»» ««
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés

Itt lehet beszélgetni bármiről ami kicsit komolyabb téma, de nem szakmai beszélgetés, mondjuk úgy a DC-s baráti kör (ami nem zártkörű, bárki csatlakozhat!) komolyabb témáihoz. Az öncélú ökörködést ésszerűbb a Gumiszobába címezni. Sehol nem engedélyezett az üzleti jellegű, öncélú politikai vagy vallási, illetve a sértő hozzászólás, amit törölni vagy csonkítani foguk, a fórum nem erre való.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


Első   1 . . . 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 . . . 707
 592. ADC 2007 máj 29. 11:58  
Tankönyvben tudok segíteni. (nem PADI-ban)
 591. elche 2007 máj 29. 09:06  
Ez például PADI tábla, ez pedig egy NAVY tábla. Nem méterben van egyik sem. Itt van egy NAVY tábla, ami metrikus is.
 590. miki54 2007 máj 29. 08:51  
A táblázatokat hol találom?Óraszíjat hol kapok?
Köszi a választ.
 589. asc 2007 máj 28. 21:16  
 az interneten meg lehet talalni az amerikai haditengereszet tablazatait, talan azokat a legegyszerubb hasznalni, foleg nem dekompresszios merulesekhez. Csak mindig egyel melyebb tablazatot hasznalj mint amilyen melyre merulsz, nagyobb biztonsagot ad. Lehet olyan oraszijat is venni ahol ra van nyomtatva a nodecompression limits 30 meterig aztan mar csak az idot kell figyelni, ha estleg elromlik a computer akkor aszerint meg tudod meddig maradhatsz. Veszhelyzetekre pedig csak gyakorlassal lehet keszulni, pl gyakorolod hogy mi lenne ha beszorul az inflator(egy homokszem is beakaszthatja vagy befagyhat hideg vizben)
 588. elche 2007 máj 28. 07:38  
Hát ehhez a történethez annyit tudnék hozzáfűzni, hogy a saját, jól karbantartott felszerelés általában megbízhatóbb, mint a bérelt. Nem tudom, itt bérelt volt-e a cucc.
Merüléstervezés, táblázat... Tervezni igazán hatékonyan akkor tudok, ha ismerem a helyet, tudom mi hol van, és jól megy a tájolás. Amit az OW-n erről a kérdésről megtanulhattál, az, hm, aligha nevezhető "merüléstervezésnek". A táblázat pedig szép meg jó, de a mai merülési gyakorlatban egyértelműen a komputer a döntő. Legyen bármilyen olcsó és használt, egy dekós búvárkomputer elengedhetetlen. Nem is tudom, mikor láttam utoljára táblát bárkinél... Eszembe jutnak egy beszélgetőtársunk szavai: "elmegyünk egy túrára, elkezdesz számolgatni, és kiröhögnek vagy bedobnak a vízbe".:)
 587. Peetry 2007 máj 28. 01:15  
Köszi a választ!

Az természetesen érthető hogy nem nagyon adják ki az oktatók a tanfolyam anyagait. Nem véletlenül kell érte fizetni. Az is tiszta hogy a legtöbb dolog csak gyakorlással szerezhető meg. Lehet hogy én komplikálom túl a dolgot, csak kicsit cseszi az agyam, hogy pl merülést tervezni OWD-vel is kéne tudnom, és eddig nem tuttam. Most sikerült nagyrészt rájönni a táblázat használatára, ami nem nagy ördöngősség, de mire vadásztam a neten táblát, meg pár szót hozzá, hát ráment pár napom:S Holott "elvileg" megtanították velem. no mind1.
Lehet hogy igazad van, hogy mentőbúvárin oktatják, ami engem érdekel, csak amióta édesapámnak 13 méteren felfújta a mellényét az inflátor, mert beszart, azóta máshogy állok a dolgokhoz. Nem tudta mit kell tenni. másodperc alatt a felszínen kötött ki, mázlija volt hogy nem lett semmi baja. kétlem hogy a nagy idegességben pl a kilégzéssel foglalkozott volna, hogy ne legyen pl tűdőrepedés. Sajnos ezt is netről kellett megtanulnom mit jelent, ő nem hiszem hogy tudja. Persze felszínen kicsatolta a mellényt, mert nem bírta a szorítást. nyilván fogalma nem volt mit kéne tenni, és nekem se... végül magától megjavult az inflátor és a merülésvezető mutatta hogy menjen vissza, folytatják a merülést...
Nah ez óta az eset óta vagyok úgy a dolgokkal, hogy szeretnék minél előbb minél többet tudni, főleg arról hogy vészhelyzetben mi a teendő. Egyrészt a magam szempontjából, másrészt a szüleim szempontjából, tekintve hogy valszeg még egy darabig együtt merülünk.
bocsi hogy hosszú lett, kicsit belemerültem a gépelésbe:)
de akkor azt hiszem marad a könyvek olvasgatása és egy mihamarabbi mentőbúvári elvégzése:)
 586. elche 2007 máj 27. 22:44  
Az illető weboldal gondozójának több cikkét is megtalálod oldalunkon, igaz, azok merülési élményekről szólnak.:)
Amit te kérdezel, annak egy jelentős része szerintem már nem is a haladó, hanem inkább a mentőbúvári tanfolyam része. Oktatói szempontból nyilván érthető, hogy senki nem nagyon dob fel rövid összefoglalót arról, amit ő tanfolyamként normális keretek között, meghatározott idő alatt megtanít.
Én éppen a közelmúltban vettem meg a BSAC mentőbúvári tankönyvét (gyűjtöm az ilyesmit...), ami elég jól rendezett, érdekes. De például a Nagy Búvárkönyv is elég jó, szerintem.
Sok dolog azért gyakorlatban tanulható meg, vagy pedig nem árt egy olyan tanfolyam, ahol alaposan végigveszik az ilyesmit. Ha te azért érdeklődsz ilyen iránt, hogy megálld az AOW tanfolyamon a helyed, megsúgom, ennél sokkal kevesebb is elég.:) Ha a tudás érdekel, a fenti könyvekben is találsz jó dolgokat.
Hazai édesvízi merüléseknél pedig megintcsak olyan speciális tudásra lenne szükség, amit könyvben (pláne amerikai könyvek melegvízű tengereihez igazodó felfogásában) nem igazán van benne. Gyakorlat, ami tapasztaltabb merülőtárssal megszerezhető- ez az út sokkal célravezetőbb.
 585. Peetry 2007 máj 27. 21:07  
Közben találtam egy részemről nagyon hasznosnak talált oldalt. Hátha mások is hasznát veszik, belinkelem.
Ha valami jogi problémája van valakinek, akkor az adminok töröljék, de kétlem hogy a segítséggel valakinek gondjai lennének. Mellesleg szerintem sokan látnának szívesen hasonló oktató jellegű cikket itt a DC-n is. Esetleg meg lehetne kérdezni a tulajt, hogy hozzájárul-e az anyag felhasználásához, de legalább egy linket megérdemelne, mert szerintem valóban használhatóak az írások. De majd nézzétek meg.
szal aki nem ismerné, bár gondolom itt kevés van ilyen:)  :
www.kekviz.hu
 584. elche 2007 máj 27. 20:26  
nlq, ha már erre jártál: nagyon bevált a szárazruha, kösz.
Mellesleg rettentően hektikus volt az időjárás, az alacsony vízállás miatt sem volt a maximális a látótáv, de az előző napi 2-3 vad zivatar sem segített azt hiszem. Aligha lehetett több a látás 25-30 méternél. Max. mélység pedig 4,1 méter.:))))
Azért nem volt rossz, pár felvétel készült, majd meglátom, mi lesz belőlük.
 583. miki54 2007 máj 27. 06:36  
A tel.számoddal
 582. miki54 2007 máj 27. 06:32  
Irj 1 privát mailt és +beszéljük.
 581. Peetry 2007 máj 27. 02:10  
PADI-ban tanultam. A könyvem megvan, nemrég olvasgattam is, de nem nagyon rémlik, hogy lettek volna benne olyanok, hogy milyen problémát hogyan lehet kezelni... teszem fel ha elromlik az inflátor 15 méteren és telepumpálja a mellényt. Az le van írva szépen hogy mi mire jó, mire használjuk, mért fontos a merülőtársi viszony, de nem egészen erre gondolok. Az meg pláne nincs benne hogy hogyan kell használni a merülési táblázatot... legalábbis így rémlik, de azért majd átnézem tüzetesebben.
 580. Bunny 2007 máj 26. 22:03  
Lehet buta kérdés, de nincs meg a tankönyved amit az OWD-n kaptál? Vagy nem kaptál?
Egyébként úgy tudom a UEF könyve megvehető csak "úgy" könyv árába, de talán az SSI könyvet is meg lehet venni ha olyan rendszerben tanultál.
 579. Peetry 2007 máj 26. 20:26  
Sziasztok!

Lassan közeleg a nyár, meg a családi nyaralás, és egyre jobban kezdem magam szarul érezni, hogy azt a keveset is ami rámragadt az OWD tanfolyamon, elfelejtem. Nem tudtok valami áttekinté jellegű dolgot a weben? Vagy melyik tankönyvet lenne érdemes megvenni esetleg felfrissíteni a tudást. Igazából amit keresek, nemtudom, van-e ilyen, egyrészt milyen problémákat hogyan lehet elhárítani. Ezt sajnos akkor sem tanították meg velünk:S
A másik a merülési táblázatok használata, amire anno fordítottunk 3-4 órát, és azt hiszem mostanra semmi nem maradt meg belőle.
Mióta megvan a kártyám, kb 20 tengeri merülésem van, persze mindig a merülésvezetőre hagyatkoztunk. Mivel gond soha nem volt, így akkor sem tűnt fel senkinek hogy esetleg hiányos a tudásom, viszont ha sikerül, idén szeretném megcsinálni az AOWD-t, aminek meg csak nem kéne nekifutni hiányos OWD tudással:S
No meg sikerül a felszerelést is megvenni a nyári melóból, akkor augusztusban könnyen "közbejöhetnek" itthoni tavas merülések, amihez megint csak kellene tudni merülést tervezni:S
előre is köszi.
 578. hanyi 2007 máj 26. 18:30  
kösz  tetszik, de a Halcyon Pioneer tűnik a nyerőnek.
 577. nlq 2007 máj 26. 14:07  
Szasz Hanyi!

kerdeztel a Seaquest Fusionrol:
valoban alulvezerelt, de egy kicsit maskepp mint altalaban az alulvezereltek... ugyanis ezen egy szarazruha szelepen fujod bele a levegot, es harom madzagos leeresztovel tudod ereszteni kifele...
ahogy irtad szereted szajjal fujni a jacketet, ezen egy kulon csovel lehet ezt megtenni...

a jacket maga baromi kenyelmes, felfujva olyan "foteles hatast" kelt az emberben...
a hattamlaja vastagon parnazott  a valpantjan a csatt a szokasos seaquestes elfordulos ami szinten nagyon kenyelmes...

ha gondolod vidd el probald ki...
 576. elche 2007 máj 25. 08:32  
No rendben van, de például itt volt az egy hetes római út, ami nem kifejezett búvártúra volt. De sejtettem, hogy esetleg majd lehet merülni, és egyet merültem is. Vittem maszkot, csizmát, komputert és egy vékony rövidruhát. A többit béreltem ott, nagy gond semmivel sem volt, és ha netán nem tetszett volna amit kapok, nem megyek vízbe...
 575. miki54 2007 máj 25. 07:15  
Én cipelem az összes cuccomat .Szeretk sajáttal merülni.Tudom hogy nem lefárasztott,elhasznált sz......k.
 574. Jules 2007 máj 25. 06:58  
Ha bizonytalna, akkor én csak kompjutert vinnék magammal, meg esetleg ruhát. De ha bizonytalan, inkább nem megyek...
 573. elche 2007 máj 24. 23:07  
Mindenkit meg lehet győzni, csak persze nem mindenkinek van lehetősége mindent kipróbálni... Én is szerettem a Halcyont, de saját utazási gyakorlatomban az én cuccom éppen olyan jó. Főleg mert ha 1-2 cuccot itthon hagyok, amikor bizonytalan, merülök-e egyáltalán és mennyit, akkor a mellényről mondok le a legkönnyebben.
 572. Jules 2007 máj 24. 22:23  
Nahát Nyuszi, meg vagyok lepve...:-) Ezek szerint jó példát mutattam neked.:-)))) Kacatot meg minek is vinnél magaddal? Ami a biztonságos merüléshez kell, minden elfér 2 példányban.

6ás: el nem tudnám képzelni, hogy csak úgy lógjon rajtam a cucc - vagy éppen én lógjak benne. De ez már ízlés dolga.
 571. áááááávadász 2007 máj 24. 20:33  
"Ha egy ilyen háttmlást cuccot egyszer beállítasz a méretedre, akkor az nem fog szorítani, s nem fog leesni sem rólad."

kivételesen minden kötözködés nélkül.
én utálom, mikor rám van szabva a jacket. első dolgo, mikor elértem az utazó "magasságot", hogy lelazítok minden csatot, pántot. a jacket épp hogy a hátamon van. épp csak annyira negatyv a cumó, hogy a ruha felhajtóerejét kompenzálja. gyakorlatilag egy pici levegőt belefújva ki is úszhatok belőle, jön mellettem. ahogy ezt elég gyakran meg is csinálom. mondjuk én imádok szabadon merülni. legjobban egyszál fürdőnaciban érzem magam a víz alatt.
 570. ADC 2007 máj 24. 19:37  
Jó a cucc:-)))
 569. ADC 2007 máj 24. 19:34  
Talán egy szemléletesebb kép:

 
 568. ADC 2007 máj 24. 19:31  
Csak egy vélemény: a hátlebegtetős jacket nagyon jó és kényelmes. Nekem van egy Oceanic Outrigger, amin van elől egy felfújható kis ballon a felszíni stabil függőleges lebegésre. Nagyon király, csak egy kicsit ormótlan. Egyébként van "kacatos zsebe" és kiegészítő ólómzsebe is, meg persze integrált sújzsebe is. Plüs belső, fém "D" gyűrűk, műanyag háttámla (repülő-kompatibilis). Egyesíti a technikai dzsekik és a szabadidős mellények előnyeit. Ha van időd, nézd meg ezt is.
 

Mellesleg jegyzem meg, hogy eladó:-)
 567. Bunny 2007 máj 24. 18:58  
Ja, és Gézánál találtam egy jó weboldalt, ajánlom minden adriára készülő számára:

http://prognoza.hr/prognoze_en.html
 566. Bunny 2007 máj 24. 18:43  
Én a mostani 2 hetes utamat egy DIR konfigurációval nyomom, 40-es wing halcyon, dui szárazruha, hosszútömlő, sötöbö. Csak a winget nézve nekem acél háttámlás van itt, engem kicsit zavar hogy nincs zseb amibe pakolhatom a kacatjaimat, de szerencsére a szárazruhának van zsebe, meg a dir szerinti elrendezésben jópár dolog (lámpa pl.) eleve el van helyezve.
Hasrafordítás ügyben jól súlyozva ez bizony nem jön elő, sőt nekem medencében nem kellett súly csak ami a támlában volt, és úgy hátrahúzott a cucc hogy öröm volt nézni, akkor kerültem csak egyensúlyba amikor beraktam az oldalsó súlyzsebekbe is egy kis ólmot. De utána tényleg durván semleges a cucc.
Összefoglalva vegyél hátlebegtetőst, mert jó, de ha kacatpakolós vagy akkor át kell gondolni a dolgot, mert vagy súlyzseb vagy kacatos zseb ... Acél támla csak ha nem akarsz repülni vele, viszont akkor zsír.
Tökheveder meg rulez, én már ki is találtam, hogy csinálok a saját mares-emre is. Bővebben majd a cikkbe, amit írok a cuccosról :)
 565. Jules 2007 máj 24. 18:34  
Azért nézd meg az Eclipse-t is, bár a pio a legkisebb, legkönnyebb.
 564. hanyi 2007 máj 24. 18:31  
Ez lesz a nyerő a Halcyon pioneer 27. Csak vártam, hogy azt mondjad amit hallani szeretnék.
:-)
Meg amiket olvastam róla az is  szimpatikus  volt. 

 563. Jules 2007 máj 24. 17:59  
Na, semmi rossz szándékkal nem írtam:-)

Az ólom nem a hasadon van (ólomövön), hanem vagy a csípődnél oldalt a két zsebben, ami a képen is látható, vagy, azt is lehet tenni, hogy a palack-felfogatóra akasztasz 4 darab kis ólomzsebet, abba is belefér akár 8-12 kiló ólom, ha nagyon kell.

Hátlebegtetős = a lufi a hátadon van, nem fogja körbe a felsőtestedet, s így nem is szorítja ki belőled a szuszt. Ha egy ilyen háttmlást cuccot egyszer beállítasz a méretedre, akkor az nem fog szorítani, s nem fog leesni sem rólad. Ahogy egy barátom mondta vala, úgy áll rajtad, mint a beton...

Könnyű vele vízszintesen lebegni - s másra nincs is szükség, hiszen a vízszintes lebegés a legjobb pozíciónak mondható (SZVSZ).

Ha elájulnál a víz felszínén, akkor - ebben az esetben - jobb a másik fajta mellény, mert akkor kisebb az esély, hogy arcra fordítson.
 562. hanyi 2007 máj 24. 14:37  
Na én kis hüje arra gondoltam, hogy ha a hátamon a (lég)zsákom és hasamon az ólom akkor a keljfeljancsi efektus alapján nem igen  leszek hátúszó bajnok illetve a víz alatt szépen  stabilan beáll vízszintbe.
Ha ki tudnám próbálni nem kérdeznék ilyeneket.
Pl.: Mi az ismérve a hátlebegtetéses jacketnek?
Mire jó és mire nem ?
 561. Jules 2007 máj 24. 13:51  
Miért ne lehetne háton úszni? Simán lehet.
Mit értesz az alatt, hogy kifektet? Tökéletesen lehet lebegni vele, ahogy beállítod magad, úgy tudsz maradni, külön erőfeszítés nélkül. Pl. bedöntött magad 45 fokos szögben, a levegő átúszik a megfelelő helyere, s ott is marad. Nehéz ezt leírni, ha tudod, próbáld ki valakiét.
 560. elche 2007 máj 24. 09:23  
Egyszer valaki mutatott egy Scubapro Ladyhawk-ot, aminek van férfi változata is, elég kicsinek tűnt:
Scubapro Kinghthawk

Illetve angol búvárokon láttam Tigullio T52-t, az is olyasmi talán, mint amire gondolsz:
Tigullio T52
 559. hanyi 2007 máj 24. 07:37  
Kösz a választ.
" megküzdve a gumizás erejével "
Az jó, mert én  mindig csak szájjal fújom fel a jaketet, nem akarom a drága levegőt pazarolni. :-(
Mondjatok már valami okosat ezekről a hátlebegtetősökről.
Gondolom a felszinen , háton nem nagyon lehet úszni.(?)
Lent meg szépen kifektet.(?)
Egyébb?
 558. Jules 2007 máj 24. 06:06  
Valószínűleg OMS vagy Diverite lehetett. A kötözött sonkára hasnlító wingnek vagy egy nagy hátránya: ha pl. elszáll az inflátor, akkor szájjal kell felfújni - megküzdve a gumizás erejével. Nem lehetetlen, de nem is könnyű. A kicsi halcyon befér mindenhova, sokkal kisebb lehet, mint más, integrált dzseki. S ahogy che kollega is írta, nagyon szabadon mozogsz. Menj el és nézz meg egyet élőben is!
 557. hanyi 2007 máj 24. 03:17  

Itt.
Valmi hasonlóra gondoltam.
 556. hanyi 2007 máj 24. 02:13  
A súly nem gond csak a méret, ami eddig volt az akkora böhöm nagy volt, hogy a ládába bele sem fért. Igaz emelni azt nagyon tudott. Egyszer láttam egy jacket-et amin légzsák egy hurka volt és spirálisan gumi fogta össze. Ez milyen tipus lehetett? Hasonlított a Halyconra.
kösz
 555. Jules 2007 máj 23. 21:08  
Ezért írtam, hogy alu támlával lehet vagy 2 kilót fogni a cuccon.
 554. elche 2007 máj 23. 17:34  
Gondolom, túlnyomó többségében repülős utazásokon vinnéd magaddal. Már csak azért, mert a bal oldali Halcyon acél háttámlája nem biztos, hogy jó útitárs. Főleg, ha meleg vízben merülsz, ahova alig kell ólom. Ettől függetlenül minőségi cucc, egyszer próbáltam, bejött, nagyon szabadon mozog benne az ember.
Ami az én mindent cuccolós utazási stílusomhoz, főleg a meleg vizes merüléseknél bevált, az a kicsi és könnyű, félsúlyintegrált Cressi Aquapro 5R. Az árával különösen elégedett voltam... Mondjuk nem hátlebegtetős, technikai merülésekhez is vicces lenne használni, de nekem sem arra kell.
 553. Jules 2007 máj 23. 17:30  
Nekem van egy ilyen kis halcyonom, elégedett vagyok vele. Kicsi, egyszerű, biztonságos, tuti nem nem törik el a csatja, minthogy olyan nincs rajta. Ha nem acél háttámlával kéred, akkor lehet könnyíteni a cucc súlyán, csak akkor több ólomot kell rápakolni merülésnél. Egy háttámlás cuccnál sohasem fog lógni a palackod, két pánt is fogja, a csapot hátranyúlva el tudod érni, ha el kell érni valamiért. Szóval, én biztosan a háttámlásat venném.
 552. hanyi 2007 máj 23. 17:24  
Jacket-et keresek és sok jó tanács kellene. Az egyetlen szempont, minnél kisebb térfogatú legyen.
Ezt néztem ki, de semmit (keveset)  tudok róla. Sem hidegbe, sem mélyre, sem "lyukba"  nem akarok menni. NLQ árulja Seaquest Fusion Jacket-et ami még így messziről esetleg tetszik. Ha erre jársz mondjál már vmit róla. Bár ez az alulvezérlés .. .a fene sem tudja?

 551. elche 2007 máj 23. 11:36  
Ha sikerül videót csinálni róla, jobban láthatod majd, megéri-e vagy sem.
 550. Thomasbuvar 2007 máj 23. 10:49  
Köszi a tájékoztatást, de tőlem kívülálló okból (temetés szombaton) nekem most nem fog összejönni ez a dolog. ÷(     Majd egyszer...
 549. Thomasbuvar 2007 máj 23. 09:07  
Ha visszajöttél, keresni foglak néhány praktikus, új infó beszerzése céljából!... Mi augusztus elején megyünk...
 548. Viktor-diver 2007 máj 23. 00:36  
Júli közepe van tervben...
 547. elche 2007 máj 22. 19:50  
Még egy megjegyzés Rodoszhoz. Ha jól emlékszem, mi júliusban voltunk, a víz pedig kb. 26 fokos volt. Kellemes...
 546. Thomasbuvar 2007 máj 22. 18:57  
Mikor mész?
 545. Viktor-diver 2007 máj 22. 18:17  
Köszi!) Főleg, hogy a Waterhopperset néztük...))

Bár törökben mi is belefutottunk ilyen búvárgyárba...vitték a millió introst..., minket meg kitettek a fű felett merülni...((

Aztán másnapra találtunk egy normálisat...
 544. elche 2007 máj 22. 17:43  
Hát, ahol én voltam, azt nem ajánlom. A Waterhoppers tipikus búvárgyár, a hajó tele volt próbamerülőkkel. Honlap alapján talán már inkább velük próbálkoznék:
http://www.tridentdivingschool.com
 543. Viktor-diver 2007 máj 22. 17:35  
Rodoszra mennék én is a nyáron...
Van valami jó bázis infód?
Eddig csak Sartin és Krétán merültem...mindkettő jó volt anno a maga nemében...
Első   1 . . . 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 . . . 707
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

P29 Patrol Boat Wreck

Malta

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésroncs merüléshomokos élőhely mesterséges élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés