hol merülhet?
Konkrétabban: ha el szeretnék menni egy belföldi (vagy akár külföldi) tóba
merülni, akkor milyen lépések szükségesek?
Kell -e pl. merülési engedély? Ha igen akkor hova?
Minden merüléshez kell-e merülés vezető?

Kérek egy kis segítséget plííz!
választ akár ide, akár a littleb@fw.hu -ra írhattok.

Előre is köszi
 9933. elche 2008 okt 18. 20:14  
Ez az adakozás-kérdés nem egyszerű... Gondolom ti is láttátok azt a cikket, amiben arról írták, hogy egy beteg gyermek kezelésére egymillió forintot gyűjtő alapítvány teljesen jogszerűen tartott meg saját költségeire nyolcszázezret (a pénz nyolcvan százalékát!), szóval szinte mindegy, hova adunk pénzt, nagyon ritkán lehetünk benne tényleg biztosak, hogy jó helyre megy. Egy rövidke időt mozogtam nonprofit körökben (ennek egy részét környezetvédők közt), vannak remek, tisztességes emberek, akiknek a szándéka komoly és (ez ugyanolyan fontos!) képesek ügyesen gazdálkodni is a pénzzel. De gyakran sajna épp a nemes célra jut a legkevesebb. Az én magánvéleményem az, hogy sajnos általában éppen olyan keveset tudunk a szomszéd lakásban működő alapítvány tevékenységéről, mint egy ugandaiéról, ezért mindenki hallgasson csak nyugodtan a szívére...

(Bár kicsit már más műfaj, de úgy látszik, a kéregetésben is új szelek fújnak: a minap már egy normálisan öltözött fiatal lány gyűjtött pénzt a piros lámpánál az anyuka műtétjére, és lám, itt is fontos az imázs, többen adtak neki pénzt, mint a tipikus hajléktalanoknak.)
 9932. Vanek 2008 okt 18. 13:56  
Zook. Nézd meg az emiledet lécci.
 9931. Vanek 2008 okt 18. 13:51  
Hogyhogy? Az nem lehet, ma is kaptam emilt és a céges van beállítva, az elég jó.
 9930. Zook 2008 okt 18. 13:48  
okidoki. hazaerve le is teremtem eletem parjat, hogy miert kert tolem ekkora balgasagot :) mindig talasz (talal helyetted valaki mas) olyat ami okosabb-szebb-ertelmesebb-megfelelobb-segitobb-tokom tudja...

minden tiszteletem a velemenyednek, demon, nekem akkor az volt fontos.

vanek: visszapattannak a levelek a mailszerveredrol :(
 9929. Vanek 2008 okt 18. 13:25  
őfődémonságod helyettem is beszélt.
 9928. azarabdémon 2008 okt 18. 13:13  
A kolleganőm asztalán van két fénykép, két afrikai néger kisgyerekről. Befizetett 2szer 100 dollárt egy nigériai "segítsük-tanulni-a gyerekeket" alapítványba, és az alapítvány e két fotót küldte neki, hogy eme két gyermeket támogatta a kolleganőm. Egyrészt szerintem az a pénz valami illegális ültetvényen landolt, másrész pedig itthon is vannak szegény gyerekek, akiknek nem futja iskolázásra.

Vagy amikor a cunami volt, sok hazánkfia adott fel (nem kevés) pénzt távol-keletre, hogy megsegítse az ottaniakat. Holott idehaza is van néha "cunami": a Tisza által néha totál elöntött falvak, vagy az őrség kihalófélben levő falvaik öreg lakói talán jobban rászorulnának a hazai segítségre.

Én csak így értettem, semmi rossz szándékkal... hogy bálnát is lehet örökbe fogadni, de esetleg lehet a gemenci erdőt is támogatni.
 9927. grrrob 2008 okt 18. 12:07  
Én is éppen költözésben vagyok...

Meg készülök Hawaii-ra, ezzel kapcsolatban találtam egy jó oldalt: itt.
 9926. elche 2008 okt 18. 11:50  
Vasárnapra költözés volt beütemezve, ám a kölcsönkért furgonnal karambolozott valaki, úgy fest, mégiscsak mehetnénk az évzáróra?... Bár ha valaki úgy másfél-két órányira el tudna jönni nekünk segíteni egy nagy kombival vagy egy dobozos kocsival, mégiscsak jobb lenne, mert nem kellene a padlón aludni pár napig.:)
 9925. Thomasbuvar 2008 okt 18. 07:57  
Vettem! Az elkövetkező pár hétben gyakran fogunk találkozni. :)
 9924. verhas 2008 okt 18. 03:33  
Most éppen úgy néz ki, hogy megyek.
 9923. Kékbálna 2008 okt 18. 00:35  
Van nekem családom. Hagyjatok a gyámüggyel! :)
 9922. Zook 2008 okt 18. 00:17  
"IDEHAZA..." ?

nemertem...
 9921. Bunny 2008 okt 17. 23:20  
fogadjon bálnát itthon örökbe? Szép kéket? :)
 9920. azarabdémon 2008 okt 17. 23:12  
Bálnát örökbefogadni? Háát... ennél jobb helyekre is költhet az ember pénzt, IDEHAZA...
 9919. Zook 2008 okt 17. 16:49  
na mar nemtok javitani, akkor uj: itt talalhato a kisfilm, amely Koji Yamamura munkaja, nezzetek meg. tobbrol van itt szo, mint hogy genyo japanok megeszik a helyes allatokat. pl mit szolnak masol a mi kis libatomo akcioinkhoz (brrr...) azaz tudjuk, ugye, hogy mit szolnak: amint lattak mizujs, nem is veszik tobbet...

inkabb nezegessunk balnakat a vizben, mint a tanyerban...menjunk balnalesre!

tovabbi reszletek itt

 9918. Zook 2008 okt 17. 16:32  
eccer lattam egy kis oktato animacios filmet a temaban, majd megkeresem. egy idos bacsi magyarazta talan az unokainak (es a nezonek), hogy regen, a nagy haboru idejen hogy megsegitettek oket a cetek, mert amikor mar nem volt semmit enni, akkor igen-igen nagy szam volt egy-egy cet elejtese es elfogyasztasa. Most (mondja az oregur) itt az ideje, hogy mi segitsunk rajtuk es hagyjuk oket bekeben elni...

sokat hallani arrol, hogy csak az idosebb generacio kikopni nem akaro rossz szokasa a balna- es delfinhus fogyasztasa, a fiatalabb nemzedekek mar tudataban vannak, hogy ezen fenseges allatok hamarosan oda lesznek, ha sokaig tetlenul allunk...

tema irant erdeklodoknek www.wdcs.org itt akar orokbe is fogadhatsz balnat (mienket ugy hivjak Midnight) es delfint meg talan masokat is.
 9917. elche 2008 okt 17. 14:36  
"Japan has long resisted pressure to stop what it calls scientific whaling, insisting that whaling is a cherished cultural tradition."
 9916. Vanek 2008 okt 17. 14:12  
Hát, ehhez nem tudok mit hozzátenni.
 9915. elche 2008 okt 17. 14:08  
Nincs rá nagy kereslet, sok tonnányi bálnahús áll lefagyasztva a hűtőházakban. Ez sajnos tény. És sajnálatos módon nem is túl egészséges a húsuk, tele van nehézfémmel. Viszont van egy olyan erős lobbi, mint amilyenek Európában is vannak (pl. említhetem Slotáék szlovákiai "állítsunk kettős keresztet mindenhová" mozgalmát), amelyek mindenféle tradíciókhoz való ragaszkodásra hivatkozással a kulturális örökség részének tartják a bálnavadászatot. Elsősorban nem gazdasági érdekek motiválják a dolgot, legalábbis az én véleményem szerint.
 9914. Vanek 2008 okt 17. 14:01  
Gondolom ha nem lenne rá kereslet, nem vadásznák őket.
 9913. elche 2008 okt 17. 13:53  
Egyébként náluk sem egyértelmű a helyzet. Sokak szerint a bálnahús íze borzalmas, nem sok értelme van vadászni őket valamiféle "hagyományokra" hivatkozva. Ráadásul a világ ilyen, könnyen ki lehet alakítani egy negatív imázst, semmi haszonért cserébe. Van ahol meg degeszre keresik magukat a delfin-bálnanéző programokkal, és még roppant környezetbarátnak is látszanak (pedig ez sem igaz mindig). A delfin és a bálna nem egy "hétköznapi" állatfaj, divatja, kultusza van, és személyes véleményem szerint nem is indokolatlanul, ezt figyelembe nem venni nagy hiba. Szóval Japánban is nagy viták vannak arról, kinek is olyan nagyon fontos, hogy bálnákat öljenek.
 9912. Vanek 2008 okt 17. 13:29  
Dehogynem. Szeretik őket.
 9911. Bunny 2008 okt 17. 13:27  
Hát ez már sajnos elég régi téma. A japók nem kimondottan a cetek barátai...
 9910. azarabdémon 2008 okt 17. 12:22  
Neki már nincs szellemi állapotttya' réges régen. Ahhoz szellem is kellene.
 9909. Vanek 2008 okt 17. 11:59  
Egy érdekes cikk japánból...
 9908. Aladár 2008 okt 17. 11:49  
Le a kalappal Évi előtt, h bevállalta.
 9907. elche 2008 okt 17. 11:05  
Nézd, az ő korában, az ő fizikai és különösen szellemi állapotában ilyen hosszú útra vállalkozni nagy merészség...:)
 9906. Aladár 2008 okt 17. 10:45  
Lehet, hogy azt hiszi, hogy még Szombathelyen van?
 9905. bruno 2008 okt 17. 10:44  
szerintem nincs tisztában az ottani megyehatárokkal :)
és emiatt is Kékbálnát zavarná
 9904. elche 2008 okt 16. 20:29  
Nos, nincs csoport, nincs vezetett merülés, a legtöbben a párjukkal merülnek. Létezik próbamerülés egyébként, nem is annyira drága, talán ide jobb előre bejelentkezni, de amennyire én tudom, 8-10 főnél kisebb csoportoknak, egyéni búvároknak nem kell bejelentkeznie. Nehéz egyébként egyéni vagy csoportos merülést értelmezni a Nemóban, hiszen ha belegondolunk, van egy korlátozott (bár nagy) területű medence, van benne 20-40 búvár, szóval úgyis lesz karnyújtásnyira valaki más baj esetén.
 9903. Bunny 2008 okt 16. 20:16  
Ez egy medence, kb úgy is kezelik mint itthon egy uszit. Végzett búvár vagy, odamész, felmarod a felszerlést, összeszerelsz és merülsz. Azt nem tudom mi van, ha egyedül megy az ember, hogy van a társmerülés, lehet sehogy ...
 9902. elbolka 2008 okt 16. 20:05  
Sziasztok! Olvastam, hogy néhányan a fórumból voltak már a Nemoban. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem: Ha nem csoporttal megy az ember, akkor nem kell előre bejelentkeznie, elég, ha a kiírt merülés előtt (pl. pénteken 12,30) 2órával érkezünk a Nemoba és akkor regisztráltatom magam a merüléshez? Ott mind kezdő búvárt beosztanak a velem hasonló tudásúak csoportjába? Próbamerülést szoktak tartani? köszönöm
 9901. aron5 2008 okt 16. 19:30  
Azért nem tudja, mert olcsó szállásra megy és ott nincs zuhany. Pláne szappan. :)
 9900. Aladár 2008 okt 16. 19:04  
Biztos forrásból tudom, hogy fáj a füle. A gyomra a kaját nem bírja, a füle a merüléseket...A megyehatárt sem szabadna elhagyni az ő állapotában.
 9899. OG-Lee 2008 okt 16. 18:29  
Az ember alapvetően jó.... A megtisztulás boldogságot hoz majd reá..... Ha sikerül, mert azért nem könnyű eset. :D
 9898. Kékbálna 2008 okt 16. 17:09  
Reggel a Macsek SMS-e keltett. Ne tudta hol van nagy tisztító állomás Tulambenben. Na az ilyet harapja meg Hugo.

Hugo egyébként egy 1,2-1,5 méteres cápa Tulambenben, aki délután 15-15:30 között rendszeresen feltűnik a Coral Garden nevű hely körül. Különösen a solo - oppá ilyen nem is van - búvárokat szereti megkergetni.

Remélem megharapta.
 9897. Vanek 2008 okt 16. 14:51  
Az illuzionisták között simán lehet ezzel világcsúcstartó.
 9896. Bunny 2008 okt 16. 14:47  
Hogy beszélhettek így egy vílágcsúcstartóról? Ejnye :)
Első   1 . . . 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 . . . 707
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

The Island

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés